Calciul (ingrediente active)

Calciu: Rol, beneficii si tipuri de calciu

Calciul, cel mai abundent mineral din organismul uman, constituie o mare parte din structura oaselor si a dintilor. Aproape tot calciul din organism (98%) este stocat in oase, iar organismul foloseste oasele ca rezervor si ca sursa de calciu pentru a mentine homeostazia calciului. Mai mult de 99% din calciul din organism se gaseste sub forma de hidroxiapatita de calciu, o matrice anorganica de calciu si fosfat care este stocata in oase si dinti. Calciul ionic din sistemul circulator, din lichidul extracelular si din diferite tesuturi mediaza contractia si dilatarea vaselor de sange, functia musculara, coagularea sangelui, transmiterea nervoasa si secretia hormonala.

Calciul din alimente si din suplimentele alimentare este absorbit prin mucoasa intestinala. Vitamina D este esentiala pentru absorbtia intestinala a calciului.

Calciul se gaseste in unele alimente si poate fi prezent in unele medicamente (cum ar fi antiacidele), dar poate fi disponibil si ca supliment alimentar. Atunci cand medicul recomanda un aport suplimentar de calciu, alegerea suplimentului potrivit poate ajuta la cresterea nivelului acestui nutrient si la reglarea anumitor functii fiziologice perturbate de acest deficit. Exista mai multe tipuri de saruri de calciu, fiecare avand particularitatile sale.


Cand si pentru ce se utilizeaza suplimentarea cu saruri de calciu?

Sarurile de calciu sunt suplimente nutritive administrate persoanelor cu deficit de calciu. Calciul este un mineral esential necesar organismului pentru diferite functii, printre care:

Conservarea masei osoase

Mentinerea sanatatii osoase

Cresterea si intretinerea oaselor si a dintilor

Contractia muschilor si a inimii

Coagularea sangelui

Secretia de hormoni si enzime

Conducerea impulsului nervos

Sarurile de calciu pot trata si hiperfosfatemia (o tulburare electrolitica in care exista un nivel crescut de fosfat in sange) prin legarea fosfatilor din intestin. Aceasta combinatie are ca rezultat formarea unui compus insolubil care este usor excretat prin fecale, reducand astfel concentratia de fosfat in sange. Sarurile de calciu pot reduce, de asemenea, formarea calculilor renali de oxalat prin legarea oxalatului din intestin si impiedicand absorbtia acestuia.

Sarurile de calciu sunt utile, de asemenea in gestionarea:

Osteoporozei

Osteomalaciei

Rahitismului

Miasteniei gravis

Aciditatatii

Sindromului Zollinger-Ellison

Sindromului Lambert-Eaton


Care sunt tipurile de calciu si ce proprietati au acestea?

Carbonatul de calciu

Suplimentele cu carbonat de calciu contin cea mai mare cantitate de calciu elementar, aproximativ 40%. Carbonatul de calciu se absoarbe cel mai bine in mediul acid si necesita prezenta acidului gastric pentru absorbtie. De aceea, cel mai bine este sa fie administrat impreuna cu alimente. Majoritatea persoanelor tolereaza bine carbonatul de calciu, dar unele persoane pot manifesta constipatie usoara sau stari de balonare pe parcursul administrarii.

Carbonatul de calciu este necesar pentru:

functionarea normala a nervilor

functionarea normala a muschilor

functionarea normala a oaselor

are efect antiacid prin neutralizarea acidului gastric

poate sa reduca tensiunea arteriala

Carbonatul de calciu este utilizat pentru a preveni sau pentru agestiona nivelurile scazute de calciu din sange la persoanele care nu au un aport suficient calciu din dieta.

Poate fi utilizat pentru a trata afectiunile cauzate de niveluri scazute de calciu, cum ar fi pierderea masei si a densitatii osoase (osteoporoza), oase fragile (osteomalacie/rahitism), scaderea activitatii glandei paratiroide (hipoparatiroidism) si o anumita afectiune musculara numita tetanie. Poate fi utilizat si la anumite categorii de pacienti precum: femei insarcinate, femei care alapteaza sau aflate in postmenopauza, persoane care iau anumite medicamente, cum ar fi fenitoina, fenobarbitalul sau prednisonul.

Carbonatul de calciu poate ajuta si in gestionarea preenclamsiei, a refluxului gastroesofagian si a arsurilor gastrice.

Citratul de calciu

Suplimentele care contin citrat de calciu sunt absorbite mai usor decat suplimentele care contin carbonat de calciu. Acestea pot fi administrate pe stomacul gol si sunt absorbite mai usor de persoanele care administreaza medicamente pentru reducerea aciditatii gastrice. Dar, deoarece citratul de calciu contine doar 21% calciu elementar, poate fi necesar sa se administreze doze mai mari pentru a obtine necesarul zilnic recomandat.

Citratul de calciu are aceleasi indicatii si beneficii ca si carbonatul de calciu.

Calciul coral

Calciul coral este obtinut din depozitele de nisip de corali. Pentru a produce calciu coral, depozitele de nisip de corali sunt mai intai rafinate pentru a elimina orice contaminant, apoi macinate intr-o pulbere fina. Aceasta pulbere reprezinta calciul coral.

Suplimentele de calciu obtinut din corali sunt compuse in mare parte din carbonat de calciu, dar pot contine si cantitati mici de magneziu si alte oligominerale. Compozitia calciului coral este similara cu cea a osului uman si a fost folosita ca material de grefa osoasa o perioada lunga de timp. In prezent, este folosit mai ales pentru a preveni sau trata nivelul scazut de calciu in randul populatiei.

Proprietatile sale sunt similare cu cele ale carbonatului de calciu.

Clorura de calciu

Clorura de calciu este necesara pentru:

buna functionare a muschilor si pentru transmiterea normala a impulsurilor nervoase

Clorura de calciu este un mineral indicat in tratamentul imediat al tetaniei hipocalcemice (niveluri anormal de scazute de calciu in organism care provoaca spasme musculare). Injectia cu clorura de calciu este, de asemenea, utilizata in resuscitarea cardiaca, aritmii, hipermagnezemie, supradozaj cu blocante ale canalelor de calciu si supradozaj cu beta-blocante.

Gluconat de calciu

Gluconatul de calciu este sarea de calciu a acidului gluconic, un medicament intravenos utilizat pentru gestionarea deficitului de calciu. Acesta este utilizat in gestionarea unor conditii medicale cum ar fi tetania hipocalcemica, hipocalcemia asociata hipoparatirodismului si hipocalcemia datorata cresterii rapide sau in sarcina.

Lactat de calciu

Lactatul de calciu furnizeaza cantitati mai mici de calciu decat formele farmaceutice precum carbonatul de calciu si citratul de calciu. De aceea, poate fi necesar o doza mai mare decat in cazul celorlalte forme farmaceutice pentru a atinge aportul de calciu elementar recomandat.

Lactatul de calciu poate oferi beneficii similare cu cele ale celorlalte saruri de calciu:

dezvoltarea si mentinerea sanatatii dintilor si a sistemului osos

functionarea normala a nervilor si a muschilor

reducerea tensiunii arteriale

protectie impotriva preeclampsiei

Dietele bogate in calciu pot ajuta la scaderea usora tensiunii arteriale sistolice la persoanele cu tensiune arteriala crescuta.

Aportul ridicat de calciu in timpul sarcinii poate reduce riscul de preeclampsie, o complicatie grava care afecteaza pana la 14% dintre sarcinile din intreaga lume.

Studiile mai vechi sugereaza in continuare ca gumele de mestecat care contin lactat de calciu impreuna cu indulcitorul xilitol pot ajuta la protejarea impotriva cariilor. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma aceste rezultate.

Acetat de calciu

Acetatul de calciu poate fi utilizat pentru controlul nivelului de fosfat din sange la pacientii aflati in dializa din cauza bolilor renale severe.


Care sunt efectele secundare ale sarurilor de calciu?

Sarurile de calciu pot provoca urmatoarele reactii adverse:

Durere de cap

Constipatie

Diaree

Greata

Flatulenta

Varsaturi

Nivel scazut de fosfat

Nivel scazut de magneziu

Anorexie

Coma

Confuzie

Letargie


Care sunt sursele naturale de calciu si cum poate fi obtinut din alimentatie?

Calciul poate fi obtinut din alimentatie atat din surse vegetale, cat si din surse animale. Acestea pot include produse lactate, sardine, seminte si legume cu frunze verzi.

Laptele

Laptele este una dintre cele mai bune si cele mai raspandite surse de calciu disponibile.

O cana de lapte de vaca are 306-325 mg. De asemenea, calciul din lactate este foarte bine absorbit. In plus, laptele este o sursa buna de proteine, vitamina A si vitamina D.

Laptele de capra este o alta sursa excelenta de calciu, oferind 327 mg per cana (237 ml).

Branza

Majoritatea branzeturilor sunt surse excelente de calciu. Parmezanul contine cea mai mare cantitate de calciu, cu 242 mg per 28 de grame. Branzeturile moi contin o cantitate mai mica de calciu. In plus, branzeturile maturate si tari au un continut natural scazut de lactoza, ceea ce le face mai usor de digerat pentru persoanele cu intoleranta la lactoza.

Iaurtul

Iaurtul este o sursa excelenta de calciu. Multe tipuri de iaurt sunt, de asemenea, bogate in probiotice, un tip de bacterii benefice care pot influenta pozitiv sanatatea intestinala si imunitatea.

Proteinele din zer

Proteina din zer este o sursa buna de calciu si de proteine si in plus ajuta la refacere musculara.

Semintele

Semintele sunt bogate in calciu, mai ales semintele de mac, semintele de susan si de chia. Semintele contin, de asemenea, proteine si grasimi sanatoase.

De exemplu, 1 lingura de seminte de mac contine 127 mg de calciu.

Sardinele si somon conservat

Sardinele si somonul conservat sunt surse foarte bune de calciu, datorita oaselor comestibile.

Acesti pesti grasi ofera, de asemenea, proteine de inalta calitate si acizi grasi omega-3.

Fasolea si lintea

Fasolea si lintea sunt surse bune de calciu si in plus contin fibre, proteine si micronutrienti, inclusiv fier, zinc, acid folic, magneziu si potasiu.

Migdalele

Dintre toate nucile, migdalele sunt printre cele mai bogate in calciu. Migdalele contin, de asemenea, fibre precum si grasimi si proteine sanatoase. In plus, sunt o sursa excelenta de magneziu, mangan si vitamina E.

Legumele cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi sunt alimente foarte sanatoase, iar multe dintre ele au un continut ridicat de calciu, inclusiv verdeata, spanacul si kale.

Alimente fortificate

Alimentele fortificate, cum ar fi cerealele, pot satisface mai usor nevoile zilnice de calciu, continand cantitati foarte ridicate din acest mineral.

Dar, organismul nu poate absorbi o cantitate mare de calciu deodata si cel mai bine este ca aportul de calciu sa fie distribuit uniform pe tot parcursul zilei.

Smochinele uscate

Acestea contin mai mult calciu decat alte fructe uscate. O portie de 40 de grame contine 5% din necesarul zilnic de calciu.


Care sunt simptomele deficitului de calciu (hipocalcemiei)?

Hipocalcemia apare atunci cand nivelul de calciu din sange este prea scazut.

Simptomele hipocalcemiei depind de severitatea acesteia. Persoanele care au hipocalcemie usoara adesea sunt asimptomatice.

Simptomele hipocalcemiei usoare pot include:

Crampe musculare, care apar in special la nivelul spatelui si picioarelor

Piele uscata, solzoasa

Unghii fragile

Par aspru

Daca este lasata netratata, in timp, hipocalcemia poate provoca simptome neurologice sau psihologice precum:

Confuzie

Probleme legate de memorie

Iritabilitate sau neliniste

Depresie

Halucinatii

Hipocalcemia severa (niveluri foarte scazute de calciu in sange) poate provoca urmatoarele simptome:

Furnicaturi ila nivelul buzelor, limbii, degetelor si/sau picioare

Dureri musculare

Spasme musculare la nivelul cailor respiratorii care ingreuneaza respiratia (laringospasm)

Rigiditate si spasme ale muschilor (tetanie)

Convulsii

Aritmii cardiace

Insuficienta cardiaca congestiva


Care sunt cauzele deficitului de calciu (hipocalcemiei)?

Multe procese complexe si multi factori sunt implicati in mentinerea unui nivel constant de calciu in sange si in organism. Din acest motiv, mai multe afectiuni si tulburari de sanatate diferite pot provoca hipocalcemie.

Cele mai frecvente cauze ale hipocalcemiei pot fi:

Hipoparatiroidismul

 Hipoparatiroidismul apare atunci cand glandele paratiroide nu produc suficient parathormon (PTH). Nivelurile scazute de parathormon cauzeaza niveluri scazute de calciu in organism.

Deficit de vitamina D

Vitamina D ajuta corpul sa absoarba calciul in mod corespunzator, astfel incat lipsa vitaminei D in organism poate cauza niveluri scazute de calciu in sange (hipocalcemie).

Insuficienta renala

Hipocalcemia in insuficienta renala cronica se datoreaza unui nivel crescut de fosfor in sange si scaderii productiei renale a unui anumit tip de vitamina D.

Alte cauze ale hipocalcemiei pot fi:

Anumite medicamente: bifosfonati, corticosteroizi, rifampina, calcitonina, clorochina, denosumab, foscarnet si plicamicina.

Pseudohipoparatiroidism: Aceasta este o tulburare ereditara si se manifesta prin incapacitatea organismului de a raspunde la parathormon. Organismul se comporta ca si cum nu ar avea suficient parathormon, cand de fapt concentratia de parathormon este normala.

Hipomagnezemie: Glandele paratiroide au nevoie de magneziu pentru a produce si pentru a elibera hormonul paratiroidian. De aceea, in caz de hipomagnezemie, nu este produs suficient parathormon si nivelurile de calciu din sange sunt, de asemenea, mai scazute (hipocalcemie).

Pancreatita: Aproximativ 15% pana la 88% dintre persoanele care au pancreatita acuta prezinta hipocalcemie.

Anumite tulburari genetice rare: mutatiile genetice, cum ar fi sindromul DiGeorge, pot provoca hipocalcemie.


Care sunt simptomele hipercalcemiei?

Hipercalcemia reprezinta un nivel crescut de calciu in sange. Prezenta si intensitatea simptomelor variaza in functie de severitatea hipercalcemiei.

Simptomele hipercalcemiei sunt variate si pot cuprinde:

dureri de cap

oboseala

sete si urinare excesiva

durere la nivelul rinichilor in cazul formarii calculilor renali

greata

durere abdominala

scaderea apetitului

constipatie

varsaturi

aritmii

crampe musculare si slabiciune

dureri osoase

osteoporoza

fracturi

simptome neurologice, cum ar fi depresia, pierderea memoriei si iritabilitatea.

Cazurile severe pot provoca confuzie si coma.

In cazul prezentei unei afectiuni oncologice in paralel cu un nivel crescut de calciu in sange, este important ca pacientul sa isi instiinteze medicul. Hipercalcemia nu este neobisnuita la pacientii oncologici, dar atunci cand apare reprezinta o urgenta medicala.

Aproximativ 2% din toate cancerele sunt asociate cu hipercalcemie, iar cazurile de hipercalcemie corelate cu cancerul (numite si hipercalcemie de malignitate) au adesea un debut rapid si sunt severe. Anumite tipuri de cancer care pot provoca hipercalcemie includ:

Cancer pulmonar

Cancer mamar

Mielom multiplu

Carcinom renal

Leucemie

Limfom

Rabdomiosarcom


Care sunt cauzele hipercalcemiei?

Exista mai multe cauze posibile ale hipercalcemiei:

Hiperparatiroidismul

Hiperparatiroidismul apare atunci cand glandele paratiroide devin excesiv de active si elibereaza o cantitate mare de parathormon care cauzeaza si o crestere anormal de mare al nivelului de calciu. Aceasta este cauza principala a hipercalcemiei, in special la femeile peste 50 de ani.

Boli pulmonare si afectiuni oncologice

Bolile granulomatoase, cum ar fi tuberculoza si sarcoidoza, sunt boli pulmonare care pot  determina cresterea nivelului de vitamina D. Acest lucru determina o absorbtie mai mare a calciului, ceea ce creste nivelul de calciu din sange.

Unele tipuri de cancer, in special cancerul pulmonar, cancerul de san si afectiunile oncologice hematologice, pot creste riscul de hipercalcemie.

Efecte secundare ale medicamentelor

Unele medicamente, in special diureticele, pot produce hipercalcemie.  Alte medicamente, cum ar fi litiul, provoaca o eliberarea crescuta de parathormon din glandele paratiroide.

Suplimente alimentare si medicamente fara prescriptie medicala

Administrarea unei cantitati mari de vitamina D sau calciu sub forma de suplimente poate creste nivelul de calciu. Utilizarea excesiva a carbonatului de calciu, gasit in antiacidele obisnuite, poate duce, de asemenea, la niveluri ridicate de calciu.

Deshidratare

Deshidratarea duce de obicei la cazuri usoare de hipercalcemie. Deshidratarea determina cresterea nivelului de calciu din cauza scaderii volumului de sange. Cu toate acestea, severitatea hipercalcemiei depinde in mare masura si de sanatatea functiei renale.

La persoanele cu boala cronica de rinichi, efectele deshidratarii sunt mai severe.


How do calcium salts work?, RX list official website

Calcium Carbonate, RX list official website

Calcium Chloride, RX list official website

Calcium Acetate, RX list official website

Calcium Gluconate, RX list official website

Calcium, Fact Sheet for Health Professionals, NIH official website

What to Know About Calcium Carbonate Supplements, Healthline official website

Calcium Lactate: Uses, Benefits, and Side Effects, Healthline official website

Coral Calcium: Benefits, Side Effects, and Safety, Healthline official website

Choosing a calcium supplement, Harvard Health Publishing official website

Hypocalcemia (Calcium Deficiency Disease), Healthline official website

Hypocalcemia, Cleveland Clinic official website

Hypercalcemia, Cleveland Clinic official website

Hypercalcemia: What Happens If You Have Too Much Calcium?, Healthline official website

Top 15 Calcium-Rich Foods (Many Are Nondairy), Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 08-05-2024

Medicamente care contin Calciul

Non-farma (30)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale