Ce este chimioterapia?
Termenul de chimioterapie este frecvent utilizat pentru a descrie administrarea substantelor medicamentoase pentru a trata cancerul. Dar nu toate medicamentele utilizate in tratamentul canceului functioneaza in acelasi mod. Chimioterapia traditionala utilizeaza medicamente care sunt citotoxice, ceea ce inseamna ca pot ucide celulele tumorale. Exista, de asemenea, si alte medicamente care sunt utilizate pentru a trata cancerul in moduri diferite, inclusiv terapia tintita, terapia hormonala si imunoterapia.
Chimioterapia este considerata un tratament sistemic, deoarece medicamentele ajung in intregul organism si pot ucide celulele canceroase care s-au raspandit prin metastazare in alte zone ale corpului localizate la distanta fata de tumora primara. Acest lucru diferentiaza chimioterapia de alte tratamente precum chirurgia si radiatiile.
Termenul de ,,chimioterapie" a fost inventat de chimistul german Paul Ehrlich, care a investigat utilizarea medicamentelor pentru tratarea bolilor infectioase. Radioterapia si chirurgia au fost pilonii de baza ai managementului cancerului in anii 1960. Pe masura ce micrometastazele si reaparitia cancerului dupa interventii chirurgicale si radioterapie au devenit evidente, chimioterapia combinata a inceput sa castige importanta in medicina.
Cum functioneaza chimioterapia?
Celulele canceroase cresc si se divid necontrolat. Scopul chimioterapiei este de a inhiba proliferarea celulara si multiplicarea celulelor tumorale, evitand astfel invazia altor tesuturi si metastazarea. Dar acest lucru are ca rezultat si efecte toxice din cauza efectului exercitat si asupra celulelor normale.
Agentii traditionali chimioterapici afecteaza in primul rand sinteza macromoleculara si functia celulelor neoplazice prin interferarea cu sinteza ADN-ului, ARN-ului sau a proteinelor sau functionarea corespunzatoare a acestora.
Mecanismele celulare care favorizeaza sau suprima proliferarea si diferentierea celulara sunt extrem de complexe.
Cum poate fi utilizata chimioterapia?
Oncologul poate indica chimioterapia in diferite scopuri:
- Terapie neoadjuvanta: Chimioterapia este utilizata pentru a micsora o tumora inainte de operatie sau inainte de radioterapie.
- Terapie adjuvanta: Chimioterapia este utilizata dupa o interventie chirurgicala sau dupa radioterapie pentru a distruge celulele canceroase remanente.
- Terapie curativa: Chimioterapia este utilizata ca si tratament pentru cancer.
- Terapie paliativa: Chimioterapia micsoreaza tumorile si diminueaza simptomele, dar nu vindeca cancerul.
Cum pot fi clasificate medicamentele chimioterapice?
Agentii chimioterapeutici se pot clasifica in functie de mecanismul de actiune:
Agenti de alchilare
Mecanism de actiune: Aceste medicamente produc o grupare alchil instabila, R-CH2+, care reactioneaza cu centrii nucleofili la nivelul roteinelor si al cizilor nucleici. Agentii de alchilare inhiba replicarea si transcrierea ADN-ului.
Toxicitate: mielosupresie, mucozita, greata si varsaturi, neurotoxicitate, alopecie.
Toxicitate pe termen lung: fibroza pulmonara, infertilitate, tumori maligne secundare
- Derivati de azot din mustar - bendamustina, ciclofosfamida, ifosfamida
- Derivati de nitrozouree - carmustina, lomustina
- Analogi de platina - carboplatina, cisplatina, oxaliplatina
- Triazeni-Dacarbazina, procarbazina, temozolamida
- Alchil sulfonati- Busulfan
- Etilenimine- Thiotepa
Antimetaboliti
Mecanism de actiune: Inhiba replicarea ADN-ului.
• Analogi de citidina - azacitidina, decitabina, citarabina, gemcitabina
Mecanism de actiune: inhiba ADN metiltransferaza (azacitidina, decitabina) sau ADN polimeraza (citarabina, gemcitabina)
Toxicitate: Mielosupresie in general. Doza mare de citarabina provoaca neurotoxicitate, conjunctivita. Gemcitabina provoaca cresteri ale enzimelor hepatice, pneumonita interstitiala.
• Antagonisti ai folatilor - metotrexat, pemetrexed
Mecanism de actiune: reduce acidul folic, care este esential in sinteza nucleotidelor purinice si a timidilatului.
Toxicitate: mielosupresie, mucozita, hepatotoxicitate, nefrotoxicitate, reactii cutanate.
• Analogi de purina - cladribina, clofarabina, nelarabina
Mecanism de actiune: analogi structurali ai guaninei si actioneaza ca metaboliti falsi.
Toxicitate: mielosupresia, imunosupresia, expun pacientii la risc de infectii oportuniste.
• Analogi de pirimidina - fluorouracil (5-FU), capecitabina (promedicament al 5-FU).
Mecanism de actiune: metabolitul activ formeaza un complex covalent stabil cu timidin sintetaza in prezenta acidului folic redus, interferand prin urmare cu sinteza si repararea ADN-ului.
Toxicitate: mucozita, diaree, mielosupresie limitatoare de doza.
Agenti antimicrotubulari
• Inhibitori ai topoizomerazei II
- Antraciclinele: doxorubicina, daunorubicina, idarubicina, mitoxantrona
Mecanism de actiune : Inhiba sinteza ARN si ADN. In plus, inhiba topoizomeraza II, determinand inhibarea repararii ADN-ului, ducand la blocarea sintezei ADN si ARN.
Toxicitate: mielosupresie, cardiotoxicitate (cumulativa), mucozita.
- Epipodofilotoxine (Etoposide si Teniposide)
• Inhibitori ai topoizomerazei I: Irinotecan, Topotecan
Mecanism de actiune: blocarea eliberarii topomerazei I
Toxicitate: Irinotecan provoaca diaree limitatoare de doza. Topotecanul provoaca neutropenie limitatoare de doza, trombocitopenie.
• Taxani - paclitaxel, docetaxel, cabazitaxel
Mecanism de actiune: Perturbarea echilibrului de polimerizare si depolimerizare a microtubulilor provocand functia celulara anormala si intreruperea replicarii ducand la apoptoza.
Toxicitate: reactii de hipersensibilitate, mielosupresie, neuropatie periferica.
• Alcaloizi din Vinca: vinblastina, vincristina, vinorelbina
Mecanism de actiune: Acesti compusi se leaga de tubulina si inhiba formarea microtubulilor, opreste dezvoltarea celulara in metafaza.
Toxicitate: Neuropatie periferica (afectate atat functia motrica, cat si senzoriala), mielosupresie.
Antibiotice
Exemple de antibiotice utilizate ca agenti de chimioterapie sunt urmatoarele: actinomicina D, bleomicina, daunomicina.
Mecanism de actiune: inhiba sinteza ARN si ADN.
Toxicitate: toxicitate pulmonara cumulativa, hiperpigmentare
Diverse
• Hidroxiuree
Mecanism de actiune: inhiba ribonucleozid difosfat reductaza.
Toxicitate: mielosupresie, reactii dermatologice.
• Tretinoina
Mecanism de actiune: derivat de vitamina A; favorizeaza diferentierea celulara.
Toxicitate: sindrom de diferentiere APL - febra, simptome cardiopulmonare.
• Trioxid de arsen
Mecanism de actiune: Induce diferentierea celulara.
Toxicitate: prelungirea intervalului QT, Sindromul de diferentiere APL.
• Inhibitori de proteazom:
Bortezomib utilizat in mielomul multiplu.
Toxicitate: Neuropatie periferica.
Cum decurge administrarea chimioterapiei?
Chimioterapia este de obicei sistemica, ceea ce inseamna ca medicamentele chimioterapice actioneaza la nivelul intregului organism. Medicamentele chimioterapice pot fi administrate pe cale intravenoasa ( in majoritatea cazurilor), injectabil, pe cale orala sau local.
Unele tipuri de cancer nu raspund bine la chimioterapia sistemica. In anumite cazuri, este posibil sa ca tratamentul chimioterapic sa se concentrze asupra unei anumite zone a corpului.
Cat dureaza chimioterapia?
Durata tratamentului chimioterapic depinde de tipul de chimioterapie pentru care opteaza medicul oncolog. O sedinta de tratament poate dura de la cateva minute la cateva ore.
Majoritatea persoanelor au nevoie de mai multe sedinte de chimioterapie. O singura sedinta de chimioterapie poate implica administrarea tratamentului timp de cateva zile sau saptamani, urmata de o perioada de pauza. Pauza permite organismului sa se recupereze dupa tratament.
Tratamentele de chimioterapie sunt de obicei proceduri care se efectueaza ambulatoriu, ceea ce inseamna ca pacientul poate parasi spitalul in aceeasi zi.
Care sunt simptomele si reactiile adverse ale chimioterapiei?
Medicamentele pentru chimioterapie vizeaza toate celulele cu multiplicare rapida, inclusiv celulele canceroase. Acest lucru inseamna ca medicamentele pentru chimioterapie distrug celulele canceroase, dar pot afecta si alte celule sanatoase si functionale, provocand potential efecte secundare. Celulele sanguine si celulele pielii, celulele din foliculii de par si din tractul digestiv sunt exemple de celule care cresc si se inmultesc rapid.
De aceea, unele efecte secundare comune ale chimioterapiei apar la nivelul acestor zone:
- Anemie- Anemia este o complicatie frecventa a chimioterapiei mielosupresoare.
- Risc crescut de sangerare- Dupa tratamentul cu chimioterapice, este posibil ca numarul trombocitelor sa scada timp de 10 pana la 14 zile. Un numar scazut de trombocite scade capacitatea corpului de a opri fenomenul de sangerarea.
- Constipatie- Unele chimioterapie pot provoca constipatie. De asemenea, unele analgezice si unele antiemetice utilizate pentru a contracara efectele secundare ale chimioterapiei pot provoca constipatie.
- Diaree- Unele chimioterapice pot irita celulele tractului digestiv.
- Oboseala- Oboseala cauzata de tratamentul cu chimioterapice poate varia de la oboseala usoara la oboseala extrema. Oboseala poate debuta rapid sau se poate intensifica treptat.
- Caderea parului- Unele chimioterapice pot provoca caderea parului. Caderea parului incepe de obicei la aproximativ 2 pana la 4 saptamani dupa primul tratament de chimioterapie. Parul va incepe sa creasca inapoi la cateva luni dupa ultimul tratament. Parul poate creste din nou cu o culoare sau cu o textura diferita.
- Greata, varsaturi sau pierderea poftei de mancare- Unele chimioterapie pot provoca greata si varsaturi. Acest lucru se datoreaza faptului ca chimioterapia afecteaza zonele creierului care controleaza senzatia de greata sau celulele care captusesc tractul digestiv.
- Mucozita- Unele chimioterapie pot provoca mucozita care se manifesta prin roseata, tumefiere, sensibilitate sau chiar ulceratii si rani la nivelul cavitatii orale. Simptomele pot debuta in trei pana la 10 zile dupa primul tratament chimioterapic.
- Supresia activitatii sistemului imunitar- Un sistem imunitar slabit poate fi cauzat de neutropenie. Neutropenia reprezinta un numar scazut de neutrofile in sange. Neutrofilele sunt un tip de globule albe care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. Neutropenia este adesea cauzata de chimioterapie. Neutropenia creste riscul de a dezvolta infectii.
- Neuropatie (amorteala sau furnicaturi la nivelul mainilor si picoarelor)- Unele forme de chimioterapie pot afecta nervii de la nivelul mainilor sau picioarelor. Este posibil ca acest lucru sa se manifeste prin amorteala sau furnicaturi in degetele de la maini, de la picioare sau ambele. Acest lucru poate dura o perioada scurta de timp sau pentru tot restul vietii, in functie de cat timp este administrat tratamentul chimioterapic.
- Modificari ale pielii si unghiilor- Unele forme de chimioterapie pot provoca modificari la nivelul pielii. Este posibil sa se modifice nuanta pielii, a unghiilor, a limbii si a venelor in care sunt administrate medicamentele chimioterapice. Este posibil sa apara, de asemenea, modificari generale la nivelul pielii, cum ar fi uscaciune si mancarime. Unghiile tale pot deveni fragile si casante si se pot crapa.
- Sensibilitate la frig- Sensibilitatea la frig este cauzata de temperaturile scazute, cum ar fi vremea rece, alimentele reci si bauturile reci. Sensibilitatea la frig se manifesta prin amorteala sau crampe la nivelul mainilor si picioarelor. Este posibil sa apara furnicaturi la nivelul buzelor si al limbii sau spasme la nivelul gatului si maxilarului.
Cat dureaza efectele secundare ale chimioterapiei?
Multe efecte secundare ale chimioterapiei vor disparea dupa oprirea tratamentului. Unele efecte ale chimioterapiei, totusi, pot sa nu apara decat dupa luni sau ani de la tratament. Efectele tardive ale chimioterapiei pot include:
- Probleme cognitive (memorie si gandire), numite si ,,creier chimio"
- Menopauza precoce
- Cardiotoxicitate sau probleme cardiace cauzate de tratamentul cancerului
- Neuropatie sau simptome de afectare a nervilor
- Infertilitate
Ce presupune pregatirea pentru chimioterapie?
Inainte de a incepe administrarea chimioterapiei, se vor efectua o serie de teste pentru a determina starea de sanatate a pacientului, pentru a stabili daca se poate administra chimioterapia si ce tip de chimioterapie poate fi administrat.
Chimioterapia afecteaza fiecare persoana in mod diferit, asa ca poate fi dificila pregatire anterioara tratamentului. Cu toate acestea, exista cateva lucruri care pot fi facute in avans pentru a face mai usor fata tratamentului si oricaror efecte secundare ce pot fi experimentate.
Stil de viata
Consumarea unor alimente hranitoare, hidratarea, dormitul suficient si exercitiile fizice regulate pot ajuta la reducerea unora dintre efectele secundare ale chimioterapiei.
Pregatirea unui bagaj pentru sedintele de chimioterapie
Un mic bagaj pentru sesiunile de chimioterapie care ar putea include imbracaminte calduroasa, gustari sanatoase, balsam de buze, carti, casti pentru a asculta muzica sau un laptop, ar putea spori confortul pacientului.
Gestionarea stresului si a anxietatii
Apelarea la membrii familiei, persoane apropiate, prieteni si la ajutorul unui psihoterapeut poate fi benefic. De asemenea, invatarea unor strategii de relaxare sau de meditatie pentru a ajuta la gestionarea anxietatii poate fi de ajutor.
Vizita la dentist
Infectiile si sangerarile sunt mai probabile in timpul chimioterapiei, asa ca cel mai bine este sa se trateze orice carie sau problema dentara inainte de a incepe tratamentul. Problemele dentare care apar in timpul tratamentului pot intrerupe, de asemenea, chimioterapia.
Informarea in ceea ce priveste efectele secundare ale tratamentului
Cunoasterea din timp a efectelor secundare poate ajuta la o mai buna gestionare a acestora. In cazul caderii parului, pacientul se poate tunde, i cazul unor simptome precum greata si varsaturile, acesta se poate interesa din timp despre posibila medicatie ce poate fi administrata in acest sens, etc.
Verificarea compatibilitatii tratamentului cu alte medicamente administrate de pacient
Este important sa se comunice medicului si farmacistului despre orice alte medicamente administrate. Unele medicamente fara prescriptie medicala, unele remedii alternative, extracte din plante si vitamine pot afecta modul in care actioneaza chimioterapia.
Citeste in continuare despre Alimente interzise si alimente permise in timpul chimioterapiei.
Bibliografie:
Chemotherapy, Cleveland Clinic official website
How Is Chemotherapy Used to Treat Cancer?, American Cancer society official website
Chemotherapy to Treat Cancer, National cancer Institute official website
Chemotherapy, Healthline official website
Amjad MT, Chidharla A, Kasi A. Cancer Chemotherapy. [Updated 2023 Feb 27]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
How do I prepare for chemotherapy, Cancer Council official website
Managing Your Chemotherapy Side Effects, Memorial Sloan Kattering Cancer Center official website
Jerome E. Groopman, Loretta M. Itri, Chemotherapy-Induced Anemia in Adults: Incidence and Treatment, JNCI: Journal of the National Cancer Institute, Volume 91, Issue 19, 6 October 1999, Pages 1616-1634, https://doi.org/10.1093/jnci/91.19.1616
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona