Vitamina B7 (Biotina) (ingrediente active)

Ce este biotina?

Biotina, sau vitamina B7, este o vitamina solubila in apa care face parte din complexul de vitamine B, un grup de nutrienti cheie necesari pentru functiile metabolice, nervoase, digestive si cardiovasculare sanatoase.
Biotina actioneaza ca o coenzima ce este necesara pentru metabolismul acizilor grasi, aminoacizilor si glucozei. Aceasta inseamna ca atunci cand consumam alimente care sunt surse de grasimi, proteine si carbohidrati, biotina este indispensabila pentru a converti si utiliza acesti macronutrienti.
Biotina joaca un rol major in mentinerea sanatatii parului, unghiilor si pielii noastre. De fapt, uneori primeste porecla de vitamina ,,H". Aceasta provine din cuvintele germane Haar si Haut, care inseamna ,,par si piele".

Care sunt cele mai bune surse alimentare de biotina?

Sursele alimentare cele mai bogate in biotina sunt: carnea si organele, ouale (in special galbenusul de ou), avocado, conopida, fructele de padure, pestele, broccoli, cartoful dulce si ciupercile.

Care sunt beneficiile biotinei?

Mentine sanatatea parului, a pielii si a unghiilor

Caderea parului este un simptom ce poate fi legat de deficitul de biotina, dar un astfel de deficit este rar.
De asemenea, vitamina B7 este adaugata in mod obisnuit in produsele de infrumusetare pentru par si piele, desi se crede ca nu este absorbita foarte bine prin piele. Unele cercetari sugereaza ca cele mai multe beneficii ale biotinei se obtin atunci cand aportul este asigurat fie din regimul alimentar.

Biotina poate contribui la construirea proteinelor necesare pentru mentinerea parului si pielii sanatoase, inclusiv cheratina.
Cel putin mai multe studii, inclusiv unul publicat in Dermatology Research and Practice si altul in Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, au gasit dovezi ca administrarea zilnica de suplimente care includ biotina timp de aproximativ 3-6 luni poate ajuta la intensificarea cresterii parului si la reducerea caderii parului. Unul dintre aceste studii a constatat ca, in comparatie cu grupul de control, cei care au luat suplimente care contin biotina au perceput imbunatatiri ale volumului general al parului, acoperirii scalpului si grosimii firului de par dupa 90 de zile. Imbunatatiri in ceea ce priveste stralucirea parului, retinerea umiditatii pielii si netezirea pielii au fost raportate dupa 180 de zile. 

Biotina aduce multiple beneficii parului: s-a demonstrat ca ajuta la reducerea alopeciei (caderea parului) la adulti si ca imbunatateste sinteza proteinelor si productia de keratina, care este o proteina care se gaseste in compozitia parului, pielii si unghiilor. Cercetarile arata ca si deficitul de alti nutrienti, cum ar fi zincul, seleniul si fierul dar si multe afectiuni de sanatate, cum ar fi dezechilibrele hormonale/tulburarile endocrine pot cauza caderea parului.
Potrivit studiilor, administrarea de doze mari de biotina poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea aspectului parului subtire si al unghiilor fragile. Administrarea suplimentelor cu biotina poate fi benefica in acnee, infectii fungice, eruptii cutanate si uscaciune severa a pielii.

Are un rol foarte important in metabolism

Biotina regleaza expresiile genelor care sunt esentiale pentru indeplinirea functiilor metabolismului. Vitamina B7, impreuna cu alte vitamine B, este necesara pentru a transforma alimentele in energie utilizabila care sustine un metabolism sanatos.
Biotina actioneaza in sensul acesta in mai multe moduri:
- transforma glucoza din sursele de carbohidrati si zahar in energie
- ajuta organismul sa foloseasca aminoacizii din proteine pentru a indeplini mai multe functii importante in organism
- activeaza acizii grasi din alimentele care contin grasimi
Fara suficienta vitamina B7 prezenta in organism, pot aparea simptome ale unui metabolism lent, cum ar fi niveluri scazute de energie, oboseala, crestere in greutate, probleme digestive, posibila dezvoltare a diabetului, modificari ale apetitului, modificari de dispozitie.
Vitamina B7 imbunatateste, de asemenea, utilizarea glucozei, oferind o anumita protectie impotriva rezistentei la insulina si diabetului de tip 2.

Protejeaza functia creierului si lupta impotriva declinului cognitiv

Biotina aduce beneficii sanatatii sistemului nervos datorita rolului sau in semnalizarea nervoasa si activitatea neurotransmitatorilor. Vitaminele B  influenteaza functia memoriei si protejeaza impotriva tulburarilor cognitive legate de varsta, cum ar fi tulburarile neurodegenerative.
Datorita rolului lor in sintetizarea hormonilor care sunt legati de reglarea starii de spirit, vitaminele B precum vitamina B7 ajuta la mentinerea unei stari pozitive, la cresterea nivelului de energie si la cresterea concentrarii.

Ajuta la mentinerea unui sistem cardiovascular sanatos

Vitaminele B precum vitamina B7 joaca un rol in protejarea impotriva cauzelor comune ale bolilor de inima. Vitamina B7 si cromul impreuna pot ajuta la imbunatatirea nivelului de colesterol, potrivit unor studii*. S-a demonstrat ca vitamina B7 are rezultate pozitive in cresterea colesterolului ,,bun" HDL, contribuind in acelasi timp la scaderea colesterolului ,,rau" LDL si a nivelurilor de trigliceride.

Sprijina functia tiroidiana si suprarenala

Vitaminele B precum vitamina B7 sunt necesare pentru o activitate adecvata a tiroidei si pentru prevenirea oboselii suprarenale. 
Un deficit de vitamine B poate duce la complicatii tiroidiene si suprarenale - si, astfel, poate creea multe simptome negative, cum ar fi oboseala, cresterea sau pierderea in greutate, probleme cu somnul si multe altele.

Necesar pentru constructia si repararea tesuturilor si muschilor
Biotina ajuta la intretinerea tesuturilor corporale, inclusiv la repararea si construirea masei musculare.
Vitaminele B ajuta, de asemenea, la reducerea inflamatiei care poate duce la dureri musculare sau articulare. 

 

Care sunt posibilele reactii adverse si contraindicatii?

Efectele secundare ale biotinei sunt rare deoarece aceasta vitamina (ca si alte vitamine B) este solubila in apa, ceea ce inseamna ca orice exces sau cantitati prezente in exces in organism sunt eliminate prin urina. Prin urmare, organismul nu acumuleaza rezerve de biotina si este foarte dificil sa consumi prea multa biotina sau sa atingi niveluri toxice.
Foarte putine reactii adverse au fost raportate la administrarea de doze care sunt mai mici de 10 miligrame pe zi. Deci, administrarea de suplimente de biotina este considerata sigura atunci cand doza este in cantitatile recomandate.
Este insa posibil sa apara reactii adverse minore, cum ar fi indigestie, greata, crampe sau diaree. Si daca cineva ar lua o doza foarte mare pentru o perioada lunga de timp, este posibil sa dezvolte simptome de supradozaj cu biotina, cum ar fi eruptii cutanate, niveluri scazute de vitamina C si B6 si niveluri ridicate ale glicemiei.
Administrarea unor doze foarte mari de biotina poate modifica analizele tiroidiene.

 

* Bibliografie:

Jillian Levy, Biotin Benefits the Entire Body — Does that Include Your Hair?, Dr. Axe official website

Jillian Kubala, Which foods provide biotin?, Medical News Today official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 24-04-2023

Produse care contin Vitamina B7 (Biotina)

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale