Ce este acidul tranexamic?
Acidul tranexamic este un derivat sintetic al aminoacidului lizina, un antifibrinolitic utilizat in principal pentru reducerea sangerarilor chirurgicale, posttraumatic si in cadrul procedurilor stomatologice. Insa, proprietatile sale antiinflamatorii si antiangiogenice, precum si capacitatea sa de a suprima melanogeneza, i-au permis utilizarea in dermatologie in tratamentul afectiunilor cutanate precum melasma, acneea, hiperpigmentarea postinflamatorie, rozaceea si angioedemul.
Cum actioneaza acidul tranexamic asupra pielii?
Acidul tranexamic inhiba activitatea plasminei indusa de razele ultraviolete in keratinocite reducand productia de mediatori inflamatori, acid arahidonic si prostaglandina, care sunt stimulatori ai melanocitelor.
S-a dovedit, de asemenea, ca acidul tranexamic inhiba activarea receptorului PAR-2 si a influxului de calciu in keratinocite, ducand la o imbunatatire a functiei barierei cutanate la pacientii cu rozacee. In plus, acidul tranexamic poate suprima angiogeneza in leziunile de rozacee.
Care sunt beneficiile acidului tranexamic pentru piele?
Cele mai importante beneficii ale acidului tranexamic in domeniul dermatologiei sunt:
Intarirea barierei cutanate
Bariera cutanata, sau stratul exterior al pielii, serveste ca un strat protector care ajuta la mentinerea umiditatii din interiorul pielii si la eliminarea toxinelor.
Pentru persoanele care sifera de rozacee, unele cercetari sugereaza ca aceasta bariera este adesea deteriorata pana la punctul in care nu mai indeplineste corect anumite functii. Conform unei analize din 2016, intarirea barierei cutanate poate reduce semnificativ simptomele rozaceei.
Intr-un studiu restrans din 2015, persoanele care au aplicat un tratament cu acid tranexamic de 3% pe piele timp de 2 saptamani, au prezentat mai putine semne vizibile de rozacee decat cele care nu au utilizat acest tratament.
Reducerea hiperpigmentarii sau decolorarii pielii
Acidul tranexamic interfereaza cu productia de melanina si astfel poate avea efect de iluminare si de reducere al petelor pigmentare.
Un studiu din anul 2019 a explorat beneficiile a doua tratamente diferite pentru melasma, o afectiune comuna a pielii care poate provoca pete la nivelul fetei. Participantii au utilizat unul dintre cele doua tratamente topice: acid tranexamic sau hidrochinona, un agent de albire al pielii.
Dupa 12 saptamani, severitatea melasmei a scazut cu 27% in grupul care a utilizat acid tranexamic. Participantii care au utilizat acid tranexamic au raportat o satisfactie mai mare fata de tratamentul urmat, datorita unui numar mai mic de efecte secundare, cum ar fi iritatia pielii.
Reducerea decolorarii pielii si a petelor dupa eruptiile acneice si post expunere la radiatii UV
Uneori, eruptiile acneice pot provoca eritem postinflamator.
Un studiu amplu din 2022 a concluzionat ca acidul tranexamic poate fi util pentru diminuarea aspectului acestor leziuni, cu un risc redus de efecte secundare grave. Un mic studiu din 2021 sugereaza, de asemenea, ca acidul tranexamic ar putea ajuta la imbunatatirea tonusului pielii si la reducerea rosetii si a petelor provocate de expunerea la soare.
Care sunt potentialele utilizari ale acidului tranexamic in dermatologie?
Melasma
Melasma este o afectiune cronica dobandita, frecventa, ce implica hiperpigmentare, care se prezinta sub forma de macule de culoare maro deschis pana la maro inchis pe fata, de obicei pe frunte, nas si obraji. Desi poate afecta femeile si barbatii, afecteaza cel mai adesea femeile cu pielea mai inchisa la culoare. Factorii etiologici cunoscuti includ predispozitia genetica, expunerea la radiatii ultraviolete, sarcina si terapia hormonala.
Un studiu efectuat pe 74 de femei din Hangzhou, China, a demonstrat ca dupa 6 luni de administrare orala de acidului tranexamic ( 250 mg de doua ori pe zi), s-a putut observa o reducere treptata a melasmei la majoritatea pacientilor, cu o rata generala de ameliorare de 95,9%.
In cel mai mare studiu retrospectiv realizat pana in prezent, 561 de pacienti au fost tratati cu acid tranexamic oral, in doza de 250 mg, administrat de doua ori pe zi, pe o durata de timp medie de 4 luni. 89,7% dintre pacienti au prezentat o imbunatatire vizibila a simptomelor, cu un timp mediu de raspuns initial de 2 luni. Melasma a recidivat la 27,2% dintre pacienti, cu o durata medie de 7 luni dupa oprirea administrarii orale de acid tranexamic.
Studiile au demonstrat eficacitatea aplicarii topice a acidului tranexamic 2%, singur sau in combinatie cu alte metode de tratament, in tratamentul melasmei, dupa 12 saptamani de administrare continua. Aplicarea acidului tranexamic topic 10% in combinatie cu microneedling arata o imbunatatire a scorului mediu al Indicelui de severitate a zonei melasmei modificat (mMASI), precum si a texturii pielii.
Acnee si hiperpigmentare postinflamatorie
O tulburare pigmentara frecventa care apare ca o complicatie a acneei la pacientii cu pielea in tonuri inchise, este cunoscuta sub numele de hiperpigmentare postinflamatorie, iar la pacientii cu o culoare a pielii mai deschisa, este cunoscuta sub numele de eritem postinflamator asociat acneei.
Intr-un studiu a fost evaluata eficacitatea serului de acid tranexamic10% in tratamentul acneei. Optsprezece pacienti cu acnee usoara pana la moderata au aplicat ser acid tranexamic 10% pe o parte a fetei si placebo pe cealalta parte a fetei de doua ori pe zi. Dupa 8 saptamani de utilizare, s-a redus numarul de papulele si pustulele, dar numarul de noduli nu a diferit semnificativ. De asemenea, s-a observat ca partea fetei tratata cu acid tranexamic a prezentat o reducere a rosetii pielii, precum si a hiperpigmentarea postinflamatorie si a eritemul postinflamator asociat acneei. Efectele secundare precum eritemul si descuamarea au fost minore si usor de rezolvat prin aplicarea unei creme hidratante.
Rozacee
Rozaceea este o boala inflamatorie cronica a pielii caracterizata prin eritem facial persistent, episoade recurente de roseata, papule inflamatorii, pustule si telangiectazii.
Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si antiangiogenice, acidul tranexamic a fost considerat o posibila optiune terapeutica in tratamentul rozaceei. In cadrul unui studiu s-a testat eficacitatea topica a acidului tranexamic in tratamentul rozaceei eritematotelangiectatice aplicat folosind doua metode diferite. Studiul a inclus 20 de pacienti impartiti in doua grupuri; primul grup a fost tratat doar cu pansament umed infuzat cu solutie de acid tranexamic timp de 20 de minute, iar al doilea grup a fost tratat cu microneedling in asociere cu aplicarea topica a solutiei de acid tranexamic, urmata de terapie cu pansament infuzat cu solutie de tranexamic timp de 20 de minute, la fiecare 15 zile, timp de patru sedinte. Toti pacientii au prezentat o imbunatatire dupa patru tratamente, grupul tratat cu microneedling prezentand rezultate mai bune.
Utilizarea microinjectiilor intradermice cu acid tranexamic la pacientii cu rozacee eritematotelangiectazica a demonstrat, de asemenea, o imbunatatire clinica, care a continuat dupa 3 luni de urmarire.
Care sunt potentialele efecte adverse ale acidului tranexamic?
Spre deosebire de alti agenti de decolorare ai pielii, acidul tranexamic este in general sigur si bine tolerat de toate tipurile de piele.
Cu toate acestea, ca in cazul oricarui ingredient nou pentru ingrijirea pielii, este indicat sa se consulte un dermatolog inainte de a adauga acest produs la rutina de ingrijire a pielii.
Efectele secundare raportate ale acidului tranexamic sunt usoare. Un studiu din 2014 raporteaza efecte secundare usoare, cum ar fi iritatia, descuamarea sau uscaciunea pielii.
Un studiu din 2022 raporteaza, de asemenea, roseata si descuamarea ca efecte secundare, insa acestea pot fi reduse prin aplicarea unei creme hidratante.
In prezent, nu exista suficiente cercetari privind siguranta acidului tranexamic pentru persoanele insarcinate.
De asemenea, se recomanda efectuarea unui test pe o portiune mica de piele inainte de a utiliza produsul, pentru siguranta.
Medicii pot prescrie uneori acid tranexamic oral pentru a trata melasma. Unele reactii adverse frecvente pe care expertii le asociaza cu comprimatele de acid tranexamic pot include:
- dureri de cap
- migrena
- dureri abdominale
- dureri de spate
- probleme nazale si sinusale
- dureri si crampe musculare
- rigiditate articulara
- anemie
- oboseala
Bibliografie:
Gacina K, Krstanovic Cosic A. THE USE OF TRANEXAMIC ACID IN DERMATOLOGY. Acta Clin Croat. 2023 Aug;62(2):368-372. doi: 10.20471/acc.2023.62.02.16. PMID: 38549597; PMCID: PMC10969640.
What to know about tranexamic acid, Medical News Today official website
Hoping to Even Out Your Skin Tone? Tranexamic Acid Could Help, Healthline official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona