Crampe musculare (cârcei) (indicații)

Crampele musculare se produc atunci cand un muschi se contracta in mod involuntar si fortat, cu imposibilitatea relaxarii. Aceste crampe sunt adesea dureroase și pot afecta diferite grupe musculare. Mușchii afectați în mod obișnuit includ cei din spatele piciorului inferior, din spatele coapsei și din partea din față a coapsei dar pot afecta orice muschi controlat in mod voluntar  (muschii scheletului).

Durerea intensă a unei crampe te poate trezi noaptea sau ingreunează mersul.

O durere bruscă, ascuțită, care durează de la câteva secunde până la 15 minute, este cel mai frecvent simptom al unei crampe musculare. În unele cazuri, sub piele poate aparea un nodul de țesut muscular.


Cauze:

Desi cauza exacta a crampelor musculare este necunoscuta, unii cercetatori sunt de parere ca “stretching-ul” inadecvat si oboseala musculara genereaza anomalii in mecanismele care controleaza contractia musculara.

Desigur, exista si alti factori, care includ conditia fizica deficitara, efectuarea exercitiilor fizice sau desfasurarea unor activitati sportive in conditii de caldura intensa, reducerea volumului de saruri si minerale (electroliti) din organism.

Leziunile musculare și deshidratarea pot declanșa, de asemenea, crampe. Deshidratarea este pierderea excesivă de lichide din organism.


Simptome:

Crampele musculare variaza in intensitate de la un simplu spasm la o durere foarte intensa. Un muschi afectat de crampe este tare la atingere si/sau apare vizibil contorsionat sau contractat pe sub piele. Durata crampei musculare poate merge de la cateva secunde pana la 15 minute sau mai mult. Este posibil ca aceasta sa reapara de cateva ori inainte de a disparea complet.

Cu toate acestea, ar trebui să consultați un medic dacă crampele dumneavoastra musculare sunt severe, nu se îmbunătățesc cu întinderea sau persistă mult timp. Acesta ar putea fi un semn al unei afecțiuni medicale subiacente.


Tratament:

De regula, crampele musculare dispar de la sine, fara a fi necesara prezentarea la medic. Opriti activitatea care a generat aparitia crampelor.

Întindeți mușchiul afectat și masati-l ușor pentru a-l ajuta să se relaxeze. Pentru o crampa la gambe, puneți greutatea pe piciorul afectat și îndoiți ușor genunchiul. Dacă nu puteti sta în picioare, stati pe podea sau pe un scaun cu piciorul afectat întins.

Utilizați un prosop cald sau un tampon de încălzire pe mușchii încordați. De asemenea, poate ajuta să faceti o baie caldă sau să direcționati jetul de duș fierbinte spre mușchiul afectat. Ca alternativă, masarea mușchiului afectat cu gheață poate ameliora durerea.

Pentru a preveni recurenta crampelor musculare se recomanda hidratare adecvata si suplimentarea mineraleleor (electrolitilor).

 

 

  Robert Apostolescu, Medic primar ortoped, Crampele musculare, Ortopedia pe intelesul tuturor.

  Muscle cramp, Myo Clinic official website.

  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.

Pagina actualizata la data de: 08-05-2024

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Crampe musculare (cârcei)

Medicamente(10)

Vezi Politica de confidentialitate date personale