Extract din Gheara diavolului (Harpagophytum procumbens) (plante medicinale)

Ce este gheara diavolului?

Gheara diavolului reprezinta numele generic al plantelor din genul Harpagophytum, numite asa datorita formei fructului care seamana cu o gheara. Harpagophytum procumbens (H. procumbens) este o planta tuberoasa, perena, ce apartine acestui gen. Este nativa din Africa de Sud, Namibia, Botswana, Angola, Zambia, Zimbabwe si Mozambic. In suplimente, este utilizat extractul din radacina uscata a plantei.

 

Ce contine gheara diavolului?

Studiile fitochimice ale H. procumbens au relevat faptul ca principalii constituenti chimici despre care se crede ca reduc inflamatia sunt: glicozidele iridoide, glicozidele fenolice precum actozide, izoacteozide si biozide, harpagochinone, aminoacizi, fenoli (aromatici), acizi (acizi cafeici, cinamici si clorogeni), flavonoide si fitosteroli.
Glicozidele iridoide sunt un grup mare de compusi care apartin clasei de monoterpene derivate din geraniol. Acesti compusi au fost izolati din radacinile tuberculilor si se crede ca prezinta proprietati antiinflamatoare si analgezice.
Prima glicozida iridoida care a fost izolata in 1962 de catre un om de stiinta din Wurzburg a fost harpagozida. Dintre glicozidele iridoide, harpagozida este cea mai cercetata. 


Care sunt beneficiile utilizarii extractului din gheara diavolului?

Poate ameliora simptomele artitei

Cel mai studiat beneficiu al utilizarii extractului din radacina de ghearei diavolului este capacitatea sa de a reduce simptomele osteoartritei. Potrivit unui studiu * japonez pe model animal din 2010, gheara diavolului (in special harpagozida) a produs o reducere semnificativa a inflamatiei artritice.
Reumatismul sau bolile reumatice sunt caracterizate de inflamatie cronica, de dureri articulare si de dureri musculare. Gheara diavolului pare sa reduca semnificativ durerea localizata la incheietura mainii, cot, umar, sold, genunchi si spate si poate imbunatati calitatea vietii la majoritaea pacientilor ce sufera de boli reumatismale. 
Un alt studiu* a constatat o reducere a durerii cu peste 22 % si pana la 45% in osteoartrita.

Poate ajuta la pierderea in greutate

Un studiu universitar realizat in Irlanda a descoperit ca gheara diavolului poate ajuta la reducerea sau stoparea productiei de grelina (cunoscuta sub numele de ,,hormonul foamei"). 

Poate exercita efect analgezic

Intr-un studiu* pe animale, durerea neuropatica si durerea postoperatorie au fost reduse dupa 21 de zile de adinistrare a unui extract din gheara diavolului.
Cercetarile* efectuate in 2001 au descoperit ca extractul de gheara diavolului administrat timp de opt saptamani a ajutat la ameliorarea durerilor cronice de spate si la imbunatatirea mobilitatii.

Poate reduce inflamatia cronica

Cercetarile* actuale indica faptul ca extractul din gheara diavolului poate ajuta la inhibarea factorului de necroza tumorala alfa (TNF-alfa), o citokina (proteina de semnalizare celulara) care este implicata in inflamatia normala care apare in organism. TNF-alfa supraactivat poate conduce la inflamatie cronica si poate fi corelat cu multiple patologii.

Are efect antioxidant

Potrivit Institutului de Biochimie si Microbiologie din Dusseldorf, Germania, gheara diavolului este deosebit de bogata in antioxidanti hidrosolubili. Unele cercetari* sugereaza ca unele dintre beneficiile antiinflamatorii ale ghearei diavolului pot fi de fapt rezultatul acestor antioxidanti, datorita modului in care acestia actioneaza impreuna.

Poate ajuta digestia

Inhibarea TNF-alfa, poate avea efect benefic si in bolile inflamatorii intestinale.

Sprijina sanatatea rinichilor

Extractul din gheara diavolului ar putea ajuta la tratarea unui grup de boli renale cunoscute sub numele de boli glomerulare. Aceste tip de boli au legatura cu inflamatia.


Care sunt precautiile sau reactiile adverse in cazul utilizarii produselor ce contin extract de gheara diavolului?


Efectele secundare raportate sunt usoare, cea mai frecventa fiind diareea. Reactiile adverse mai rare includ reactii alergice, dureri de cap si tuse.

Unele afectiuni insa pot expune pacientii la un risc mai mare pentru reactii mai grave:

Tulburari cardiace: Studiile au indicat ca gheara diavolului poate afecta ritmul cardiac, pulsul si tensiunea arteriala.
Diabet zaharat: Gheara diavolului poate reduce nivelul glicemiei si poate intensifica efectele medicamentelor pentru diabet.
Calculii biliari: Utilizarea ghearei diavolului poate stimula formarea bilei si poate agrava problemele persoanelor cu calculi biliari.
Ulcer gastric: Productia de acid din stomac poate creste odata cu utilizarea etractului din gheara diavolului, care poate agrava ulcerul peptic.

Medicamentele pot interactiona, de asemenea, cu gheara diavolului, inclusiv medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) eliberate pe baza de prescriptie medicala, anticoaglulante si antiacide:
AINS: Gheara diavolului poate incetini absorbtia AINS.
Anticoagulante: Gheara diavolului poate spori efectele warfarinei, ceea ce poate duce la cresterea riscului de sangerare.
Antiacide: Gheara diavolului poate reduce efectele antiacidelor.

Pentru siguranta, este recomandat sfatul medicului inainte de utilizarea suplimentelor alimentare.

 

Bibliografie:
Gxaba N, Manganyi MC. The Fight against Infection and Pain: Devil's Claw (Harpagophytum procumbens) a Rich Source of Anti-Inflammatory Activity: 2011-2022. Molecules. 2022 Jun 6;27(11):3637. doi: 10.3390/molecules27113637. PMID: 35684573; PMCID: PMC9182060.
Devil's Claw: Benefits, Side Effects and Dosage, Healthline official website
Devil's Claw, Medline Plus official website
Devil's Claw Benefits for Pain & Inflammation, Dr. Axe official website
Devil'S Claw - Uses, Side Effects, and More, WebMD official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 12-09-2023

Produse care contin Extract din Gheara diavolului (Harpagophytum procumbens)

Non-farma (28)

Vezi Politica de confidentialitate date personale