Ce este micropigmentarea?
Micropigmentarea, cunoscuta si sub denumirea de machiaj permanent sau tatuaj cosmetic, este o procedura cosmetica folosita pentru a accentua sau pentru inlocui coloratia pierduta sau estompata a pielii in anumite zone ale corpului sau pentru a corecta anumite defecte de crestere a firelor de par. Micropigmentarea este cel mai des utilizata la nivelul fetei pentru a imbunatati aspectul sprancenelor, genelor, pleoapelor si al buzelor. Micropigmentarea este, de asemenea, folosita pentru a camufla sau imbunatati aspectul cicatricilor, pentru a uniformiza culoarea pielii si pentru a restabili culoarea zonelor cu piele decolorata.
Care sunt principalele tipuri de micropigmentare si care sunt diferentele dintre ele?
Machiajul permanent ofera o gama de optiuni pentru imbunatatirea trasaturilor naturale si pentru simplificarea rutinei de infrumusetare. In functie de zona vizata, exista mai multe tipuri de micropigmentare:
Micropigmentarea sprancenelor
Aceasta este o tehnica cunoscuta de machiaj permanent care vizeaza infrumusetarea sprancenelor si reprezinta de fapt trasarea unor linii fine asemanatoare parului pentru a crea sprancene bogate si mai definite.
Exista doua metode principale utilizate pentru micropigmentarea sprancenelor:
- Microblading: Aceasta tehnica foloseste un instrument dotat cu ace mici pentru a crea linii fine, asemanatoare parului. Tehnicianul deseneaza cu atentie fiecare fir de par pentru a se potrivi cu directia si modelul de crestere naturala, rezultand un efect de sprancene cat mai apropiat de natural.
- Nanoblading: Aceasta tehnica foloseste ace mai fine decat microblading-ul, permitand miscari mai delicate si mai precise. Aceasta metoda este potrivita in special persoanele cu fire de par naturale foarte fine sau cu un ten gras.
Ambele tehnici sunt ideale pentru persoanele cu sprancene rare sau pensate excesiv, pentru persoanele care si-au pierdut parul din cauza unor afectiuni medicale sau pentru orice persoana care doreste imbunaatirea formei naturale a sprancenelor.
Micropigmentarea genelor (conturul de ochi sau eyeliner)
Acest tip de machiaj permanent poate fi adaptat pentru a se potrivi diferitelor preferinte si stiluri:
- Eyeliner clasic: o linie subtire sau groasa de-a lungul liniei genelor, care imita aspectul tusului de ochi .
- Dispunerea pigmentului intre gene, la radacina acestora: Aceasta tehnica poate oferi genelor un aspect mai bogat.
- Efect de umbra subtila: Pigmentul este dispersat neunifor si se creeaza un aspect difuz, fumuriu, care ofera o alternativa mai putin vizibila.
Micropigmentarea buzelor
Acest tratament presupune dispunerea cu atentie a culorii in stratul dermic al buzelor, rezultand un aspect care imita aspectul buzelor colorate in mod natural. Procedura poate fi personalizata pentru a se potrivi preferintelor individuale. Procedura implica un disconfort minim si necesita putin timp de recuperare.
Pentru persoanele care doresc un aspect al buzelor mai definit, efectul de contur de buze permanent si de ruj permanent ofera solutii de lunga durata. Aceste tehnici pot defini conturul buzelor si pot adauga culoare buzelor. Aceste tipuri de machiaj permanent sunt potrivite pentru persoanele care prezinta o coloratie palida sau neuniforma a buzelor, pentru persoanele care nu au definita linia buzelor din cauza imbatranirii sau pentru orice persoana care doreste sa se bucure de un aspect estetic al buzelor fara a aplica frecvent produse de machiaj.
Micropigmentarea scalpului
Micropigmentarea scalpului este un tratament cosmetic prin care se realizeaza dispunerea pigmentului la nivelul scalpului sub forma unor puncte mici. Dispunerea pigmentului se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv cu ace mici. Efectul acestei proceduri este acoperirea zonelor cu par rar sau lipsite de par si crearea unui efect de par mai bogat. De asemenea, pot fi mascate sau corectate semne din nastere sau cicatrici. Micropigmentarea scalpului este neinvaziva si nu necesita interventie chirurgicala sau anestezie. Tratamentul poate fi potrivit pentru persoanele care sufera de alopecie areata (o afectiune autoimuna care provoaca caderea parului), pentru persoanele care si-au pierdut parul in urma chimioterapiei, pentru femeile care vor sa imbunatateasca aspectul unui par rar, pentru persoane care sufera de conditii hormonale care provoaca caderea parului, in caz de calvitie la persoanele de sex masculin, par subtire si rar sau in caz de cicatrici si semne la nivelul scalpului.
Cum functioneaza micropigmentarea?
Micropigmentarea se realizeaza prin implantarea uniforma a pigmentilor cosmetici in derm folosind ace actionate electric de catre un dispozitiv. Pigmentii sunt depusi intradermic intre dermul superficial si mijlociu, unde sunt fixati permanent intracelular in celulele mononucleare dermice si extracelular printre fibrele de colagen, vasele de sange si foliculii de par. Dupa cativa ani, o cantitate mica de pigment este absorbita de ganglionii limfatici regionali, ceea ce poate provoca estomparea culorii. Pigmentii utilizati sunt inerti din punct de vedere metabolic, netoxici si nealergenici.
Care sunt indicatiile cosmetice si medicale ale micropigmentarii?
Orice persoana poate apela la micropigmentare, in primul rand din motive estetice. Insa, exista si unele afectiuni medicale care pot crea dificultati in aplicarea clasica a produselor de machiaj:
- afectiuni care conduc la pierderea dexteritatii si a motricitatii fine precum artrita severa, scleroza multipla sau boala Parkinson
- afectiuni care conduc la o vedere slaba, cum ar fi cataracta sau degenerescenta maculara
Micropigmentarea poate constitui, de asemenea, un tratament sau o solutie pentru unele afectiuni sau situatii medicale, precum:
- interventii chirurgicale reconstructive la nivelul fetei
- inlocuirea firelor din sprancenele care se subtiaza din cauza varstei sau ca urmare a unor afectiuni medicale
- camuflarea zonelor de piele decolorate cauzate de vitiligo
- pentru a recrea areola dupa operatia la san
- ca solutie permanenta daca exista alergii la machiajul traditional, temporar
Procedurile de micropigmentare pot fi, de asemenea, luate in considerare din motive personale sai din motive estetice, cum ar fi:
- persoana nu doreste sa se macheze zilnic
- persoana doreste sprancene sau gene mai pline sau mai bine definite
- persoana doreste buze mai bine definite sau mai intens pigmentate
- persoana prezinta cicatrici pe care doreste sa le acopere cu ajutorul tehnicii de micropigmentare
Cum se face micropigmentarea?
Majoritatea procedurilor necesita un anestezic topic pentru a amorti local pielea si pentru a oferi un confort sporit pacientului pe parcursul procedurii. Procedura se efectueaza de obicei in cadrul unui cabinet medical. Micropigmentarea se realizeaza cu ajutorul unui instrument cu ac sau ace subtiri. In timpul procedurii, acestea patrund cativa milimetri in stratul mijlociu al pielii numit derm si injecteaza pigmentul. Majoritatea procedurilor dureaza de la 30 de minute la cateva ore, durata depinzand de complexitatea procedurii. Dupa procedura, tehnicianul poate aplica un antiseptic la nivelul regiunii tratate. De asemenea, este posibil sa se administreze un unguent pentru a mentine zona hidratata si pentru a favoriza vindecarea. Uneori se poate aplica un bandaj pentru a proteja zona timp de cateva ore dupa procedura.
Ce presupune ingrijirea ulterioara dupa o procedura de micropigmentare?
De obicei pacientul se poate intoarce la domiciliu in aceeasi zi dupa efectuarea procedurii. De asemenea, activitatile zilnice pot fi reluate, de obicei, in aceeasi zi.
Specialistul in cosmetica sau chirurgul plastician va oferi informatii detaliate despre modul de ingrijire al zonei supuse procedurii si despre ce tip de unguent trebuie aplicat.
Trebuie contactat imediat specialistul in cosmetica sau chirurgul plastician daca:
- zona se umfla excesiv, apare durere sau roseata accentuata
- apare febra sau se dezvolta o eruptie cutanata
- zona se simte excesiv de fierbinte sau arde
Unii pacienti pot necesita efectuarea mai multor tratamente pentru a obtine rezultatul dorit. De asemenea, pe masura ce pigmentul se estompeaza de-a lungul anilor, este posibil sa fie necesare efectuarea unor micropigmentari suplimentare pentru a mentine aspectul zonei tratate.
Care sunt contraindicatiile micropigmentarii?
Principalele contraindicatii pentru procedura de micropigmentare includ:
- Istoric de reactii alergice
- persoane seropozitive pentru HIV, virusul hepatitei B sau C
- orice boala majora, cum ar fi diastaza hemoragica, tulburari cardiace, boli autoimune, diabet zaharat necontrolat, tulburari ale sistemului nervos central
- sarcina si alaptarea
- varsta mai mica de 18 ani
Care sunt riscurile si posibilele reactii adverse ale micropigmentarii?
Exista mai multe riscuri sau complicatii asociate micropigmentarii. Acestea includ:
- Infectie: Riscul de infectare este ridicat atunci cand nu se folosesc ace sterilizate sau daca cerneala este contaminata. Acele nesterile pot transmite boli precum hepatita, HIV si infectii cu stafilococ. Se recomanda ca procedura sa fie efectuata intr-un cabinet medical autorizat pentru acest tip de proceduri.
- Reactie alergica: Unele persoane pot fi alergice la pigmentii utilizati sau la tipul de cerneala pentru tatuaj. Inainte ca medicul sa efectueze procedura, ar trebui sa efectueze un test pentru a verifica daca persoana este alergica la pigmentii utilizati.
- Complicatii oculare: procedurile de micropigmentare in jurul ochiului pot conduce in unele situatii la pierderea genelor, leziuni severe ale pleoapelor, cruste si ectropion (indepartarea pleoapei de globul ocular).
- Noduli si tesut cicatricial: organismul poate reactiona uneori la pigmentii din cerneala utilizata pentru micropigmentare si se pot forma granuloame sau cicatrici cheloide la locul de inoculare al pigmentului.
- Complicatii RMN: Unii pigmenti pentru tatuaj pot interfera cu scanarile RMN influentand calitatea acestora. De asemenea, exista cateva cazuri in care s-au dezvoltat arsuri sau inflamatii in zona tatuata la nivelul fetei la pacientii care au efectuat RMN in zona capului.
Reactii obisnuite dupa efectuarea micropigmentarii includ sangerare, umflare si dezvoltarea de cruste.
Bibliografie:
Micropigmentation, Cleveland Clinic official website
Kerure AS, Marwah M, Wagh ND, Udare S. Micropigmentation. Indian Dermatol Online J. 2023 Aug 29;14(5):605-610. doi: 10.4103/idoj.idoj_767_21. PMID: 37727553; PMCID: PMC10506827.
Scalp Micropigmentation, Cleveland Clinic official website
What are the Different Types of Permanent Makeup?, Anna Kara's PMU Beaty Studio official website
(Source: https://pmu-annakara.com/what-are-the-different-types-of-permanent-makeup)
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona