Vitamina U (ingrediente active)

Ce este Vitamina U?

Vitamina U este un termen care a fost utilizat la inceputul anilor 1950 pentru a numi un compus identificat in sucul de varza. In ciuda numelui, Vitamina U nu este propriu-zis o vitamina, ci un derivat al aminoacidului metionina, si anume substanta chimica numita clorura de S-metilmetionin sulfoniu (MMS). Vitamina U a fost utilizata in gestionarea ulcerului peptic, motiv pentru care poarta si denumirea de Vitamina U. 

 

Care sunt sursele de Vitamina U?

Vitamina U este disponibila ca supliment, dar se gaseste in mod natural si in diferite alimente, in special in legumele crucifere. Vitamina U se gaseste in concentratie mare in sucul de varza cruda. Surse importante de Vitamina U sunt:
- Varza
- Rosii
- Napi
- Telina
- Gulia
- Kale
- Graviola
Ceaiul verde este, de asemenea, o sursa buna de Vitamina U.


Care sunt beneficiile si utilizarile Vitaminei U?

Vitamina U poate ajuta in gestionarea ulcerului peptic

Vitamina U poate stimula formarea mucoasei gastrice protectoare, poate avea efect antioxidant si actioneaza ca donator de metil in multe reactii importante ce au loc in organismul uman. In cadrul studiilor efectuate pe animale, s-a demonstrat ca Vitamina U stimuleaza productia de mucus gastric si ca exercita proprietati antioxidante. Ulcerele peptice sunt rani deschise care se pot dezvolta la nivelul mucoasei stomacale (ulcere gastrice) sau la nivelul mucoasei duodenale (ulcere duodenale). Cele mai frecvente cauze ale ulcerului peptic sunt infectiile cu Helicobacter pylori si utilizarea pe termen lung a unor medicamente cu efect iritant gastric. Ulcerul peptic poate provoca diverse simptome inclusiv dureri de stomac, senzatie de plenitudine, balonare, indigestie mai ales in cazul consumului anumitor alimente grase, arsuri gastrice si stare de greata.

Inca de la sfarsitul anilor 1940, cercetarile doctorului Garnett Cheney au demonstrat o imbunatatire a evolutiei ulcerului peptic la persoanele care consumau suc de varza cruda. In acea perioada, Vitamina U nu era inca identificata. Acelasi cercetator a efectuat doua studii clinice pe om in 1952 si 1956, ambele sustinand potentialele beneficii ale sucului de varza cruda, probabil datorate vitaminei U inca nedescoperite, in evolutia pozititva a persoanele diagnosticate cu ulcer peptic.
Desi sunt necesare mai multe cercetari clinice pentru a intelege pe deplin beneficiile potentiale ale Vitaminei U asupra sanatatii gastrice si intestinale, rezultatele cercetarilor de pana in prezent sunt promitatoare.

Vitamina U poate avea efecte benefice asupra pielii

Vitamina U poate ajuta la vindecarea ranilor prin favorizarea dezvoltarii si migratiei fibroblastelor dermice umane. Aceasta actiune ajuta la accelerarea repararii pielii lezate. Un alt efect important al Vitaminei U este protejarea pielii impotriva deteriorarii induse de lumina ultravioleta (UV). Eritemul pielii este considerat un marker al inflamatiei si leziunilor pielii induse de lumina UV. Cand expunerea la o astfel de lumina este intensa, roseata este severa si poate fi insotita de inflamatie si durere. Vitamina U aplicata sub forma de unguent 5% sau 10% poate reduce gradul de inrosire al pielii. 
Vitamina U regleaza, de asemenea, sinteza colagenului de tip 1 si a altor compusi. Colagenul este o componenta esentiala a tesutului conjunctiv si ofera rezistenta si rstructura pielii. Vitamina U poate proteja impotriva imbatranirii prin imbunatatirea productiei de colagen.

Alte posibile efecte ale Vitaminei U:
- Posibil efect hepatoprotector- In studiile pe model animal, Vitamina U a ajutat la regenerarea hepatica dupa administrarea unui medicament numit acid valproic.
- Posibil efect protector asupra rinichilor- In studiile pe model animal, administrarea Vitaminei U la condus la un numar mai mic de leziuni renale post administrare de acid valproic, fata de cazurile in care nu a fost administrata Vitamina U.
- Posibil efect anticanceros- Vitamina U a demonstrat activitate asupra celulelor implicate in aparitia cancerului hepatic in cadrul studiilor pe model animal. 
- Posibil efect hipocelesterolemiant- Vitamina U poate avea, de asemenea, efecte benefice asupra metabolismului lipidelor, putand sa scada nivelul de colesterol total si putand creste HDL colesterolul (colesterolul bun).
De asemenea, Vitamina U poate avea, in plus efecte antiinflamatoare, citoprotectoare si antioxidante. Sunt necesare mai multe studii umane pentru a stabili cu exactitate actiunea si rolul Vitaminei U.

 

Cum se administreaza Vitamina U?

Din cauza cercetarilor limitate, recomandarile privind dozele de vitamina U nu au fost stabilite. Sunt necesare mai multe studii pentru a stabili doza optima de Vitamina U.

 

Care sunt efectle secundare si precautiile Vitaminei U?

Vitamina U este probabil sigura atunci cand provine din alimentatie. Nu exista suficiente date despre siguranta sau potentialele efecte secundare atunci cand aportul acesteia provine din suplimentele alimentare. 
Potrivit Agentiei Europene pentru Produse Chimice, vitamina U poate provoca iritatii ale ochilor, pielii sau plamanilor daca intra in contact direct cu aceste organe. Astfel, este indicata precautie la utilizarea produselor de ingrijire a pielii care contin acest compus.

 

Bibliografie:

Vitamin U: Benefits, Side Effects, Foods, and More, Healthline official website
Vitamin U: What Is It, Health Benefits and Sources, Medicine Net official website
CHENEY G. Vitamin U therapy of peptic ulcer. Calif Med. 1952 Oct;77(4):248-52. PMID: 13009468; PMCID: PMC1521464.
Vitamin U: Stomach and Gut Support, Clinical Application for Scientific Innovation official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 05-02-2025

Produse care contin Vitamina U

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale