Amprentarea conductului auditiv extern: O privire detaliata  (sanatatea auzului)

Amprentarea conductului auditiv extern: O privire detaliata 

Amprentarea conductului auditiv extern (CAE) este o procedura importanta utilizata in diverse domenii, inclusiv audiologie, otologie, protezare auditiva si cercetare. Aceasta procedura implica crearea unei replici exacte a conductului auditiv, care poate fi utilizata in diverse scopuri, cum ar fi: 
Adaptarea protezelor auditive: Amprenta CAE permite o potrivire personalizata a protezelor auditive, asigurand confort si o calitate optima a sunetului.
Diagnosticarea afectiunilor urechii: Amprenta poate fi utilizata pentru a identifica anomalii ale CAE, precum malformatii sau tumori mici. 
Planificarea interventiilor chirurgicale: Amprenta poate fi utilizata pentru a planifica interventii chirurgicale la nivelul urechii, oferind medicului chirurg o imagine detaliata a anatomiei CAE.
Cercetare: Amprentele CAE sunt utilizate in diverse studii audiologice si otologice, contribuind la o mai buna intelegere a anatomiei si functiei urechii.


Metode de amprentare 

Exista doua metode principale de amprentare a CAE: 
Amprentarea cu materiale moi: Aceasta metoda utilizeaza materiale siliconice care se introduc in conductul auditiv si se lasa sa se intareasca. Amprenta rezultata este o replica negativa a CAE.
Scanarea 3D: Tehnologiile moderne permit scanarea 3D a CAE, obtinand o imagine digitala detaliata a canductului. Aceasta metoda este mai rapida si mai confortabila pentru pacient, dar poate fi mai scumpa. 


Importanta amprentarii conductului auditiv 

Ulterior realizarii audiogramei tonale liminare si a tuturor testelor necesare bilantului audiologic, stabilirea tipului de proteza auditiva potrivita, urmatorul pas facut de specialistii in audiologie si protezare auditiva pentru ca pacientul sa auda este realizarea amprentarii conductului auditiv. Mulajul obtinut este trimis laboratorului specializat pentru a se incepe confectionarea olivelor personalizate sau a protezelor auditive intraauriculare.


Cum decurge procedura luarii unei amprente a coductului auditiv? 

Pregatirea pacientului: Specialistul in audiologie si protezare auditiva va incepe prin a va explica procedura si prin a va adresa eventualele intrebari. 
Pregatirea instrumentar amprentare: Otoscop sau video-otoscop, lanterna amprentare, buretei amprentare, material de amprentare de tip A+B, seringa sau pistol de amprentare. 
Amprentarea propriu-zisa: Se incepe cu otoscopia, metoda de examinare a conductului auditiv extern si a membranei timpanice. Procedura presupune introducerea unui specul auricular in conductul auditiv si se proiecteaza o sursa de lumina, tragandu-se usor de pavilionul auricular. In absenta contraindicatiilor amprentarii, specialistul pozitioneaza un mic buretel in ureche pana la al doilea cot al conductului extern cu ajutorul lanternei de amprentare, ulterior injectand materialul de amprentare. Dupa ce materialul s-a intarit, mulajul obtinut se scoate din interiorul urechii prin miscarea usoara a zonei helix si extragerea lui incepand din dreptul zonei tragus a pavilionului. 
Verificarea mulajului: Specialistul in audiologie si protezare auditiva va va examina mulajul pentru a se asigura ca a capturat toate detaliile necesare. Daca amprenta nu este reusita, este posibil sa fie necesara repetarea procedurii. 
Trimiterea catre laborator: Mulajul va fi trimis apoi la un laborator, unde va fi turnat intr un negativ pentru a crea un model fizic al olivei sau al carcasei protezei auditive intraauriculare. Pe baza acestui model, specialistul din laborator va finisa produsul personalizat aducandu-l la forma finala.


Ce este o proteza auditiva?

Un dispozitiv electroacustic, ce este proiectat pentru a amplifica sunetul, de obicei, cu scopul de a face vorbirea mai inteligibila, precum si de a corecta deficiente de auz, masurate printr-un examen audiometric. 


Ce este oliva personalizata si care este scopul acesteia ?

Oliva sau piesa anatomica individuala este o parte extrem importanta a protezei auditive de tip BTE (retroauricular), cu rol de transmitere a sunetului de la nivelul protezei auditive catre membrana timpanica. Oliva de asemenea asigura pozitionarea protezei auditive pe ureche. 


Concluzie

Amprentarea conductului auditiv extern este o procedura importanta cu diverse aplicatii in audiologie, otologie, protezare auditiva si cercetare. Tehnicile moderne permit obtinerea de amprente precise si detaliate, contribuind la o mai buna diagnosticare a afectiunilor urechii, la adaptarea optima a protezelor auditive si la avansarea cunostintelor despre anatomia si fiziologia urechii. Amprentarea conductului auditiv este o procedura relativ simpla si nedureroasa care joaca un rol important in realizarea protezarii auditive de succes.


1. Alexandru Pascu - Audiometrie, Ed. Universitara "Carol Davila", Bucuresti, 2000
2. Sonia Herman - Aparate de reabilitare auditiva, editura Tehnoplast Company, Bucuresti, 2001 
3. Todd A. Ricketts, Ruth Bentler, H. Gustav Mueller - Essentials of Modern Hearing Aids: Selection, Fitting, and Verification, 2019 
4. Stanley A. Gelfand, Lauren Calandruccio - Essentials of Audiology 
5. Anthony T. Cacace - Scientific Foundations of Audiology

Autor:  Audiolog Bogdan Dumitrescu


Pagina actualizata la data de: 25-04-2024

Produse din categoria Amprentarea conductului auditiv extern: O privire detaliata 

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale