Vitamina B5 (Acid pantotenic) (ingrediente active)

Ce este vitamina B5?

Vitamina B5 sau acidul pantotenic este o vitamina hidrosolubila (solubila in apa) din grupul vitaminelor B.

 

Care sunt cele mai importante surse de vitamina B5?

Alimentele care contin vitamina B5 includ atat alimente vegetale, cat si animale, cum ar fi:
- carne si organe
- fasole si leguminoase
- cartofi dulci
- anumite nuci si seminte
- lapte
- oua

 

Care este rolul vitaminei B5?

La fel ca si celelalte vitamine B, acest nutrient esential joaca un rol in metabolismul energetic, actionand ca si coenzima in reactiile chimice care produc energie. Mai exact, este implicat in conversia grasimilor, hormonilor si carbohidratilor din alimentele consumate in energie utilizabila pe care organismul o foloseste in multe moduri.
Pe langa faptul ca este esentiala in sinteza globulelor rosii, vitamina B5 ajuta la producerea hormonilor sexuali si a celor corelati cu stresul in glandele suprarenale.
De asemenea, este implicat in mentinerea unui tract digestiv sanatos, sustinand si sistemul imunitar. Functioneaza impreuna cu alte vitamine complexul de vitamine B, ajutand organismul sa foloseasca si alti nutrienti, cum ar fi riboflavina (vitamina B2) si B6, pentru procesele metabolice.

 

Care sunt beneficiile vitaminei B5?

Sustine sanatatea cardiovasculara

Organismul uman are nevoie de acid pantotenic pentru a sintetiza colesterol. Un derivat al acidului pantotenic se numeste pantetina, care a fost studiat pentru capacitatea sa de a influenta pozitiv functia inimii, in special prin mentinerea nivelului normal de colesterol.
Acesta ajuta la protejarea arterelor si la prevenirea formarii placilor de aterom care poate duce la atac de cord sau la un accident vascular cerebral.
Concentratia serica ridicata a colesterolului LDL este un factor de risc major pentru boala coronariana. Numeroase studii au aratat ca vitamina B5 poate ajuta la reducerea colesterolului LDL si a nivelurilor de trigliceride din sange. In acelasi timp, ajuta la cresterea colesterolului HDL .

Poate stimula sinteza globulelor rosii

Un alt beneficiu important al vitaminei B5 este ca ajuta organismul sa sintetizeze globulele rosii din sange, care transporta oxigen in tot corpul.
S-a dovedit ca poate creste nivelul de hemoglobina, care este o proteina ce transporta oxigenul in toate tesuturile din organism. 

Are un rol important in productia de energie necesara tuturor proceselor metabolice

Toate vitaminele B ajuta organismul sa transforme carbohidratii in glucoza, care este folosita ca si sursa de energie. B5 face acest lucru prin sintetizarea unei enzime cunoscute sub numele de coenzima A (CoA), care descompune zaharurile in glucoza pentru energie. De asemenea, este folosit pentru a sintetiza si metaboliza grasimi si proteine.
Consumul regulat de alimente bogate in acid pantotenic poate ajuta la mentinerea functionarii metabolismului la niveluri optime.

Mentine functia nervoasa sanatoasa

Vitamina B5 este responsabila pentru functionalitatea nervilor, in special pentru crearea unei molecule importante numite acetilcolina. Sistemul nervos depinde de acetilcolina. Acetilcolina face posibil ca creierul si maduva spinarii sa poata trimite semnale nervoase catre sistemul nostru imunitar, inima, plamani, rinichi, spline, ficat si multe altele. De asemenea, este folosit pentru a trimite semnale nervoase catre muschi.
Acesta este motivul pentru care unul dintre semnele principale ale unei deficiente grave de vitamina B este afectarea musculara si durerea, si inclusiv o afectiune cunoscuta sub numele de sindromul picioarelor nelinistite.

Imbunatateste performanta mentala

Vitaminele B in general sunt corelate cu imbunatatirea functiei mentale, deoarece pot scadea riscul pentru multe probleme, cum ar fi pierderea memoriei si a functiei cognitive. Unele cercetari arata chiar ca deficienta cerebrala a acestui nutrient poate contribui la neurodegenerare, dementa si Alzheimer.
Obtinerea cantitatilor adecvate de vitamine B poate ajuta la reducerea episoadelor de  pierdere a memoriei, episoadelor migrenoase, a sindromului cerebral cronic, a depresiei, a raului de miscare, a insomniei si chiar a dependentei de alcool.
Se stie ca vitamina B5 regleaza neurotransmitatorii si este esentiala pentru sinteza acetil-CoA, care ajuta la formarea mielinei care protejeaza celulele neuronale. Prin urmare, are capacitatea de a sustine functionarea normala a creierului si de a ajuta in gestionarea stresului.
De asemenea, poate reduce oboseala corpului deoarece echilibreaza hormonii legati de starea de vigilenta sau oboseala si stimuleaza metabolismul.

Ajuta la controlul raspunsului la stres al organismului

Vitamina B5 este partial resposibila pentru reglarea functiei suprarenale si sinteza cortizolului, hormonul stresului. Studiile au aratat ca suplimentarea cu acid pantotenic stimuleaza capacitatea celulelor suprarenale si, de asemenea, ajuta la productia normala de cortizol, de care avem nevoie pentru a mentine motivatia si concentrarea.

Ajuta la vindecarea ranilor

Studiile au aratat ca acidul pantotenic poate ajuta la tratarea reactiilor cutanate de la radioterapie si poate accelera vindecarea ranilor.
De asemenea, poate intarzia aparitia imbatranirii premature, cum ar fi ridurile si petele de pe piele. In plus, ar putea ajuta la reducerea simptomelor asociate cu eczeme si muscaturi de insecte.

Amelioreaza durerile articulare

Unele studii* sugereaza ca vitamina B5 poate ajuta la gestionarea simptomele dureroase ale artritei reumatoide. Un studiu a constatat ca persoanele cu poliartrita reumatoida pot avea niveluri mai scazute in sange de vitamina B5 decat persoanele sanatoase. Nivelurile scazute par sa fie asociate cu cele mai severe simptome ale artritei, inclusiv miscari dureroase, rigiditate si inflamatie.

Ajuta functia imunitara

Vitamina B5 ajuta la crearea de anticorpi pe care sistemul imunitar ii produce pentru a ne apara impotriva potentialelor agenti daunatori. Acesti agenti pot include alergeni, paraziti, bacterii, virusi si toxine.

Ajuta in acnee si sustine sanatatea pielii

B5 poate ajuta la incetinirea imbatranirii premature, inclusiv a aparitiei semnelor de pe piele precum ridurile, petele intunecate si decolorarile. Studiile au aratat, de asemenea, ca joaca un rol important in pigmentarea si cresterea foliculilor de par si poate impiedica parul sa-si piarda culoarea in timpul procesului de imbatranire.
Potrivit unor studii recente, s-a demonstrat ca persoanele carora li s-au administrat suplimente care contin vitamina B5 au prezentat o reducere a frecventei episoadelor acneice.
Rezultatele studiului arata ca suplimentele alimentare pe baza de acid pantotenic la adultii sanatosi cu leziuni faciale acneice sunt eficiente, sigure, bine tolerate si reduc numarul total de leziuni faciale.
Rezultatele indica faptul ca administrarea de vitamina B5 poate ajuta la atenuarea petelor inflamatorii specifice acneei. Acest lucru se poate datora partial rolului pe care acest nutrient il joaca in imunitate si scaderea inflamatiei generale a corpului.

 

Care sunt potentialele reactii adverse si contraindicatii ale vitaminei B5?

Care sunt efectele secundare ale acidului pantotenic? In timp ce administrarea este in general foarte sigura atunci cand este consumata in cantitati adecvate, portii mai mari pot duce la reactii adverse, cum ar fi diaree sau chiar creste riscul de sangerare.

Daca sunteti insarcinata sau alaptati, nu depasiti cantitatea recomandata de sase miligrame pe zi, deoarece este posibil sa nu fie sigura.

De asemenea, nu doriti sa luati dexpantenol, un derivat al acidului pantotenic care este utilizat pentru pacientii cu hemofilie si blocaj gastro-intestinal. Acest medicament poate prelungi timpul necesar pentru oprirea sangerarii.

Unele studii arata, de asemenea, ca acidul pantotenic poate creste efectele unui grup de medicamente numite inhibitori ai colinesterazei, care sunt utilizate pentru a trata boala Alzheimer. Deoarece administrarea acestor medicamente si a vitaminei B5 impreuna poate duce la reactii adverse severe, asigurati-va ca le administrati impreuna numai sub supravegherea medicului dumneavoastra.
Anumite surse arata, de asemenea, ca B5 poate interfera cu absorbtia si eficacitatea antibioticului tetraciclina. 

 

* Bibliografie:

Jillian Levy, Vitamin B5 / Pantothenic Acid Deficiency & How to Get Enough!, Dr. Axe official website

John A Rumberger Joseph NapolitanoIsao AzumanoToshikazu KamiyaMalkanthi Evans, Pantethine, a derivative of vitamin B(5) used as a nutritional supplement, favorably alters low-density lipoprotein cholesterol metabolism in low- to moderate-cardiovascular risk North American subjects: a triple-blinded placebo and diet-controlled investigation, Nutr Res2011 Aug;31(8):608-15. doi: 10.1016/j.nutres.2011.08.001.
 
Jingshu XuStefano Patassini Paul Begley Stephanie Church Henry J Waldvogel Richard L M Faull Richard D Unwin Garth J S Cooper, Cerebral deficiency of vitamin B5 (d-pantothenic acid; pantothenate) as a potentially-reversible cause of neurodegeneration and dementia in sporadic Alzheimer's disease, Biochem Biophys Res Commun2020 Jun 30;527(3):676-681. doi: 10.1016/j.bbrc.2020.05.015. Epub 2020 May 4.

Autor: Farmacist Marza Andreea - Simona

 

 


Pagina actualizata la data de: 24-04-2023

Produse care contin Vitamina B5 (Acid pantotenic)

FIXME('characteristics_non_otc_only') (21)

Vezi Politica de confidentialitate date personale