Ce este colagenul?
Colagenul este cea mai abundenta proteina din organism si este componenta de baza a tesutului conjunctiv. Prin urmare, colagenul ofera suport structural atat spatiului extracelular, cat si tesuturilor conjunctive. Datorita rigiditatii si rezistentei la intindere, este matricea perfecta pentru piele, tendoane, oase si ligamente.
Au fost identificate aproximativ 28 de tipuri de colagen. Ele difera prin modul de asamblare al moleculelor si prin tipul de tesut unde sunt distribuite.
Principalele cinci tipuri de colagen sunt:
Tipul I |
Tipul II |
Tipul III |
Tipul IV |
Tipul V |
Acest tip reprezinta 90% din colagenul corpului. Colagenul de tip I este dens si are rolul de a oferi structura pielii, oaselor, tendoanelor si ligamentelor. |
Acest tip de colagen se gaseste preponderent in cartilajul elastic, care ofera sprijin articulatiilor. |
Acest tip de colagen se gaseste preponderent in muschi, artere si organe. |
Acest tip de colagen se gaseste in straturile pielii. |
Acest tipde colagen se gaseste in corneea ochilor, in unele straturi ale pielii, in structura parului si in placenta. |
De asemenea, in functie de provenienta, exista doua forme de colagen:
■ Colagenul endogen. Colagenul endogen este colagenul natural pe care il sintetizeaza organismul. Organismul uman produce in mod natural colagen folosind aminoacizii din alimentele bogate in proteine sau colagen, cum ar fi bulionul de oase, carnea si pestele. De asemenea, exista anumite substante care pot stimula productia de colagen endogen precum vitamina C si zincul.
■ Colagenul exogen. Colagenul exogen este colagenul care provine dintr-o sursa externa, cum ar fi suplimentele alimentare sau alimente bogate in colagen.
Care sunt cele mai importante surse de colagen?
Atunci cand este digerat, colagenul este descompus in aminoacizi, care sunt apoi distribuiti in organism acolo unde exista un deficit de proteine. Multe alimente care sustin productia de colagen sunt, in general, recomandate ca parte a unui plan alimentar sanatos.
Exista multe alimente bogate in colagen, in special carnea si oasele. Cu toate acestea, un aport ridicat de carne rosie nu este recomandat ca parte a unei diete sanatoase pe termen lung.
■ Suplimente alimentare pe baza de colagen
In ceea ce priveste suplimentele alimentare pe baza de colagen, trebuie avut in vedere faptul ca organismul uman nu poate absorbi colagenul in totalitate. Pentru a fi utilizat de catre organism, colagenul trebuie descompus in peptide, astfel incat sa poata fi absorbit la nivel intestinal. Aceste peptide pot fi descompuse in compusi care produc proteine precum keratina care ajuta la formarea pielii, parului si unghiilor sau peptidele pot forma colagen care este utilizat de catre organism acolo unde exista un deficit, cum ar fi in cartilaje, oase, muschi sau tendoane. Daca scopul administrarii suplimentelor pe baza de colagen este imbunatatirea aspectului pielii, atunci produsele care contin cantitati mari de prolilhidroxiprolina si hidroxiprolilglicina pot fi mai potrivite. Acestea pot fi mai eficiente la reducerea ridurilor si la imbunatatirea continutului de umiditate al pielii.
■ Preparate care contin colagen si care se pot prepara la domiciliu
Bulionul de oase este considerat un aliment sanatos si bogat in colagen. Procesul implica fierberea oaselor de animale in apa si o cantitate mica de otet (pentru a ajuta la dizolvarea tesutului osos si pentru a elibera colagenul si mineralele) intre 4 si 24 de ore. Cu toate acestea, cantitatea de aminoacizi poate varia, in functie de tipurile de oase utilizate si in functie de modul de preparare.
Gelatina este o forma de colagen obtinuta prin fierbere oaselor animale, a cartilajului si a pielii timp de cateva ore. Descompunerea acestor tesuturi conjunctive produc gelatina.
■ Alimente care stimuleaza productia de colagen
Se considera ca mai multe alimente bogate in proteine cresc productia de colagen. Acestea contin aminoacizi precum glicina, prolina si hidroxiprolina. In aceasta categorie se incadreaza pestele, carnea alba si carnea rosie, ouale, lactatele si leguminoasele.
Productia de colagen necesita, de asemenea, nutrienti precum zincul si vitamina C. Zincul se gaseste in fructe de mare si crustacee, nuci, seminte si cereale integrale. Vitamina C se gaseste in citrice, fructe de padure, legume, plante cu frunze verzi.
■ Mentinerea unor niveluri optime de colagen este foarte importanta deoarece acestea pot contribui la mentinerea sanatatii pielii, parului, unghiilor, la sanatatea articulatiilor, la protejarea rinichilor si a altor organe si la mentinerea sanatatii sistemului cardio-vascular.
Care sunt beneficiile colagenului?
Deoarece face parte din structura majoritatii tesuturilor, colagenul este nu numai benefic, ci si esential pentru mentinerea sanatatii.
■ Oasele mai puternice
In procesul de imbatranire, oasele devin mai putin dense si mai fragile. Studiile au aratat ca suplimentele zilnice ce contin colagen pot ajuta la cresterea densitatii ososase, incetinind procesul de fragilizare al oaselor si prin stimularea organismului in productia de tesut osos nou.
■ Elasticitatea si hidratarea pielii
S-a demonstrat ca suplimentele orale care contin colagen imbunatatesc hidratarea si elasticitatea pielii. Ele ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea ridurilor.
■ Imbunatatirea structurii firului de par
Studiile au aratat ca suplimentarea dietei cu colagen, ajuta la cresterea densitatii si a grosimii firelor de par. De asemenea, reduce procesul de cadere si ajuta la regenerarea acestuia.
■ Unghii mai sanatoase
Suplimentele cu colagen pot contribui la o crestere mai rapida a unghiilor si la reducerea aspectului casant al acestora.
■ Reducerea durerii articulare
Pentru persoanele cu dureri articulare, suplimentele orale de colagen pot actiona ca un calmant usor al durerii si pot imbunatati functia articulatiilor.
■ Cresterea masei musculare
O combinatie de suplimente cu peptide de colagen, insotite de antrenamente de forta, ar putea ajuta la cresterea masei musculare si a fortei musculare.
Care sunt riscurile asociate administrarii colagenului?
Efectele secundare ale suplimentelor pe baza de colagen sunt rare.
Suplimentele ce contin colagen pot avea efecte secundare usoare, cum ar fi balonarea, arsurile gastrice si senzatie de plenitudine. Daca exista alergii alimentare, este important ca suplimentele administrate sa contina mentiunea ca nu contin alergeni.
Persoanele care sunt predispuse la guta sau care au alte afectiuni medicale care impun limitarea proteinelor nu ar trebui sa utilizeze suplimente de colagen sau bauturi.
Colagenul din suplimentele alimentare vs. Colagenul cosmetic
■ Colagenul din suplimentele alimentare
Suplimentele alimentare pe baza de colagen sunt disponibile sub forma de pulberi, lichide, jeleuri si capsule. Cea mai potrivita forma de colagen depinde de preferintele si de scopul administrarii.
Colagenul este cea mai abundenta proteina din corp si ofera structura pielii, parului, unghiilor, articulatiilor, cartilajelor si oaselor. Chiar daca suplimentele de colagen sunt adesea indicate in probleme specifice cum ar fi imbunatatirea sanatatii parului si a unghiilor, beneficiile lor sunt mult mai extinse. De exemplu, cercetarile sugereaza ca suplimentele de colagen ar putea imbunatati hidratarea si elasticitatea pielii si ar putea reduce inclusiv rigiditatea articulatiilor.
■ Colagenul cosmetic
Multe produse cosmetice antirid contin fillere. In compozitia fillerelor, colagenul joaca un rol foarte important. Acestea contin colagen combinat cu materialele de umplutura dermice si cu acid hialuronic. Aceasta formula poate ajuta la cresterea in volum a tesuturilor, umpland golurile din tesut, cum ar fi ridurile.
Colagenul cosmetic este utilizat pentru:
● a reduce ridurile
● a imbunatati conturul pielii
● a umple ridurile
● a imbunatati aspectul cicatricilor
Puteti afla mai multe informatii despre colagenul cosmetic accesand articolul Colagenul cosmetic.
Collagen, School of Public Health Harvard T.H. Chan official website
What Is Collagen, and What Is It Good For?, Healthline official website
Dan Brennan, MD, Health Benefits of Collagen, Nourish by WebMD official website
Collagen, Cleveland Clinic official website
Top 6 Benefits of Taking Collagen Supplements, Healthline official website
Wu M, Cronin K, Crane JS. Biochemistry, Collagen Synthesis. [Updated 2023 Sep 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-
What is collagen, and why do people use it?, Medical News Today official website
Considering collagen drinks and supplements?, Harvard Health Publishing official website
The 9 Best Tested and Researched Collagen Supplements, According to a Dietitian, Health official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona