Ce este propolisul?
Propolisul este un amestec natural de rasini, produs de albinele melifere din substante colectate din diferite parti ale plantelor, muguri si exsudate.
Ce contine propolisul?
In general, propolisul brut este compus din aproximativ 50% rasini, 30% ceara, 10% uleiuri esentiale, 5% polen si 5% din diferiti compusi organici.
Substantele ce intra in compozitia propolisului apartin urmatoarelor grupe de compusi : polifenoli, acizi benzoici si derivati, alcool cinamic si acid cinamic si derivatii sai, sesquiterpene si hidrocarburi triterpenice, derivati de benzaldehida, alcooli, cetone si compusi heteroaromatici, alcooli terpenici si sesquiterpenici si derivatii acestora, hidrocarburi alifatice, minerale, steroli si hidrocarburi sterolice, zaharuri si aminoacizi.
Care sunt efectele terapeutice si beneficiile propolisul?
-efectul antimicrobian - A fost observata activitate antimicrobiana impotriva Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Candida albicans si Asparagus nigar. De asemenea, propolisul in combinatie cu clorhexidina are actiune puternic antimicrobiana asupra Streptococcus mutans.
-actiune antifungica - Propolisul a demonstrat efecte fungicide asupra Candida famata, C. glabrata, C. kefyr, C. pelliculosa, C. parapsilosis si Pichia ohmeri intr-un studiu efectuat pe sucuri alterate ca si medii de cultura .Eefectul fungicid a fost asociat cu prezenta flavonoidelor. Propolisul este produsul apicol cu cea mai mare activitate antifungica, testat pe 40 de tulpini de C. albicans, C. glabrata, C. krusei si Trichosporon spp. .
- efect antibacterian - Activitatea extractului etanolic de propolis (Al-Museiab ) impotriva E. coli, Salmonella typhi, Listeria monocytogenes, Helicobacter pylori, Streptococcus pyogenes, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumonia si Enterobacter a arata ca Staphylococcus aureus a fost foarte sensibil fata de alte bacterii Gram pozitive si Gram negative, in timp ce tulpina standard de E. coli a fost foarte sensibila fata de alte bacterii Gram negative. La o concentratie de 10% S. Aureus a fost foarte sensibil ,in timp ce C. albicans a fost rezistenta.
-efect antiprotozoaric- Activitatea antiprotozoare a fost observata pe Giardia lamblia, Trichomonas vaginalis, Toxoplasma gondii, Leishmania donovani si Trypanosoma cruzi. De asemenea, a fost raportata o activitate antiprotozoarica impotriva G. duodenalis.
-efect antioxidant- Propolisul este recunoscut pentru proprietatile sale antioxidante. Antioxidantii prezenti in propolis joaca un rol important in proprietatile sale imunomodulatoare. Flavonoidele concentrate din propolis sunt raspunzatoare de actiunea antioxidanta puternica. Propolisul creste raspunsul imun celular prin cresterea ARN mesager pentru interferonul gamma si activeaza productia de citokine.
-efect antitumoral -Este probabil rezultatul capacitatii lor de a inhiba sinteza ADN-ului in celulele tumorale, al capacitatii lor de a induce apoptoza celulelor tumorale si al proprietatii lor de a activa macrofagele pentru a produce factori capabili sa regleze functia celulelor B, T si respectiv NK. Rezultate sugereaza ca flavonoidele din propolis joaca un rol protector impotriva toxicitatii chimioterapiei sau radiatiilor la soareci, sugerand ca ar putea avea o actiune protectoare similara si la om. Combinatia cu o terapie antioxidanta adjuvanta poate spori eficacitatea chimioterapiei prin ameliorarea efectului secundar asupra leucocitelor, ficatului si rinichilor permitand cresterea dozei . Desi multi polifenoli au activitate antimetastazica, esterii fenetilici ai acidului cafeic (CAPE) din propolisul de plop si artepillina C din propolisul Baccharis au fost identificati ca fiind cei mai puternici agenti antitumorali.
- efect antiinflamator- Propolisul are efecte inhibitoare asupra activitatii mieloperoxidazei, NADPH-oxidaza, ornitin decarboxilazei, tirozin-protein-kinazei si hialuronidazei din mastocitele de cobai. Aceasta activitate antiinflamatoare poate fi explicata prin prezenta flavonoidelor ( acacetina, quercetina si naringenina) si a derivatilor acidului cinamic. (esterul fenilic al acidului cafeic si acidul cafeic ).
-efect hepatoprotector- Rezultatele studiilor stiintifice sugereaza ca propolisul creste capacitatea de aparare antioxidanta impotriva toxicitatii induse de mercur sidovedesc ca are potential terapeutic ca agent hepatoprotector.
-efect antidiabetic- Rezultatele studiilor demonstreaza un efect antioxidant puternic al propolisului care poate ameliora stresul oxidativ si poate intarzia aparitia nefropatiei diabetice in diabetul zaharat.
-antimicrobian de uz oral- S-a demonstrat ca probele de propolis au fost mai eficiente impotriva bacteriilor anaerobe gram-pozitive decat a celor gram-negative. Propolisul este utilizat in afectiunile cavitatii orale, deoarece contine flavonoide precum pinobanksina, quercetina, naringenina, galangina, crizina si acizi aromatici precum acidul cafeic.
-efect benefic in alergii, rinite si astm bronsic-Pacientii tratati cu propolis au prezentat o incidenta si o severitate redusa a crizelor de astm nocturne si imbunatatirea functiilor ventilatorii, care a fost asociata cu scaderea prostaglandinelor, leucotrienelor si citokinelor proinflamatorii (TNF-, IL-6 si IL-8) si cresterea IL-10.
Bibliografie:
Burdock GA. Review of the biological properties and toxicity of bee propolis (propolis) Food and Chemical Toxicology. 1998;36(4):347–363.
Park YK, Alencar SM, Aguiar CL. Botanical origin and chemical composition of Brazilian propolis. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2002;50(9):2502–2506
Walker P, Crane E. Constituents of propolis. Apidologie. 1987;18:327–334
Kumar N, Ahmad MKK, Dang R, Husain A. Antioxidant and antimicrobial activity of propolis from Tamil Nadu zone. Journal of Medicinal Plants Research. 2008;2(12):361–364.
Koc AN, Silici S, Multu-Sariguzel F, Sagdic O. Antifungal activity of propolis in four different fruit juices. Food Technology and Biotechnology. 2007;45:57–.61.
Farnesi AP, Aquino-Ferreira R, De Jong D, Bastos JK, Soares AEE. Effects of stingless bee and honey bee propolis on four species of bacteria. Genetics and Molecular Research. 2009;8(2):635–640.
Koç AN, Silici S, Kasap F, Hörmet-Öz HT, Mavus-Buldu H, Ercal BD. Antifungal activity of the honeybee products against Candida spp. and Trichosporon spp. Journal of Medicinal Food. 2011;14(1-2):128–134.
Hendi NKK, Naher HS, Al-Charrakh AH. In vitro antibacterial and antifungal activity of Iraqi propolis. Journal of Medicinal Plant Research. 2011;5(20):5058–5066.
Torres D, Hollands I, Palacios E. Effect of an alcoholic extract of propolis on the in vitro growth of Giardia lamblia 720. Journal of Veterinary Science. 1990;21(1):15–19.
De Castro SL, Salomão K, De Souza EM, Henriques-Pons A, Barbosa HS. Brazilian green propolis: effects in vitro and in vivo on Trypanosoma cruzi. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2011;2011:11
Oršolić N, Šaranović AB, Bašić I. Direct and indirect mechanism(s) of antitumour activity of propolis and its polyphenolic compounds. Planta Medica. 2006;72(1):20–27.
Cuesta A, Rodríguez A, Esteban MÁ, Meseguer J. In vivo effects of propolis, a honeybee product, on gilthead seabream innate immune responses. Fish and Shellfish Immunology. 2005;18(1):71–80.
Dantas AP, Olivieri BP, Gomes FHM, de Castro SL. Treatment of Trypanosoma cruzi-infected mice with propolis promotes changes in the immune response. Journal of Ethnopharmacology. 2006;103(2):187–193.
Fischer G, Conceição FR, Leite FPL, et al. Immunomodulation produced by a green propolis extract on humoral and cellular responses of mice immunized with SuHV-1. Vaccine. 2007;25(7):1250–1256.
Oolic N. A review of propolis antitumour action in vivo and in vitro . Java Authentication and Authorization Service. 2010;2:1–20.
Almeida ECD, Menezes H. Anti-inflammatory activity of propolis extracts: a review 2104. Journal of Venomous Animals and Toxins. 2002;8:191–212.
hao J-Q, Wen Y-F, Bhadauria M, et al. Protective effects of propolis on inorganic mercury induced oxidative stress in mice. Indian Journal of Experimental Biology. 2009;47(4):264–269.
Abo-Salem OM, El-Edel RH, Harisa GEI, El-Halawany N, Ghonaim MM. Experimental diabetic nephropathy can be prevented by propolis: effect on metabolic disturbances and renal oxidative parameters. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences. 2009;22(2):205–210.
Koru O, Toksoy F, Acikel CH, et al. In vitro antimicrobial activity of propolis samples from different geographical origins against certain oral pathogens. Anaerobe. 2007;13(3-4):140–145.
Jung W-K, Lee D-Y, Choi YH, et al. Caffeic acid phenethyl ester attenuates allergic airway inflammation and hyperresponsiveness in murine model of ovalbumin-induced asthma. Life Sciences. 2008;82(13-14):797–805.
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona