Ce este Magneziul?
Magneziul este un element esential in toate procesele metabolice majore: sinteza ADN si ARN, sinteza proteinelor, transmiterea impulsului nervos, contractia musculara, transportul membranar, diviziunea celulara, fosforilarea oxidativa si fotosinteza. In plus, Mg este o componenta structurala a multor macromolecule si un constituent al centrului catalitic activ al enzimelor.
Care este rolul Magneziului in organism?
Magneziul contribuie la :
- Metabolizarea glucozei si a carbohidratilor - contribuie la mentinerea unui nivel optim de glucoza in sange.
- Imbunatatirea digestiei - Magneziul actioneaza asupra muschilor din interiorul aparatului digestiv, astfel incat are o actiune directa asupra digestiei. Datorita actiunii pe care o are asupra tranzitului intestinal, magneziul ajuta in ameliorarea tranzitului lent si al constipatiei.
- Cresterea densitatii minerale osoase - Magneziul este implicat direct in formarea oaselor si influenteaza activitatea osteblastelor si osteoclastelor (celule responsabile de formarea de tesut osos), influentand in acelasi timp si concentratiile hormonului paratiroidian si ale formei active ale vitaminei D.
- Imbunatatirea functiei respiratorii - Unele studii au aratat ca exista o legatura directa intre carenta de magneziu si dezvoltarea unor afectiuni respiratorii.
- Transportul activ al ionilor de calciu, sodiu si potasiu in membranele celulare - Prin aceasta actiune, magneziul combate acumularea de calciu si potasiu la nivelul muschilor.
- Combaerea oboselii si a starii de extenuare
Magneziul este important pentru procesele hepatice si endocrinologice, mentinerea unei tensiuni arteriale normale, in alcoolism, menopauza.
Care sunt principalele surse alimentare de Magneziu?
Urmatoarele alimente sunt foarte bogate in magneziu:
Seminte de dovleac: 37% din DZR per 28 grame
Seminte de chia: 26% din DZR per 28 grame
Spanac, fiert: 19% din DZR per 90 grame
Migdale: 19% din DZR per 28 grame
Caju: 18% din DZR per 28 grame
Fasole neagra, gatita: 14% din DZR per 86 grame
Edamame, gatit: 12% din DZR per 78 grame
Unt de arahide: 12% din DZR per 32 grame
Orez brun, gatit: 10% din DZR per 100 grame
Somon, fiert: 6% din DZR per 85 grame
Halibut, gatit: 6% din DZR per 85 grame
Avocado: 5% din DZR per 75 grame
Care sunt simptomele carentei de Magneziu?
Lipsa acestui mineral din organism conduce la instalarea unei stari de iritabilitate, tulburari de ritm cardiac, afectiuni ale sistemului digestiv si osos.
Diagnosticarea deficientei de magneziu o poate face medicul generalist analizand simptomele acuzate de pacient. Totodata, pentru a confirma diagnosticul, medicul poate recomanda ionograma - analiza de sange a carui rol este de a determina nivelul de minerale din organism.
Care sunt posibilele reactii adverse si contraindicatii?
Dozele mari de magneziu din suplimente sau medicamente pot provoca greata, crampe abdominale si diaree.
In plus, magneziul din suplimente poate interactiona cu unele tipuri de antibiotice si alte medicamente. Consultati-va cu medicul sau farmacistul daca aveti in vedere suplimente de magneziu, mai ales daca utilizati in mod obisnuit antiacide sau laxative care contin magneziu.
Bibliografie:
Rachael Link, 12 Evidence-Based Health Benefits of Magnesium, Healthline official website
Nutrition and healthy eating, Mayo Clinic official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona