Ce este ureea?
Ureea este produsul final de descompunere al aminoacizilor ce compun proteinele. Ureea este eliberata in sange si transportata catre rinichi, unde este filtrata si excretata prin urina. Rinichii sanatosi elimina mai mult de 90% din ureea pe care o produce organismul, astfel incat nivelul de ureei din sange poate indica gradul de functionalitate al rinichilor.
Majoritatea bolilor care afecteaza rinichii sau ficatul pot influenta nivelul ureei sangvine. Daca cantitatile crescute de uree sunt produse de ficat sau daca rinichii nu elimina eficient ureea, atunci concentratia de uree din sange va creste. Daca exista o afectare semnificativa a ficatului si productia de uree este scazuta, atunci concentratiile de uree pot scadea.
Ce este un test pentru determinarea ureei serice?
Testul pentru determinarea ureei serice este un test de laborator in care este masurata concentratia ureei in sange.
Cand este utilizat un test pentru determinarea ureei serice?
Nivelurile ureei si creatininei sunt utilizate pentru a evalua functia renala, pentru a urmari evolutia unor boli renale si pentru a urmari starea pacientilor care efectueaza dializa. Ureea este filtrata liber la nivel glomerular si concentratia serica a ureei poate fi utilizata ca indice al ratei de filtrarii glomerulare (GFR). Cu toate acestea, o serie de factori non-renali afecteaza, de asemenea, concentratia serica de uree, cum ar fi o dieta bogata in proteine.
Cand poate fi recomandat un test pentru determinarea ureei serice?
Un test pentru determinarea ureei serice poate fi utilizat:
- cand este prezenta o boala nespecifica
- ca parte a unui grup de teste de rutina
- pentru a verifica functia renala inainte de a incepe administrarea anumitor medicamente
Un test pentru determinarea ureei serice este solicitat adesea impreuna cu un test pentru determinarea creatininei:
- daca se suspecteaza probleme renale
- pentru a monitoriza tratamentul bolilor renale
- pentru a monitoriza functia renala pe parcursul anumitor tratamente
Unele simptome si semne ale disfunctiei renale includ:
- Oboseala, lipsa de concentrare, lipsa poftei de mancare
- Edem in jurul ochilor, in jurul incheieturilor, gleznelor sau abdomenului
- Urina spumoasa, sange de culoare cafenie
- Scaderea cantitatii de urina
- Probleme la urinare, cum ar fi o senzatie de arsura, scurgeri anormale in timpul urinarii sau o modificare a frecventei de urinare, in special noaptea
- Dureri la mijlocul spatelui, sub coaste, unde sunt localizati rinichii
- Hipertensiune arteriala
Cum se efectueaza un test pentru determinarea ureei serice?
Testul pentru determinarea ureei serice se efectueaza prin recoltarea de sange venos de la nivelul antebratului. Se va dezinfecta pielea din jurul unei vene si cu ajutorul unui ac si se va extrage poba de sange intr-un flacon. Ulterior proba este trimisa catre un laborator in vederea analizarii.
Care sunt pregatirile anterioare necesarii efectuarii unui test de determinare a ureei serice?
Testul pentru determinarea ureei serice poate fi efectuat a jeun (pe nemancate) sau postprandial (dupa masa). In cazul in care se efectueaza impreuna cu alte determinari, este posibil sa fie necesar postul alimentar cateva ore anterior. Medicul poate oferi informatii suplimentare asupra regulilor ce trebuie respectate anterior recoltarii sangelui.
Care sunt valorile considerate normale pentru ureea serica?
Valori de referinta pentru ureea serica sunt dependente de varsta:
Varsta
|
Valoare (mg/dL)
|
< 1 an
|
<41
|
1-18 ani
|
<39
|
18-60 ani
|
<43
|
60-90 ani
|
<49
|
Cum pot fi interpretate rezultatatele unui test pentru determinarea ureei serice?
Niveluri crescute ale ureei serice
Nivelurile ridicate de uree sugereaza o functionare deficitara a rinichilor. Acest lucru se poate datora unei boli renale acute sau cronice. Cu toate acestea, exista multe cauze sau factori, in afara de bolile renale, care pot afecta nivelul de uree, cum ar fi scaderea fluxului sangvin catre rinichi, insuficienta cardiaca congestiva, soc, stres, atac de cord recent sau arsuri severe, sangerare din tractul gastrointestinal, afectiuni care provoaca obstructia fluxul de urina sau deshidratare.
Nivelul de uree creste odata cu varsta si, de asemenea, cu cantitatea de proteine din dieta. Dietele bogate in proteine pot cauza niveluri anormal de ridicate de uree. Dietele foarte sarace in proteine pot cauza niveluri anormal de scazute de uree.
Niveluri scazute ale ureei serice
Nivelurile scazute de uree nu sunt frecvente si, de obicei, nu sunt un motiv de ingrijorare. Ele pot fi observate in boli hepatice severe sau malnutritie, dar nu sunt utilizate pentru a diagnostica sau monitoriza aceste afectiuni. Nivelurile scazute de uree sunt, de asemenea, observate in sarcina.
Niveluri mai scazute de uree sunt observate si la sugari si copii mici.
Medicamentele care pot afecta functia rinichilor pot creste nivelul de uree. Ureea si creatinina pot fi monitorizate daca se administreaza anumite medicamente.
Bibliografie:
Urea Test, LabTestsOnline-UK official website
Urea (serum), NHS UK official website
Blood urea nitrogen (BUN) test, Mayo clinic official website
Laborator Synevo. Referinte specifice tehnologiei de lucru utilizate 2015, platforma online oficiala Synevo
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona