Extract de sunatoare (Hypericum perforatum) (plante medicinale)

Ce este extractul de sunatoare?

Hypericum perforatum este o planta perena, cu flori, apartinand familiei Clusiaceae (Hypericaceae sau Guttiferae). Genul Hypericum este format din aproximativ 400 de specii de ierburi si arbusti cu flori galbene, cu patru pana la cinci petale, numeroase stamine si un singur pistil.

H. perforatum este o planta ierboasa, arbustiva, ramificata liber, cu o inaltime intre 40 si 80 cm inaltime. Frunzele sunt alungite, cu margini netede, care variaza de la 1 la 3 cm lungime si 0,3-1,0 cm latime. Frunzele sunt intrerupte de mici pete translucide care sunt evidente atunci cand sunt tinute la lumina. Partea superioara a plantei mature poate produce cateva zeci de flori galbene cu cinci petale, care au de obicei 1,0-2,0 cm latime. Marginile petalelor sunt de obicei acoperite cu puncte negre.


Care sunt principiile active ale sunatoarei si care sunt efectele acestora?

Printre compusii principali pe care ii contine sunatoarea se numara hipericina, un principiu activ despre care studiile* au relevat ca are proprietati antiseptice, antivirale si antidepresive. De asemenea, sunatoarea este bogata si in hiperforina, o alta substanta cunoscuta pentru proprietatile sale antidepresive, antibacteriene si calmante.

Mai mult decat atat, sunatoarea este bogata in flavonoide, taninuri si catehina, principii active antioxidante cu rol important in apararea organismului. In plus, aceasta contine acid clorogenic si uleiuri volatile, cu proprietati calmante si antiinflamatoare, dar si saponine, cunoscute pentru calitatile lor antibacteriene.


Care sunt actiunile farmacologice ale extractului de sunatoare?

Ameliorarea problemelor digestive

Datorita proprietatilor antiseptice, antiinflamatoare si antivirale, produsele din extract de sunatoare pot fi utilizate cu succes in ameliorarea problemelor digestive. Aceasta contribuie la eliminarea toxinelor din organism si la detoxifierea ficatului, regleaza tranzitul intestinal si calmeaza durerile de stomac.

Proprietati antidepresive

Tulburarile de dispozitite se manifesta prin simptome precum sentimente puternice de tristete si vinovatie, pierderea interesului sau a placerii, tipare neregulate de somn, pierderea energiei, scaderea capacitatii de concentrare si cresterea sau scaderea apetitului. Simptomele mai grave sunt gandurile repetate de sinucidere si chiar moarte.

Se crede ca depresia provine dintr-o perturbare a neurochimiei normale a creierului, in special dintr-o deficienta a neurotransmitatorilor, cum ar fi acetilcolina, norepinefrina, dopamina si serotonina. Medicamentele antidepresive cresc de obicei nivelul acestor neurotransmitatori. Cercetarile* mai vechi au sugerat ca hipericina este principalul component antidepresiv al sunatoarei. Desi s-a raportat ca hipericina are proprietati antidepresive, ea nu poate explica complet activitatea antidepresiva a sunatoarei. Cercetarile* recente se concentreaza asupra hiperforinei ca agent antidepresiv. Hiperforina este un inhibitor puternic al recaptarii serotoninei, dopaminei, noradrenalinei, GABA si L-glutamatului.

Administrarea de H. perforatum poate fi utila pentru tratarea depresiei usoare pana la moderate. Toate studiile clinice recente mentionate in literatura sugereaza ca Hypericum perforatum este tolerat mai bine decat antidepresivele sintetice, deoarece provoaca mai putine efecte secundare.

Proprietati antibacteriene si antivirale

Cercetari* recente sugereaza ca extractul de sunatoare este util in combaterea virusilor. Studiile arata ca hiperforina inhiba si cresterea anumitor tipuri de microorganisme printre care unele tipuri de bacterii gram-negative si Staphylococcus aureus rezistent la meticilina (MRSA) si rezistent la penicilina (PRSA).

Flavonoide si catechinele din extractele de sunatoare  pot fi active impotriva virusului gripal.

Hipericina poate inactiva un anumit tip de virusuri (incapsulate) prin modificarea proteinelor virale. Hipericina inhiba, de asemenea, capacitatea virusilor de a fuziona cu membranele celulare.

Proprietati anticancerigene

Hiperforina si hipericina au fost, de asemenea, examinate pentru proprietatile lor anticancerigene. Hiperforina inhiba cresterea celulelor tumorale in vitro.

Proprietati antioxidante si neuroprotectoare

Cercetari recente arata ca extractele de H. perforatum scad stresul oxidativ si, in consecinta, pot preveni neurotoxicitatea, inflamatia si problemele gastrointestinale.

Activitate antiinflamatoare

H. perforatum este promitator ca si agent antiinflamator. Extractul de sunatoare testat pe model animal a a scazut nivelul de enzime din sange si intestin asociate cu inflamatia colonului.

Efecte ca agent de vindecare a ranilor

Extractul de H. perforatum a fost folosit de-a lungul a mii de ani ca agent de vindecare a ranilor. Unele studii * pe model animal au demonstrat o productie imbunatatita de colagen, urmata de activarea fibroblastelor responsabile de inchiderea plagilor.


Care sunt potentialele reactii adverse si contraindicatii ale extractului de sunatoare?

Risc de sindrom serotoninergic

Unul dintre efectele adverse principale ale administrarii extractului de sunatoare este riscul unei cresteri a nivelului serotoninei, care poate pune viata in pericol, atunci cand este combinata cu anumite antidepresive. Utilizarea impreuna cu ate medicamente antidepresive poate provoca sindrom serotoninergic. Sindromul serotoninergic poate provoca mai intai tahicardie, cresterea tensiunii arteriale, midriaza si transpiratie. Unele persoane pot prezenta febra.

Alte reactii adverse pot fi:

Exacerbarea simptomelor psihotice ale celor cu schizofrenie sau tulburare bipolara

Agitatie

Diaree

Tahicardie

Hipertensiune

Halucinatii

O crestere a temperaturii corpului

Fotosensibilitate- se evita expunerea la soare in timpul administrarii extractelor de sunatoare.


Contraindicatii

Efectele pozitive ale sunatoarei pot fi anulate atunci cand este utilizata impreuna cu alte medicamente sau, de asemenea, pot rezulta interactiuni medicamentoase care pot pune viata in pericol.

Medicamentele care utilizeaza pentru metabolizare sistemul citocromului P450, in special CYP3A4, sau care sunt substraturi ale glicoproteinelor P, pot avea o eficacitate redusa si pot produce efecte adverse atunci cand sunt administrate impreuna cu sunatoarea. Aceste medicamente includ: inhibitori de proteaza HIV, inhibitori non-nucleozidici de transcriptaza inversa HIV CYP3A4, ciclosporina, tacrolimus, irinotecan, mesilat de imatinib, digoxina, oxicodona si warfarina.

Alte clase de medicamente care pot interfera cu extractul de sunatoare sunt:

Pilulele contraceptive

Medicamentele antihipertensive

Medicamentele antiastmatice

Medicamentele analgezice

Este indicat intotdeauna sa se consulte medicul in legatura cu asocierea extractului de sunatoare cu alte medicamente.

In acelasi timp, ar trebui evitat consumul de sunatoare in paralel cu cel de bauturi alcoolice sau cu narcotice.

Consultati medicul daca suferiti de afectiuni cronice asociate, simptomele persista sau se agraveaza.


Ann Pietrangelo, St. John’s Wort: The Benefits and the Dangers, Healthline official website

Peterson B, Nguyen H. St John's Wort. [Updated 2023 May 16]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan

Klemow KM, Bartlow A, Crawford J, et al. Medical Attributes of St. John’s Wort (Hypericum perforatum) In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 11.

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 08-05-2024

Produse care contin Extract de sunatoare (Hypericum perforatum)

Vezi Politica de confidentialitate date personale