Dependenta de spray-uri nazale (informatii utile)

Ce inseamna de fapt dependenta de picaturi de nas sau de un spray nazal?

Diferenta dintre efectul de rebound si dependenta

Efectul de rebound si dependenta de o substanta nu sunt acelasi lucru.
O dependenta de o substanta modifica chimia creierului si modifica modul in care o persoana actioneaza. 
Un efect de rebound are loc atunci cand nasul se obisnuieste cu medicamentul din spray-ul nazal, atat de mult incat spray-ul nu mai functioneaza pentru a ameliora congestia.
Dependenta de o substanta implica imposibilitatea abtinerii de la consumul (pofta de consum) substantei respective si continuarea utilizarii substantei chiar daca persoana e constienta ca ii afecteaza sanatatea.

Insa, de multe ori termenul de dependenta este utilizat pentru a face referire la fenomenul de rebound medicamtos sau la rinita medicamentoasa.

Efectul de rebound

Spray-urile nazale care contin substante decongestionante (oximetazolina, xilometazolina, fenilefrina, etc.), daca sunt administrate mai mult de 3-5 zile consecutiv, pot produce fenomenul numit efect de rebound. ,,Rinita medicamentosa", sau ,,efectul de rebound", apar atunci cand se utilizeaza excesiv anumite spray-uri nazale si corpul dezvolta o toleranta (obisnuinta). Este posibil ca, in timp, sa fie nevoie de o doza mai mare de spray nazal pentru ameliorarea congestiei nazale. Daca se stopeaza brusc utilizarea spray-ul nazal, congestia nazala s-ar putea agrava. De aceea, unele persoane cred ca pot deveni dependente de spray-urile nazale.

 

Exista mai multe tipuri de picaturi/ spray-uri nazale?

Exista mai multe tipuri de picaturi sau spray-uri nazale a caror recomadare este pentru utilizare pe perioade diferite de timp si care sunt recomandate in anumite afectiuni. Cel mai bun spray nazal sau cele mai bune picaturi pentru nas sunt cele potrivite afectiunii prezente. De exemplu, exista spray-uri nazale ce contin substante antihistaminice, utilizate pentru ameliorarea manifestarilor de tip alergic (congestie, rinoree) care trebuie administrate zilnic, pe perioade mai lungi de timp si care nu creeaza dependenta. In cazul inflamatiei cronice a mucoasei nazale, de regula, se utilizeaza spray-urile sau picaturile nazale ce contin substante corticosteroide.

Spray-uri/ picaturi nazale care nu dau dependenta

Spray-uri nazale sau picaturi nazale ce contin corticosteroizi

Spray-urile nazale ce contin corticosteroizi reduc inflamatia cronica a cailor nazale. Substantele frecvent utilizate in componeneta lor este: Budesonid, Fluticazona, Triamcinolon, Mometazona. Unele spray-uri de tipul acesta se elibereaza pe baza de prescriptie medicala.
Spray-urile nazale cu steroizi sunt sigure pentru utilizare pe termen lung la adulti insa pot prezenta efectele secundare precum:
- senzatie de usturime si arsura la nivelul cailor nazale
- stranut
- iritatia gatului

Spray-uri nazale sau picaturi nazale ce contin substante antihistaminice 

Acest tip de spray-uri nu creeaza dependenta. Acestea sunt utilizate pentru reducerea congestiei cauzate de un raspuns alergic imun. Substantele utilizate in componeneta acestora sunt: Azelastina, Olopatadina.
Efectele secundare posibile ale spray-urilor cu azelastina includ:
- gust amar
- oboseala
- dureri musculare
- senzatie de arsura nazala

Spray-urile nazale sau picaturi nazale ce contin solutii saline sau apa de mare

Acest tip de picaturi sau spray-uri nazale hidrateaza mucoasa nazala, pot elimina mucusul, alergenii si alti iritanti. 

Spray-urile sau picaturile nazale cu steroizi, cu antihistaminice sau cele pe baza de solutii saline sau apa de mare nu creeaza obisnuinta si trebuie administrate perioade mai lungi (atat cat recomanda medicul) pentru a-si face efectul.
In cazul unei alergii, este indicat consultul medicului si prescrierea unui tratament personalizat.

 

Spray-uri/ picaturi nazale care dau dependenta

Spray-urile nazale decongestionante 

Acestea sunt spray-urile nazale utilizate frecvent in raceli, gripa sau infectii ale sinusurilor. Substantele utilizate in compozitia acestora sunt: Oximetazolina, Fenilefrina, Xylometazolina.
Cand sunt utilizate unul dintre aceste spray-uri mai mult de cateva zile consecutiv, se poate instala toleranta. Decongestionantele actioneaza prin vasoconstrictie (ingusteaza vasele de sange)si reduc inflamatia asociata cu hiperproductia de mucus. Acest lucru ajuta la eliminarea congestiei. Dar daca acesta este utilizat prea mult sau prea des, se creaza un cerc vicios: se utilizeaza un spray decongestionant pentru a elimina simptomele congestive, dar daca se utilizeaza prea mult, corpul se va obisnui cu acesta si simptomele vor reveni de fiecare data cand acesta nu este utilizat.
Urmatoarele reactii adverse pot sa apara la utilizarea decongestionantelor nazale:
- senzatie de arsura sau usturime nazala
- secretie crescuta de mucus 
- uscaciune nazala
- stranut
- nervozitate
- greata
- ameteala
- durere de cap
- dificultati de a adormi 
Unele reactii adverse pot fi grave si pot necesita consult medical.

 

Cum poate fi tratat efectul de rebound la decongestionantele nazale?

Studiile arata ca persoanele care au administrat gresit decongestionantele nazale, luni sau chiar ani de zile, pot fi tratate cu succes. Recuperarea dureaza de obicei mai putin de o saptamana, iar simptomele de sevraj pot fi gestionate cu usurinta.
Cercetarile sugereaza ca cea mai buna modalitate de a opri utilizarea excesiva a decongestionantelor nazale este trecerea la un spray nazal pe baza de corticosteroizi sub supraveghere medicala. Studiile arata ca recidiva este foarte rara.
Mai pot fi utilizate metode precum reducerea treptata a dozei de congestionant nazal prin administrarea acestuia intr-o singura nara sau intr-un singur moment al zilei.

 

Cum poate fi prevenit fenomenul de rebound la decongestionantele nazale?

Cea mai buna metoda de a preveni rinita medicamentoasa este utilizarea corecta a decongestionantelor nazale, conform prescriptiei medicale sau conform sfatului medicului sau farmacistului. De regula, nu se recomada utilizarea acestora mai mult de 3-5 zile.
Decongestivele nazale functioneaza cel mai bine pentru congestia pe termen scurt cauzata de un virus sau de o infectie.

 

Bibliografie:
This Is Why Your Nasal Spray Stopped Working (and What To Do About It), Cleveland Clinic official website
Can You Be Addicted to Nasal Spray?, WebMD official website
Can You Become Addicted to Nasal Spray?, Healthline official website
Is nasal spray addiction a cause for concern?, Medical News Today official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 18-09-2023

Produse din categoria Dependenta de spray-uri nazale

Vezi Politica de confidentialitate date personale