Artrita (afecțiuni medicale)

Ce este artrita?

Artrita reprezinta un grup de peste 100 de afectiuni care implica inflamarea si degenerarea articulatiilor, a tesuturilor din jurul articulatiei si a altor tesuturi conjunctive. Aceste afectiuni implica de obicei durere, rigiditate si tumefiere la nivelul si in jurul uneia sau mai multor articulatii. Simptomele se pot dezvolta treptat sau pot debuta brusc si pot afecta capacitatea unei persoane de a indeplini sarcinile zilnice.
Cea mai frecventa forma de artrita este osteoartrita. Alte tipuri frecvente de afectiuni reumatice de tip artritritic includ guta si artrita reumatoida.
Artrita este mai frecventa in randul adultilor cu varsta de peste 65 de ani. Cu toate acestea, poate afecta persoanele de toate varstele, inclusiv copiii.


Care sunt cauzele artritei?

Cauzele care conduc la aparitia artritei depind foarte mult de tipul de artrita:
Osteoartrita apare, de obicei, in mod natural odata cu inaintarea in varsta si implica deteriorarea prin uzura a cartilajului unei articulatii.
Cartilajul imbraca extremitatile osoase si amortizeaza miscarea asigurand mobilitatea articulatiei. Aceasta uzura poate sa apara pe parcursul mai multor ani sau poate fi accelerata de o leziune articulara sau de o infectie.
Guta este cauzata de hiperuricemie (o concentratie prea mare de acid uric in sange).
Artita reumatoida are cauza autoimuna. Sistemul imunitar ataca membrana sinoviala, aceasta devinind inflamata. Evolutia bolii poate provoca in cele din urma distrugerea cartilajului si tesutul osos de la nivelul articulatiei.
Anumite infectii virale (inclusiv COVID-19) pot declansa artrita virala. Uneori, artrita apare fara a fi descoperita o anumita cauza sau un anumit declansator. Aceasta afectiune poarta denumirea de artrita idiopatica.


Care sunt principalele tipuri de artrita?

Exista mai mult de 100 de tipuri de artrita. In general, artrita poate fi impartita in urmatoarele categorii:

Artrita inflamatorie

Artrita inflamatorie se caracterizeaza prin inflamatie care provoaca leziuni articulatiilor afectate, ducand la durere, rigiditate si tumefiere. Artrita inflamatorie poate afecta mai multe articulatii, iar inflamatia poate deteriora atat suprafata articulatiilor, cat si osul subiacent.
Exemple de artrita inflamatorie sunt: artrita reumatoida, artrita reactiva, spondilita anchilozanta, artrita psoriazica, artrita degenerativa sau artrita mecanica. 
Osteoartrita poate rezulta si din deteriorarea anterioara a articulatiei, cum ar fi o fractura sau o inflamatie anterioara a articulatiei.

Boli ale tesutului conjunctiv 

Tesuturile conjunctive sustin, fac legatura sau separa unele tesuturi si unele organe ale corpului. Tesuturile conjunctive alcatuiesc si tendoanele, ligamentele si cartilajele. Bolile tesutului conjunctiv implica dureri articulare si inflamatie. Inflamatia poate sa apara si in alte tesuturi precum cele ale pielii, muschilor, plamanilor si rinichilor. Acest lucru poate duce la diferite simptome, pe langa durere si inflamatie articulara, si necesita un plan de ingrijire si tratamente mai complexe.
Exemple de boli ale tesutului conjunctiv sunt: lupusul, sclerodermia, scleroza sistemica, dematomiozita, artrita infectioasa.

Guta (Artrita metabolica)

Acidul uric este o substanta chimica sintetizata atunci cand organismul descompune substante numite purine. Acidul uric se acumuleaza si formeaza cristale asemanatoare unor ace ce pot leza articulatiile, ceea ce duce la dureri articulare severe sau la atac de guta. Guta poate sa apara si sa dispara in episoade sau sa devina cronica daca nivelul acidului uric nu este redus. 

Artrita juvenila [->vezi articolul <-]

Aceasta afectiune se poate referi la mai multe tipuri de artrita. Artrita idiopatica juvenila, cunoscuta si sub denumirea de artrita reumatoida juvenila este cel mai frecvent tip. Artrita juvenila poate provoca leziuni permanente ale articulatiilor si nu exista nici un tratament curativ pentru aceasta. Remisia insa este posibila.

Artrita septica

Artrita septica este caracterizata de o inflamatie a articulatiilor care rezulta dintr-o infectie bacteriana sau fungica. Aceasta afecteaza de obicei genunchiul si soldul. Artrita septica se poate dezvolta atunci cand bacteriile sau alte microorganisme se raspandesc la nivelul unei articulatii sau cand articulatia este infectata direct cu un microorganism prin leziuni sau interventii chirurgicale.
Bacteriile precum Staphylococcus, Streptococcus sau Neisseria gonorrhoeae cauzeaza majoritatea cazurilor de artrita septica acuta. Microorganisme precum Mycobacterium tuberculosis si Candida albicans provoaca artrita septica cronica. Aceasta este mai putin frecventa decat artrita septica acuta.
Urmatoarele conditii medicale cresc riscul de aparitie a artritei septice:
● boli sau leziuni articulare existente
● implanturi articulare artificiale
● infectie bacteriana in alta zona a corpului
● septicemie
● boli cronice cum ar fi diabetul zaharat, artrita reumatoida si boala cu celule falciforme
● administrarea anumitor droguri intravenos  
● medicamente care suprima sistemul imunitar
● leziuni articulare recente
● artroscopie articulara recenta sau alta interventie chirurgicala
● afectiuni, precum HIV, care scad imunitatea organismului
● varsta inaintata
Artrita septica este o urgenta reumatologica, deoarece poate duce la distrugerea rapida a articulatiilor si poate fi fatala.


Care sunt simptomele artritei?

Cele mai frecvente simptome ale artritei sunt durerea articulara, rigiditatea si tumefierea. Simptomele pot fi mai accentuate dimineata, la ridicarea din pat, sau dupa o perioada de repaus.

Alte simptome ale osteoartritei includ:
limitarea anumitor miscari
sunete precum pocnituri la indoirea articulatiei
slabiciune musculara in zona din jurul articulatiei
instabilitate la nivelul articulatiei
excrescente osoase


Cum poate fi diagnosticata artrita?

Testele de laborator si examenele radiologice pot ajuta la diagnosticarea si evaluarea severitatii unei afectiuni artritice.

Testele de laborator

Artritele inflamatorii sunt asociate cu o crestere a markerilor inflamatori precum VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) si CRP (Proteina C reactiva). Leucocitoza poate fi observata in artrita septica, precum si in guta, pseudoguta si in Boala Still, in timp ce leucopenia si trombocitopenia pot fi observate in artrita asociata cu poliatrita reumatoida si lupus eritematos sistemic. Acidul uric seric poate fi crescut la pacientii cu guta, desi acesta nu va fi singurul criteriu de diagnostic. Factorul reumatoid, anticorpii antipeptide citrulinate, anticorpii antinucleari si autoanticorpii specifici pot fi determinati pentru a ajuta la stabilirea diagnosticului.

Teste radiologice

Radiografiile reprezinta metoda imagistica initiala de diagnosticare. Daca radiografiile nu sunt concludente pentru stabilirea diagnosticului, pot fi luate in considerare teste imagistice suplimentare. 
Rezonanata magnetica nucleara (RMN) este un instrument foarte util si poate ajuta la evaluarea prezentei sau absentei sinovitei, eroziunilor, sacroiliitei cu o sensibilitate mult mai mare decat radiografiile. In plus, RMN-ul poate ajuta la evaluarea leziunilor si a tumorilor tesuturilor moi sau ale ligamentelor care altfel sunt greu de identificat. 
Scanarea CT poate ajuta la identificarea deformarilor osoase, dar este utilizata in mod special atunci cand examenul RMN nu poate fi efectuat.
Ecografia musculo-scheletica, care este o tehnica in evolutie, este extrem de utila in special in evaluarea artritei periferice si poate ajuta la evaluarea prezentei sau absentei sinovitei, efuziunii, eroziunii si a defectelor structurale.
Scanarea articulara de medicina nucleara este rar indicata din cauza specificitatii slabe, dar poate ajuta la evaluarea prezentei sau absentei inflamatiei, in special pentru a evalua infectiile articulare protetice. 
Scanarea CT cu energie duala este o alta modalitate radiografica in evolutie, care este foarte precisa si este utilizata in diagnosticarea gutei.

Alte investigatii

Examenul lichidului sinovial este unul dintre cele mai importante teste mai ales pentru diagnosticul initial al artritei. O biopsie din lichidul sinovial se efectueaza foarte rar, dar poate fi luata in considerare mai ales in cazurile in care alte metode de investigatie nu au reusit sa ofere un diagnostic. 


Care este tratamentul artritei?

Tratamentul artritei are ca scop controlul durerii, minimizarea leziunilor articulare, imbunatatirea sau mentinerea functiei articulare si imbunatatirea calitatii vietii. O serie de medicamente si de masuri in ceea ce priveste stilul de viata pot ajuta la protejarea articulatiilor si la reducerea simptomelor artritei.

Tratament medicamentos
Medicamentele frecvent utilizate in tratamentul artritei includ:
Analgezice: Analgezicele reduc durerea, dar nu au efect asupra inflamatiei.
Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS): Acestea reduc atat durerea, cat si inflamatia. Unele medicamente antiinflamatoare se pot administra pe cale orala, fiind disponbile sub forma de capsule sau comprimate, dar si topic, sub forma de creme, geluri sau plasturi. Cele din urma pot fi aplicate direct pe articulatia dureroasa.
Mentol si capsaicina: Unele creme si unguente contin mentol sau capsaicina. Aplicarea acestora la nivelul articulatiei dureroase poate avea efect de racire sau de incalzire si poate reduce durerea.
Medicamente antireumatice modificatoare de boala (DMARD): Acestea sunt utilizate pentru a trata artrita reumatoida. Aceasta clasa de medicamente incetineste sau stopeaza atacul autoimun asupra articulatiilor. Exemple de substante din aceasta clasa includ metotrexatul si hidroxiclorochina.
Produse biologice: Acestea sunt medicamente modificate genetic care vizeaza diferite molecule de proteine implicate in raspunsul imun. Exemple de substante din aceasta clasa includ etanercept si infliximab.
Corticosteroizi: Aceste substante reduc inflamatia si suprima activitatea sistemului imunitar.

Remedii naturale
O dieta sanatoasa, echilibrata, impreuna cu exercitii fizice adecvate si evitarea fumatului si a consumului de alcool pot ajuta persoanele cu artrita sa-si mentina sanatatea generala si sa reduca severitatea simptomelor.

Importanta dietei in artrita
Consumul anumitor tipuri de alimente poate ajuta la reducerea inflamatiei. Urmatoarele alimente, specifice dietei mediteraneene, datorita nutrientilor pe care ii contin pot contribui la sanatatea articulatiilor: peste, nuci si seminte, fructe si legume, fasole, ulei de masline, cereale integrale. Persoanele care sufera de artrita ar trebui sa evite sau sa limiteze consumul de alimente procesate, alimente care contin zahar adaugat si carbohidrati rafinati.

Kinetoterapie pentru artrita
Formele de kinetoterapie care pot fi recomandate in artrita includ exercitii specifice combinate cu tratamente pentru ameliorarea durerii, cum ar fi terapia cald-rece si masajul terapeutic. Persoanele cu artrita pot prezenta intensificari pe termen scurt ale durerii la inceputul exercitiului fizic, dar activitatea fizica continua poate reduce in mod eficient simptomele pe termen lung. Activitatile fizice favorabile sanatatii articulatiilor, care sunt adecvate pentru adultii cu artrita, includ: mers pe jos, inot si ciclism.

Extracte din plante medicinale utilizate in gestionarea artritei
Unele extracte din plante ar putea ameliora durerea si inflamatia: gheara diavolului, boswellia, musetel, curcuma, ghimbir. Cu toate acestea, este indicat sa fie consultat medicul in legatura cu administrarea acestora deoarece pot prezenta reactii adverse sau pot interactiona cu medicatia administrata.

Interventii chirurgicale pentru artrita
In functie de tipul de artrita pot fi necesare diferite tratamente chirurgicale. Optiunile chirurgicale pentru artrita includ:
Sinovectomie: Sinovectomia este o procedura chirurgicala pentru tratamentul sinovitei in care o parte din membrana sinoviala a unei articulatii este indepartata.
Poate fi efectuata fie ca o interventie chirurgicala deschisa, fie cu ajutorul unui artroscop. Sinovectomiile pot fi efectuate la genunchi, sold, cot, incheietura mainii sau la articulatiile degetelor si pot imbunatati semnificativ functia articulara si pot calma durerea.
Inlocuirea totala a articulatiei: Chirurgia de inlocuire a articulatiilor este o procedura in care un chirurg indeparteaza o articulatie afectata si o inlocuieste cu una artificiala. O articulatie este locul in care doua sau mai multe oase se unesc, cum ar fi genunchiul, soldul si umarul. Operatia este de obicei efectuata de un medic chirurg ortoped.
Uneori, chirurgul nu va indeparta intreaga articulatie, ci doar va inlocui sau repara partile afectate. Inlocuirea unei articulatii poate ameliora durerea si poate imbunatati functia articulara.
Osteotomie: O osteotomie este o interventie chirurgicala care fragmenteaza si remodeleaza oasele. Este posibil sa fie necesara o astfel de procedura pentru a repara o articulatie deteriorata. De asemenea, este utilizata pentru a scurta sau a lungi un os deformat care nu se aliniaza cu o articulatie asa cum ar trebui.
Fuziunea articulara: Fuziunea articulara, cunoscuta si sub numele de artrodeza, este o procedura care uneste oasele intr-o articulatie pentru a creea un os continuu.
Cand doua oase se imbina complet, se elimina miscarea dintre acestea, astfel incat suprafata articulatiei se misca cu usurinta.
Acest lucru amelioreaza durerea cauzata de afectiuni precum artrita. Chirurgia de fuziune poate fi folosita pentru orice articulatie a corpului.

Bibliografie:

Arthritis, National Institute of Arthritis and Muscoskeletal and Skin Disease, NIH official website
Arthritis, Mayo Clinic official website
Arthritis, Cleveland Clinic official website
What are the causes and types of arthritis?, Medical News Today official website
Senthelal S, Li J, Ardeshirzadeh S, et al. Arthritis. [Updated 2023 Jun 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-
What Is Arthritis?, Arthritis Foundation official website
Arthritis, Healthline official website
Synovectomy, HSS.edu official website
Joint Replacement Surgery: Health Information Basics for You and Your Family, National Institute of Arthritis and Muscoskeletal and Skin Disease, NIH official website
What Is Osteotomy?, WebMD official website
Osteotomy, Cleveland Clinic official website
What Is Joint Fusion (And How Can It Help)?, OAA Orthopaedic Specialists official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 10-10-2024

Produse din categoria Artrita

Medicamente(5)

Vezi Politica de confidentialitate date personale