
Ce este colagenul?
Colagenul reprezinta structura proteica principala a diferitelor tesuturi conjunctive si este componenta principala a matricei extracelulare, oferind suport mecanic si sustinand dezvoltarea tesuturilor. Prin urmare, colagenul ofera structura si suport pielii, muschilor, oaselor si tesuturilor conjunctive. Colagenul formeaza ansambluri supramoleculare in matricea extracelulara care ajuta la organizarea si modelarea tesuturilor. De asemenea, interactioneaza cu receptorii localizati pe suprafata celulara pentru a regla proliferarea, diferentierea si migrarea celulelor. In plus, datorita rigiditatii si rezistentei la intindere, colagenul este matricea perfecta pentru piele, tendoane, oase si ligamente.
Colagenul prezinta un model structural de tip triplu helix si este alcatuit din aminoacizi specifici: glicina, prolina, hidroxiprolina si arginina. Acesti aminoacizi au un aranjament regulat in fiecare dintre cele trei lanturi componente.
Au fost identificate aproximativ 28 de tipuri de colagen. Ele difera prin modul de asamblare al moleculelor si prin tipul de tesut unde sunt distribuite.
Principalele cinci tipuri de colagen sunt:
Tipul I |
Tipul II |
Tipul III |
Tipul IV |
Tipul V |
Acest tip reprezinta 90% din colagenul corpului. Colagenul de tip I este dens si are rolul de a oferi structura pielii, oaselor, tendoanelor si ligamentelor. |
Acest tip de colagen se gaseste preponderent in cartilajul elastic, care ofera sprijin articulatiilor. |
Acest tip de colagen se gaseste preponderent in muschi, artere si organe. |
Acest tip de colagen se gaseste in straturile pielii. |
Acest tipde colagen se gaseste in corneea ochilor, in unele straturi ale pielii, in structura parului si in placenta. |
De asemenea, in functie de provenienta, exista doua forme de colagen:
■ Colagenul endogen. Colagenul endogen este colagenul natural pe care il sintetizeaza organismul. Organismul uman produce in mod natural colagen folosind aminoacizii din alimentele bogate in proteine sau colagen, cum ar fi bulionul de oase, carnea si pestele. De asemenea, exista anumite substante care pot stimula productia de colagen endogen precum vitamina C si zincul.
■ Colagenul exogen. Colagenul exogen este colagenul care provine dintr-o sursa externa, cum ar fi suplimentele alimentare sau alimente bogate in colagen.Colagenul hidrolizat inseamna ca molecula de colagen a fost descompusa in peptide mici, care sunt usor de digerat si de absorbit de catre organism. Consumul de colagen impreuna cu vitamina C pote optimiza biodisponibilitatea peptidelor de colagen.
Care sunt formele de colagen intalnite in suplimentele alimentare ?
Majoritatea suplimentelor pe baza de colagen contin tipurile I, II si III de colagen, tipurile de colagen care se gasesc in procentul cel mai ridicat si in organismul uman. Suplimentele alimentare pe baza de colagen contin, in general, o forma digerabila de colagen numita colagen hidrolizat sau peptide de colagen. Colagenul continut de suplimentele alimentare este obtinut din oase si tesuturi bovine, porcine sau care provin de la pasari sau de la organisme marine.
Colagenul hidrolizat se obtine din molecula de colagen prin hidroliza enzimatica. Acest procedeu descompune colagenul in peptide mici, care sunt usor de digerat si de absorbit de catre organism. Consumul de colagen impreuna cu vitamina C pote optimiza biodisponibilitatea peptidelor de colagen. Colagenul hidrolizat este utilizat in mai multe industrii, inclusiv in industria alimentara, farmaceutica, cosmetica, biomedicala si dermatologica.
Proprietatile colagenului hidrolizat sau a peptidelor de colagen:
- se dizolva complet in lichid fierbinte sau rece
- vizeaza atat sanatatea oaselor si articulatiilor, cat si imbunatatirea aspectului pielii, parului si unghiilor
- contin mai mult de 90% proteine
- contin 8 din cei 9 aminoacizi esentiali si sunt bogate in prolina, glicina si hidroxiprolina
Beneficiile colagenului hidrolizat sau a peptidelor de colagen:
Beneficiile peptidelor de colagen pot include:
- peptidele de colagen pot ajuta la repararea pielii deteriorate si contribuie la un aspect mai tanar, mai ferm si mai elastic al acesteia
- peptidele de colagen pot fi de ajutor in cazul unghiilor fragile si a parului deteriorat
- studiile au descoperit ca peptidele de colagen pot reduce durerile articulare
- peptidele de colagen pot imbunatati, de asemenea, densitatea osoasa
- peptidele de colagen pot imbunatati sanatatea intestinala
- peptidele de colagen pot imbunatati timpul de recuperare si functia articulatiilor la sportivi
- unele cercetari arata, de asemenea, ca peptidele de colagen pot ajuta la pierderea in greutate si pot reduce procentul de grasime corporala Atunci cand dministrarea de peptide de colagen este combinata cu exercitiile fizice, acest lucru poate creste masa musculara, ceea ce duce la cresterea metabolismului.
- peptidele de colagen pot creste, de asemenea, nivelul hormonului care confera senzatia de satietate
Care sunt cele mai importante surse de colagen?
Atunci cand este digerat, colagenul este descompus in aminoacizi, care sunt apoi distribuiti in organism acolo unde exista un deficit de proteine. Multe alimente care sustin productia de colagen sunt, in general, recomandate ca parte a unui plan alimentar sanatos.
Exista multe alimente bogate in colagen, in special carnea si oasele. Cu toate acestea, un aport ridicat de carne rosie nu este recomandat ca parte a unei diete sanatoase pe termen lung.
■ Suplimente alimentare pe baza de colagen
In ceea ce priveste suplimentele alimentare pe baza de colagen, trebuie avut in vedere faptul ca organismul uman nu poate absorbi colagenul in totalitate. Pentru a fi utilizat de catre organism, colagenul trebuie descompus in peptide, astfel incat sa poata fi absorbit la nivel intestinal. Aceste peptide pot fi descompuse in compusi care produc proteine precum keratina care ajuta la formarea pielii, parului si unghiilor sau peptidele pot forma colagen care este utilizat de catre organism acolo unde exista un deficit, cum ar fi in cartilaje, oase, muschi sau tendoane. Daca scopul administrarii suplimentelor pe baza de colagen este imbunatatirea aspectului pielii, atunci produsele care contin cantitati mari de prolilhidroxiprolina si hidroxiprolilglicina pot fi mai potrivite. Acestea pot fi mai eficiente la reducerea ridurilor si la imbunatatirea continutului de umiditate al pielii.
■ Preparate care contin colagen si care se pot prepara la domiciliu
Bulionul de oase este considerat un aliment sanatos si bogat in colagen. Procesul implica fierberea oaselor de animale in apa si o cantitate mica de otet (pentru a ajuta la dizolvarea tesutului osos si pentru a elibera colagenul si mineralele) intre 4 si 24 de ore. Cu toate acestea, cantitatea de aminoacizi poate varia, in functie de tipurile de oase utilizate si in functie de modul de preparare.
Gelatina este o forma de colagen obtinuta prin fierbere oaselor animale, a cartilajului si a pielii timp de cateva ore. Descompunerea acestor tesuturi conjunctive produc gelatina.
■ Alimente care stimuleaza productia de colagen
Se considera ca mai multe alimente bogate in proteine cresc productia de colagen. Acestea contin aminoacizi precum glicina, prolina si hidroxiprolina. In aceasta categorie se incadreaza pestele, carnea alba si carnea rosie, ouale, lactatele si leguminoasele.
Productia de colagen necesita, de asemenea, nutrienti precum zincul si vitamina C. Zincul se gaseste in fructe de mare si crustacee, nuci, seminte si cereale integrale. Vitamina C se gaseste in citrice, fructe de padure, legume, plante cu frunze verzi.
Care sunt functiile si rolul colagenului?
Rolul principal al colagenului este de a oferi structura, putere si sprijin tesuturilor din corp.
Functiile specifice ale colagenului includ:
- joaca un rol important in regenerarea celulelor pielii
- asigura un invelis protector pentru organele corpului
- ofera structura, rezistenta si elasticitate pielii, muschilor, ligamentelor, oaselor si tesuturilor conjunctive
- contribuie la coagularea sangelui
Care sunt beneficiile colagenului?
Deoarece face parte din structura majoritatii tesuturilor, colagenul este nu numai benefic, ci si esential pentru mentinerea sanatatii.
■ Oasele mai puternice
In procesul de imbatranire, oasele devin mai putin dense si mai fragile. Studiile au aratat ca suplimentele zilnice ce contin colagen pot ajuta la cresterea densitatii ososase, incetinind procesul de fragilizare al oaselor si prin stimularea organismului in productia de tesut osos nou.
■ Elasticitatea si hidratarea pielii
S-a demonstrat ca suplimentele orale care contin colagen imbunatatesc hidratarea si elasticitatea pielii. Ele ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea ridurilor.
■ Imbunatatirea structurii firului de par
Studiile au aratat ca suplimentarea dietei cu colagen, ajuta la cresterea densitatii si a grosimii firelor de par. De asemenea, reduce procesul de cadere si ajuta la regenerarea acestuia.
■ Unghii mai sanatoase
Suplimentele cu colagen pot contribui la o crestere mai rapida a unghiilor si la reducerea aspectului casant al acestora.
■ Reducerea durerii articulare
Pentru persoanele cu dureri articulare, suplimentele orale de colagen pot actiona ca un calmant usor al durerii si pot imbunatati functia articulatiilor.
■ Cresterea masei musculare
O combinatie de suplimente cu peptide de colagen, insotite de antrenamente de forta, ar putea ajuta la cresterea masei musculare si a fortei musculare.
Care sunt semnele scaderii nivelului de colagen?
Pe masura ce organismul imbatraneste, corpul sintetizeaza o cantitate mai mica de colagen, iar colagenul existent se descompune intr-un ritm mai rapid. Femeile se confrunta cu o reducere semnificativa a productiei de colagen dupa menopauza. Este normal ca orice persoana sa experimenteze o scadere a productiei de colagen dupa varsta de 60 de ani.
Concentratia de colagen sau nivelul acestuia din corp nu poate fi determinata, insa o scadere a nivelului de colagen poate fi evaluata conform unor semne specifice. Aceste semne si simptome includ:
- piele ridata, terna, si aspect cazut al pielii
- slabirea muschilor si dureri musculare
- tendoane si ligamente mai rigide, mai putin flexibile
- dureri articulare sau osteoartrita din cauza cartilajului afectat
- pierderea mobilitatii din cauza leziunilor sau rigiditatii articulatiilor
- probleme gastrointestinale datorate subtierii mucoasei tractului digestiv
- probleme circulatorii
Care sunt riscurile asociate administrarii colagenului?
Efectele secundare ale suplimentelor pe baza de colagen sunt rare.
Suplimentele ce contin colagen pot avea efecte secundare usoare, cum ar fi balonarea, arsurile gastrice si senzatie de plenitudine. Daca exista alergii alimentare, este important ca suplimentele administrate sa contina mentiunea ca nu contin alergeni.
Persoanele care sunt predispuse la guta sau care au alte afectiuni medicale care impun limitarea proteinelor nu ar trebui sa utilizeze suplimente de colagen sau bauturi.
Colagenul din suplimentele alimentare vs. Colagenul cosmetic
■ Colagenul din suplimentele alimentare
Suplimentele alimentare pe baza de colagen sunt disponibile sub forma de pulberi, lichide, jeleuri si capsule. Cea mai potrivita forma de colagen depinde de preferintele si de scopul administrarii.
Colagenul este cea mai abundenta proteina din corp si ofera structura pielii, parului, unghiilor, articulatiilor, cartilajelor si oaselor. Chiar daca suplimentele de colagen sunt adesea indicate in probleme specifice cum ar fi imbunatatirea sanatatii parului si a unghiilor, beneficiile lor sunt mult mai extinse. De exemplu, cercetarile sugereaza ca suplimentele de colagen ar putea imbunatati hidratarea si elasticitatea pielii si ar putea reduce inclusiv rigiditatea articulatiilor.
■ Colagenul cosmetic
Multe produse cosmetice antirid contin fillere. In compozitia fillerelor, colagenul joaca un rol foarte important. Acestea contin colagen combinat cu materialele de umplutura dermice si cu acid hialuronic. Aceasta formula poate ajuta la cresterea in volum a tesuturilor, umpland golurile din tesut, cum ar fi ridurile.
Colagenul cosmetic este utilizat pentru:
● a reduce ridurile
● a imbunatati conturul pielii
● a umple ridurile
● a imbunatati aspectul cicatricilor
Puteti afla mai multe informatii despre colagen accesand articolele:
Colagenul cosmetic
Tipuri de colagen
Stiati ca exista 28 tipuri de colagen care au rol diferit?
Collagen, School of Public Health Harvard T.H. Chan official website
What Is Collagen, and What Is It Good For?, Healthline official website
Dan Brennan, MD, Health Benefits of Collagen, Nourish by WebMD official website
Collagen, Cleveland Clinic official website
Top 6 Benefits of Taking Collagen Supplements, Healthline official website
Wu M, Cronin K, Crane JS. Biochemistry, Collagen Synthesis. [Updated 2023 Sep 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-
What is collagen, and why do people use it?, Medical News Today official website
Considering collagen drinks and supplements?, Harvard Health Publishing official website
The 9 Best Tested and Researched Collagen Supplements, According to a Dietitian, Health official website
Pu SY, Huang YL, Pu CM, Kang YN, Hoang KD, Chen KH, Chen C. Effects of Oral Collagen for Skin Anti-Aging: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2023 Apr 26;15(9):2080. doi: 10.3390/nu15092080. PMID: 37432180; PMCID: PMC10180699.
Collagen Molecular Structure, News Medical Life Science official website
Ricard-Blum S. The collagen family. Cold Spring Harb Perspect Biol. 2011 Jan 1;3(1):a004978. doi: 10.1101/cshperspect.a004978. PMID: 21421911; PMCID: PMC3003457.
León-López A, Morales-Peñaloza A, Martínez-Juárez VM, Vargas-Torres A, Zeugolis DI, Aguirre-Álvarez G. Hydrolyzed Collagen-Sources and Applications. Molecules. 2019 Nov 7;24(22):4031. doi: 10.3390/molecules24224031. PMID: 31703345; PMCID: PMC6891674.
What Is the Best Form of Collagen to Take?, Medicine Net official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona