Astenia de primavară (informatii utile)

Ce este astenia de primăvară?

Astenia de primăvară reprezintă un fenomen caracterizat de o stare de epuizare și oboseala constantă cauzată de schimbarea anotimpurilor. Poate fi însoțită și de o stare de melancolie sau de o ușoară depresie.
 
Cât durează astenia de primăvara?

Astenia de primăvara durează, în medie, două sau trei săptămâni.
 
Care sunt cauzele asteniei de primăvara?

• Se presupune că originea asteniei de primăvara sau asteniei sezoniere are legătură cu hipotalamusul, o glandă localizată la nivelul creierului care are rolul de a regla temperatura corpului, senzația de sete, de sațietate, ciclul somnului și calitatea acestuia. Activitatea hipotalamusului suferă modificări odată cu schimbarea vremii, a temperaturii sau a cantității de lumină naturală.

• Schimbările de mediu (schimbarea temperaturii, lumina excesiva, modificările climatice) solicita organismul, acesta consumând o cantitate suplimentara de energie.

• Scăderea beta endorfinelor poate conduce la modificări psihologice și scăderea nivelului de energie.

• Prezența polenului și apariția anumitor tipuri de alergii poate crește discomfortul fizic și psihic.

• Modificarea ceasului biologic se produce datorită cantității mai mari de lumină și datorită faptului că durata zilei crește. Anumite celule de la nivelul retinei au rolul de a raspunde la anumiți stimuli și de a trimite semnale către creier, producandu-se astfel modificări în ciclul somnului.

• Rezervele de serotonină („hormonul fericirii”) ale organismului, a cărei producție depinde de lumina zilei, se epuizează în timpul iernii, iar efectele melatoninei („hormonul somnului”) se accentuează. Când zilele devin mai lungi în primăvară, organismul își reajustează nivelurile hormonale și se eliberează mai multe endorfine, testosteron și estrogen. Aceste schimbări epuizează organismul, care răspunde printr-o senzație de oboseală.


 
Care sunt simptomele asteniei de primăvara?

Deși simptomele comune ale asteniei de primăvara sunt oboseala și epuizarea, frecvent pot fi însoțite și de următoarele manifestări:

● iritabilitate și schimbări de dispoziție
● pierderea poftei de mâncare
● oboseala și somnolența pe timpul zilei
● tristețe fară o cauză concretă
● scăderea libidoului
● dureri de cap
● dificultate de concentrare
● afectarea memoriei


 Cum se poate diagnostica astenia?

Diagnosticul în astenia de primăvara poate fi pus prin excluderea altor posibile afecțiuni sau condiții medicale ce pot cauza aceleași simptome.

Medicul va pune întrebări în legătură cu simptomele prezentate, în ce constă acestea și când au apărut. Medicul poate recomanda testarea urinei și teste de sânge pentru a identifica posibile semne de infecție sau afecțiuni medicale care pot cauza o stare de slăbiciune.

Anumite condiții de sănătate pot provoca oboseală și slăbiciune generalizată, cum ar fi: gripa, bolile tiroidiene, anemie, boala celiaca, sindromul de oboseală cronică, fibromialgia, depresia, anxietata, lipsa de somn, apneea, diabetul zaharat, insuficiență cardiacă congestivă, deficit de vitamina B-12, cancerul, accidentul vascular cerebral, atacul de cord. Deși slăbiciunea cauzată de cancer poate apărea lent pe o perioadă lungă de timp, slăbiciunea cauzată de un atac de cord sau un accident vascular cerebral apare adesea imediat.

Astenia poate sa apara si ca un efect secundar al unor medicamente: tranchilizante ușoare pentru tratarea anxietății, antidepresive, antihistaminice, chimioterapie, opioide.

Anumite afecțiuni corelate cu îmbătrânirea pot duce, de asemenea, la astenie: anumite boli musculare, artrită, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), boli renale, boli hepatice, insomnie sau alte tulburări de somn.

 

Cum se poate face față asteniei? Ce măsuri se pot lua?

Astenia de primvară este o manifestare trecătoare, nu necesită tratament special, dar sunt masuri ce pot ajuta la o adaptare mai ușoară a organismului.
Se poate opta pentru o adaptare graduală, reglând din timp orele de somn, orarul meselor și practicând un program de exerciții fizice.
Respectând câteva reguli simple, se poate îmbunătăți tonusul depășind mai ușor astenia de primăvara:
● O dieta bogată în fructe și legume ce aduc un aport important de vitamine, minerale și alti nutrienți. În caz de deficiențe, este importantă corectarea lor prin administrarea de suplimente alimentare, deoarece o serie de carențe pot genera ca simptome oboseala (deficit de fier, de vitamine din complexul B, deficit de calciu, de magneziu sau de vitamina D)
● Un orar al meselor bine stabilit ajută la evitarea fluctuației glucozei din sânge
● Respectarea celor opt ore de somn pe noapte ajută la reglarea sistemului nervos și la refacerea fizică a organismului.
● Menținerea corpului hidratat prin aport de lichide, sucuri naturale (în cantitate limitata datorită conținutului foarte mare de zaharuri), ceaiuri.
● Practicarea unui sport sau activității fizice moderate cel puțin 30 minute pe zi ajută la producerea serotoninei și dopaminei, doi hormoni cu funcție importantă în stabilirea stării de bine.

Tratamentul naturist include:

 ● Extracte sau produse cu efect tonic și energizant precum polenul, lăptișorul de matcă, orzul verde, ginsengul, Rhodiola sau plante adaptogene precum Aswaganda;
 ●  Se verifică împreună cu medicul posibilitatea administrării acestor remedii, excluzând riscul alergiilor sau interacțiunilor cu anumite tratamente preexistente.

În concluzie, astenia nu reperezinta o boala în sine, ci un cumul de manifestări ce are legătură cu adaptarea organismului la noile condiții de mediu, este o afecțiune tranzitorie și nu necesită tratament medicamentos obligatoriu. Însă, daca simptomele persistă mai mult de două-trei săptămâni, este cazul să consultați un medic care va evalua simptomele existente.

 

● Is it spring asthenia?, HospitalDaluz official website.
● What is spring asthenia and how to fight it, Novamedicum official website.
● Arakelyan, Hayk. (2019). Springtime lethargy, Reasearch Gate official website
● What Is Asthenia?, healthline official website
 
  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.

Pagina actualizata la data de: 03-04-2024

Produse din categoria Astenia de primavară

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale