Vitamina B12 serica (investigatii si analize de laborator)

Ce reprezinta testarea serica a Vitaminei B12?

Scopul testarii vitaminei B12 este de a determina existenta unui deficit sau a unui nivel mai scazut decat cel normal de vitamina B12 in organism. Nivelul vitaminei B12 este de obicei evaluat prin masuratori ale nivelurilor plasmatice ale vitaminei B12. Limita dintre nivelurile normale de vitamina B12 si deficienta variaza in functie de metoda si de laborator, dar majoritatea laboratoarelor definesc valori subnormale in ser sau plasma ca fiind mai mici de 200 sau de 250 pg/mL (148 sau 185 pmol/L).

Vitamina B12 este necesara pentru dezvoltarea si functionarea sistemului nervos central, formarea globulelor rosii din sange si pentru sinteza ADN-ului.

Vitamina B12 se leaga de proteine din alimente si este eliberata inainte de a fi absorbita. Procesul incepe in cavitatea bucala, atunci cand alimentele sunt amestecate cu saliva. Vitamina B12 eliberata se leaga de haptocorina, o proteina prezenta in saliva. O cantitate si mai mare de vitamina B12 va fi eliberata din prin activitatea acidului clorhidric si a proteazei gastrice in stomac, unde apoi se va leaga tot de haptocorina. In duoden, enzimele digestive elibereaza vitamina B12 de haptocorina, iar vitamina B12 libera se va combina cu factorul intrinsec, o proteina secretata de celulele parietale ale stomacului care are un rol esential in transportul si distribuirea vitaminei B12. Complexul rezultat este absorbit in ileonul distal. Vitamina B12 adaugata la alimentele fortificate si in suplimentele alimentare, este deja in forma libera si, prin urmare, nu necesita etapa de separare.

 

Cand poate fi recomandata testarea Vitaminei B12?

Medicul poate recomanda testarea nivelului de vitamina B12 in urmatoarele situatii:

Suspiciunea unui deficit de vitamina B12

Semnele si simptomele deficitului de vitamina B12 pot include:

- confuzie

- simptome depresive

- dificultate in mentinerea echilibrului

- batai rapide ale inimii sau palpitatii

- amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor

- probleme legate de memorie

Sugarii cu deficit de vitamina B12 pot avea probleme in procesul de crestere si de dezvoltare. Acestia pot prezenta probleme de miscare, pe langa dezvoltarea intarziata. Daca este lasat netratat, deficitul de vitamina B12 poate duce la leziuni cerebrale.

Anemie pernicioasa

Persoanele cu simptome specifice de anemie pernicioasa pot avea, de asemenea, nevoie de efectuarea un test seric de vitamina B12. Anemia pernicioasa, care provoaca un nivel scazut de globule rosii, rezulta din incapacitatea de a absorbi vitamina B12. Aceasta afecteaza adesea adultii in varsta sau persoanele care prezinta deficit de factor intrinsec. Factorul intrinsec este o substanta secretata la nivelul stomacului care se leaga de vitamina B12 pentru ca organismul sa o poata absorbi.

Simptomele anemiei pernicioase includ:

- indigestie

- oboseala

- inapetenta

- paloarea pielii si a tegumentelor

- slabiciune

- pierdere in greutate

Niveluri ridicate de acid folic seric

Nivelurile ridicate de acid folic pot masca simptomele unui deficit de vitamina B12 si pot agrava simptomele neurologice ale acestuia. De asemenea, pot creste probabilitatea de anemie.

Simptome ale altor afectiuni

Un nivel anormal de ridicat al vitaminei B12 poate fi un semn precoce al:

- bolilor hepatice

- diabetului

- anumitor tipuri de leucemie

Un medic poate folosi rezultatele unui test de vitamina B12 pentru a ajuta la stabilirea unui diagnostic.

Testarea vitaminei B12 poate fi recomandata de catre medic si persoanelor care prezinta un risc crescut de a dezvolta deficit de vitamina B12.

Factori de risc pentru niveluri scazute de vitamina B12

Anumite persoane sunt mai expuse riscului de deficit de vitamina B12, in special persoanele care prezinta un nivel mai scazut al aciditatii gastrice sau alte probleme de natura digestiva. Acidul gastric are un rol important in generarea formei libere a vitaminei B12, astfel incat organismul sa o poata absorbi mai eficient.

Urmatoarele grupuri de persoane prezinta un risc mai crescut de a devolta niveluri serice scazute de vitamina B12:

- persoanele varstnice

- persoanele vegane si vegetariene

- persoanele cu diabet

- persoanele cu afectiuni care reduc absorbtia vitaminei B12, inclusiv boala celiaca si Boala Chron

- persoanele care au suferit o operatie de bypass gastric

- persoanele care administreaza medicamente precum cloramfenicol, inhibitori ai pompei de protoni sau blocante H2

 

Care sunt valorile normale si cum pot fi interpretate rezultatele?

Valori normale

Nivelurile normale variaza de obicei intre 200 si 900 de picograme(pg) pe mililitru (ml).

Valori crescute

Un nivel anormal de crescut al vitaminei B12 este considerat orice valoare peste 900 pg/ml. Acest rezultat poate sugera probleme hepatice sau renale, diabet sau anumite forme de leucemie.

Valori scazute

Nivelurile de vitamina B12 sunt considerate scazute daca sunt situate sub 200 pg/mL. Acest rezultat sugereaza o deficienta de vitamina B12, o anemie pernicioasa sau o tiroida hiperactiva. Persoanele cu niveluri scazute de vitamina B12 prezinta adesea simptome neurologice.

Limitele pot varia de la un laborator la altul, asa ca este importanta consultarea medicului in ceea ce priveste rezultatele si semnificatia acestora.

Medicul poate verifica, de asemenea, nivelurile de acid metilmalonic (MMA) si al altor substante pentru a evalua deficitul de vitamina B12. Aceste valori de laborator ajuta la detectarea unei deficiente de vitamina B12 in stadiile incipiente.

Interpretarea rezultatelor

Atat nivelurile ridicate, cat si cele scazute de vitamina B-12 pot indica o problema  medicala.

Nivelurile scazute de B-12 pot sugera:

- malabsorbtie

- boala celiaca

- Boala Crohn

- hipertiroidism

- lipsa de vitamina B12 din dieta

 

Nivelurile ridicate de B-12 pot fi, de asemenea, un semn al:

- bolilor hepatice

- anumitor tipuri de leucemie

- insuficientei renale

De asemenea, deficitul de vitamina B12 poate sa apara si in absenta unei probleme medicale. Majoritatea conditiilor de sanatate se vor manifesta si prin simptome suplimentare.

 

Cum se efectueaza testarea vitaminei B12?

In timpul testului, medicul sau asistenta medicala va curata o zona mica a bratului cu un servetel antiseptic sau cu un tampon cu alcool. S-ar putea sa infasoare o banda elastica in jurul bratului pentru a creste fluxul de sange. Ulterior va introduce acul in vena si va colecta proba de sange. Odata ce este extras suficient sange, acul va fi extras si se va aplica un bandaj.

 

Care sunt riscurile potentiale ale testarii vitaminei B12?

O prelevare de sange prezinta rscuri scazute si, in general, este nedureroasa. Este posibil sa apara durere sau echimoza in locul preleverii dupa procedura de recoltare. Trebuie specificat medicului inainte de test daca pacientul sufera de o tulburare de sangerare, cum ar fi hemofilia, sau daca a prezentat probleme cu coagularea sangelui in trecut. Este posibil ca sangerarea sa fie mai pronuntata in aceste cazuri.

 

Bibliografie:

Vitamin B12, Nationa Institutes of Health official website

Vitamin B12, Pathology Tests explained official website

Vitamin B12 Test, Testing official website

What is the purpose of a vitamin B12 level test?, Medical News today official website

What Is a Vitamin B-12 Test?, Healthline official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 08-05-2024

Produse din categoria Vitamina B12 serica

Non-farma (17)

Vezi Politica de confidentialitate date personale