Ce este botoxul?
Scurt istoric al botoxului
Dezvoltarea botoxului a debutat in anii 1970, cand doctorul Alan Scott, in incercarea de a descoperi o substanta injectabila care sa slabeasca tonusul muschilor oculari la pacientii cu strabism, a descoperit toxina botulina de tip A, care a fost testata si dezvoltata in urmatorii 15 ani.
Botoxul si aplicatiile sale
Botoxul este un medicament obtinut dintr-un tip de toxina botulinica produsa de bacteria Clostridium botulinum. Botoxul este aceeasi toxina care provoaca un tip de intoxicatie alimentara numita botulism.
Medicii utilizeaza botoxul in doze mici pentru a trata problemele de sanatate si de estetica, precum:
- reducerea temporara a ridurilor faciale si imbunatatirea aspectului pielii
- transpiratie severa (hiperhidroza)
- distonie cervicala (o tulburare neurologica care provoaca contractii severe ale muschilor gatului si umerilor)
- blefarospasm (clipire incontrolabila)
- strabism
- migrena cronica
- vezica hiperactiva
Mecanismul de actiune al botoxului
Injectiile cu botox functioneaza prin slabirea sau paralizarea anumitor muschi sau prin efect direct asupra anumitor nervi. Botoxul actioneaza prin blocarea acetilcolei, o substanta chimica responsabila de transmiterea impulsurilor electrice care cauzeaza contractia musculara. Rezultatul acestei actiuni este paralizia temporara a muschiului.
Tipuri de botox
Toxina botulinica este disponibila in doua forme:
- Tipul A. Toxina botulinica de tip A este utilizata in principal pentru tratarea ridurilor faciale.
- Tipul B. Toxina botulinica de tip B este de electie pentru tratarea spasmelor musculare de la nivelul gatului.
Care sunt utilizarile botoxului?
Injectiile cu toxina botulina sunt utilizate in cadrul tratamentului mai multor tulburari clinice care implica activitate musculara involuntara sau tonus muscular crescut. Botoxul este, de asemenea, cea mai comuna procedura cosmetica efectuata la nivel mondial (aproximativ 3 milioane de injectii pe an). Ridurile dinamice reprezinta principala indicatie cosmetica pentru utilizarea toxinei botulinice.
Utilizarea botoxului in cadrul anumitor afectiuni de sanatate
Cel mai frecvent, botoxul este utilizat in tratamentul urmatoarelor probleme de sanatate:
- Utilizarea botoxului pentru distonie cervicala: Distonia cervicala este o tulburare neurologica caracterizata prin contractii musculare intermitente sau sustinute care provoaca miscari si posturi anormale, de obicei repetitive. Miscarile distonice pot fi insotite de tremor si rasuciri si deseori urmeaza un tipar. Distonia cervicala este asociata cu diferite grade de durere in regiunea cervicala, iar intensitatea durerii este direct legata de severitatea bolii.
- Utilizarea botoxului pentru spasme musculare de diferite cauze: Paralizia cerebrala si alte afectiuni ale sistemului nervos pot determina spasme musculare si pozitii nefiresti ale membrelor.
- Utilizarea botoxului pentru hiperhidroza. Toxina botulinica sau botoxul este un tratament care atunci cand este injectat in piele doze mici, blocheaza semnalele de la sistemul nervos care controleaza activitatea glandelor sudoripare. Acest mecanism reduce activitatea glandelor sudoripare, secretandu-se o cantitate mai mica de transpiratie. Botoxul nu este un remediu permanent si rezultatul poate sa difere de la o persoana la alta. In hiperhidroza, botoxul ajuta la oprirea sau reducerea semnificativa a simptomelor. Acest lucru se va intampla de obicei in doua saptamani de la tratament si efectele pot dura intre sase si sapte luni.
- Utilizarea botoxului pentru ochi lenes. Medicii pot folosi toxina botulinica pentru a opri temporar contractia muschilor din jurul ochilor. Acest lucru poate ajuta ochii sa devina mai aliniati si poate conduce la o vedere mai putin incetosata sau la atenuarea vederii duble. O problema cu utilizarea toxinei botulinice in acest scop este ca poate duce la ptoza palpebrala (ploapa cazuta).
- Utilizarea botoxului pentru migrena cronica. In 2010, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat injectiile cu botox ca parte integrativa a prevenirii durerilor de cap la adultii cu migrena cronica. Migrena cronica reprezinta aparitia durerilor de cap in cel putin 15 zile pe luna, cel putin opt dintre acele zile implicand simptomele specifice de migrena. In cadrul acestui protocol se efectueaza de obicei aproximativ 30 de mici injectii in zone localizate in jurul fetei, capului si gatului. De obicei, tratamentul trebuie repetat la fiecare 10-12 saptamani si poate dura o perioada de timp de pana sase luni pentru a observa rezultate. Botoxul pentru tratamentul migrenei nu este un remediu, dar poate face parte din strategia de gestionare a migrenei daca pacientul este diagnosticat cu migrena cronica.
- Utilizarea botoxului pentru incontinenta urinara. Injectiile cu botox pot ajuta, de asemenea, la reducerea fenomenului de incontinenta urinara cauzata de vezica urinara hiperactiva. Botoxul este o optiune de tratament atunci cand alte tratamente nu au dat rezultat. Medicul urolog poate injecta botox la nivelul vezicii urinare pentru a ajuta muschii sa se relaxeze, ceea ce va reduce nevoia urgenta de a urina. Majoritatea pacientilor obtin o ameliorare rapida a simptomelor, in doar cateva zile. Rezultatele tratamentului dureaza aproximativ sase luni. Un posibil efect secundar este retentia urinara si, de aceea, nu este recomandat barbatilor cu risc sau istoric de prostata marita.
Utilizarea injectiilor cu botox ca procedura cosmetica
Botoxul este folosit in principal pentru a trata ridurile dinamice, care sunt acele riduri care se formeaza din cauza miscarilor faciale care contribuie la expresivitatea fetei, cum ar fi incruntarea, zambetul si si expresia ochilor. Botoxul nu este indicat in cazul ridurilor cauzate de radiatiile solare sau de lasarea pielii.
Botoxul este utilizat cel mai des pentru a reduce aspectul liniilor fine si al ridurilor de de la nivelul fetei, cum ar fi:
- riduri localizate intre sprancene
- riduri localizate la nivelul fruntii
- ridurile localizate iin jurul ochilor
- riduri de la nivelul gatului
- riduri localizate la colturile gurii
- riduri nazale
- pliuri nazolabiale (riduri de zambet) care se localizeaza de la nas pana la colturile gurii
- riduri si gropite la nivelul barbiei
Injectiile cu botox au fost, de asemenea, folosite pentru:
- a relaxa muschii maxilari pronuntati (pentru a creea un aspect mai rotunjit al maxilarului)
- corectarea zambetului atunci cand o mare parte din gingie este vizibila atunci cand o persoana zambeste
- a imbunatati textura generala a pielii
Cum decurge procedura de injectarea a botoxului?
In timpul procedurii de injectare cu botox
De obicei, aceasta procedura nu este dureroasa. Injectiile cu botox sunt de obicei efectuate intr-un cabinet medical. Medicul foloseste un ac subtire pentru a injecta cantitati mici de toxina botulinica la nivelul zonei tratate. Numarul de injectii necesare depinde de dimensiunea zonei de tratament si de alti factori. Uneori, procedura se realizeaza sub ghidaj ecografic.
Dupa injectarea cu botox
Dupa injectarea cu botox nu este permis sa se atinga sau sa se maseze zonele tratate timp de 24 de ore si este indicat ca pacietul sa ramana in pozitite ortostatica (sa nu se intinda) timp de 2 pana la 4 ore dupa injectare.
Rezultatele pot fi vizibile in decurs de una pana la 3 zile dupa tratament, desi poate dura o saptamana sau mai mult pentru a vedea rezultatele complete. In functie de problema tratata, efectul poate dura 3 pana la 4 luni. Pentru a mentine efectul, probabil vor fi necesare injectii cu botox la intervale regulate, la distanta de cel putin trei luni.
Care sunt efectele botoxului pe termen lung?
Efectele injectiilor cu botox sunt temporare, durand doar aproximativ trei pana la patru luni. Daca se doreste mentinerea efectului, trebuie sa se revina pentru reefectuarea injectiilor cu botox. Insa, se pune problema daca aceste tratamente repetate prezinta efecte adverse pe termen lung.
Utilizarea botoxului pe temen lung poate conduce la slabirea muschiului la nivelul caruia se efectueaza procedura
Toxina botulinica blocheaza de fapt neurocomunicarea dintre nerv si muschi, provocand slabirea sau paralizia acelui muschi. In timp, muschiul isi poate pierde din tonus din cauza lipsei de activitate, insa, efectele acestea sunt reversibile dupa oprirea tratamentului.
Utilizarea botoxului pe termen lung poate reduce in timp comportamentele care provoaca expresii faciale si ridurile datorate acestora
In cazul utilizarii pe termen lung a botoxului, comportamentele care genereaza expresii faciale se pot modifica. Nu se stie daca acest lucru are legatura cu atrofierea musculara sau cu obisnuinta de a nu utiliza muschii tratati cu toxina botulinica.
Utilizarea botoxului pe termen lung poate preveni formarea viitoarelor riduri
Administrarea unor doze reduse de botox (cunoscute sub numele de "Baby Botox") la o varsta tanara, poate avea un efect preventiv, impiedicand dezvoltarea ulterioara a ridurilor la fel de rapid sau la fel de intens mai tarziu. Nu exista insa suficiente dovezi pentru a stabili acest lucru cu exactitate.
Care sunt posibilele efecte adverse ale botoxului?
Efectele secundare tranzitorii sunt de obicei complicatii localizate, reversibile si autolimitate, care se dezvolta in cateva zile de la injectare si, de obicei, dispar fara niciun tratament suplimentar. Majoritatea efectelor adverse sunt efecte adverse la locul injectarii.
Efecte adverse la locul injectarii
- Echimozele. Echimozele sau vanataile rezulta adesea din ranirea unui vas de sange la locul injectarii si cel mai frecvent apare in jurul zonei oculare. Echimoze usoare afecteaza 11% - 25% dintre pacienti. O complicatie mai grava legata de leziunile vaselor de sange este hematomul. Metodele de prevenire a vanatailor includ aplicarea de gheata pe locul injectarii, provocand efecte vasoconstrictoare si, de asemenea, asigurarea faptului ca pacientul nu administreaza medicatie anticoagulanta sau antiagregant plachetara.
- Durerea. O alta complicatie la locul injectarii este durerea localizata. Cremele anestezice topice pot fi utilizate pentru a minimiza durerea asociata injectiei.
- Descuamarea si uscarea pielii. Aceasta reactie adversa poate sa apara la unii pacienti. Uscarea localizata a pielii se poate datora scaderii activitatii glandelor sudoripare.
- Infectarea. Infectia este o posibila complicatie rara la locul injectarii. Infectia se poate dezvolta la orice loc de injectare daca zona nu este pregatita corespunzator anterior injectarii. Pentru a preveni infectia, locul de injectare trebuie curatat cu o solutie antiseptica si toate reziduurile de machiaj trebuie indepartate. In plus, dupa tratament, pacientul trebuie instruit sa nu atinga zona pana cand aceasta nu s-a vindecat sau sa nu se machieze timp de cel putin 6 ore de la interventie.
Efecte adverse sistemice
- Durerea de cap. Durerea de cap este un efect secundar comun pe termen scurt, deoarece toxina botulinica provoaca initial spasme musculare si apoi paraliziea completa a muschiului. O alta explicatie pentru durerile de cap usoare este lovirea periostului de catre ac sau hematoamele musculare profunde. De asemena, stresul injectiilor in sine poate fi un factor important la pacientii care sufera de dureri de cap tranzitorii. Durerile de cap pot aparea in cazul injectiilor faciale. Majoritatea acestor dureri de cap sunt usoare si se rezolva la cateva zile dupa tratament. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sau opioidele, la recomandarea medicului, pot fi utilizate pentru a gestiona durerile de cap in functie de severitate.
- Parestezia sau dizestezia in zona de tratament este rara si poate fi cauzata de traumatisme nervoase.
- Senzatia de gura uscata si starea de rau usoara asemanatoare gripei pot aparea dupa injectiile cu toxina botulina.
- Reactii alergice. Administrarea toxinei botulinice poate duce la reactii alergice. Aceste reactii consta intr-un spectru larg de simptome, variind de la edem, eritem sau roseata limitata la locul injectarii, pana la eritem difuz si urticarie generalizata si soc anafilactic. Daca se dezvolta o reactie anafilactica, aceasta reprezinta o urgenta medicala.
Efecte adverse estetice
Efectele adverse estetice ale botoxului sunt asociate cu diferite raspunsuri musculare la toxina botulina sau cu plasarea gresita a toxinei botulinice. Acestea apar mai putin frecvent decat reactiile la locul de injectare si sunt cauzate in principal de denervarea temporara a muschilor adiacenti in afara zonei de tratament vizate. Atunci cand muschii adiacenti sunt paralizati din greseala, pot aparea atat probleme estetice, cat si functionale.
Exista si unele efecte secundare cunoscute, usoare, ale tratamentului cu toxina botulina la nivelul fetei superioare. Cea mai frecventa complicatie in tratamentul ridurilor de la nivelul ochilor este ptoza pleoapei superioare cunoscuta sub numele de blefaroptoza. Blefaroptoza este, de asemenea, cel mai frecvent efect secundar al tratarii strabismului cu injectii cu toxina botulina la copii.
Bibliografie:
Camargo CH, Cattai L, Teive HA. Pain Relief in Cervical Dystonia with Botulinum Toxin Treatment. Toxins (Basel). 2015 Jun 23;7(6):2321-35. doi: 10.3390/toxins7062321. PMID: 26110508; PMCID: PMC4488705.
How do bladder Botox injections work?, Mayo Clinic Health System official website
Botox for Migraine Treatment, WebMD official website
Botulinum toxin for the treatment of strabismus, Cochrane official website
Botox Injection For Hyperhidrosis, University Hospital Sussex official website, NHS UK official website
The Benefits of Botulinum Toxin, News In Health, NIH official website
What Are the Long-Term Effects of Botox?, Cleaveland Clinic Health Essentials official wbsite
Witmanowski H, Blochowiak K. The whole truth about botulinum toxin - a review. Postepy Dermatol Alergol. 2020 Dec;37(6):853-861. doi: 10.5114/ada.2019.82795. Epub 2019 Feb 5. PMID: 33603602; PMCID: PMC7874868.
Botox, Medline Plus official website
Botox, WebMD official website
Botox injections, Mayo Clinic official website
Scott AB, Honeychurch D, Brin MF. Early development history of Botox (onabotulinumtoxinA). Medicine (Baltimore). 2023 Jul 1;102(S1):e32371. doi: 10.1097/MD.0000000000032371. PMID: 37499077; PMCID: PMC10374179.
The Remarkable History of Botox, VeryWell Health official website
Schantz EJ, Johnson EA. Properties and use of botulinum toxin and other microbial neurotoxins in medicine. Microbiol Rev. 1992 Mar;56(1):80-99. doi: 10.1128/mr.56.1.80-99.1992. PMID: 1579114; PMCID: PMC372855.
Botox (Botulinum Toxin), Cleveland Clinic official website
Botulinum Toxin Injections, The Royal College of Surgeons of England official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona