Calprotectina (investigatii si analize de laborator)

Ce este un test pentru determinarea calprotectinei fecale?

Un test pentru determinarea calprotectinei din fecale masoara o proteina numita calprotectina dintr-o proba de scaun ca modalitate de a detecta inflamatia localizata la nivel intestinal.

 

Ce este calprotectina?

Calprotectina este o proteina eliberata de un tip de globule albe numite neutrofile. Cand exista inflamatie la nivelul tractului gastrointestinal, neutrofilele se deplaseaza in zona respectiva si elibereaza calprotectina, rezultand un nivel crescut al acesteia in materiile fecale. 
Inflamatia intestinala este asociata cu boli inflamatorii intestinale si cu unele infectii intestinale bacteriene, dar nu este asociata cu multe alte tulburari care afecteaza functia intestinala si provoaca simptome similare. Inflamatia de la nivel intestinal poate provoca diaree severa apoasa sau sangeroasa, insotita de dureri abdominale si/sau crampe care dureaza mai mult de cateva zile. 
Calprotectina poate fi utilizata pentru a ajuta la diferentierea afectiunilor inflamatorii de cele neinflamatorii.
Bolile inflamatorii intestinale sunt un grup de tulburari cronice caracterizate prin prezenta inflamatiei si deteriorarea mucoasei intestinale. Cauzele acestora nu sunt cunoscute, dar se crede ca aceste boli sunt consecinta unui proces autoimun care a fost declansat de o predispozitie genetica, o boala virala si/sau un factor de mediu. Cele mai frecvente boli inflamatorii intestinale sunt Boala Crohn si Colita ulceroasa.

 

Cand este recomandat si utilizat testul pentru determinarea calprotectinei fecale?

Testarea calprotectinei este utilizata pentru a identifica prezenta proceselor inflamatorii localizate la nivel intestinal. In cele mai multe cazuri, medicii recomanda testarea calprotectinei pentru a diferentia boala inflamatorie a intestinului (IBD- Inflammatory bowel disease) de sindromul de colon iritabil (IBS- Irritable bowel syndrome).
IBD si IBS sunt ambele afectiuni cronice care afecteaza persoane de toate varstele. Ele provoaca simptome similare care pot sa apara in episoade, inclusiv diaree, dureri abdominale si crampe, insa numai IBD implica inflamatie. Principalele tipuri de IBD sunt Boala Crohn si Colita ulcerativa.
IBS reprezinta un grup de simptome care includ balonare, durere si/sau crampe si diaree, constipatie sau ambele. Cercetatorii considera ca IBS poate fi cauzat de o problema cu modul in care creierul si intestinul comunica. IBS nu afecteaza intestinele si testele nu evidentiaza inflamatie.
In functie de simptomele si istoricul medical al pacientului, un test de calprotectina din scaun poate fi utilizat impreuna cu alte teste si poate ajuta la identificarea cauzei diareei de lunga durata. Acestea includ teste pentru hemoragie oculta, examen copro-parazitologic, dar si alte teste ce pot fi recomandate in functie de particularitatile cazului.

De asemenea, daca exista deja un diagnostic de boala inflamatori intestinala, testul calprotectinei fecale poate fi utilizat pentru evaluarea gradului de inflamatie si pentru urmarirea evolutiei bolii.

 

Care sunt simptomele care pot necesita testarea calprotectinei fecale?

Cea mai mare parte a diareei apoase dispare de la sine dupa o zi sau doua. Dar, daca simptomele nu se amelioreaza dupa cateva zile sau continua sa revina, este posibil sa fie necesar un test de calprotectina fecala pentru a verifica daca exista inflamatie la nivel intestinal.
Alaturi de diaree, dureri de burta si crampe, alte simptome ale inflamatiei intestinale pot include:
- sange, mucus si/sau puroi in scaun. Trebuie apelat imediat medicul daca in scaun se observa sange sau puroi sau daca scaunul este de culoare neagra.
- senzatie permanenta de defecatie, chiar si atunci cand nu exista scaun
- pierdere in greutate 

 

Ce inseamna si cum pot fi interpretate valorile calprotectinei fecale?

Nivelurile normale sau scazute de calprotectina inseamna de obicei lipsa proceselor inflamatorii de la nivel intestinal si un diagnostic negativ pentru boala inflamatorie intestinala. Acest lucru inseamna ca simptomele sunt probabil cauzate de un tip de afectiune non-inflamatoare. 
Dar, uneori, este posibil sa se obtina rezultate normale ale testului de calprotectina chiar si atunci cand exista inflamatie intestinala. Rezultatele fals negative ale calprotectinei apar mai ales la copii.

Nivelurile ridicate de calprotectina inseamna de obicei prezenta proceselor inflamatoare la nivel intestinal. Cu cat cantitatea de calprotectina din scaun este mai mare, cu atat procesul inflamator este mai accentuat. Daca nivelurile de calprotectina sunt ridicate, medicul poate repeta testarea in cateva saptamani pentru a vedea daca valorile se modifica.
Mai multe afectiuni pot cauza niveluri ridicate de calprotectina, asa ca este posibil sa fie nevoie de alte teste pentru a identifica o cauza. In general nivelurile foarte ridicate de calprotectina sunt adesea intalnite in:
- Boala inflamatorie intestinala (IBD)
- Intoxicatii alimentare cauzate de anumite tipuri de bacterii

Nivelurile oarecum ridicate de calprotectina sunt adesea corelate cu:
- Cancer intestinal sau colorectal
- Boala celiaca
- Anumite infectii bacteriene intestinale, cum ar fi Clostridium difficile 
- administrare de medicamente AINS
- boala inflamatorie intestinala care a fost tratata
Daca rezultatele testului de calprotectina evidentiaza inflamatie intestinala, medicul poate recomanda colonoscopie. Colonoscopia poate clarifica daca o boala intestinala inflamatorie cauzeaza inflamatia sau alta afectiune. Dar daca rezultatele testului de calprotectina arata lipsa inflamatiei intestinale, este putin probabil ca o colonoscopie sa ajute la stabilirea unui diagnostic. In acest fel, testul de determinare al calprotectinei fecale poate ajuta la evitarea colonoscopiilor inutile.

In cadrul majoritatii laboratoarelor valoarea de 50 mg/g este de obicei considerata ca fiind limita superioara a valorilor normale.

 

Ce se intampla in timpul unui test al calprotectinei din scaun?

Pentru aceasta testare pacientul va trebui sa recolteze o proba de scaun. Medicul sau personalul laboratorul pot oferi un recipient sau un kit cu instructiuni despre modalitatea de recolatare a probei. In caz contrar, este important ca pacientul sa solicite informatii suplimentare de la medic, farmacist sau de la laboratorul de analiza. 
In general, pacientul va trebui sa:
- procure un recipient special pentru proba de scaun
- colecteze o proba de scaun conform instructiunilor
 Acest lucru implica, de obicei, utilizarea unui recipient curat si uscat. Pacientul se va asigura ca proba nu intra in contact cu urina, apa din toaleta, hartie igienica sau alte suprafete posibil contaminate. Ulterior recoltarii, proba va fi introdusa in recipient, acesta va fi inchis ermetic si proba va fi predata laboratorului in vederea analizarii.

 

Ce presupune pregatirea pentru testarea calprotectinei fecale?

Pacientul este sfatuit sa intrebe intotdeauna medicul daca trebuie oprita administrarea vreunui medicament inainte de testare. Oprirea oricarui medicament se va face numai la recomandarea medicului.
Medicamentele care pot afecta rezultatele testelor includ anumite medicamente fara prescriptie medicala, inclusiv:
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) care sunt utilizate pentru a calma durerea (ibuprofen, naproxen, aspirina, etc.). 
- Inhibitori ai pompei de protoni (IPP), care sunt utilizati pentru a controla aciditatea gastrica si pentru a ameliora simptomele bolii de reflux gastro-esofagian (omeprazol, esomeprazol, lansoprazol, etc.)

 

Bibliografie:

Calprotectin Stool Test, Medline Plus official website
Calprotectin Fecal Test, Testing official website
Pathirana WGW, Chubb SP, Gillett MJ, Vasikaran SD. Faecal Calprotectin. Clin Biochem Rev. 2018 Aug;39(3):77-90. PMID: 30828114; PMCID: PMC6370282.
About Calprotectin, Calprotectin.co.uk official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 11-07-2024

Produse din categoria Calprotectina

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale