Ce este TSH?
Hormonul de stimulare al tiroidei, cunoscut si sub numele de TSH, este un hormon glicoproteic produs de glanda hipofiza anterioara. Este stimulul principal pentru producerea hormonilori tiroidieni de catre glanda tiroida. De asemenea, exercita efecte de crestere asupra celulelor foliculare tiroidiene, ducand la cresterea in volum a tiroidei. Axa hipotalamo-hipofizara regleaza eliberarea de TSH. Mai exact, neuronii din hipotalamus elibereaza TRH, sau hormonul de eliberare a tiroidei, care stimuleaza hipofiza anterioara sa secrete TSH. TSH, la randul sau, stimuleaza celulele foliculare tiroidiene sa elibereze hormoni tiroidieni sub forma de T3 sau T4. Triiodotironina, sau T3, este forma activa a hormonului tiroidian. Desi reprezinta doar 20% din hormonul eliberat, majoritatea T3 provine din conversia periferica a T4 in T3. Tetraiodotironina, cunoscuta si sub numele de tiroxina sau T4, constituie mai mult de 80% din hormonul secretat. Cand este eliberat in circulatie, formeaza T3. T4 si T3 pot exercita un feedback negativ asupra hipofizei anterioare, nivelurile ridicate de T3 si T4 scazand secretia de TSH si nivelurile scazute de T3 si T4 crescand eliberarea de TSH.
Ce este un test pentru determinarea TSH-ului?
Un test pentru determinarea TSH-ului este utilizat pentru a evalua functia glandei tiroide. Nivelul TSH-ului poate indica daca o persoana sufera de hipertiroidism (exces de hormoni tiroidieni) sau de hipotiroidism (niveluri insuficiente, prea scazute de hormoni tiroidieni) in sange. Dar, un test de TSH nu ofera indicii despre cauza acestui dezechilibru a hormonilor tiroidieni.
Cand poate fi recomandat un test pentru determinarea TSH-ului?
Unei persoane i se poate recomanda un test pentru determinarea TSH-ului daca prezinta simptome specifice de hipotiroidism sau de hipertiroidism.
Hipertiroidismul presupune o tiroida hiperactiva. O glanda tiroida hiperactiva accelereaza functiile corpului si provoaca simptome care pot varia de la o persoana la alta. Simptomele pot include:
- scadere in greutate, chiar daca aportul alimentar este crescut
- batai rapide sau neregulate ale inimii
- senzatie de nervozitate sau iritabilitate
- probleme cu somnul
- oboseala
- tremor al mainilor si slabiciune musculara
- transpiratie sau intoleranta la caldura
- tranzit intestinal accelerat sau diaree
- gusa (tiroida marita care poate cauza umflarea gatului)
Adultii peste 60 de ani pot prezenta simptome diferite fata de adultii mai tineri. De exemplu, persoanele in varsta pot manifesta pierderea poftei de mancare si retragere sociala. Uneori, acest lucru poate fi confundat cu depresie sau dementa.
Hipotiroidismul presupune o glanda tiroida subactiva. O tiroida mai putin activa decat normal incetineste functiile corpului si provoaca simptome care pot varia de la o persoana la alta. Simptomele pot include:
- oboseala
- crestere in greutate
- sensibilitate la frig
- dureri articulare si dureri musculare
- piele uscata
- par uscat, rar
- perioade menstruale neregulate
- probleme de fertilitate la femei
- depresie
- constipatie
Deoarece hipotiroidismul se dezvolta lent, multe persoane nu observa simptomele bolii timp de luni sau ani.
Daca se administreaza medicatie de substitutie (medicamente cu hormoni tiroidieni) din cauza hipotiroidismului sau posttiroidectomie, se va efectua regulat testarea TSH-ului pentru a va verifica nivelul hormonilor tiroidieni si pentru a regla doza medicamentelor. Acest test este efectuat pentru a verifica daca se administreaza doza corecta de medicament.
TSH este, de asemenea, utilizat pentru evaluarea altor tulburari tiroidiene, cum ar fi gusa, noduli tiroidieni, cancer tiroidian, Boala Graves sau Tiroidita Hashimoto. Aceste tulburari pot provoca hipotiroidism sau hipertiroidism.
Screeningul (testarea fara a prezenta simptome) a TSH-ului pentru hipotiroidism la adulti este benefic deoarece contribuie la detectarea precoce si la tratamentul bolilor tiroidiene inainte ca acestea sa se agraveze.
Deoarece tulburarile tiroidiene pot complica sarcina, pentru unele femei se recomanda screening-ul TSH in timpul sarcinii. Femeile insarcinate fara simptome specifice pentru boli tiroidiene, pot fi testate daca:
- exista antecedente familiale de boala tiroidiana
- sunt rezidente intr-o zona in care deficienta de iod este frecventa
- au varsta peste 30 de ani
- prezinta antecedente de avort spontan, nastere prematura sau infertilitate
- sunt obezie semnificativ (cu un indice de masa corporala peste 40)
Nou-nascutii sunt testati in mod obisnuit pentru hipotiroidism congenital ( glanda tiroida subactiva prezenta inca de la nastere).
Cum se efectueaza un test pentru determinarea TSH-ului?
Testul pentru determinarea TSH-ului este un test de sange. Un asistent medical va preleva o proba de sange dintr-o vena a bratului, folosind un ac mic. O cantitate mica de sange va fi recoltata intr-o eprubeta sau intr-un flacon. Ulterior, proba va fi trimisa la un laborator in vederea analizarii.
Care este pregatirea anterioara necesara unui test pentru determinarea TSH-ului?
In cazul in care este necesar, medicul va mentiona daca trebuie intrerupta administrarea vreunui medicament inainte de testare. Poate fi necesar postul alimentar inainte cu cateva ore inainte de testare. Medicul va anunta pacientul daca exista instructiuni speciale in ceea ce priveste testarea.
Cum sunt interpretate rezultatele unui test pentru determinarea TSH-ului?
Daca rezultatele testelor nu sunt normale, medicul poate recomanda si alte analize de sange pentru evaluarea functiei tiroidiene pentru a afla cauza. Aceste teste de sange pot include:
- dozarea hormonului tiroidian T4
- dozarea hormonului tiroidian T3
- Testarea anticorpilor tiroidieni pentru a ajuta la diagnosticarea unei afectiuni tiroidiene autoimune, cum ar fi: Boala Graves (cea mai frecventa cauza a hipertiroidismului), Tiroidita Hashimoto ( cea mai frecventa cauza a hipotiroidismului)
In anumite cazuri, un rezultat anormal al TSH-ului poate fi un semn al unei probleme a glandei pituitare, dar acest lucru nu este frecvent.
Nivelul de TSH poate fi ridicat sau scazut chiar si atunci cand glanda tiroida este sanatoasa. De exemplu, urmatoarele situatii pot afecta nivelul de TSH:
- unele boli grave (care nu au legatura cu tiroida) pot determina un nivel mai scazut de TSH pentru o perioada scurta de timp
- nivelul de TSH poate fi mai mare la persoanele cu varsta de peste 80 de ani, chiar daca nu prezinta probleme tiroidiene
- sarcina afecteaza nivelul TSH-ului
De asemenea, unele medicamente pot afecta rezultatele testelor pentru evaluarea functiei tiroidiene.
Bibliografie:
Pirahanchi Y, Toro F, Jialal I. Physiology, Thyroid Stimulating Hormone. [Updated 2023 May 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-
TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test, Medline Plus official website
What Is a TSH (Thyroid Stimulating Hormone) Test?, WebMD official website
Thyroid-Stimulating Hormone (TSH) Test, Testing official website
Thyroid Function Tests, American Thyroid Association official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona