Hemoragii oculte (investigatii si analize de laborator)

Ce sunt hemoragiile oculte?

Hemoragia oculta fecala reprezinta prezenta unei sangerari neobservabile in scaun. Prezenta sangelui in scaun inseamna ca exista o sangerare la nivelul tractului digestiv. Sangerarea gastrointestinala oculta este definita ca o sangerare necunoscuta pacientului sau medicului si este cea mai frecventa forma de sangerare gastrointestinala ce poate fi cauzata de aproape orice leziune a tractului gastrointestinal. Aceasta forma de sangerare reprezinta aproximativ 5% din toate cazurile de sangerare gastrointestinala evidenta clinic si este cel mai frecvent cauzata de sangerare din intestinul subtire. 

 

Ce este un test de hemoragii oculte?

Testul de hemoragii oculte este un test de diagnostic pentru evaluarea sangelui ocult din scaun. Acest test este utilizat in mod obisnuit pentru screening-ul cancerului colorectal, in special in tarile dezvoltate. Cancerul de colon este unul dintre cele mai raspandite tipuri de cancer atat la barbati, cat si la femei, in intreaga lume.

Tipuri de teste pentru hemoragii oculte

Exista trei tipuri de teste pentru hemoragii oculte:
- Test de hemoragii oculte cu guaiac: Acest test detecteaza sangele ascuns in scaun folosind o substanta chimica numita guaiac. De regula sunt necesare probe recoltate din doua sau trei scaune diferite.
- Test imunochimic fecal: Acest test identifica sangele in scaun utilizand masurarea unor anticorpi. Acest test beneficiaza de o acuretete mai mare decat testul de hemoragii oculte cu guaiac.
- FIT-DNA: Acest test evalueaza modificarile ADN asociate cu cancerul colorectal.

 

Cand poate fi recomandat un test de hemoragii oculte?

Un test de hemoragii oculte este utilizat pentru a identifica prezenta sangelui intr-o proba de scaun. Acest test poate fi utilizat daca exista un risc mediu de cancer de colon si pacientul nu prezinta simptome. Testul are si alte utilizari. Se poate efectua si atunci cand exista ingrijorari cu privire la sangerari in tractul digestiv cauzate de alte afectiuni.
In anumite cazuri, testul este utilizat pentru a ajuta la identificarea cauzei anemiei. In unele cazuri poate ajuta la diferentierea dintre sindromul colonului iritabil, care de obicei nu provoaca sangerare, si boala inflamatorie intestinala, care este probabil sa provoace o sangerare.
Dar un test de sange ocult in fecale nu poate diagnostica cu certitudine nici o afectiune. Daca rezultatele testelor indica prezenta sangelui in scaun, probabil ca vor fi necesare si alte teste pentru a diagnostica o cauza exacta.

 

Cum sunt interpretate rezultatele unui test de hemoragii oculte?

Rezultatele unui test de hemoragii oculte poate fi:
- Rezultat negativ. Un test de sange ocult in fecale este negativ atunci cand nu este identificat sange in scaun. Daca exista un risc mediu de cancer de colon, medicul poate recomanda repetarea testului anual.
- Rezultat pozitiv. Un test de hemoragii oculte este pozitiv daca se identifica sange in scaun. Medicul dumneavoastra poate recomanda o colonoscopie pentru a afla cauza sangerarii.

 

Cum se efectueaza un test de hemoragii oculte?

Se citesc cu atentie instructiunile kittul-ui de testare. Anumite instructiuni pot fi diferite si pot varia de la test la test. De regula, se colecteaza scaunul intr-un recipient uscat si curat. Unele truse contin hartie speciala care poate fi plasata pe scaunul toaletei pentru prelevarea scaunului. Se utilizeaza aplicatorul din trusa de testare pentru a recolta o cantitate mica de scaun pe interiorul cardului de testare sau se va introduce aplicatorul cu proba de scaun intr-un tub care a venit impreuna cu trusa. Se sigileaza proba conform instructiunilor. Se repeta testul, conform instructiunilor, daca este necesara mult de o proba. Mostrele se predau la laborator sau la cabinetul medicului, conform recomandarilor.

 

Care este pregatirea anterioara necesara efectuarii unui test de hemoragii oculte?

Nu sunt necesare pregatiri speciale pentru pentru efectuarea testului de hemoragii oculte. Dar pentru testul de hemoragii oculte cu guaiac (gFOBT), anumite alimente, suplimente si medicamente pot afecta rezultatele testului. De exemplu, ar putea fi necesaa evitarea:
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, naproxenul si aspirina. 
- Vitamina C in cantitati de peste 250 mg pe zi. 
- Carne rosie, cum ar fi carnea de vita, miel si porc. Urme de sange din aceste carnuri pot aparea in scaun.
- Anumite fructe si legume crude.

 

Care sunt potentialele riscuri atunci cand se efectueaza un test de hemoragii oculte?

Nu exista riscuri cunoscute ale testului de hemoragii oculte.

 

Bibliografie:

Fecal Occult Blood Test (FOBT), Medline official website
Fecal Occult Blood Test (FOBT), Cleveland Clinic official website
Kaur K, Zubair M, Adamski JJ. Fecal Occult Blood Test. [Updated 2023 Apr 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-
Rockey DC. Occult and obscure gastrointestinal bleeding: causes and clinical management. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2010 May;7(5):265-79. doi: 10.1038/nrgastro.2010.42. Epub 2010 Mar 30. PMID: 20351759.
Fecal occult blood test, Mayo clinic official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 07-11-2024

Produse din categoria Hemoragii oculte

Non-farma (1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Test rapid hemoragii oculte (FOB), 1 bucata, Veda Lab

Test rapid hemoragii oculte (FOB), 1 bucata, Veda Lab

38,50 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale