Care este diferenta dintre cortizol si cortizon?
Cortizolul este un hormon important, care este sintetizat in mod natural de organism, implicat in raspunsul la stres al organismului.
Cortizonul este, de asemenea, un hormon, dar este inactiv atunci cand apare in mod natural in organism. Acesta se activeaza doar atunci cand este prezenta o enzima cunoscuta sub numele de cortizon reductaza, care transforma cortizonul in cortizol, forma ce poate fi utilizata de organism. Cortizonul poate fi, de asemenea, si o substanta de sinteza din clasa corticosteroizilor, cum este cortizonul utilizat in medicamnete pentru a trata o varietate de afectiuni inflamatorii.
Ce este cortizolul?
Cortizolul este un hormon steroid pe care corpul il produce in mod natural, sintetizat la nivelul glandelor suprarenale, care sunt localizate deasupra rinichilor si care fac parte din sistemul endocrin. Productia de cortizol este reglata de glanda pituitra.
Cortizolul joaca un rol deosebit de important in raspunsul la stres si la inflamatie, in reglarea metabolismului si in functionarea sistemului imunitar. De asemenea, activeaza raspunsul de ,,lupta sau fuga", ceea ce ajuta corpul sa se protejeze de eventualele pericole. In timpul unei situatii stresante sau periculoase, cortizolul ajuta la cresterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale si a tensiunii musculare si la oprirea functiilor care nu sunt considerate necesare in acest moment. Acest proces este util in episoade scurte, dar eliberarea prelungita de cortizol nu este benefica organismului.
Productia hiperactiva de cortizol poate duce la inflamatie cronica, scaderea performantei cognitive, oboseala suprarenala si, in cazuri rare, sindromul Cushing. Simptomele sindromului Cushing, o afectiune caracterizata printr-o supraincarcare a organismului cu cortizol, includ cresterea in greutate, cresterea stratului adipos la nivelul gatului si umelrilor, vergeturi de culoare violet si slabiciune musculara.
Ce este cortizonul?
Cortizonul este un alt hormon steroid produs de organism. Cortizonul natural este inactiv in corpul uman si se transforma in cortizol doar atunci cand este activat de o enzima numita 11b-hidroxisteroid dehidrogenaza de tip 1 (cunoscuta si sub denumirea de cortizon reductaza). Aceasta activare are loc la nivel hepatic. Odata procesat in ficat, functia sa este resimtita in principal la nivelul sistemului nervos central si la nivelul tesuturilor adipoase.
Cortizonul este prezent si in medicamente. Injectiile cu cortizon sunt tratamente sintetice care servesc ca un precursor al eliberarii cortizolului si sunt folosite pentru a atenua inflamatia intr-o serie de afectiuni. Cremele topice cu cortizon, cum ar fi hidrocortizonul, sunt folosite pentru a calma pruritul sau inflamatia pielii. Utilizarea repetata a tratamentelor pe baza de cortizon poate duce la osteoporoza, atrofia pielii, diabet, hipertensiune arteriala si chiar sindrom Cushing.
Puteti afla mai multe informatii din articolul Cortizolul.
Bibliografie:
Understanding Cortisol vs. Cortisone, Everlywell official website