Diaree (afecțiuni medicale)

Diaree: Cauze, simptome, tratament

Diareea se caracterizeaza prin cresterea frecventei si reducerea consistentei scaunelor eliminate, comparativ cu obiceiurile normale de defecatie. Diareea este definita ca eliminarea a trei sau a mai multor scaune moi sau lichide pe zi.

Diareea este de obicei un simptom al unei infectii la nivelul tractului intestinal, care poate fi cauzata de o varietate de microorganisme bacteriene, virale sau parazitare. Infectia se poate raspandi prin alimente si apa contaminata, prin contact direct, dar si ca urmare a unei igiene necorespunzatoare.

Boala diareica este a doua cauza de mortalitate la copiii sub cinci ani si este responsabila pentru decesul a aproximativ 525 000 de copii in fiecare an. In trecut, deshidratarea severa si pierderea de electroliti erau principalele cauze ale deceselor provocate de diaree. In prezent, alte cauze, cum ar fi infectiile bacteriene septice, sunt susceptibile de a explica mortalitatea tot mai mare asociata diareei. Copiii subnutriti, cu imunodeficiente si persoanele infectate cu HIVsunt cele mai expuse riscului de a dezvolta forme severe de diaree.

 

Tipuri de diaree

In functie de durata bolii, diareea poate fi de mai multe tipuri:

- Diaree acuta- cu o durata mai mica de 14 zile

- Diaree persistenta- cu o dutata mai mare de 14 zile

- Diaree cronica -cu o durata mai mare de 30 de zile

 

 

Cauzele diareei

Cauzele diareei sunt variate si pot include:

- infectii bacteriene (infectii provocate de Campylobacter, Escherichia coli (E. coli), Salmonella, Shigella)

- infectii virale (infectii provocate de Norovorus, Rotavirus). Gastroenterita virala este o cauza frecventa a diareei acute.

- intolerante alimentare (intoleranta la lactoza, intoleranta la fructoza, etc.)

- alergie alimentara ( alergie la soia, lapte, fructe de mare, etc.)

- parazitii intestinali (Cryptosporidium enteritis, Entamoeba histolytica, Giardia lamblia)

- reactii adverse la medicamente (antibiotice, antiacide, suplimente pe baza de magneziu, medicatie anticanceroasa)

- boli inflamatorii intestinale (Boala celiaca, Boala Crohn, )

- tulburari functionale ale intestinului, cum ar fi sindromul de colon iritabil

- interventii chirurgicale la nivelul stomacului sau la nivelul vezicii biliare

- dezehilibre ale florei intestinale cauzate de utilizarea recenta a antibioticelor

- afectiuni metabolice

Diareea calatorului

Diareea calatorului este cauzata de consumul de alimente sau de apa contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziti. Diareea calatorului este cel mai adesea acuta.

 

Alte cauze mai putin frecvente, pot fi efectele adverse ale radioterapiei sau prezenta tumorilor la nivelul tractului gastro-intestinal.

Diareea severa poate fi un semn al unei afectiuni mai grave si de aceea este important sa fie consultat medicul daca aceasta apare.

Procesele din organism care stau la baza aparitiei diareei sunt:

- un dezechilibru intre absorbtia si secretia apei si a electrolitilor si poate insoti o afectiune a tractului gastro-intestinal sau o afectiune localizata in afara tractului gastro-intestinal.

-  diareea secretorie apare in cazul in care o substanta stimulenta (polipeptidul intestinal vasoactiv-VIP , laxative sau toxine bacteriene) creste secretia sau scade absorbtia unei cantitati crescute de apa si de electroliti.

- bolile inflamatorii ale tractului gastro-intestinal pot cauza diaree exudativa prin eliminarea in intestin de mucus, proteine sau sange.

Diareea poate sa apara prin mai multe mecanisme. Se disting patru mecanisme fiziopatologice generale, care perturba echilibrul hidroelectrolitic determinand diaree:

- modificarea transportului ionic activ prin scaderea absorbtiei sodiului sau cresterea ionului clorura

- modificarea motilitatii intestinale

- cresterea osmolaritatii in lumenul intestinal

- cresterea presiunii hidrostatice tisulare

 

Transmiterea si raspandirea diareei

Diareea este un simptom al infectiilor cauzate de o multime de organisme bacteriene, virale si parazitare, dintre care majoritatea sunt raspandite prin apa contaminata cu fecale. Infectia este mai frecventa atunci cand nu exista conditii de igiena adecvate. Rotavirusul si Escherichia coli sunt cei mai comuni doi agenti etiologici ai diareei moderate pana la severe in tarile in curs de dezvoltare.

Boala diareica se poate raspandi si de la persoana la persoana, raspandirea fiind accentuata de igiena personala deficitara. Alimentele sunt o alta cauza a diareei atunci cand sunt preparate sau depozitate in conditii neigienice. Depozitarea si manipularea necorespunzatoare a apei menajere este, de asemenea, un factor de risc. Pestele si fructele de mare din apa contaminata pot contribui, de asemenea, la aparitia si raspandirea bolii.

 

Simptomele diareei

Principalul simptom al diareei este aparitia scaunului moale sau apos. Alte simptome frecvente includ:

- balonare sau crampe

- nevoie urgenta de a defeca

- greata

 

Simptomele diareei severe

Cazurile severe de diaree pot semnala o afectiune medicala, cum ar fi o infectie grava, care nu se va ameliora fara un tratament prescris de catre medic.

Este indicat sa fie consultat medicul daca diareea este insotita de:

- febra

- dureri severe de burta (in cazul diareei masive, durerea este intensa , de tip colicativ, cu tenesme)

- varsaturi

- sange sau mucus in scaun

- scadere in greutate (in diareea cronica pot sa apara scadere ponderala, anorexie si oboseala cronica)

Este indicat sa fie contactat medicul daca apar simptome de deshidratare sau daca se observa semne de deshidratare precum:

- gura uscata si senzatie de sete

- dureri de cap

- piele rosie, uscata

- iritabilitate si confuzie

- greata si varsaturi severe

- ameteli

- Oboseala (oboseala care nu se amelioreaza dupa odihna).

- Urina inchisa la culoare sau lipsa acesteia

- mai putin de sase scutece umede pe zi la sugari sau lipsa scutecelor umede timp de 8 ore

- lipsa lacrimilor in timpul plansului la sugari si la copii mici

 

 

Diagnosticarea diareei

Diagnosticul se poate determina pe baza:

- examenului fizic si a anamnezei verificandu-se prezenta unor simptome specifice precum: hiperperistaltism, borborisme, sensibilitate locala sau generalizata

- testelor de laborator: coprocultura, determinarea hemoragiei oculte, a mucusului, a grasimilor, a osmolaritatii, a ph-ului, a concentratia electrolitilor si a mineralelor, si a culturii bacteriene.

- in unele cazuri, se poate efectua si endoscopie, biopsie sau investigatii radiologice.

 

Tratamentul diareei

Diareea necomplicata poate fi tratata de regula la domiciliu, respectand anumite masuri igieno-dietetice si cu ajutorul medicamentelor antidiareice eliberate fara prescriptie medicala, in scopul de a trata simptomele specifice:

- saruri de rehidratare orala: rehidratarea si mentinerea echilibrului hidro-electrolitic sunt unele din principalele masuri terapeutice, pana la oprirea diareei.

-medicatie antidiareica: antipropulsive, adsorbante, antisecretoare, enzime si probiotice.

Insa, in cazul in care simptomele diareei nu se amelioreaza sau apar simptome specifice diareei severe, este recomandat sa fie consultat medicul.

Pentru diareea severa, medicul poate prescrie tratamente precum:

- Antibiotice sau antiparazitare. Aceste medicamente actioneaza asupra microorganismelor patogene care au cauzat infectia.

- Medicamente care trateaza afectiunile cronice. Tratarea afectiunilor subiacente care provoaca diaree, cum ar fi boala inflamatorie intestinala, poate ajuta in gestionarea sindromului diareic.

 

Masuri igieno-dietetice:

  1. Consum crescut de lichide si de electroliti.
  2. Adoptarea unui regim alimentar care cuprinde alimente usor digerabile si nutritive. Anumite alimente cu continut scazut de fibre fac scaunele mai solide.

Regimul alimentar in diaree

- carne slaba de vita, porc, pui, peste sau curcan (fiarta sau la cuptor).

- oua fierte

- lactatele pot fi evitate, sau daca se consuma sunt recomandate cele cu continut scazut de grasimi (branza sau iaurt). Daca diareea este foarte severa, poate fi necesar postul alimentar sau excluderea produselor lactate pentru cel putin 24 ore.

- produse de panificatie din faina alba, paste, orez alb si cereale

- legume preparate termic precum morcovi, fasole verde, ciuperci, sfecla, varfuri de sparanghel, dovleac si dovlecel

Se vor evita: alimentele prajite si alimentele grase, fructele si legumele care pot provoca gaze intestinale, cum ar fi broccoli, ardei, fasole, mazare, fructe de padure, prune uscate, naut, legume cu frunze verzi si porumb, cofeina, alcoolul si bauturile carbogazoase.

Alimentele si bauturile cu cofeina pot avea un efect laxativ usor care agraveaza diareea. Consumul de alcool poate duce la deshidratare.

  1. Suplimentarea cu zinc: Suplimentele cu zinc reduc durata unui episod de diaree cu 25% si sunt asociate cu o reducere cu 30% a volumului scaunului, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

 

Bibliografie:

Barbara G. Wells, Terry L. Schwinghammer, Joseph T. DiPiro, Cecily V. DiPiro, Manual de Farmacoterapie, Editia a X-a, Editura Prior, 2019

Diarrhoeal disease, World health Orgnization official website

Health Information, Digestive Diseases, Diarrhea, NIH official website

When you have diarrhea, Medline plus official website

Diarrhea, Mayo clinic official website

Diarrhea, Cleveland Clinic official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 07-02-2024

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Diaree

Vezi Politica de confidentialitate date personale