Durere (indicații)

 
Definitie:
Durerea este o experienta subiectiva, senzoriala si emotionala neplacuta, asociata cu afectarea tisulara reala sau potentiala sau cu functionarea anormala a nervilor.
 
Clasificare:
Aceasta poate fi clasificata ca durere acuta, durere cronica sau durere provocata de cancer.
-Durerea adaptativa (fiziologica) poate fi durere nociceptiva ( atingerea unor suprafete fierbinti, reci,
ascutite)si durere inflamatorie ( traumatisme sau interventii chirurgicale).
-Durerea maladaptativa (fiziopatologica) cum sunt nevralgia post-herpetica, neuropatia diabetica, fibromialgia, sindromul de intestin iritabil, cefalee cronica sunt deseori descrise ca dureri cronice.Ele rezulta din deteriorarea sau functionarea anormala a nervilor in sistemul nervos central sau in sistemul nervos periferic.
Simptomele durerii acute pot fi durere ascutita sau surda, arzatoare , ca un soc, furnicatura, fulguranta, iradianta, de intensitate variabila, cu localizari diverse si care se afla intr-o relatie temporala cu un stimul nociv evident.
Durerea cronica poate sa apara in mod similar, si adesea, fara o relatie temporala cu un stimul nociv.De-a lungul timpului aspectul durerii cronice se poate schimba.
 
Diagnosticarea durerii se face pe baza descrierii pacientului, a istoricului si a examenului fizic.
 
Tratamentul durerii
-Se initiaza tratamentul cu cel mai eficient analgezic, care are cele mai putine reactii adverse ( acid acetilsalicilic, paracetamol, diclofenac potasic, ibuprofen, ketoprofen, naproxen, ketorolac, celecoxib etc).
-Paracetamolul si antiinflamatoarele nesteroidiene( diclofenac, ibuprofen, ketoprofen), sunt preferate in locul opioidelor( tramadol) in cazul durerii usoare pana la moderate.Antiinflamatoarele nesteroidiene reduc sinteza de prostaglandine, micsorand numarul de impulsuri nociceptiveprimite de sistemul nervoscentral.
-Antiinflamatoarele nesteroidiene(AINS) pot fi utile in special pentru durerea osoasa asociata cancerului si furerea lombara cronica, de intensitate scazuta.Perioada adecvata pentru testarea unui AINS este de aproximativ o luna.Utilizarea de lunga durata poate determina reactii adverse gastro-intestinale, cardiace si renale.
-Exista foarte putine informatii care sa sprijine siguranta si eficacitatea opioidelor in tratamentul durerii cronice neasociate cancerului.
 
Particularitati:
 
Durerea post-operatorie

-se trateaza cu un analgezic opioid timp de 24-48 h dupainterventie (administrare pe diferite cai -injectabil), apoi cu un analgezic antipiretic cat maieste nevoie.

Analgezia preemtiva
 -administrarea de analgezice inainte de interventie pentru ainlatura hiperexcitabilitatea si hiperalgezia.
Hiperalgezia este perceperea durerii la o intensitate mult crescuta fata de intensitatea stimulului.

Durerea cronica neoplazica
Se trateaza conform scalei:
-slaba sau moderata:  analgezice antipiretice
-persistenta: analgezice opioide medii (este necesara  recomandarea medicala) asociate sau nu cu analgezice antipiretice
-foarte intensa: analgezice opioide forte (este necesara diagnosticarea si recomandarea medicala) asociate sau nu cu analgezice antipiretice

Durerea cronica de orice alta cauza se trateaza cu medicatie fiziopatogenica infunctie de mecanismul de producere

Migrena(durerea migrenoasa)
-Tratamentul crizei: analgezice antipiretice, dar uneori si opioide ; medicatie fiziopatogenica: triptani, ergotamina (este necesara diagnosticarea si recomandarea medicala)
-Profilaxiile: medicatie fiziopatogenica

Nevralgiile se trateaza simptomatic cu analgezice
 Nevralgia de trigemen:carbamazepina (este necesara diagnosticarea si recomandarea medicala)
 Durerile neuropate:gabapentina (este necesara diagnosticarea si recomandarea medicala)

Evaluarea rezultatelor terapiei
Intensitatea durerii, ameliorarea acesteia si efectele adverse ale medicamentelor trebuie evaluate in mod regulat.Calitatea vietii trebuie evaluata in mod regulat.
 
Bibliografie:

Barbara G. Wells, Terry L. Schwinghammer, Joseph T. DiPiro, Cecily V. DiPiro, Manual de Farmacoterapie, Editia a X-a, Editura Prior, 2019


Pagina actualizata la data de: 09-12-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Durere

Vezi Politica de confidentialitate date personale