Ce este diareea calatorului?
Diareea calatorului este o afectiune frecventa la persoanele care calatoresc. Se estimeaza ca aceasta afectiune afecteaza aproape 40- 60% dintre calatori si este cea mai frecventa afectiune asociata calatoriilor. Infectiile bacteriene, virale si parazitare pot constitui cauzele afectiunii, dar infectiile bacteriene reprezinta cea mai frecventa etiologie. Majoritatea cazurilor este reprezentata de un agent patogen bacterian, de obicei de Escherichia coli, si apar in primele zile dupa sosirea intr-o tara straina. Desi diareea calatorului este de obicei o afectiune autolimitanta, ea poate duce la deshidratare si, in cazuri severe, la complicatii semnificative. Deshidratarea este cea mai frecventa complicatie a diareei calatorului.
Educatia privind igiena si selectia sigura a alimentelor este importanta pentru minimizarea episoadelor de diaree a calatorului.
Care sunt cauzele diareei calatorului?
Alimentele si apa contaminate cu materii fecale sunt principalele medii de dezvoltare pentru agentii patogeni care cauzeaza diareea calatorului. Alimentele si bauturile care prezinta un risc ridicat de contaminare includ salatele, fructele necuratate, carnea si fructele de mare crude sau gatite insuficient, produse lactate nepasteurizate si apa de la robinet. Consumul de alimente in restaurante creste probabilitatea de a contacta diareea calatorului, iar alimentele procurate de la vanzatori ambulanti prezinta un risc deosebit de infectare. Sosurile reci, salsa si alimentele care sunt gatite si apoi reincalzite prezinta, de asemenea, un risc crescut.
Escherichia coli enterotoxigena este agentul patogen cel mai frecvent izolat, dar alte tipuri de Escherichia coli, cum ar fi Escherichia coli enteroagregativa, sunt recunoscute ca fiind cauze frecvente ale diareei calatorului.
Cauze frecvente ale diareei calatorului
Bacterii
- Escherichia coli enterotoxigena
- Alte tipuri de E. coli (de exemplu, E. coli enteroagregativa)
- Campylobacter
- Salmonella (ne-tifoida)
- Shigella
- Aeromonas
- Vibrio (non-holerica)
Paraziti
- Giardia lamblia
- Entamoeba histolytica
- Cyclospora cayetanensis
- Cryptosporidium parvum
Virusuri
- Rotavirus
- Norovirus
Prevalenta agentilor patogeni specifici poate varia semnificativ in functie de destinatia calatoriei.
Care sunt simptomele diareei calatorului?
Perioada de incubatie si debutul simptomelor diareei calatorilor
Debutul simptomelor are loc de obicei la 1 pana la 2 saptamani dupa sosirea la destinatie, desi calatorii pot dezvolta simptome pe parcursul sederii lor sau la scurt timp dupa sosire. Majoritatea episoadelor diareice se dezvolta in primele zile de expunere, dupa sosirea intr-o tara straina, mai mult de 90% dintre episoadele diareice dezvoltandu-se in primele doua saptamani de la expunere. Majoritatea agentilor patogeni bacterieni si virali are o perioada de incubatie mai mica de 24 de ore. Perioada de incubatie pentru Campylobacter jejuni este mai lunga, de 3 pana la 10 zile. Pe de alta parte, perioadele de incubatie pentru Giardia lamblia si Entamoeba histolytica sunt de 3 pana la 25 de zile, respectiv de 2 pana la 4 saptamani.
Simptomele diareei calatorului
- Diaree apoasa in aproximativ 86% din cazuri ( scaunul poate fi si moale, cu mucozitati sau cu sange in unele cazuri)
- 3 pana la 5 scaune neformate la 24 de ore (3% dintre pacienti prezinta peste 10 scaune neformate la 24 de ore)
- Urgenta fecala in 90 - 100% dintre cazuri
- Senzatie de defecatie incompleta in 71-80% dintre cazuri
- Durere abdominala, colica sau disconfort abdominal in 40 - 77%, dintre cazuri
- Greata in 10 - 70% dintre cazuri
- Stare generala de rau in 50 - 58% dintre cazuri
- Febra in 10 -30% dintre cazuri
- Varsaturi in 5 - 20% dintre cazuri
- Scaune cu mucus in 3 - 10% dintre cazuri
- Scaune cu sange in 2 - 10% dintre cazuri
Simptomele variaza in functie de agentul patogen cauzator:
- Escherichia coli se se manifesta in principal cu diaree apoasa, fara scaune cu sange sau febra
- Yersinia enterocolitica, C. jejuni si Shigella dysenteriae provoaca adesea diaree asemanatoare dizenteriei, cu scaune cu sange, febra, urgenta fecala si crampe abdominale
- Norwalk si Rotavirus se manifesta prin varsaturi
- Vibrio cholerae, Cyclospora cayetanensis si Cryptosporidium parvum se manifesta prin diaree apoasa profuza
- Giardia se manifesta prin simptomele gastrointestinale superioare, cum ar fi greata, balonarea, eructatiile, varsaturile si durerile abdominale
Care sunt complicatiile diareei calatorului?
Deshidratarea, cu sau fara dezechilibru electrolitic, este cea mai frecventa complicatie, in special la copii.
Alte complicatii mai putin frecvente includ:
- sepsisul
- sindromul hemolitic-uremic
- sindromul de intestin iritabil postinfectios
- colita cauzata de Clostridium difficile (dupa utilizarea de antibiotice)
- Sindromul Guillain-Barre (dupa infectia cu C. jejuni)
- artrita reactiva
- miocardita acuta (rareori dupa infectia cu C. jejuni)
Cum este diagnosticata diareea calatorului?
Diagnosticul este in principal clinic, bazat pe simptome si pe antecedentele de defecatie ( mai mult de 3 scaune la 24 de ore), plus cel putin un simptom suplimentar (cum ar fi greata, varsaturi, crampe abdominale, febra, sange sau mucus in scaun sau senzatia de defecatie urgenta) care se dezvolta in timp ce se afla in strainatate sau in decurs de 10 zile de la intoarcerea dintr-o calatorie.
Teste de laborator
Coprocultura
Evaluarea de laborator este, in general, inutila, cu exceptia cazului in care pacientul are febra mare, este spitalizat, dezvolta diaree cu sange, mucoida sau asemanatoare holerei, are crampe abdominale severe, este imunocompromis, are o afectiune medicala preexistenta semnificativa sau are diaree persistenta care nu raspunde la terapia empirica.
In aceste cazuri, o proba proaspata din scaun trebuie trimisa pentru analiza la un laborator. Probele de scaun trebuie colectate in trei zile diferite si trimise pentru examinare microscopica.
Un test pentru toxina C. difficile trebuie solicitat daca pacientul are un istoric de terapie antimicrobiana in luna precedenta debutului diareei.
Un test PCR multiplex cu sensibilitate si specificitate ridicate a fost dezvoltat pentru identificarea rapida a unei game largi de agenti patogeni intr-un singur test pentru a defini cauza diareei calatorului.
Care este tratamentul diareei calatorului?
Obiectivele tratamentului sunt mentinerea hidratarii optime, minimizarea severitatii si duratei diareei si eradicarea agentului patogen cauzator.
Terapie de rehidratare orala
Pe parcursul episoadelor diareice se pierd lichide si electroliti, iar refacerea acestora este importanta, in special la copiii mici, adultii in varsta si la adultii cu boli cronice. La calatorii adulti sanatosi, deshidratarea severa cauzata de diaree este rara, cu exceptia cazului in care varsaturile sunt prelungite.
Pentru pierderi severe de lichide, inlocuirea se realizeaza cel mai bine cu solutie de rehidratare orala preparata din saruri de rehidratare orala. Acestea sunt disponibile in farmacii in majoritatea tarilor. Sarea de rehidratare orala preambalata trebuie amestecata cu apa curata, fiarta, imbuteliata sau filtrata. Datorita gustului sarat, calatorii ar putea considera majoritatea formularilor relativ neplacute la gust. In cazurile usoare, rehidratarea poate fi mentinuta cu orice lichid preferat (inclusiv bauturi sportive), desi bauturile care contin o cantitate mare de indulcitori (de exemplu, sucuri) pot provoca diaree osmotica daca sunt consumate in cantitate mare.
Alaptarea trebuie incurajata la sugarii alaptati. La sugari se poate suplimenta cu o solutie de rehidratare orala, daca este necesar.
Agenti antimotilitate
Agentii antimotilitate ofera o ameliorare simptomatica.
Opiaceele sintetice (difenoxilat, loperamida) pot reduce frecventa scaunelor si pot fi utile calatorilor pe distante lungi, cu mijloace de transport precum avionul sau autobuzul, cand nu exista acces facil la o toaleta.
Loperamida pare sa aiba si proprietati antisecretorii.
Agentii antimotilitate utilizati singuri nu sunt recomandati pacientilor cu diaree cu sange sau celor care prezinta diaree si febra.
Antibiotice
Eficacitatea unui anumit medicament antimicrobian depinde de agentul etiologic si de sensibilitatea sa la antibiotic. Daca sunt tolerate, schemele cu doza unica sunt echivalente cu schemele multidoza si ar putea fi mai convenabile pentru calator.
Cum poate fi prevenita diareea calatorului?
Majoritatea recomandarilor pentru preventia diareei calatorului include alegerea atenta a alimentelor sia bauturilor si spalarea atenta a mainilor cu sapun ori de cate ori este disponibil. Atunci cand spalarea mainilor nu este posibila, gelurile si servetelele dezinfectante pentru maini care contin mai mult de 60% alcool, pot facilita curatarea mainilor de catre calatori inainte de a consuma alimente sau bauturi.
Alegerea alimentelor si a bauturilor
Desi se recomanda precautii privind alimentele si apa, calatorii nu pot respecta intotdeauna toate precautiile. De asemenea, in cazul mancarii de la restaurant contaminarea alimentelor nu este in controlul consumatorului.
Medicamente non-antimicrobiene pentru profilaxie
Subsalicilat de bismut
Agentul principal studiat pentru prevenirea diareei calatorului, altul decat antibioticele, este subsalicilatul de bismut. Studiile au aratat ca acest agent reduce incidenta diareei calatorului cu aproximativ 50%.
Probiotice
Studiile privind probioticele pentru prevenirea diareei calatorului sunt in curs de desfasurare, dar datele sunt insuficiente pentru a recomanda utilizarea lor.
Antibiotice profilactice
Studiile controlate mai vechi au aratat ca utilizarea antibioticelor a redus ratele de atac de diaree cu 90%. Cu toate acestea, pentru aproape toti calatorii, riscurile asociate cu utilizarea antibioticelor profilactice, inclusiv efectele secundare, infectia cu Clostridioides difficile si riscul crescut de transmitere a bacteriilor rezistente la antimicrobiene, nu depasesc beneficiile. Antibioticele profilactice ar putea fi rareori luate in considerare pentru calatorii pe termen scurt in cazul persoanelor imunocompromise sau persoane care au comorbiditati medicale semnificative.
Bibliografie:
Dunn N, Okafor CN. Travelers Diarrhea. [Updated 2023 Jul 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan-
Leung AKC, Leung AAM, Wong AHC, Hon KL. Travelers' Diarrhea: A Clinical Review. Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2019;13(1):38-48. doi: 10.2174/1872213X13666190514105054. PMID: 31084597; PMCID: PMC6751351.
Travelers' Diarrhea, Yellow Book, Centers fir Disease Control and Prevention official website (CDC)
JOHNNIE YATES, M.D., Traveler's Diarrhea, Am Fam Physician. 2005;71(11):2095-2100, American Academy of Family Physicians official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona