Bataturi si calozitati (indicații)

Definitie:

Bataturile si calusurile sunt zone dure sau ingrosate ale pielii care pot fi dureroase.Ele se formeaza ca si raspuns de protectie al organismului impotriva frictiunii sau presiunii pe anumite zone.

Cauze:

Bataturile si calusurile sunt cauzate de frecare si presiune provenite din actiuni repetate:
-Purtarea unei incaltaminti neadecvate- pantofii stramti si tocurile inalte pot strange anumite zone ale picioarelor. Daca pantofii sunt prea mari, piciorul poate aluneca si se poate freca in mod repetat de pantof. De asemenea, piciorul se poate freca de o cusatura din interiorul pantofului. De asemenea, sosetele care nu se potrivesc pot fi o problema.
- Purtarea pantofilor  fara sosete poate provoca frictiune.
- Calusurile de pe maini pot rezulta din presiunea repetata in urma unor activitati ce presupun folosirea unor instrumente(instrumente de scris, instrumente muzicale, etc.).
-Componenta genetica- tendinta de a dezvolta bataturi se poate mosteni: keratosis punctata ar putea fi de cauza  genetica.

Simptome:

Semnele si simptomele bataturilor si calusurilor includ:

-O zona groasa, aspra a pielii
-O umflatura intarita, ridicata
-Sensibilitate sau durere sub piele
-Piele descuamata, uscata sau cu aspect de ceara

Bataturile si calusurile nu sunt acelasi lucru.

Bataturile sunt mai mici si mai adanci decat calusurile si au un centru dur inconjurat de piele umflata. Pot fi dureroase atunci cand sunt apasate. Bataturile tari se formeaza adesea pe varful degetelor de la picioare sau pe marginea exterioara a degetului mic. Bataturile moi tind sa se formeze intre degetele de la picioare.
Calusurile sunt rareori dureroase si tind sa se dezvolte pe punctele de presiune, cum ar fi calcaiele, picioarele, palmele si genunchii. Ele pot varia in marime si forma si sunt adesea mai mari decat bataturile.

 

Diagnostic:

Medicul va diagnostica probabil bataturile si calusurile examinandu-va zonele afectate. Acest examen ajuta la excluderea altor cauze ale pielii ingrosate, cum ar fi negii si chisturile. 

 

Tratament:

Tratamentul pentru bataturi si calusuri este acelasi. Implica evitarea actiunilor repetitive care le-au determinat sa se formeze. Purtarea pantofilor care se potrivesc si utilizarea unor dispozitive de protectie poate ajuta.

Daca o batatura sau un calus persista sau devine dureros in ciuda eforturilor dumneavoastra de autoingrijire, tratamentele medicale va pot ajuta:
-Eliminarea excesului de piele. Medicul poate taia pielea ingrosata sau poate taia o batatura mare cu un bisturiu. Acest lucru se poate face in timpul unei vizite la birou. Nu incercati singuri acest lucru, deoarece ar putea duce la o infectie.

-Plasturi cu anumite substante- se poate aplica, de asemenea, un plasture care contine acid salicilic . Astfel de plasturi se vand fara prescriptie medicala. Medicul sau farmacistul va va informa cat de des trebuie sa inlocuiti acest plasture. Incercati sa subtiati pielea ingrosata cu o piatra ponce, pila de unghii sau placa de smirghel inainte de a aplica un nou plasture.

-Daca trebuie sa tratati o zona mai mare, incercati acid salicilic fara prescriptie medicala sub forma de gel sau lichid .

-Insertii pentru incaltaminte. Daca prezentati si o deformare a piciorului, furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala va poate prescrie insertii de pantofi captusite la comanda (orteze) pentru a preveni bataturile sau calusurile recurente.

-Interventie chirurgicala. Medicul dumneavoastra va poate sugera o interventie chirurgicala pentru a corecta alinierea unui os care provoaca frecare. Acest tip de interventie chirurgicala se poate face fara spitalizare peste noapte.

Stil de viata si remedii la domiciliu:

Daca aveti diabet sau o alta afectiune care provoaca un flux sanguin scazut, consultati-va medicul inainte de a trata pe cont propriu o batatura sau o calozitate.

Daca nu aveti probleme de sanatate subiacente, incercati aceste sugestii pentru a ajuta la eliminarea bataturilor sau a calozitatilor:
-Inmuiati-va mainile sau picioarele in apa calda si sapun.Dupa ce ati inmuiat pielea afectata, folositi o piatra ponce sau pila . Acest lucru ajuta la indepartarea unui strat de piele intarita. Nu folositi un obiect ascutit pentru a taia pielea. Nu utilizati piatra ponce daca aveti diabet.
-Folositi tampoane/perne de protectie din spuma create special cu acest scop. Aplicati tamponul de spuma  pentru a proteja zona in care s-a format batatura sau calozitatea. Aveti grija cand utilizati substante lichide de indepartare a bataturii fara prescriptie medicala sau tampoane din spuma. Acestea contin acid salicilic, care poate irita pielea sanatoasa si poate duce la infectii, in special la persoanele cu diabet sau alte afectiuni care provoaca un flux sanguin slab. Puteti proteja pielea sanatoasa prin aplicarea de vaselina in zona din jurul bataturii sau calozitatii inainte de a utiliza un tampon medicamentos.

-Hidrateaza-ti pielea. Utilizati in mod regulat crema hidratanta pe maini si picioare.

-Purtati pantofi confortabili si sosete. Purtati pantofi si sosete potrivite ca si marime si confort.

 

Bibliografie:

Corns and calluses, Mayo Clinic Official website

Callus and corns, NHS UK official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 19-05-2022

Medicamente indicate in Bataturi si calozitati Bataturi si calozitati

Vezi Politica de confidentialitate date personale