Detoxifierea organismului (informatii utile)

Practicile care presupun detoxifierea organismului pot incuraja obiceiuri ce pot imbunatati procesele normale de detoxifiere ale organismului, cum ar fi o dieta sanatoasa, exercitii fizice, odihna si mentinerea hidratarii organismului. In organism se petrec continuu procese naturale de detoxifiere si de aceea, de regula, nu sunt necesare actiuni speciale in acest sens.


Ce este detoxifierea?

O detoxifiere este o modalitate de a elimina toxinele din organism si de a pierde in greutate. O varietate de diete, regimuri si terapii, numite uneori cure de detoxifiere sau de curatare a organismului, au fost recunoscute ca modalitati de a sustine eliminarea toxinelor din organism, de a pierde in greutate sau de a sustine sanatatea generala.
Programele de detoxifiere pot implica un singur proces sau o varietate de procese si abordari. Acestea pot include:
post
sucuri naturale si consumul altor lichide
consumul doar al anumitor alimente
utilizarea unor anumite suplimente
utilizarea unor extracte naturale
curatarea colonului 
reducerea expunerii la poluanti
sauna
Unele programe de detoxifiere pot fi nesigure sau pot fi abordate gresit. Pentru mai multe informatii despre siguranta anumitor practici ce sustin sau promit detoxifierea organismului, este indicat sa fie consultat medicul.
Corpul se detoxifiaza in mod natural prin mai multe mecanisme. Procese de detoxifiere au loc la nivel hepatic, renal, cat si la nivelul pielii.


Este eficienta detoxifierea organismului?

Sunt efectuate putine studii in ceea ce priveste eficacitatea metodelor care sustin detoxifierea organismului. Unele dovezi sugereaza ca detoxifierea poate ajuta la pierderea in greutate, la imbunatatirea rezistentei la insulina si la gestionarea tensiunii arteriale. Alte cercetari au descoperit ca dietele de detoxifiere nu sprijina o pierdere in greutate pe termen lung. Exista, de asemenea, putine cercetari in ceea ce priveste efectele pe termen lung ale detoxierii.


Care este rolul alimentatiei in procesul de detoxifiere?

Alimente care pot sustine detoxifierea

Prebioticele sunt nutrienti care ajuta la favorizarea proliferarii bacteriilor benefice din intestin. Este indicat un consum de alimente ce au in compozitie fibre, un aport suficient de lichide si exercitii fizice regulate pot mentine un tranzit intestinal sanatos, ceea ce poate contribui si la detoxifierea eficienta a organismului. Unele alimente, datorita continutului de prebiotice, pot sustine procesele naturale de detoxifiere ale organismului. Aceste alimente includ fructe, leguminoase, cereale integrale, seminte, fructe uscate si proteine slabe. Alimentele inflamatorii precum alimentele prajite, zaharoase, procesate si carnea rosie pot creste riscul de boli cronice precum diabetul, bolile de inima si obezitatea. 
Legumele bogate in antioxidanti pot ajuta la protejarea organismului de efectul radicalilor liberi si pot fi benefice in procesul de detoxifiere. Cateva exemple includ: sfecla, anghinare, varza rosie, cartofii dulci, brocoli, morcovi, avocado, ridichi, dovleac, varza alba, spanac
Consumul de fructe pot ajuta, de asemenea, in detoxifierea organismului. Antocianinii sunt pigmenti rosii, albastri sau violet prezenti in unele plante. Acesti pigmenti au proprietati antioxidante care ajuta la protejarea impotriva radicalilor liberi. Fructele bogate in antociani includ: fructe de padure, coacaze, strugurii.
Leguminoasele sunt si ele bogate in fibre. Conform unei recenzii din 2016, fibrele alimentare pot sustine procesul de detoxifiere la nivelul ficatului si pot ajuta la protejarea ficatului de procesele inflamatorii.
Legumele bogate in fibre includ: fasolea alba, lintea, nautul.
O recenzie din 2014, a descoperit ca anumite ierburi precum coriandrul, poate ajuta la eliminarea anumitor neurotoxine din organism, precum si a anumitor metale grele si a anumite toxine.
Ceaiul verde, ceaiul negru si ceaiul alb sunt foarte bogate in antioxidanti si pot sustine detoxifierea organismului.


Care este rolul miscarii si al exercitiilor fizice in procesul de detotoxifiere?

Transpiratia este o modalitate prin care corpul elimina in siguranta si eficient metalele grele precum nichelul, plumbul, cuprul, arsenul si mercurul. Un studiu publicat in 2022 a constatat ca transpiratia in urma exercitiilor dinamice, cum ar fi alergarea, poate elimina mai multe toxine decat transpiratia dupa sauna. De asemenea, miscarea contribuie la mentinerea unui tranzit intestinal sanatos. Exercitiile fizice ajuta la accelerarea sistemului digestiv, ceea ce va poate reduce expunerea la toxinele din alimente. Conform Departamentului de Sanatate din SUA, majoritatea adultilor ar trebui sa intretina activitate fizica de intensitate moderata aproximativ 150-300 de minute sau 75-150 de minute de exercitii aerobice de intensitate viguroasa pe saptamana. Sau acestea pot fi combinate. Exercitiile fizice pot reduce, de asemenea, simptomele anxietatii si depresiei.

Care este rolul hidratariii organismului in procesul de detoxifiere?
Hidratarea optima a organismului poate ajuta rinichii sa elimine toxinele. Si ceaiurile pot fi o optiune buna pentru a sustine detoxifierea organismului. Printre alte beneficii, aportul adecvat de apa este necesar pentru a mentine sanatatea sistemului digestiv. In functie de greutatea individuala si de nivelul de activitate, aportul adecvat de apa variaza, dar in general este cuprins intre 12-16 cani pe zi. Organismul este hidratat atunci cand culoarea urinei este incolor sau galben deschis.


Care este rolul odihnei in procesul de detoxifiere?

Este esential un somn de calitate si suficient pentru a sustine sanatatea generala a organismului si pentru a ajuta la recuperarea organismului. Odihna suficienta poate ajuta la reducerea stresului si a inflamatiei. Este recomandat ca adultii sa doarma aproximativ sapte pana la noua ore pe noapte. Este indicata evitarea stimulentelor precum alimente si bauturi care contin cofeina, cat si a alcoolului, inainte de culcare. De asemenea, este indicata evitarea ecranelor inainte de culcare si pastrarea unei temperaturi ambientale confortabile, racoroase si absenta luminii din incapere pe parcursul somnului.


Care sunt principalele tipuri de detoxifiere?

Detoxifierea renala

Detoxifierea rinichilor se realizeaza de obicei prin alimentatie, prin aport crescut de lichide sau cu ajutorul unui produs medicamentos. Rinichii au rolul de a elimina excesul de apa si toxinele din sange, asa ca este importanta sanatatea acestora.
De asemenea, rinichii elibereaza trei hormoni importanti:
Eritropoietina, care stimuleaza productia de globule rosii in maduva osoasa 
Renina, care regleaza tensiunea arteriala
Calcitriol, forma activa a vitaminei D pentru a mentine sanatatea oaselor si echilibrul chimic in organism

Extracte din plante utilizate in detoxifierea renala

Acestea se administreaza de obicei sub forma de ceai. Unele ingrediente din plante despre care se spune ca pot sustine sanatatea rinichilor sunt: ghimbirul, ginsengul, turmericul, papadia, trifoiul rosu, ienuparul, radacina de brusture si urzicile. Aceste plante pot actiona ca si diuretice.
Este important consultul medicului inainte de a administra plante sau extracte din plante mai ales daca exista probleme renale sau alte probleme ale tractului urinar. 

Alimente utilizate in detoxifierea renala

Aceste diete pot consta in sucuri (suc de merisoare, suc de sfecla suc de pepene rosu, suc de citrice), smoothie-uri sau intr-o lista de alimente specifice sau un anumit regim. Este important, de asemenea,  consultul medicului si sfatul medicului nutritionist inainte de a adopta aceste modificari in dieta.

Hidratarea 

Aportul suficient de apa este foarte important pentru sanatatea renala. De obicei, se recomanda ca adultii sa consume opt pahare de apa pe zi. Aceasta cantitate poate varia, totusi, in functie de varsta, starea de sanatate si activitatea fizica efectuata zilnic. In cazul unei boli renale, medicul poate oferi informatiile corecte in ceea ce priveste cantitatea adecvata de apa ce trebuie consumata zilnic.

Detoxifierea hepatica

Ficatul indeplineste un rol important in filtrarea toxinelor din sange, echilibrarea macro si micronutrientilor si in reglarea hormonilor.
Detoxifierea ficatului poate implica, de obicei, diete, ceaiuri, sucuri, vitamine, suplimente sau o combinatie de produse care pretind ca elimina toxinele din organism si ajuta la pierderea in greutate. De regula, procesele prin care ficatul transforma substantele cu potential nociv in metaboliti mai putin toxici, ajutand si la eliminarea pe diferite cai a acestor substante, nu necesita interventii suplimentare.

Exista insa, masuri ce pot sustine sanatatea hepatica si pot ajuta la pastrarea optima a functiei hepatice:

Limitarea consumului de alcool. Consumul de alcool pe termen lung si in cantitati mari poate conduce la boli precum ficatul gras alcoolic, hepatita alcoolica acuta, ciroza alcoolica. 

Monitorizarea medicatiei administrate. Exista numeroase medicamente care se metabolizeaza hepatic si care necesita monitorizare din acest punct de vedere.

Apelarea la sfatul medicului inainte de administrarea unui supliment alimentar.Suplimentele alimentare, chiar daca sunt naturale, pot contine extracte din plante care pot afecta functia hepatica.

Adoptarea unei diete care poate sustine sanatatea hepatica. O dieta bogata in alimente naturale, grasimi sanatoase, fibre si un aport hidric corespunzator poate ajuta la intretinerea sanatatii hepatice.

Practicarea miscarii si a exercitiilor fizice regulate

Evitarea toxinelor sub orice forma


Care pot fi riscuri potentiale si efecte secundare ale detoxifierii?

Exista asa numitele cure de detoxifiere care au devenit destul de populare si care pot necesita schimbari drastice ale stilului de viata care nu sunt intotdeauna benefice pentru organism. Aceste cure sau programe de detox sunt adesea restrictive, reducand la minimum aportul de calorii. Alte riscuri potentiale ale detoxifierii pot fi deshidratarea si dezechilibru electrolitic, dar si deficitul de nutrienti.

Efecte secundare
Este important consultul medicului inainte de a incepe orice cura sa program de detoxifiere. Exista mai multe efecte secundare ale pierderii rapide in greutate, ca si in cazul unei detoxifieri, cum ar fi:

aparitia constipatiei
aparitia diareei
aparitia oboselii
aparitia calculilor biliari
pierderea densitatii osoase
reducerea masei musculare
deshidratarea 
greata


 

Bibliografie:

Colon Cleanse: Is It Good for My Health?, WebMD official website
Bjorklund G, Cruz-Martins N, Goh BH, Mykhailenko O, Lysiuk R, Shanaida M, Lenchyk L, Upyr T, Rusu ME, Pryshlyak A, Shanaida V, Chirumbolo S. Medicinal Plant-Derived Phytochemicals in Detoxification. Curr Pharm Des. 2023 Aug 9. doi: 10.2174/1381612829666230809094242. Epub ahead of print. PMID: 37559241.
What are detoxing foods and what are their benefits?, Medical News Today official website
What is a full body detox, and do they work?, Medical News Today official website
"Detoxes" and "Cleanses": What You Need To Know, NIH official website
How To Detox Your Body, Health official website
What Is a Full-body Detox?, Healthline official website

What to Know About Kidney Cleanses, Verywell Health official website

7 Ways to Improve the Health of Your Liver, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 08-05-2024

Produse indicate pentru Detoxifierea organismului

Vezi Politica de confidentialitate date personale