Testarea Helicobacter pylori (investigatii si analize de laborator)

Ce este Helicobacter pylori?

Helicobacter pylori (H. pylori) este un tip de bacterie care infecteaza mucoasa stomacului si prima parte a intestinului subtire. Majoritatea persoanelor infectate cu Helicobacter pylori nu prezinta simptome. Insa, unele persoane, pot prezenta simptome digestive.
Helicobacter pylori este cea mai frecventa cauza a ulcerelor peptice. De asemenea, Helicobacter pylori poate provoca gastrita, o afectiune care implica inflamatie si iritatia mucoasei gastrice. Fara tratament, gastrita cu Helicobacter pylori poate dura toata viata si creste riscul de a dezvolta cancer gastric.

 

Cum se poate testa Helicobacter pylori?

Exista diferite moduri de a testa o infectie cu Helicobacter pylori. Cele mai frecvente teste folosesc probe prelevate din scaun sau mostre din gazul respirator. In anumite cazuri, testele sunt efectuate pe o proba prelevata din mucoasa stomacului.

 

Cand poate fi solicitat sau recomandat un test pentru Helicobacter pylori?

Testele pentru identificarea Helicobacter pylori pot fi utilizate pentru:
- stabilirea infectiei cu Helicobacter pylori ca si cauza a simptomelor digestive
- pentru a verifica daca infectia cu Helicobacter pylori a fost eradicata
Deoarece exista multe cauze posibile ale simptomelor digestive, medicii pot recoamnda si alte teste pentru alte tulburari digestive impreuna cu un test pentru identificarea infectiei cu Helicobacter pylori.

 

Care sunt simptomele pentru care poate fi recomandat un test pentru Helicobacter pylori?

Este posibil sa fie necesar un test pentru Helicobacter pylori daca pacientul prezinta simptome specifice gastritei sau ulcerului. Helicobacter pylori poate fi una dintre cauzele acestor afectiuni. Simptomele pot include:
- Durere in abdomenul superior 
- Balonare 
- Senzatie prematura de satietate
- Greata si varsaturi
- Eructatii
- Pierderea poftei de mancare
- Pierdere in greutate
Gastrita poate evolua catre ulcer, care este o afectiune mai grava. Simptomele unui ulcer pot deveni severe in cazul in care pacientul dezvolta complicatii. Una dntre complicatiile importante ale ulcerului este sangerarea de la nivel gastric care se poate manifesta prin scaun negru sau cu aspect de gudron, sange rosu in varsaturi sau varsaturi cu aspect de zat de cafea, durere abdominala brusca, ascutita sau severa, care nu dispare, ameteli sau lesin, puls rapid sau alte simptome de soc.

 

Cum se efectueaza testarea pentru Helicobacter pylori?

Exista diferite moduri de a testa preenta bacteriei Helicobacter pylori:

Testarea Helicobacter pylori din gazul respirator (Test respirator cu uree)

- Pacientul va sufla aer intr-un recipient pentru a oferi o mostra din aerul expirat
- Pacientul va inghiti o pastila sau un lichid care contine uree. Ureea folosita pentru test contine atomi de carbon speciali. In cazul prezentei Helicobacter pylori, bacteriile vor transforma ureea in dioxid de carbon care contine atomii de carbon speciali. Organismul elimina dioxidul de carbon prin aerul expirat.
- La cateva minute dupa administrarea prodususlui cu uree, pacientul va oferi o alta mostra din aerul expirat.
- Cele doua probe de respiratie vor fi testate si comparate intre ele. Daca este prezent Helicobacter pylori, atomii speciali de carbon din uree vor aparea in a doua proba de respiratie. A doua proba de respiratie va contine, de asemenea, mai mult dioxid de carbon decat prima proba.

Testarea Helicobacter pylori dintr-o proba din scaun

Testele care identifica antigenul sunt cel mai frecvent tip de test pentru identificarea Helicobacter pylori. Testele PCR verifica prezenta materialului genetic provenit de la Helicobacter pylori in esantion.
Exista diferite moduri de a preleva o proba din scaun pentru Helicobacter pylori:
- Medicul poate oferi un recipient sau un kit cu instructiuni despre recoltarea probei din scaun.  In general proba se recolteaza intr-un recipient special numit coprocultor. Proba se recolteaza cu atentie, astfel incat sa nu fie contaminata cu urina sau hartie igienica. Recipientul se inchide ermetic si se preda laboratorului. In anumite cazuri proba se poate recolta si cu ajutorul unui tampon rectal.

Testarea Helicobacter pylori dintr-o proba prelevata prin biopsie 

Daca alte teste nu ofera suficiente informatii pentru un diagnostic, medicul poate recurge la o procedura numita endoscopie. Aceasta procedura consta in explorarea tractului digestiv superior cu ajutorul unui instrument numit endoscop. In timpul endoscopiei medicul poate preleva prin biopsie mostre mici de tesut care ulterior pot fi examinate in cadrul unui laborator.

 

Care sunt masurile necesare anterior testarii pentru Helicobacter pylori?

Inainte de a efectua un test pentru Helicobacter pylori, poate fi necesara intreruperea administrarii anumitor medicamente care pot influenta rezultatul testarilor. Pentru o endoscopie, poate fi necesar ca pacientul sa nu consume alimente sau bauturi cu cateva ore inainte de procedura. 

 

Exista riscuri in ceea ce priveste testarea pentru Helicobacter pylori?

Nu exista niciun risc cunoscut pentru testul din aerul expirat sau din scaun.
In timpul unei endoscopii, este posibil sa apara disconfort atunci cand este introdus endoscopul, dar complicatiile grave sunt rare. Exista un risc foarte mic de ruptura in intestin in timpul endoscopiei. Daca pacientul necesita efectuarea unei biopsii, exista un risc mic de sangerare la locul prelevarii de tesut, insa de obicei aceasta se opreste singura fara a cauza alte complicatii.

 

Cum pot fi interpretate rezultatele testarii pentru Helicobacter pylori?

Un rezultat negativ al testului semnifica o probabila absenta a bacteriei Helicobacter pylori. In acest caz, medicul poate recomanda mai multe teste pentru a afla cauza simptomelor.
Un rezultat pozitiv al testului semnifica prezenta infectiei cu Helicobacter pylori. De obicei, medicul prescrie unul sau mai multe antibiotice pentru a trata infectia. Dupa terminarea tratamentului, medicul poate recomanda teste repetate pentru a se asigura ca infectia cu Helicobacter pylori a fost eradicata.

 

Bibliografie:

Helicobacter pylori (H. pylori) infection, Mayo clinic official website
H. pylori (Helicobacter pylori) Tests, Cleveland clinic official website
Helicobacter Pylori (H. Pylori) Tests, Medline Plus official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 18-12-2024

Produse din categoria Testarea Helicobacter pylori

Non-farma (1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Test rapid antigen pentru Helicobacter H.Pylori, 1 bucata, AllTest

Test rapid antigen pentru Helicobacter H.Pylori, 1 bucata, AllTest

17,00 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale