Ce este acneea?
Acneea este o afectiune inflamatorie a pielii care apare atunci cand foliculii de par sunt obturati cu ulei, numit si sebum, si celule moarte ale pielii.
Glandele sebacee se conecteaza la folicululii de par, care sustin firele de par. In mod normal, glandele sebacee produc sebum, care ajunge la suprafata pielii prin pori, care sunt mici deschideri in folicul. Keratinocitele, un tip de celule ale pielii, captusesc foliculul. Atunci cand se instaleaza acneea, parul, sebumul si keratinocitele se unesc si formeaza o obturatie a porului. Acest lucru impiedica sebumul sa ajunga la suprafata pielii. Amestecul de sebum si celule permite bacteriilor care traiesc in mod normal pe piele sa se dezvolte in foliculii obturati si sa provoace inflamatie manifestata prin umflarea zonei, roseata, caldura si durere.
Acneea apare frecvent in randul adolescentilor, desi afecteaza persoanele de toate varstele.
Care sunt cauzele acneei?
Patru factori principali pot fi cauzatori de acnee:
- Productia in exces de sebum
- Foliculii de par infundati cu sebum si celule moarte
- Bacteriile
- Inflamatia
Acneea apare de obicei pe fata, pe frunte, pe piept, pe partea superioara a spatelui si in zona umerilor, deoarece aceste zone ale pielii prezinta cele mai multe glande sebacee. Foliculii de par sunt conectati la glandele sebacee.
Peretele foliculului se poate bomba producand un punct alb sau porul congestionat, in contact cu aerul, poate forma un punct negru. Cosurile sunt pete rosii cu aspect bombat, cu un centru alb care se dezvolta atunci cand foliculii de par blocati se inflameaza sau se infecteaza cu unele bacterii.
Anumite situatii pot declansa sau agrava acneea:
- Modificari hormonale. Modificarile hormonale in timpul varstei mijlocii, in special la femei, pot duce si la eruptii acneiforme
- Anumite medicamente. Exemplele includ medicamente care contin corticosteroizi, testosteron sau litiu
- Dieta. Studiile indica faptul ca prin consumul anumitor alimente, inclusiv alimente bogate in carbohidrati acneea poate fi agravata
- Stresul. Stresul nu provoaca acnee, dar daca acneea este deja prezenta, stresul o poate agrava
Care sunt simptomele acneei?
Simptomele si semnele acneei variaza in functie de severitatea afectiunii:
- Puncte albe (pori inchisi obturati)
- Puncte negre (pori deschisi infundati)
- Umflaturi mici rosii, sensibile numite si papule
- Cosuri numite si pustule, care sunt papule cu puroi
- Formatiuni noduloase mari, solide, dureroase sub piele
- Noduli durerosi, cu puroi localizati sub piele (leziuni chistice)
Acneea apare de obicei pe fata, frunte, piept, partea superioara a spatelui si umeri.
Este cazul sa fie consultat un medic atunci cand:
- Remediile de autoingrijire nu elimina sau atenueaza acneea. Medicul poate prescrie medicamente mai potrivite, ce nu se pot elibera din farmacie decat in baza unei prescriptii medicale. Daca acneea persista sau este severa, se poate solicita tratament medical de la un medic dermatolog.
Pentru multe femei, acneea poate persista zeci de ani, cu eruptii frecvente cu o saptamana inainte de menstruatie. Acest tip de acnee tinde sa dispara fara tratament la femeile care folosesc contraceptive.
La adultii in varsta, o aparitie brusca si severa a acneei poate semnala o boala de baza care necesita ingrijire medicala.
Trebuie solicitata asistenta medicala de urgenta daca dupa utilizarea unui produs pentru piele apar urmatoarele reactii:
- Slabiciune
- Respiratie dificila
- Umflarea ochilor, fetei, buzelor sau limbii
- Senzatie de strangere la nivelul gatului
Sunt adevarate anumite mituri despre acnee?
Exista mai multe mituri legate de acnee, insa nu toate se dovedesc a fi adevarate. Unele dintre acestea sunt:
- Ciocolata si alimentele grase favorizeaza aparitia acneei. Consumul de ciocolata sau alimente grase nu au nici un efect asupra acneei.
- Igiena precare poate declansa acneea. Acneea nu este cauzata de pielea murdara sau de o igiena precara. De fapt, curatarea cu sapunuri dure sau substante chimice care irita pielea poate agrava acneea.
- Produse cosmetice de machiaj pot contribui la aparitia acneei. Cosmeticele nu agraveaza neaparat acneea, mai ales daca se utilizeaza produse de machiaj care nu infunda porii (noncomedogenice) si se practica demacherea in mod regulat. Produsele de machiaj nu interfereaza cu eficacitatea medicamentelor pentru acnee.
Care pot fi complicatiile acneei?
Persoanele cu tipuri de piele mai inchisa la culoare pot experimenta mai frecvent aceste complicatii ale acneei:
- Cicatrici. Cicatricile postacneice si cicatricile cheloide pot persista pe termen lung dupa ce acneea s-a vindecat.
- Modificari ale pielii. Dupa ce acneea a disparut, pielea afectata poate fi mai intunecata (hiperpigmentata) sau mai deschisa (hipopigmentata) decat inainte de aparitia afectiunii.
Care sunt factorii de risc pentru acnee?
Factorii de risc pentru acnee includ:
- Varsta. Persoanele de toate varstele pot dezvolta acnee, dar aceasta apare cel mai frecvent in randul adolescentilor.
- Modificarile hormonale. Astfel de modificari sunt frecvente in timpul pubertatii sau in timpul sarcinii.
- Istoricul familial. Genetica joaca un rol important in aparitia acneei. Daca ambii parinti au avut acnee, este posibil sa o dezvolte si copii acestora.
- Substantele grase sau uleioase. Acneea se poate dezvolta atunci cand pielea intra in contact cu uleiuri sau lotiuni si creme uleioase.
- Frecare sau presiune asupra pielii. Acest lucru poate fi cauzat de articole precum telefoane, telefoane mobile, casti, gulere stranse si rucsacuri.
Care este tratamentul acneei?
Daca au fost utilizate produse pentru acnee fara prescriptie medicala timp de cateva saptamani si acestea nu au remediat simptomele acneei, este indicat consultul medicului in legatura cu medicamente eliberate pe baza de reteta.
Medicamentele pentru acnee actioneaza prin reducerea productiei de sebum si a inflamatiei sau prin tratarea infectiilor bacteriene. Majoritatea medicamentelor prescrise pentru acnee este posibil sa genereze rezultate intr-un timp de patru pana la opt saptamani. Pot dura mai multe luni sau ani pentru ca acneea sa dispara complet.
Regimul de tratament recomandat de medic depinde de varsta pacientului, de tipul si de severitatea acneei. Medicamentele topice si medicamentele pe administrate pe cale orala sunt adesea utilizate in combinatie. Optiunile de tratament pentru femeile insarcinate sunt limitate din cauza riscului de reactii adverse.
Este indicat ca pacientul sa poarte o discutie cu medicul despre riscurile si beneficiile medicamentelor si, de asemenea, sa consulte periodic medicul la fiecare trei pana la sase luni pana cand aspectul pielii se imbunatateste.
Medicamente topice petru acnee
Cele mai frecvente medicamente topice prescrise pentru acnee sunt:
- Retinoizi si medicamente asemanatoare retinoizilor. Medicamentele care contin acizi retinoici sau tretinoina sunt adesea utile pentru acneea moderata. Acestea vin sub forma de creme, geluri si lotiuni. Exemplele includ tretinoin, adapalene si tazaroten.
Retinoizii topici cresc sensibilitatea pielii la soare. De asemenea, pot provoca piele uscata si roseata, in special la persoanele cu piele inchisa la culoare.
- Antibiotice. Acestea functioneaza prin distrugerea excesului de bacterii si prin reducerea rosetii si inflamatiei. In primele luni de tratament, se poate utiliza atat un retinoid, cat si un antibiotic, cu antibioticul aplicat dimineata si retinoidul seara. Antibioticele sunt adesea combinate cu peroxid de benzoil pentru a reduce probabilitatea de a dezvolta rezistenta la antibiotice.
- Acid azelaic si acid salicilic. Acidul azelaic este un acid natural produs de un tip de drojdie. Acesta are proprietati antibacteriene. O crema sau un gel cu acid azelaic 20% pare sa fie la fel de eficace ca multe tratamente conventionale pentru acnee atunci cand sunt folosite de doua ori pe zi.
Acidul salicilic poate ajuta la prevenirea blocarii porilor si este disponibil atat in produse pentru spalare, cat si in produse ce se aplica pe piele.
- Dapsone. Dapsone 5% gel de doua ori pe zi este recomandat pentru acneea inflamatorie, in special la femei. Efectele secundare includ roseata si uscaciunea pielii.
Medicamente orale pentru acnee
- Antibiotice. Pentru acneea moderata pana la severa, este posibil fie nevoie de antibiotice orale pentru a reduce proliferarea bacteriilor. De obicei, prima alegere pentru tratarea acneei este o tetraciclina (minociclina, doxiciclina) sau un antibiotic macrolid (eritromicina, azitromicina). Antibioticul macrolid ar putea fi o optiune pentru persoanele care nu pot administra tetracicline.
Antibioticele orale trebuie utilizate pentru cel mai scurt timp posibil pentru a preveni rezistenta la antibiotice si ar trebui sa fie combinate cu alte medicamente, cum ar fi peroxidul de benzoil, pentru a reduce riscul de a dezvolta rezistenta la antibiotice.
- Contraceptive orale combinate. Patru contraceptive orale combinate sunt aprobate de FDA pentru tratamentul acneei la femeile care doresc sa le foloseasca si pentru contraceptie. Sunt produse care combina progesteronul si estrogenul. Este posibil sa nu se observe beneficiile acestui tratament timp de cateva luni, asa ca utilizarea altor medicamente pentru acnee cu acesta in primele cateva saptamani, poate fi de ajutor.
Efectele secundare frecvente ale contraceptivelor orale combinate sunt cresterea in greutate, sensibilitatea sanilor si greata. Aceste medicamente sunt, de asemenea, asociate cu risc crescut de probleme cardiovasculare, cancer de san si cancer de col uterin.
- Agenti antiandrogenici. Medicamentul spironolactona poate fi luat in considerare pentru femei si adolescente daca antibioticele orale nu sunt de ajutor. Acest medicament actioneaza prin blocarea efectului hormonilor androgeni asupra glandelor producatoare de sebum. Reactiile adverse posibile includ sensibilitatea sanilor.
- Izotretinoina. Izotretinoina este un derivat al vitaminei A. Acesta poate fi prescris persoanelor a caror acnee moderata sau severa nu a raspuns la alte tratamente.
Efectele secundare potentiale ale izotretinoinei orale includ boala inflamatorie intestinala, depresia si malformatii congenitale severe.
Terapii pentru acnee
Pentru unii oameni, urmatoarele terapii pot fi utile, fie singure, fie in combinatie cu medicamente.
- Terapia cu lumina. O varietate de terapii bazate pe lumina au fost incercate cu oarecare succes. Majoritatea necesita vizite multiple la cabinetul medicului. Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina metoda ideala, sursa de lumina si doza.
- Peeling chimic. Aceasta procedura utilizeaza aplicatii repetate ale unei solutii chimice, cum ar fi acidul salicilic, acidul glicolic sau acidul retinoic. Acest tratament este recomandat pentru acneea usoara. Peeigul chimic ar putea imbunatati aspectul pielii, desi schimbarea nu este de lunga durata si de obicei sunt necesare tratamente repetate.
- Drenaj si extractie. Medicul poate folosi instrumente speciale pentru a indeparta usor punctele albe si punctele negre sau chisturile care nu s-au indepartat cu medicamente topice. Aceasta tehnica imbunatateste temporar aspectul pielii, dar poate provoca si cicatrici.
- Injectie cu steroizi. Leziunile nodulare si chistice pot fi tratate prin injectarea unui medicament steroid in ele. Aceasta terapie a dus la ameliorarea rapida si la scaderea durerii. Efectele secundare pot include subtierea pielii si decolorarea zonei tratate.
Bibliografie:
Acne, Mayo Clinic official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona