Enzime digestive (grupa medicament)

Definitie:

Enzimele digestive reprezinta o clasa de proteine specializate responsabile de catalizarea unor reactii chimice ce au loc la nivel celular.

Clasificare:

-Amilaze - rol in descompunerea carbohidratilor

-Proteaze -rol in descompunerea proteinelor

-Lipaze - rol in descompunerea grasimilor

Efecte farmacodinamice:

-catalizeaza reactii chimice la nivel celular ce au rol in descompunerea nutrientilor in substante chimice ce pot fi absorbite de tractul digestiv

 Surse naturale de enzime digestive:

-fructe (ananas, papaya, avocado, etc.)

-legume

-miere neprocesata

-alimente fermentate

 

Indicatii terapeutice:

  • Insuficienta pancreatica exocrina (deficit de pancreatina) ce poate fi cauzata de pancreatita, fibroza chistica, inflamarea pancreasului sau cancer pancreatic.
  • Intoleranta la lactoza (deficit de  enzima numita lacaza ce are rol in descompunerea lactozei prezenta in lapte)

 

 

 

Bibliografie:

Pediatric Critical Care (Fourth Edition), 2011, Enzymes

Alyson Powell Key, What are digestive enzymes?, Nourish Web MD

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 04-05-2022

Medicamente din clasa Enzime digestive

Vezi Politica de confidentialitate date personale