Colagen cosmetic (activi cosmetici)

Ce este colagenul?

Colagenul este o proteina din matricea extracelulara ce are mai multe aplicatii in industria cosmetica. Colagenul joaca un rol important in structura si functia pielii, cartilajelor, oaselor si tesutului conjunctiv.

Structura primara a colagenului consta in aminoacizi, in principal din glicina (33%), prolina si hidroxiprolina (22%). Structura secundara este formata din lanturi de aminoacizi a grupate in elice cu trei aminoacizi rotiti unul in jurul celuilalt formand o structura de superhelix.

Care sunt proprietatile colagenului de uz cosmetic?

Colagenul reprezinta unul dintre principalii constituenti ai formularilor cosmetice datorita proprietatilor sale de hidratare, regenerare si de pelicula. 
Capacitatea sa excelenta de a lega apa ajuta la mentinerea unui continut adecvat de apa in piele in timpul zilei. Pielea astfel capata un aspect hidratat si catifelat. 
Pe langa faptul ca este un umectant natural, proprietatile de pelicula ale colagenului reduc pierderea de apa transepidermala.  Ocluzia peptidica previne deteriorarea pielii si a parului cauzata de factorii externi. In plus, pielea devine mai stralucitoare, mai iluminoasa si mai neteda.

Cum se obtine colagenul?

Colagenul este componenta principala structurala a pielii. Organismul il sintetizeaza ca procolagen din fibroblaste si mai tarziu transforma procolagenul in particule de colagen, formand 85-90% colagen de tip I, iar restul de 10-15% fiind colagen de tip III.

Procesul de fabricare a peptidei de colagen cosmetic foloseste gelatina, care este descompusa prin hidrolizare ulterioara in pulbere de peptide de colagen.

Care este rolul colagenului in formularile cosmetice?

Colagenul este utilizat in formularile cosmetice in urmatoarele scopuri:
- Formarea filmului
- Umectant
- Hidratant
- Pentru efectul de netezire

Colagenul este utilizat si in medicina estetica. Injectarea subcutanata de colagen solubil imbunatateste calitatea si densitatea pielii. Fillerele de colagen sunt folosite pentru a indeparta semnele imbatranirii. Inainte de procedura, trebuie efectuate teste de alergie. Umpluturile pe baza de colagen sunt utilizate pe scara larga din mai multe motive: sunt netoxice, naturale, biodegradabile, iar efectele sunt reproductibile.
Colagenul este componenta principala a mai multor hidrogeluri care pot fi folosite ca masti de fata. Acest tip de cosmetice ar trebui sa restabileasca elasticitatea pielii si sa exercite proprietati anti-imbatranire. Multi polimeri de origine naturala pot juca, de asemenea, un rol semnificativ in formularile cosmetice, actionand ca un agent de ingrosare. Chiar daca colagenul in sine poate fi folosit si ca agent de ingrosare, pretul ridicat al colagenului nativ impiedica o astfel de alegere. In schimb, gelatina - o forma mult mai ieftina, denaturata de colagen - este de obicei aleasa ca agent de ingrosare.

Ce reactii adverse poate avea colagenul la utilizarea topica?

Colagenul este sigur pentru utilizarea topica. Nu prezinta efecte semnificative cunoscute sau atentionari speciale pentru contactul cu pielea.

 

Bibliografie:

Alina Sionkowska, Katarzyna Adamiak, Katarzyna Musiał, Magdalena Gadomska, Collagen Based Materials in Cosmetic Applications: A Review, Materials (Basel). 2020 Oct; 13(19): 4217.

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 24-03-2023

Produse care contin Colagen cosmetic

Non-farma (15)

Vezi Politica de confidentialitate date personale