Ai fost diagnosticat cu Prostatită cronică/Sindromul Durerii Cronice Pelvine și medicul ți-a recomandat în schema de tratament Deprox® 500?
În acest articol, vei putea afla mai multe informații despre modul în care Deprox® 500 contribuie la controlul durerii, al tulburărilor de micțiune și al dificultăților de ejaculare care apar în prostatită și îți afectează viața.
În primul rând, Deprox® 500 este un supliment alimentar inclus în Ghidul Asociației Europene de Urologie, pentru Durerea Cronică Pelvină, 2024 (pag. 44), care recomandă utilizarea sa la bărbați cu prostatită cronică și/sau sindromul durerii cronice pelvine datorită disponibilității numeroaselor dovezi clinice care au demonstrat eficiența și siguranța acestui produs. Conform autorilor acestor studii, care pot fi oricând accesate on-line, eficiența Deprox® 500 se datorează combinației sale unice și patentate, care a asociat Graminex® G63® cu grupul de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B9, B12). Mai mult, tot studiile care au monitorizat efectul Deprox® 500 au subliniat rolul esențial al cantității optime de Graminex®G63® în suplimentarea orală, pentru obținerea beneficiilor scontate, în acest sens fiind recomandat un aport zilnic de 1000 mg/zi.
Formula Deprox® 500 a fost gândită pentru a ținti mecanismele fiziopatologice care întrețin procesul inflamator în prostatita cronică, și mai ales corectarea dezechilibrelor care generează simptomatologia urinară și durerea.
Pentru a explica modul în care acționează Deprox® 500, trebuie să clarificăm în primul rând cauza care susține dezvoltarea simptomatologiei complexe din prostatită, în care durerea este simptomul dominant și care alterează în cea mai mare măsură calitatea vieții pacientului.
Prostata este o glandă mică, ce face parte din aparatul reproducător masculin, situată direct sub vezica urinară și care înconjoară complet în această zonă porțiunea incipientă a uretrei. Uretra este conductul care face parte din aparatul urinar, și care la bărbat are o funcție dublă: de a elimina urina în timpul micțiunii și de a elimina sperma în timpul actului sexual. Datorită acestei proximități strânse, procesele patologice care se dezvoltă la nivelul prostatei pot determina apariția tulburărilor de micțiune și a dificultăților de ejaculare.
Atunci când medicul stabilește diagnosticul de Prostatită, acesta se referă la dezvoltarea unui proces inflamator (a unei inflamații) la nivelul prostatei. Această inflamație este însoțită de intervenția locală a mecanismelor de apărare nespecifică ale organismului (imunitatea înnăscută). În urma acestei intervenții, se dezvoltă edemul, care va exercita o presiune crescută asupra secțiunii intraprostatice a uretrei, determinând îngustarea spațiului interior al acesteia și declanșând tulburările de micțiune (senzație de urinare incompletă, jet urinar slab sau intermitent, urinări frecvente mai ales în timpul nopții etc) și a problemelor de ejaculare (senzație de arsură sau durere la ejaculare, durere sau disconfort persistent în zona pelvină, prezența sângelui în spermă, disfuncție erectilă). Cu cât inflamația țesutului prostatic este mai puternică, cu atât edemul va exercita o presiune mai mare asupra uretrei, iar tulburările urinare sau de ejaculare vor fi mai exprimate.
Procesul inflamator intra-prostatic este cauzat de sinteza și intervenția locală în cascadă a unor agenți proinflamatori, care acționează simultan și se stimulează reciproc, dezvoltând astfel un cerc vicios care autoîntreține și exacerbează procesul inflamator. Cu cât procesul inflamator evoluează mai mult, cu atât simptomatologia urinară și problemele de ejaculare se amplifică. Treptat inflamația devine cronică, situație care va conduce spre o pierdere treptată a funcțiilor țesutului prostatic și apariția focarelor de fibrozare.
Cum acționează Deprox® 500? Datorită formulei complexe, Deprox® 500 are un puternic efect antiinflamator și antioxidant local, întrerupând cercul vicios al sintezei în exces a agenților proinflamatori, care va avea ca și consecință directă reducerea edemului de la nivelul prostatei. Odată ce edemul se reduce, dispare și presiunea asupra uretrei, iar pacientul va experimenta o îmbunătățire semnificativă a fluxului urinar și atenuarea dificultăților de ejaculare. În plus, limitarea precoce a inflamației cronice previne evoluția către fibroză a acestor focare, susținând astfel păstrarea funcției normale a prostatei.
La rândul său, durerea este cauzată tot de prezența procesului inflamator și a edemului. Pe de o parte, ambele exercită o creștere a presiunii nu doar asupra uretrei, cât și asupra terminațiilor nervoase de la nivelul prostatei. Pe de altă parte, inflamația susține sinteza în exces a prostaglandinei PgE2 (unul dintre agenții proinflamatori stimulați de inflamație), care va influența reducerea treptată a pragului durerii, pacientul percepând din ce în ce mai multă durere.
Studiile clinice au demonstrat că utilizarea unei doze optime de Graminex® G63®, cum este cazul în formula patentată a Deprox® 500, poate reduce semnificativ sinteza agentului proinflamator PgE2, eficiența sa fiind dependentă de doză.
Complexul de vitamine B din compoziție are un rol neuroprotector asupra terminațiilor nervoase, aspect remarcat de altfel și de autorii studiilor clinice care au subliniat valoarea asocierii sale sinergice cu extractul de polen Graminex® G63® și care explică reducerea semnificativă a scorului durerii la pacienții cu prostatită cronică/sindromul durerii cronice pelvine.
Cauzele apariției prostatitei cronice/sindromul durerii cronice pelvine sunt încă insuficient elucidate, și de aceea medicii pot interveni eficient mai degrabă pentru îmbunătățirea simptomatologiei decat pentru a identifica cauza. Conform ghidurilor internaționale, în cazul acestei patologii este recomandată abordarea multimodală pentru controlul simptomelor, care asociază terapia medicamentoasă cu suplimentarea nutritivă, procedurile fizioterapeutice de recuperare sau consilierea psihologică. Această abordare complexă poate aduce beneficii suplimentare în ceea ce privește ameliorarea rapidă a simptomatologiei. Din acest motiv, în foarte multe cazuri puteti regăsi în schema recomandată asocieri terapeutice multiple.
Deprox® 500 este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată, și un mod de viață sănătos. Pentru siguranța dumneavoastră, consultați medicul sau farmacistul înainte de utilizare. A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici.
Deprox® 500 se comercializează sub formă de cutii cu 2 blistere a câte 15 comprimate filmate.
Referințe
- Ghidul Asociatiei Europene de Urologie (Guidelines on Chronic Pelvic Pain) 2024, pg. 44
- Cai T et al. The clinical efficacy of pollen extract in association with vitamins (Deprox® 500) in patients affected by CP/CPPS is associated with decreasing effect of pro-inflammatory cytokine IL-8. World J. Mens Health 2017 August, 35(2): 120-128
- Cai T et al. Pollen extract in association with vitamins provides early pain relief in patients affected by chronic prostatitis/chronic pelvic pain syndrome. Experimental and Therapeutic Medicine 2014, Vol. 8, no.4: 1032-1038
- Macchione N et al. Flower Pollen Extract in Association with Vitamins (Deprox® 500) versus Serenoa repens in Chronic Prostatitis/Chronic Pelvic Pain Syndrome: A Comparative Analysis of Two Different Treatments. Anti-Inflammatory & Anti-Allergy Agents in Medicinal Chemistry 2019, Vol. 18, 151-161
- Cai T et al. The role of flower pollen extract in managing patients affected by chronic prostatitis/chronic pelvic pain syndrome: a comprehensive analysis of all published clinical trials, BMC Urology 2017, 17:32 DOI 10.1186/s12894-017- 0223-5
- Locatelli M et al. Graminex Pollen: phenolic pattern, colorimetric analysis and protective effects in immortalized prostate cells (PC3) and rat prostate challenged with LPS. Molecules 2018, 23, 1145; doi:10.3390/molecules23051145
- Pirola GM et al. Efficacy of pollen extract in association with group B vitamins for pain relief in chronic prostatitis/chronic pelvic pain syndrome: A survey of urologists' knowledge about its clinical application. Archivio Italiano di Urologia e Andrologia 2017; 89, 1