Guta (afecțiuni medicale)

Ce este guta?

Guta este o forma comuna de artrita si complexa din punct de vedere al manifestarilor, care poate afecta pe oricine. Se caracterizeaza prin atacuri bruste si severe de durere insotite de inflamatie, roseata si sensibilitate la una sau mai multe articulatii, cel mai adesea la degetul mare de la picior.

Care sunt simptomele gutei?

Un atac de guta poate aparea brusc, trezind pacientul din somn in miezul noptii cu senzatia ca degetul mare de la picior este in flacari. Articulatia afectata este fierbinte, umflata si atat de sensibila incat pana si greutatea lenjeriei poate parea intolerabila.
Simptomele gutei pot sa apara si sa dispara, dar exista modalitati de a gestiona simptomele si de a le preveni.
Semnele si simptomele gutei apar aproape intotdeauna brusc si adesea noaptea. Acestea includ includ:
- Dureri articulare intense. Guta afecteaza de obicei degetul mare, dar poate aparea la nivelul oricarei articulatii. Alte articulatii frecvent afectate includ gleznele, genunchii, coatele, incheieturile si degetele. Durerea este probabil sa fie cea mai severa in primele patru pana la 12 ore de la debut.
- Disconfort persistent. Dupa ce durerea severa dispare, discomfortul articular poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani. Este posibil ca atacurile ulterioare sa dureze mai mult si sa afecteze mai multe articulatii.
- Inflamatie si roseata. Articulatia sau articulatiile afectate devin umflate, sensibile, calde si rosii.
- Rigiditate articulara la miscare. Pe masura ce guta progreseaza, este posibil sa nu va puteti misca articulatiile in mod normal.

Cand este cazul sa vedeti un medic ?

Daca aveti durere brusca si intensa intr-o articulatie, sunati la medicul dumneavoastra. Guta care nu este tratata poate duce la agravarea durerii si a leziunii articulare. Solicitati imediat asistenta medicala daca aveti febra si o articulatie este fierbinte si inflamata, deoarece poate fi un semn de infectie.

Care sunt cauzele aparitiei gutei ?

Guta apare atunci cand cristalele de acid uric (urati) se acumuleaza in articulatie, provocand inflamatie si durere intensa declansand un atac de guta. Cristalele de urati se pot forma atunci cand aveti un nivel ridicat de acid uric in sange. Corpul produce acid uric atunci cand descompune purinele, substante care se gasesc in mod natural in organism.
Purinele se gasesc si in anumite alimente, inclusiv carne rosie si carne de organe, cum ar fi ficatul. Fructele de mare bogate in purine includ hamsii, sardine, midii, scoici, pastrav si ton. Bauturile alcoolice, in special berea, si bauturile indulcite cu zahar din fructe (fructoza) pot predispune la niveluri mai mari de acid uric.
In mod normal, acidul uric se elimina pe cale urinara. Dar, uneori, fie organismul produce prea mult acid uric, fie rinichii excreta prea putin acid uric. Cand se intampla acest lucru, acidul uric se poate acumula, formand cristale de urat. Acestea sunt foarte ascutite, au aspect de ace, si, intr-o articulatie sau intr-un tesut adiacent, poate provoaca durere, inflamatie si umflarea articulatiei.

Care sunt factorii de risc care predispun la guta ?

Este mai probabil sa dezvoltati guta daca aveti niveluri ridicate de acid uric in organism. Factorii care cresc nivelul de acid uric din organism includ:
- Cura de slabire. Consumul unei diete bogate in carne rosie si crustacee si consumul de bauturi indulcite cu zahar din fructe (fructoza) cresc nivelul de acid uric, care creste riscul de guta. Consumul de alcool, in special de bere, creste si riscul de guta.
- Greutatea. Daca sunteti supraponderal, corpul dumneavoastra produce mai mult acid uric, iar rinichilor tai le este mai greu sa elimine acidul uric.
- Anumite conditii medicale. Anumite boli si afectiuni va cresc riscul de guta. Acestea includ hipertensiunea arteriala netratata si afectiunile cronice, cum ar fi diabetul, obezitatea, sindromul metabolic si bolile de inima si de rinichi.
- Anumite medicamente. Aspirina in doze mici si unele medicamente utilizate pentru controlul hipertensiunii - inclusiv diuretice tiazidice, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) si beta-blocante - pot creste, de asemenea, nivelurile de acid uric. 
- Istoric familial de guta. Daca alti membri ai familiei dumneavoastra au avut guta, este mai probabil sa dezvoltati boala.
- Varsta si sexul. Guta apare mai des la barbati, in primul rand pentru ca femeile tind sa aiba un nivel mai scazut de acid uric. Dupa menopauza, insa, nivelurile de acid uric ale femeilor se apropie de cele ale barbatilor. De asemenea, barbatii sunt mai predispusi sa dezvolte guta mai devreme ( de obicei intre 30 si 50 de ani ) in timp ce femeile dezvolta in general semne si simptome dupa menopauza.
- Interventii chirurgicale sau traumatisme recente. Experimentarea unei interventii chirurgicale sau a unui traumatism recent poate declansa uneori un atac de guta. 

Care pot fi complicatiile gutei ?

Persoanele cu guta pot dezvolta afectiuni mai severe, cum ar fi:
- Guta recurenta. Este posibil ca unii oameni sa nu mai experimenteze niciodata semne si simptome de guta. Alte persoane pot dezvolta simptome de guta de mai multe ori pe an. Medicamentele pot ajuta la prevenirea atacurilor de guta la persoanele cu guta recurenta. Daca nu este tratata, guta poate provoca eroziunea si distrugerea unei articulatii.
- Guta avansata. Guta netratata poate determina formarea de depuneri de cristale de urati sub piele in noduli numiti tofi gutosi. Tofiii se pot dezvolta in mai multe zone, cum ar fi degetele, mainile, picioarele, coatele sau tendoanele lui Ahile, de-a lungul spatelui sau a gleznelor. De obicei, tofii gutosi nu sunt durerosi, dar pot deveni umflatei si sensibili in timpul atacurilor de guta.
- Calculi renali (pietre la rinichi). Cristalele de urat se pot acumula in tractul urinar al persoanelor cu guta, provocand pietre la rinichi. Medicamentele pot ajuta la reducerea riscului de calculi renali.

Cum poate fi pus diagnosticul de guta ?

De obicei, medicii diagnosticheaza guta pe baza simptomelor si a aspectului articulatiei afectate. Testele pentru a ajuta la diagnosticarea gutei pot include:
- Test din fluidul articular. Medicul dumneavoastra poate folosi un ac pentru a extrage lichid din articulatia afectata. Cristalele de urat pot fi vizibile atunci cand lichidul este examinat la microscop.
- Test de sange. Medicul dumneavoastra va poate recomanda un test de sange pentru a masura nivelurile de acid uric din sange. Rezultatele analizelor de sange pot fi totusi inselatoare. Unii oameni au niveluri ridicate de acid uric, dar nu sufera niciodata de guta. Si unii oameni au semne si simptome de guta, dar nu au niveluri neobisnuite de acid uric in sange.
- Imagistica cu raze X. Razele X pot fi utile pentru a exclude alte cauze ale inflamatiei articulatiilor.
- Ecografie. Acest test foloseste unde sonore pentru a detecta cristalele de urat in articulatii sau in tofii gutosi.
- Tomografie computerizata cu energie duala (DECT). Acest test combina imagini cu raze X luate din mai multe unghiuri diferite pentru a vizualiza cristalele de urat din articulatii.

Care este tratamentul gutei ?

Medicamentele pentru guta sunt de doua tipuri si se concentreaza pe doua probleme diferite. Primul tip ajuta la reducerea inflamatiei si durerii asociate cu atacurile de guta. Al doilea tip functioneaza pentru a preveni complicatiile gutei prin scaderea cantitatii de acid uric din sange.

Medicamente pentru tratarea atacurilor de guta
Medicamentele folosite pentru a trata crizele de guta si pentru a preveni atacurile viitoare includ:
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). AINS includ optiuni fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofen si naproxen de sodiu, precum si AINS mai puternice, cum ar fi indometacin sau celecoxib. 
- Colchicina. Medicul dumneavoastra va poate recomanda colchicina, un medicament antiinflamator care reduce eficient durerea de guta.
- Corticosteroizi. Medicamentele corticosteroide, cum ar fi prednisonul, pot controla inflamatia si durerea din guta. Corticosteroizii pot fi sub forma de pastile sau pot fi injectati in articulatie. Efectele secundare ale corticosteroizilor pot include schimbari de dispozitie, cresterea nivelului de zahar din sange si cresterea tensiunii arteriale.

Medicamente pentru prevenirea complicatiilor gutei

Daca aveti mai multe atacuri de guta in fiecare an sau daca atacurile de guta sunt mai putin frecvente, dar deosebit de dureroase, medicul dumneavoastra va poate recomanda medicamente pentru a reduce riscul de complicatii legate de guta. 
- Medicamente care blocheaza productia de acid uric. Medicamente precum alopurinolul  si febuxostat ajuta la limitarea cantitatii de acid uric pe care corpul dumneavoastra o produce. Efectele secundare ale alopurinolului includ febra, eruptii cutanate, hepatita si probleme cu rinichii. Efectele secundare ale februxostat includ eruptii cutanate, greata si scaderea functiei hepatice. Febuxostat poate creste, de asemenea, riscul de deces cauzat de inima.
- Medicamente care imbunatatesc eliminarea acidului uric. Medicamente precum probenecidul ajuta la imbunatatirea capacitatii rinichilor de a elimina acidul uric din organism. Efectele secundare includ o eruptie cutanata, dureri de stomac si pietre la rinichi.

 

Bibliografie:

Gout, Mayo Clinic official website

Gout, CDC official website

Gout, NHS official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 17-03-2023

Produse din categoria Guta

Vezi Politica de confidentialitate date personale