Importanta unei audiograme (sanatatea auzului)

Importanta unei audiograme

 

In domeniul sanatatii auditive, audiograma reprezinta un instrument de diagnosticare si monitorizare esential pentru persoanele cu deficiente de auz. Aceasta reprezentare grafica a capacitatii auditive furnizeaza informatii detaliate despre natura si severitatea pierderii de auz, jucand un rol crucial in elaborarea planurilor de tratament personalizate si in imbunatatirea calitatii vietii pacientilor.


Structura si Interpretarea Audiogramei

Audiograma este alcatuita dintr-un set de grafice care prezinta limitele auditive ale unei persoane pentru fiecare ureche, cu linii separate pentru urechea dreapta (semnalul rosu) si urechea stanga (semnalul albastru). Este alcatuita cu frecventele in hertzi (Hz) reprezentate pe axa orizontala si nivelurile de sunet in decibel (dB) pe axa verticala. Interpretarea audiogramei implica evaluarea pragurilor de auz in diverse frecvente, precum si identificarea tipurilor si gradelor de pierdere de auz.

Prin analizarea audiogramei, medicii pot determina natura hipoacuziei - de transmisie, neurosenzoriala sau mixta - si pot evalua severitatea acesteia in diferite frecvente. 


Monitorizarea Evolutiei si Eficientei Tratamentului

Audiograma serveste si ca instrument de monitorizare a evolutiei pierderii de auz in timp si a eficacitatii tratamentului. Prin repetarea testelor audiometrice la intervale regulate, medicii pot evalua progresul afectiunii si pot ajusta planurile de ingrijire in functie de nevoile individuale ale pacientului. Acest aspect este deosebit de important in cazul pacientilor cu pierdere de auz progresiva sau cu risc de deteriorare a auzului.


Prescrierea si Ajustarea Dispozitivelor Auditive

Bazandu-se pe datele obtinute din audiograma, audiologii si tehnicienii din domeniul protezarii  pot personaliza dispozitivele auditive pentru a corespunde in mod optim nevoilor auditive specifice ale fiecarui pacient. Aceasta abordare individualizata contribuie semnificativ la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu deficiente de auz, facilitand comunicarea si integrarea lor in societate.

In concluzie, audiograma reprezinta o unealta esentiala in diagnosticarea si gestionarea pierderii de auz, furnizand informatii cruciale pentru elaborarea planurilor de tratament personalizate si monitorizarea evolutiei pacientilor. Prin interpretarea corecta a rezultatelor audiometrice si aplicarea unui tratament adecvat, se poate imbunatati calitatea vietii persoanelor cu deficiente de auz si se poate facilita integrarea lor in societate.


Davis, A., & Elfenbein, J. (1981). Audiologic assessment of hearing loss. Otolaryngologic Clinics of North America, 14(2), 269-277. 
Dobie, R. A., & Humes, L. E. (2017). Commentary: Factors affecting the recognition of hearing loss by primary care physicians. Ear and Hearing, 38(3), 249-253. 
Kochkin, S., & Rogin, C. M. (2000). Quantifying the obvious: The impact of hearing instruments on quality of life. Hearing Review, 7(1), 6-12.
Figura 1- Entendendo o audiograma. https://www.cochlear.com/br/pt/home/diagnosis-and-treatment/diagnosing-hearing-loss/understanding-the-audiogram
Swanepoel, D. W., & Hall III, J. W. (2010). A systematic review of telehealth applications in audiology. Telemedicine and e-Health, 16(2), 181-200.

Autor: Ursu Teodora-Justina


Pagina actualizata la data de: 28-03-2024

Produse din categoria Importanta unei audiograme

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale