Vitamina B12 (cobalamina/ metilcobalamina) (ingrediente active)

Ce este Vitamina B12?

Vitamina B12 este o vitamina  hidrosolubila (solubila in apa). Deoarece vitamina B12 contine mineralul cobalt, precursorii si formele active de vitamina B12 poarta denumirea de "cobalamine". Metilcobalamina si 5-deoxiadenozilcobalamina sunt formele active biologic ale vitaminei B12. Cu toate acestea, alte doua forme, hidroxicobalamina si ciancobalamina, devin biologic active dupa ce sunt transformate in metilcobalamina sau 5-deoxiadenozilcobalamina.

Care sunt alimentele bogate in vitamina B12?

Vitamina B12 este prezenta in mod natural in alimentele de origine animala, inclusiv in peste, carne de pasare, oua si produse lactate. In plus, cerealele fortificate pentru micul dejun si drojdiile sunt surse foarte bune de vitamina B12.

Care este rolul si care sunt beneficiile vitaminei B12?

Vitamina B12 este necesara pentru:
● dezvoltarea, mielinizarea si functionarea sistemului nervos central;
● formarea sanatoasa a globulelor rosii din sange;
● sinteza ADN-ului celular;

Vitamina B12 functioneaza ca si cofactor pentru doua enzime, metionin sintaza si L-metilmalonil-CoA mutaza. Metionin sintaza catalizeaza conversia homocisteinei in aminoacidul esential metionina. Metionina este necesara pentru formarea S-nosilmetioninei, un donor universal de metil pentru aproape 100 de substraturi diferite, inclusiv ADN, ARN, proteine si lipide. In concluzie, Vitamina B12 este foarte importanta pentru o serie de procese metabolice.

Dintre beneficii, putem enumera:

● efecte benefice in gestionarea bolilor neurologice degenerative;

● ajuta la formarea globulelor rosii, avand un rol foarte important in gestionarea anumitor tipuri de anemii;

● poate sustine sanatatea sistemului osos;

● poate imbunatati simptomele depresiei;

● poate avea un rol in scaderea riscului de aparitie al afectiunilor oftalmologice corelate cu varsta;

● poate sustine sanatatea pielii, parului, unghiilor;

● poate oferi un surplus de energie;

Cand si cat timp se administreaza Vitamina B12?

De obicei, cel mai bine este sa administrati comprimatele pe stomacul gol. Acest lucru inseamna sa le administrati cu cel putin 2 ore dupa o masa sau o gustare si cel putin 30 de minute inainte de a manca din nou.
Atunci cand se administreaza in doze adecvate, suplimentele ce contin vitamina B12 sunt in general considerate sigure. Organismul absoarbe cantitatea de care are nevoie, iar orice exces este eliminat prin urina, asa ca nu au fost evidentiate efecte negative la administrarea pe termen lung.

Care sunt cauzele si simptomele deficitului de vitamina B12?

Cauzele deficitului de vitamina B12 includ:

● probleme legate de absorbtia vitaminei B12 din alimente;

● lipsa factorului intrinsec, o glicoproteina esentila pentru absorbtia vitaminei B12 (in anemia pernicioasa);

● interventii chirurgicale la nivelul tractului gastrointestinal;

● utilizarea prelungita a anumitor medicamente (de exemplu, metformina sau inhibitori ai pompei de protoni);

● deficiente alimentare;

Deficitul de vitamina B12 se poate manifesta prin: anemie megaloblastica caracteristica, precum si numar scazut de globule albe si rosii, trombocite sau o combinatie, glosita limbii,  oboseala,  palpitatii, piele palida, dementa, pierdere in greutate si infertilitate. De asemenea, pot aparea modificari neurologice, cum ar fi amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor. Aceste simptome neurologice pot sa apara fara a fi insotite de anemie, astfel incat diagnosticul si interventia precoce sunt importante pentru a evita deteriorarea ireversibila.
In plus, unele studii au corelat deficitul de vitamina B12 sau aportul scazut de vitamina B12 cu depresia. La femeile insarcinate si care alapteaza, deficitul de vitamina B12 poate cauza defecte ale tubului neural, intarzieri in dezvoltare si anemie.

Deoarece organismul stocheaza aproximativ 1 pana la 5 mg de vitamina B12 (sau de aproximativ 1.000 pana la 2.000 de ori mai mult decat cantitatea consumata de obicei intr-o zi), simptomele deficitului de vitamina B12 pot sa apara chiar si dupa cativa ani.

Care sunt semnele hipervitaminozei B12, interactiunile medicamentoase si contraindicatiile?

Riscuri pentru sanatate cauzate de hipervitaminoza B12     

Chiar si la doze mari, vitamina B12 este in general considerata sigura, deoarece aceasta nu se acumuleaza in organism in exces.

Interactiuni cu medicamentele

Vitamina B12 poate interactiona cu anumite medicamente:

Inhibitori ai acidului gastric

Inhibitorii acidului gastric includ inhibitori ai pompei de protoni (omeprazol, pantoprazol, esomeprazol, etc.) si antagonisti ai receptorilor de histamina (cimetidina, ranitidina, famotidina etc). Aceste medicamente sunt utilizate pentru a trata boala de reflux gastroesofagian si ulcerul peptic. Ele pot interfera cu absorbtia vitaminei B12 din alimente prin incetinirea eliberarii acidului gastric in stomac si, prin urmare, pot duce la deficit de vitaminei B12.

Metformina

Metformina, un agent antihiperglicemic utilizat ca tratament de prima linie pentru prediabet si diabet, ar putea reduce absorbtia vitaminei B12 si reduce semnificativ concentratiile serice de vitamina B12.

Precautii ale Vitaminei B12

Una dintre cele mai importante functii biologice ale Vitaminei B12 este asigurarea multiplicarii celulare si din acest motiv administrarea acesteia la persoane care sufera sau prezinta antecedente de afectiuni maligne este controversata.

Este important sa cereti sfatul medicului dumneavoastra inainte de a administra vitamina B12, mai ales daca suferiti de alte afectiuni medicale.

● Vitamin B12, NIH-National Institutes of Health official website

● 9 Health Benefits of Vitamin B12, Based on Science, Healthline official website

● B vitamins and folate, NHS official website

● Vitamin B12, Mayo Clinic official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.

Pagina actualizata la data de: 08-05-2023

Produse care contin Vitamina B12 (cobalamina/ metilcobalamina)

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale