Indicatii:
Hipercolesterolemie:
Tratamentul hipercolesterolemiei primare sau a dislipidemiei mixte, ca adjuvant al regimului alimentar, atunci când răspunsul la regimul alimentar şi alte tratamente non-farmacologice (de exemplu exerciţii fizice, scădere în greutate) este insuficient.
Tratamentul hipercolesterolemiei homozigote familiale(HoFH) ca adjuvant al regimului alimentar şi alte tratamente hipolipemiante (de exemplu afereză LDL) sau dacă astfel de tratamente sunt necorespunzătoare.
Prevenţie cardiovasculară:
Reducerea mortalităţii cardiovasculare şi a morbidităţii la pacienţii cu boli cardiovasculare aterosclerotice manifeste sau cu diabet zaharat, cu valori normale sau crescute ale colesterolului, ca adjuvant al corecţiei altor factori de risc şi al altor tratamente cardioprotective.
Contraindicaţii:
Nu utilizaţi ZOCOR:
- Hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienţii acestui medicament.
Precautii:
Înainte să luaţi ZOCOR, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Sarcina, alăptarea şi fertilitatea:
Sarcina:
ZOCOR este contraindicat în timpul sarcinii (vezi pct. 4.3).
Siguranţa administrării la gravide nu a fost stabilită. Nu au fost efectuate studii clinice controlate cu administrare de simvastatină la gravide. Rar au fost primite rapoarte privitor la malformaţiile congenitale consecutive expunerii intrauterine la inhibitori de HMG-CoA reductază. Totuşi, o analiză a aproximativ 200 de sarcini expuse în primul trimestru la simvastatină sau alţi inhibitori de HMG-CoA reductază înrudiţi, urmărite prospectiv, a arătat o incidenţă comparabilă a malformaţiilor congenitale cu populaţia generală.
Numărul sarcinilor a fost suficient din punct de vedere statistic pentru a exclude o creştere de 2,5 ori sau mai mult a malformaţiilor congenitale în baza incidenţei calculate.
Cu toate că nu există dovezi că incidenţa malformaţiilor congenitale la urmaşii pacienţilor care au luat
ZOCOR sau un alt inhibitor de HMG-CoA reductază similar diferă de cea observată la populaţia generală, tratamentul mamei cu ZOCOR poate reduce nivelul mevalonatului care este un precursor al biosintezei colesterolului. Ateroscleroza este un proces cronic, iar întreruperea tratamentului cu medicamente hipolipemiante pe parcursul sarcinii nu ar trebui să aibă impact mare asupra riscului de lungă durată asociat hipercolesterolemiei. Din aceste motive ZOCOR nu trebuie administrat la gravide, la femei care încearcă să rămână gravide sau la care se presupune o sarcină. Tratamentul cu ZOCOR trebuie întrerupt pe durata
sarcinii sau până la decelarea clară a unei posibile sarcini.
Alăptarea:
Nu se cunoaşte dacă ZOCOR sau metaboliţii săi se excretă în laptele uman. Deoarece multe medicamente se excretă în laptele uman şi datorită potenţialului de apariţie a unor reacţii adverse grave, femeile tratate cu ZOCOR nu trebuie să-şi alăpteze copiii (vezi pct. 4.3).
Fertilitatea:
Nu sunt disponibile date privind efectele simvastatinei asupra fertilității la om. Simvastatina nu a avut un efect asupra fertilității la șobolani femele și masculi
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor:
ZOCOR nu are nicio influenţă sau are o influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Cu toate acestea, în cazul conducerii de vehicule sau folosirii de utilaje, trebuie luat în considerare faptul că, în experienţa de după punerea pe piaţă, în cazuri rare, s-au raportat ameţeli.
Mod de administrare:
Intervalul de dozare este între 5 şi 80 mg pe zi, administrate oral în priză unică, seara. Se recomandă ca atunci când se consideră necesar ajustarea dozei să se facă la intervale mai mari de 4 săptămâni, până la o doză maximă de 80 mg pe zi administrată o dată pe zi, seara. Doza de 80 mg este recomandată numai pacienţilor cu hipercolesterolemie severă şi cu risc crescut de complicaţii cardiovasculare, la care nu s-au atins obiectivele terapeutice cu doze mai mici şi atunci când este de aşteptat ca beneficiile să depăşească riscurile potenţiale.
Compozitie:
ZOCOR 10 mg
Fiecare comprimat filmat conţine simvastatină 10 mg.
Excipient cu efect cunoscut: lactoză monohidrat 70,7 mg.
ZOCOR 20 mg
Fiecare comprimat filmat conţine simvastatină 20 mg.
Excipient cu efect cunoscut: lactoză monohidrat 141,5 mg.
ZOCOR FORTE 40 mg
Fiecare comprimat filmat conţine simvastatină 40 mg.
Excipient cu efect cunoscut: lactoză monohidrat 283 mg
Prezentare:
28 comprimate filmate
Atentionare:
Citiţi cu atenţie şi în întregime prospectul înainte de a începe să utilizaţi acest medicament deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.
..