Cortizolul (informatii utile)

Ce este cortizolul?

Cortizolul este un hormon glucocorticoid produs in mod fiziologic de catre glandele suprarenale. Glandele suprarenale sunt glande mici, localizate deasupra fiecaruia dintre cei doi rinichi. 

 

Cum are loc sinteza cortizolului?

Cortizolul este sintetizat din colesterol in zona fasciculata a cortexului suprarenal. Majoritatea glucocorticoizilor circula intr-o forma inactiva, legati fie de globulina, fie de albumina. Forma inactiva a cortizolului, cortizonul, este transformata in forma sa activa de catre 11-beta-hidroxisteroid dehidrogenaza 1 in majoritatea tesuturilor, in timp ce 11-beta-hidroxisteroid dehidrogenaza 2 inactiveaza cortizolul inapoi in cortizon la nivel renal si la nivel pancreatic.
Cortizolul este un hormon esential care afecteaza aproape fiecare organ din corp. 

 

Care este actiunea cortizolului asupra organismului uman?

Aproape toate tesuturile din corp prezinta receptori pentru hormoni glucocorticoizi. Din acest motiv, cortizolul poate afecta aproape fiecare sistem de organe din corp, inclusiv:
- sistemul nervos
- sistemul imunitar
- sistemul cardiovascular
- sistemul respirator
- sistemul reproducator
- sistemul musculo-scheletic
- sistemul tegumentar 

Cortizolul are urmatoarele actiuni:

- Contribuie la reglarea raspunsului la stres al corpului. In perioadele de stres, corpul poate elibera cortizol si alti hormoni, cum ar fi adrenalina, astfel incat sa poata mentine o stare de alerta. In plus, cortizolul declanseaza o eliberare rapida de glucoza din rezervele hepatice pentru a obtine rapid energie in perioadele de stres.
- Contribuie la reglarea metabolismului. Cortizolul ajuta la controlul modului in care corpul utilizeaza grasimile, proteinele si carbohidratii pentru energie.
- Contribuie la suprimarea inflamatiei. Eliberat in episoade scurte, cortizolul poate stimula imunitatea limitand inflamatia. Un nivel ridicat constant de cortizol nu este benefic pentru organism.
- Contribuie la reglarea tensiunii arteriale. Nivelurile crescute de cortizol pot provoca hipertensiune arteriala, iar nivelurile mai scazute decat cele normale de cortizol pot cauza tensiune arteriala scazuta.
- Contribuie la reglarea glicemiei. In mod normal, cortizolul contrabalanseaza efectul insulinei, un hormon produs de pancreas, pentru a regla glicemia. Cortizolul creste glicemia prin eliberarea glucozei stocate, in timp ce insulina scade glicemia. Un nivel cronic ridicat de cortizol poate duce la hiperglicemie. Acest lucru poate provoca diabet de tip 2.
- Contribuie la controlul ciclului somn-veghe. In mod normal, nivelul de cortizol este scazut seara si ridicat dimineata. 
Nivelurile optime de cortizol sunt necesare pentru mentinerea mai multor functii ale corpului. 

 

Cum controleaza si regleaza organismul nivelul de cortizol?

Hipotalamusul si glanda pituitara regleaza productia de cortizol care are loc in glandele suprarenale. Cand nivelul de cortizol din sange scade, hipotalamusul elibereaza hormonul de eliberare a corticotropinei care stimuleaza glanda pituitara sa produca hormonul adrenocorticotrop. Ulterior, hormonul adrenocorticotrop stimuleaza glandele suprarenale sa produca si sa elibereze cortizol.

 

Cum poate fi determinat nivelul de cortizol?

Medicii pot masura nivelul de cortizol prin teste de sange, prin teste de urina sau prin teste efectuate din saliva.
Nivelul de cortizol din sange, din urina si din saliva atinge in mod normal varful dimineata devreme si scade pe parcursul zilei, atingand cel mai scazut nivel in jur de miezului noptii. 
Pentru majoritatea testelor care masoara nivelurile de cortizol din sange, intervalele normale sunt:
- intre ora  6:00- 8:00 dimineata: 10 pana la 20 mcg/dL
- in jurul orei 16:00: 3 - 10 mcg/dL
Intervalele normale pot varia de la laborator la laborator si ocazional si de la persoana la persoana

 

Care sunt cauzele unui nivel crescut de cortizol?

Sindromul Cushing apare atunci cand corpul uman este expus la niveluri ridicate de cortizol pentru o perioada lunga de timp. 
Diferitele etiologii pentru sindromul Cushing pot fi clasificate ca:
- dependente de hormonul adrenocorticotrop (ACTH). In acest caz exista un exces de ACTH cauzat fie de o tumoare hipofizara, fie din cauza unei surse ectopice, cum ar fi o tumoare neuroendocrina. In ambele cazuri, supraproductia de ACTH stimuleaza glanda suprarenala sa produca cortizol in exces. 
- independente de hormonul adrenocorticotrop. In acest caz poate exista o etiologie endogena si o etiologie exogena. Cauza endogena se datoreaza, de obicei, unei tumori la nivelul glandei suprarenale, care duce la productia in exces de cortizol. Cauza exogena se datoreaza consumului excesiv de corticosteroizi orali sau injectabili. 

 

Care sunt simptomele unui nivel crescut de cortizol si cum se poate trata?

Simptomele Sindromului Cushing depind de cat de ridicate sunt nivelurile de cortizol. 
Semnele si simptomele comune ale excesului de cortizol includ:
- cresterea in greutate (in special la nivelul fetei si abdomenului)
- depozite de grasime intre omoplati
- diabet
- hipertensiune arteriala
- hirsutism la femei
- slabiciune musculara proximala 
- osteoporoza
Tratamentul pentru Sindromul Cushing depinde de cauza. Cel mai frecvent tratament este interventia chirurgicala. Antagonistii receptorilor de glucocorticoizi sunt, de asemenea, o optiune atunci cand exista contraindicatii pentru interventia chirurgicala.

 

Care sunt cauzele unui nivel scazut de cortizol?

Insuficienta suprarenala primara este cunoscuta si sub numele de Boala Addison si este cel mai frecvent cauzata de adrenalita autoimuna. Alte cauze includ malignitatea, infectia sau hemoragia suprarenala. 
Insuficienta suprarenala secundara se datoreaza productiei insuficiente de hormon adrenocorticotrop din glanda pituitara anterioara. Aceasta poate fi cauzata de boala pituitara, dar cea mai frecventa cauza se datoreaza suprimarii axei hipotalamo-hipofizo-suprarenala din cauza utilizarii cronice de glucocorticoizi exogeni.
Insuficienta suprarenala tertiara se datoreaza lipsei eliberarii hormonul de eliberare al corticotropinei din hipotalamus. 

 

Care sunt simptomele unui nivel scazut de cortizol si cum se poate trata?

Simptomele insuficientei suprarenale includ:
- oboseala
- scadere in greutate
- hipotensiune arteriala 
- hiperpigmentarea pielii
Terapia de substitutie cu glucocorticoizi, cum ar fi hidrocortizonul, este necesara pentru a trata simptomele hipocortizolismului.


Cum poate fi reglat nivelul de cortizol?

In cazul sindromului Cushing (nivel foarte ridicat de cortizol), este necesar tratament medical pentru a reduce nivelul de cortizol. Tratamentul implica de obicei medicamente sau interventii chirurgicale sau ambele. De asemenea, nivelurile mai mici de cortizol necesita tratament medical.
Insa, exista anumite masuri ce pot fi aplicate pentru a reduce nivelul de cortizol si a-l mentine in intervale optime, inclusiv:
- asigurarea unui somn de calitate: problemele cronice ale somnului, cum ar fi apneea obstructiva in somn, insomnia sau munca in ture de noapte, sunt asociate cu niveluri mai ridicate de cortizol.
- activitate fizica regulata: mai multe studii au aratat ca exercitiile fizice regulate ajuta la imbunatatirea calitatii somnului si la reducerea stresului, ceea ce poate ajuta la scaderea nivelului de cortizol in timp.
- limitarea stresului: constientizarea semnelor stresului cronic si acut si identificarea unor tehnici de reducere a acestora poate ajuta la scaderea nivelului de cortizol.
- practicarea exercitiilor de respiratie profunda: respiratia controlata ajuta la stimularea sistemului nervos parasimpatic, ceea ce ajuta la scaderea nivelului de cortizol.
- practicarea unor activitati care stimuleaza buna dispozitie: rasul stimuleaza eliberarea de endorfine si suprima cortizolul. Participarea la hobby-uri si activitati distractive poate reduce nivelul de cortizol.

Puteti afla mai multe informatii din articolul Diferenta dintre cortizon si cortizol.

 

Bibliografie:

Cortisol, Cleveland clinic official website
Thau L, Gandhi J, Sharma S. Physiology, Cortisol. [Updated 2023 Aug 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
What Is Cortisol?, WebMD official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 09-10-2024

Produse din categoria Cortizolul

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale