Diabetul (afecțiuni medicale)

Ce este diabetul?

Diabetul este o boala cronica care apare fie atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina, fie atunci cand organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Insulina este un hormon care regleaza glicemia.

Hiperglicemia, numita si cresterea glicemiei sau cresterea concentratiei glucozei din sange, este un efect comun al diabetului necontrolat si, in timp, duce la deteriorarea grava a multor sisteme ale organismului, in special a nervilor si a vaselor de sange.

 

Care este impactul diabetului la nivel global?

In 2014, 8,5% dintre adultii cu varsta de 18 ani si peste aveau diabet. In 2019, diabetul a fost cauza directa a 1,5 milioane de decese si 48% din toate decesele cauzate de diabet au avut loc inainte de varsta de 70 de ani. Alte 460 000 de decese datorate bolilor renale au fost cauzate de diabet, iar glicemia crescuta cauzeaza aproximativ 20% dinte decesele de cauza cardiovasculara.
Intre 2000 si 2019, a existat o crestere cu 3% a ratelor de mortalitate standardizate in functie de varsta din cauza diabetului. In tarile cu venituri medii inferioare, rata mortalitatii din cauza diabetului a crescut cu 13%.

Care sunt tipurile de diabet?

Diabetul de tip 1

Diabetul de tip 1 (cunoscut ca insulinodependent, juvenil sau cu debut in copilarie) se caracterizeaza printr-o productie deficitara de insulina si necesita administrarea zilnica de insulina. In 2017 erau 9 milioane de persoane cu diabet de tip 1, majoritatea dintre ele traind in tari cu venituri mari. Nu se cunosc cauzele si nici mijloace de preventie.

Simptomele includ excretia excesiva de urina (poliurie), sete (polidipsie), foame constanta, pierdere in greutate, modificari ale vederii si oboseala. Aceste simptome pot aparea brusc.

Diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 (numit non-insulinodependent) rezulta din utilizarea ineficienta a insulinei de catre organism. Peste 95% dintre persoanele cu diabet au diabet de tip 2. Acest tip de diabet este in mare parte rezultatul excesului de greutate corporala si al inactivitatii fizice.
Simptomele pot fi similare cu cele ale diabetului de tip 1, dar sunt adesea mai putin marcate. Ca urmare, boala poate fi diagnosticata la cativa ani de la debut, dupa ce au aparut deja complicatii.
Pana de curand, acest tip de diabet era observat doar la adulti, dar acum apare tot mai frecvent si la copii.

Diabet gestational

Diabetul gestational este hiperglicemia cu valori ale glicemiei peste cele normale, dar sub cele diagnosticate in cadrul diabetului. Diabetul gestational apare in timpul sarcinii.
Femeile cu diabet gestational prezinta un risc crescut de complicatii in timpul sarcinii si la nastere. Aceste femei si, eventual, copiii lor sunt, de asemenea, expusi unui risc crescut de diabet de tip 2 in viitor.
Diabetul gestational este diagnosticat prin screening prenatal, mai degraba decat prin simptomele raportate.

Toleranta scazuta la glucoza si glicemie a jeun modificata

Toleranta scazuta la glucoza si glicemia a jeun modificata sunt conditii intermediare in tranzitia dintre normalitate si diabet. Persoanele cu aceste modificari prezinta un risc crescut de a evolua spre diabet de tip 2, desi acest lucru nu este inevitabil.

 

 

Care sunt simptomele diabetului?

Simptomele diabetului depind de cat de mare este glicemia. Unele persoane, mai ales daca au prediabet sau diabet de tip 2, pot sa nu aiba simptome. In diabetul de tip 1, simptomele tind sa apara rapid si sa fie mai severe.
Unele dintre simptomele diabetului de tip 1 si ale diabetului de tip 2 sunt:
- Senzatie de sete accentuata
- Senzatie frecventa de urinare
- Pierdere neintentionata in greutate
- Prezenta corpilor cetonici in urina. Corpii cetonici apar atunci cand are loc o degradare a grasimilor si a muschilor si nu exista suficienta insulina disponibila.
- Senzatie de oboseala si slabiciune.
- Senzatie de iritabilitate sau alte modificari ale dispozitiei.
- Vedere incetosata.
- Vindecare lenta a ranilor
- Infectii frecvente, cum ar fi infectii ale gingiilor, ale pielii si infectii vaginale.

Pe langa simptomele generale ale diabetului, barbatii cu diabet pot experimenta:
- o scadere a apetitului sexual
- disfunctie erectila (DE)
- forta musculara redusa

Femeile cu diabet pot avea simptome precum:
- uscaciunea vaginala
- infectii ale tractului urinar
- infectii fungice
- piele uscata, mancarime

 

Care sunt cauzele diabetului?

Pentru a intelege diabetul, este important sa intelegem mecanismul prin care se produce hiperglicemia. Insulina este un hormon secretat de pancreas. Pancreasul elibereaza insulina in sange. Insulina scade cantitatea de zahar din sange, favorizand utilizarea acesteia la nivel celular. Pe masura ce nivelul zaharului din sange scade, la fel scade si secretia de insulina din pancreas.
Glucoza este un zahar si reprezinta o sursa de energie pentru celulele care alcatuiesc muschii si alte tesuturi. Glucoza provine din doua surse majore: alimente si ficat.
Zaharul este absorbit in sange,de unde intra in celule cu ajutorul insulinei. Ficatul stocheaza glucoza sub forma unor depozite numite glicogen. Cand nivelurile de glucoza sunt scazute, cum ar fi atunci cand nu ati mancat de ceva timp, ficatul descompune glicogenul stocat in glucoza. Acest lucru va mentine nivelul de glucoza intr-un interval optim.
Cauza exacta a majoritatii tipurilor de diabet este necunoscuta. In toate cazurile, glucoza se acumuleaza in sange. Acest lucru se datoreaza faptului ca pancreasul nu produce suficienta insulina sau aceasta nu isi indeplineste rolul corespunzator. Atat diabetul de tip 1, cat si cel de tip 2 pot fi cauzate de o combinatie de factori genetici sau de mediu. Nu este clar care ar putea fi acesti factori.


Care sunt factorii de risc pentru diabet?

Factorii de risc pentru diabet depind de tipul de diabet. Istoricul familial poate juca un rol important in aparitia tuturor tipurilor de diabet. Factorii de mediu favorizanti pot creste riscul de diabet de tip 1.
De asemenea, rasa sau etnia pot influenta riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Desi nu este clar de ce, anumiti oameni, inclusiv negrii, hispanicii, indienii americani si americanii asiatici - sunt expusi unui risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.
Prediabetul, diabetul de tip 2 si diabetul gestational sunt mai frecvente la persoanele supraponderale sau obeze.

 

Care sunt complicatiile diabetului?

Complicatiile pe termen lung ale diabetului se dezvolta treptat. Cu cat sunteti diabetic de mai mult timp, si cu cat glicemia este mai putin controlata, cu atat este mai mare riscul de complicatii:
- Boli cardiovasculare. Diabetul creste in mare masura riscul aparitiei multor probleme cardiace. Acestea pot include boala coronariana cu durere in piept (angina), atac de cord, accident vascular cerebral si ingustarea arterelor (ateroscleroza). 
- Leziuni ale nervilor (neuropatie). O concentratie prea mare de glucoza poate afecta vasele mici de sange (capilare) care hranesc nervii, in special la nivelul picioarelor. Acest lucru poate provoca furnicaturi, amorteala, arsuri sau durere care, de obicei, incepe la varful degetelor de la picioare sau de la maini si se extinde treptat in sus.
Leziunile nervilor de la nivelul tractului digestiv poate cauza probleme precum greata, varsaturi, diaree sau constipatie. La barbati, poate duce la disfunctie erectila.
- Leziuni renale (nefropatie). Rinichii detin milioane de grupuri mici de vase de sange (glomeruli) care filtreaza toxinele din sange. Diabetul poate deteriora acest sistem delicat de filtrare.
- Leziuni oculare (retinopatie). Diabetul poate deteriora vasele de sange de la nivelul ochiului (retinopatie diabetica). Acest lucru ar putea duce la orbire.
- Lezarea piciorului. Leziunile nervilor de la nivelul picioarelor sau fluxul sangvin slab catre picioare creste riscul aparitiei multor complicatii ale picioarelor.
- Afectiuni ale pielii si gurii. Diabetul va poate predispune la probleme ale pielii, inclusiv infectii bacteriene si fungice.
- Afectarea auzului. Problemele de auz sunt mai frecvente la persoanele cu diabet.
- Boala Alzheimer. Diabetul de tip 2 poate creste riscul de dementa, cum ar fi boala Alzheimer.
- Depresie. Simptomele depresiei sunt frecvente la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 si de tip 2.
Majoritatea femeilor care au diabet gestational nasc copii sanatosi. Cu toate acestea, nivelurile de zahar din sange netratate sau necontrolate pot cauza probleme pentru mama si fat.

Complicatiile pe care diabetul gestational le poate avea asupra fatului sunt:
- Crestere in exces. Glucoza suplimentara poate traversa placenta. Glucoza suplimentara stimuleaza pancreasul bebelusului sa produca un plus de insulina. Acest lucru poate determina copilul sa creasca prea mare. Poate duce la o nastere dificila si, uneori, la necesitatea unei cezariene.
- Nivel scazut de zahar din sange. Uneori, bebelusii mamelor cu diabet gestational dezvolta hipoglicemie la scurt timp dupa nastere. Acest lucru se datoreaza faptului ca productia proprie de insulina este ridicata.
- Diabetul de tip 2 mai tarziu in viata. Copiii mamelor care au diabet gestational au un risc mai mare de a dezvolta obezitate si diabet de tip 2 mai tarziu in viata.
- Moarte. Diabetul gestational netratat poate duce la decesul copilului fie inainte, fie la scurt timp dupa nastere.
Complicatiile cauzate de diabetul gestational la mama pot fi:
- Preeclampsie. Simptomele acestei afectiuni includ hipertensiune arteriala, prea multe proteine in urina si umflarea picioarelor.
- Diabet gestational. Daca ai avut diabet gestational intr-o sarcina, este mai probabil sa il dezvoltati si in sarcinile urmatoare.

Cum poate fi diagnosticat diabetul?

Simptomele diabetului de tip 1 apar de multe ori brusc si adesea acestea reprezinta motivul pentru verificarea nivelului de zahar din sange. Deoarece simptomele altor tipuri de diabet si prediabet apar treptat sau pot sa nu fie usor de observat, Asociatia Americana de Diabet (ADA) a elaborat linii directoare de screening. ADA recomanda ca urmatoarele persoane sa fie testate pentru diabet:
- Oricine are un indice de masa corporala mai mare de 25 (23 pentru asiaticii americani), indiferent de varsta, care prezinta factori de risc suplimentari. Acesti factori includ hipertensiune arteriala, niveluri atipice de colesterol, un stil de viata inactiv, antecedente de sindrom de ovare polichistice sau boli de inima, ruda apropiata cu diabet.
- Orice persoana in varsta de peste 35 de ani este sfatuita sa faca un screening initial al glucozei din sange. Daca rezultatele sunt normale, acestea ar trebui sa fie examinate la fiecare trei ani.
- Femeile care au avut diabet gestational sunt sfatuite sa fie testate pentru diabet la fiecare trei ani.
- Oricine a fost diagnosticat cu prediabet este sfatuit sa fie testat in fiecare an.
- Oricine are HIV este sfatuit sa fie testat.

Teste pentru diabet zaharat de tip 1 si tip 2 si prediabet

- Testul hemoglobinei glicate (A1C). Acest test de sange, care nu necesita post alimentar, arata nivelul mediu de zahar din sange pe ultimele 2 pana la 3 luni. Masoara procentul de zahar din sange atasat de hemoglobina, proteina purtatoare de oxigen din globulele rosii.
- Glicemia din sange aleatoriu. O proba de sange va fi prelevata la un moment dat. Indiferent de cand ati mancat ultima data, un nivel de zahar din sange de 200 de miligrame pe decilitru (mg/dL) - 11,1 milimoli pe litru (mmol/L) sau mai mare sugereaza diabet.
- Glicemia din sange a jeun. Se va preleva o proba de sange dupa ce nu ati mancat nimic cu o seara inainte. Un nivel de zahar din sange a jeun mai mic de 100 mg/dL (5,6 mmol/L) este normal. Un nivel de zahar din sange a jeun de la 100 la 125 mg/dL (5,6 pana la 6,9 mmol/L) este considerat prediabet. Daca este de 126 mg/dL (7 mmol/L) sau mai mare la doua teste diferite, aveti diabet.
- Test de toleranta orala la glucoza. Pentru acest test, se recomanda pauza alimentara peste noapte. Apoi, se masoara nivelul zaharului din sange. Apoi beti un lichid cu zahar, iar nivelurile de zahar din sange sunt testate in mod regulat in urmatoarele doua ore.
Un nivel de zahar din sange mai mic de 140 mg/dL (7,8 mmol/L) este normal. O valoare mai mare de 200 mg/dL (11,1 mmol/L) dupa doua ore inseamna ca aveti diabet. O valoare cuprinsa intre 140 si 199 mg/dL (7,8 mmol/L si 11,0 mmol/L) inseamna ca aveti prediabet.

Daca medicul dumneavoastra crede ca ati putea avea diabet de tip 1, va poate testa urina pentru a cauta prezenta corpilor cetonici. Corpii cetonici sunt un produs secundar care apar atunci cand muschii si grasimea sunt utilizate pentru energie. De asemenea, medicul dumneavoastra va efectua probabil un test pentru a vedea daca sunt prezenti autoanticorpi asociati diabetului.

 

Care este tratamentul diabetului?


In functie de tipul de diabet, monitorizarea glucozei serice, insulina si medicamentele orale pot face parte din tratamentul dumneavoastra. Adoptarea unei diete sanatoase, mentinerea unei greutati sanatoase si efectuarea unei activitati fizice regulate sunt, de asemenea, parti importante ale gestionarii diabetului.

Tratamente pentru toate tipurile de diabet

O parte importanta a gestionarii diabetului - precum si a sanatatii generale - este mentinerea unei greutati sanatoase printr-o dieta sanatoasa si un plan de exercitii fizice:
- Regimul in caz de diabet. Nu exista o dieta specifica pentru diabet. Va trebui sa va concentrati dieta pe fructe, legume, proteine  slabe si cereale integrale. Acestea sunt alimente bogate in nutrienti si fibre si sarace in grasimi si calorii. De asemenea, se recoamnda reducerea aportului de grasimi saturate, carbohidratii rafinati si dulciuri. Alimentele cu zahar sunt permise ocazional. Acestea trebuie luate in considerare ca parte a planului alimentar.
Intelegerea a ce si cat trebuie sa mancatii poate fi o provocare. Un dietetician acreditat va poate ajuta sa creati un plan de masa care se potriveste obiectivelor dumneavoastra de sanatate, preferintelor alimentare si stilului de viata. Aceasta va include probabil si contorizarea carbohidratilor, mai ales daca aveti diabet de tip 1 sau utilizati insulina ca parte a tratamentului.
- Activitate fizica. Toata lumea are nevoie de activitate aerobica regulata, nu numai persoanele diabetice. Activitatea fizica reduce nivelul de glucoza din sange prin transferarea glucozei in celule, unde este folosit pentru energie. Activitatea fizica face, de asemenea, organismul mai sensibil la insulina. Asta inseamna ca organismul dumneavoastra are nevoie de mai putina insulina pentru a transporta glucoza catre celule.
Obtineti acordul medicului dumneavoastra pentru tipul de exercitiu pentru care doriti sa optati. Apoi alegeti activitatile care va plac, cum ar fi mersul pe jos, inotul sau ciclismul. Cel mai important este sa faceti din activitatea fizica o parte a rutinei zilnice.
Efectuati cel putin 30 de minute sau mai mult de activitate fizica moderata in majoritatea zilelor saptamanii sau cel putin 150 de minute de activitate fizica moderata pe saptamana. 

Tratamente pentru diabetul de tip 1 si tip 2

Tratamentul pentru diabetul de tip 1 implica injectii cu insulina sau utilizarea unei pompe de insulina, controale frecvente ale glucozei din sange si contorizarea carbohidratilor. Pentru unele persoane cu diabet zaharat de tip 1, transplantul de pancreas sau transplantul de celule insulare poate fi o optiune.

Tratamentul diabetului de tip 2 implica in principal modificari ale stilului de viata, monitorizarea glucozei din sange, impreuna cu medicamente orale pentru diabet, insulina sau ambele.

Monitorizarea glicemiei
In functie de planul de tratament, puteti verifica si inregistra glicemia de pana la patru ori pe zi sau mai des daca administrati insulina. Monitorizarea atenta este singura modalitate de a va asigura ca nivelul zaharului din sange ramane in intervalul tinta. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care nu administreaza insulina isi verifica, in general, glicemia mult mai rar.
Persoanele care primesc terapie cu insulina pot alege, de asemenea, sa-si monitorizeze nivelul zaharului din sange cu un monitor continuu de glucoza. Desi aceasta tehnologie nu a inlocuit inca complet glucometrul, poate reduce numarul de intepaturi necesare pentru a verifica glicemia si poate oferi informatii importante despre tendintele nivelului de zahar din sange.

Chiar si cu un management atent, nivelurile de zahar din sange se pot schimba uneori in mod imprevizibil. Cu ajutorul medicului diabetolog, veti afla cum se modifica nivelul zaharului din sange ca raspuns la alimentatie, activitate fizica, medicamente, boala, alcool si stres. Pentru femei, veti afla cum se modifica nivelul zaharului din sange ca raspuns la modificarile nivelului hormonal.
Pe langa monitorizarea zilnica a zaharului din sange, medicul va recomanda probabil testarea regulata a A1C pentru a masura nivelul mediu de zahar din sange pentru ultimele 2 pana la 3 luni.
In comparatie cu masurarea zilnica a glicemiei, testarea A1C arata mai bine cat de bine functioneaza planul dumneavoastra de tratament pentru diabet. Un nivel mai ridicat de A1C poate semnala necesitatea unei schimbari a medicatiei orale, a regimului de insulina sau a planului de masa.

Terapia cu insulina
Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 au nevoie de terapie cu insulina pentru a supravietui. Multe persoane cu diabet zaharat de tip 2 sau diabet gestational au nevoie si de terapie cu insulina.

Sunt disponibile multe tipuri de insulina, inclusiv cu actiune scurta (insulina obisnuita), insulina cu actiune rapida, insulina cu actiune lunga si optiuni intermediare. In functie de nevoile dumneavoastra, medicul va poate prescrie un amestec de tipuri de insulina pe care sa le utilizati in timpul zilei si al noptii.
Insulina nu poate fi administrata pe cale orala pentru a scadea zaharul din sange, deoarece enzimele stomacului interfereaza cu actiunea insulinei. Insulina este adesea injectata folosind un ac fin si o seringa sau un stilou injector.
O pompa de insulina poate fi, de asemenea, o optiune. Pompa este un dispozitiv de dimensiunea unui mic telefon mobil purtat in exteriorul corpului. Un tub conecteaza rezervorul de insulina la un tub (cateter) care este introdus sub pielea abdomenului.

Medicatia orala
Uneori, medicul dumneavoastra va poate prescrie si alte medicamente orale sau injectabile. Unele medicamente pentru diabet va ajuta pancreasul sa elibereze mai multa insulina. Altele previn producerea si eliberarea de glucoza din ficat, ceea ce inseamna ca aveti nevoie de mai putina insulina pentru a directiona glucoza catre celule.
Altii blocheaza actiunea enzimelor stomacale sau intestinale care descompun carbohidratii, incetinind absorbtia acestora sau fac tesuturile mai sensibile la insulina. 
Poate fi utilizata si o alta clasa de medicamente numite inhibitori ai SGLT2. Acestea functioneaza impiedicand rinichii sa reabsorba glucoza filtrata in sange. In schimb, zaharul este eliminat prin urina.

Transplantul
La unele persoane care au diabet de tip 1, transplantul de pancreas poate fi o optiune. Se studiaza si transplanturile de insulite. Cu un transplant de pancreas reusit, nu ar mai fi nevoie de terapie cu insulina.
Dar transplanturile nu au intotdeauna succes. Si aceste proceduri prezinta riscuri grave. Aveti nevoie de o viata intreaga de medicamente imunosupresoare pentru a preveni respingerea organelor. Aceste medicamente pot avea efecte secundare grave. Din acest motiv, transplanturile sunt de obicei rezervate persoanelor al caror diabet nu poate fi controlat sau celor care au nevoie si de transplant de rinichi.

Chirurgie bariatrica
Unele persoane cu diabet zaharat de tip 2 care sunt obezi si au un indice de masa corporala mai mare de 35 pot fi ajutate prin interventia chirurgicala bariatrica. Persoanele care au avut bypass gastric au observat imbunatatiri majore ale nivelului de zahar din sange. Dar riscurile si beneficiile pe termen lung ale acestei proceduri pentru diabetul de tip 2 nu sunt inca cunoscute.

Tratament pentru diabetul gestational

Controlul nivelului de glucoza din sange este esential pentru a mentine o sarcina sanatoasa. De asemenea, va poate impiedica sa aveti complicatii in timpul nasterii. Pe langa faptul ca aveti o dieta sanatoasa si faceti exercitii regulate, planul dumneavoastra de tratament poate include monitorizarea glucozei din sange. In unele cazuri, puteti utiliza si insulina sau medicamente orale.
Medicul va monitoriza nivelul glucozei din sange in timpul travaliului. Daca nivelul glicemiei creste, copilul poate elibera niveluri ridicate de insulina. Acest lucru poate duce la scaderea zaharului din sange imediat dupa nastere.

Tratament pentru prediabet

Daca aveti prediabet, alegerea unui stil de viata sanatos va poate ajuta sa readuceti nivelul glucozei din sange la normal. Mentinerea unei greutati sanatoase prin exercitii fizice si alimentatie sanatoasa poate ajuta. Cel putin 150 de minute de miscare pe saptamana si pierderea a aproximativ 7% din greutatea corporala poate preveni sau intarzia diabetul de tip 2.
Medicamentele, cum ar fi metformina, statinele si medicamentele pentru hipertensiune arteriala pot fi o optiune pentru unele persoane cu prediabet si alte afectiuni, cum ar fi bolile de inima.

 

 

Bibliografie:

What is Diabetes?, CDC (Centers for Disease Control and Prevention) official website

Diabetes, WHO ( World Health Organization) official website

Diabetes, NHS official website

Diabetes, Mayo Clinic official website

Stephanei Watson, Marina Basina, Everything You Need to Know About Diabetes, Healthline official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 22-12-2022

Produse din categoria Diabetul

Non-farma (60)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Extract de afin negru Bilberry 470 g,, 90 capsule, VitaKing

Extract de afin negru Bilberry 470 g,, 90 capsule, VitaKing

(3)
41,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Crom natural forte 200 mcg, 30 capsule, Rotta Natura

Crom natural forte 200 mcg, 30 capsule, Rotta Natura

11,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Ceai Antidiabetic, 30 g, Hypericum

Ceai Antidiabetic, 30 g, Hypericum

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Momyrtidiab, 60 capsule, Hypericum

Momyrtidiab, 60 capsule, Hypericum

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Ceai antidiabetic, 20 plicuri, Hypericum

Ceai antidiabetic, 20 plicuri, Hypericum

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Extract de scortisoara si de ginseng Wellion, 30 capsule, Med Trust

Extract de scortisoara si de ginseng Wellion, 30 capsule, Med...

30,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Glicemonorm Forte Experti in Extracte, 60 comprimate, Dacia Plant

Glicemonorm Forte Experti in Extracte, 60 comprimate, Dacia...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Glicemonorm, 60 comprimate, Dacia Plant

Glicemonorm, 60 comprimate, Dacia Plant

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Myrtilovit, 60 tablete, Parapharm

Myrtilovit, 60 tablete, Parapharm

21,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Momordica & Crom, 60 capsule, Pro Natura

Momordica & Crom, 60 capsule, Pro Natura

15,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Bautura speciala cu aroma de fructe de padure Diben, 4 x 200 ml, Fresenius Kabi

Bautura speciala cu aroma de fructe de padure Diben, 4 x 200...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Bautura speciala cu aroma de vanilie Diben, 4 x 200 ml, Fresenius Kabi

Bautura speciala cu aroma de vanilie Diben, 4 x 200 ml, Fresenius...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
GlucoNature Plus, 60 cpsule, Qingdao Heshoutang

GlucoNature Plus, 60 cpsule, Qingdao Heshoutang

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Picolinat de crom 100 mcg, 90 tablete, Solgar

Picolinat de crom 100 mcg, 90 tablete, Solgar

50,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Picolinat de crom 200 mcg, 90 capsule, Solgar

Picolinat de crom 200 mcg, 90 capsule, Solgar

92,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Glicemo Stabil, 60 capsule, Herbagetica

Glicemo Stabil, 60 capsule, Herbagetica

24,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Extract purificat de rasina Mumie, 60 tablete, Damar General Trading

Extract purificat de rasina Mumie, 60 tablete, Damar General...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Momordica Extract, 30 capsule, Rotta Natura

Momordica Extract, 30 capsule, Rotta Natura

11,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Hyper Diab Forte, 60 capsule, Hypericum

Hyper Diab Forte, 60 capsule, Hypericum

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Ceai antidiabetic, 50 g, Stef Mar

Ceai antidiabetic, 50 g, Stef Mar

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Fitodiabetin, 60 capsule, Steaua Divina

Fitodiabetin, 60 capsule, Steaua Divina

39,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Bio-Chrom, 30 tablete, Pharma Nord

Bio-Chrom, 30 tablete, Pharma Nord

43,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Gymnema sylvestre, 30 capsule, Pro Natura

Gymnema sylvestre, 30 capsule, Pro Natura

10,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Momordica, 60 capsule, Hypericum

Momordica, 60 capsule, Hypericum

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Sirop patlagina cu muguri de plop si propolis, 200 ml, Elidor

Sirop patlagina cu muguri de plop si propolis, 200 ml, Elidor

17,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Sirop muguri de pin cu patlagina si propolis, 200 ml, Elidor

Sirop muguri de pin cu patlagina si propolis, 200 ml, Elidor

17,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Sirop cu muguri de brad, cu patlagina si propolis, 200 ml, Elidor

Sirop cu muguri de brad, cu patlagina si propolis, 200 ml, Elidor

17,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Sirop muguri de pin cu muguri de plop si propolis, 200 ml, Elidor

Sirop muguri de pin cu muguri de plop si propolis, 200 ml, Elidor

17,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Daitab, 120 tablete, Ayurmed

Daitab, 120 tablete, Ayurmed

(1)
47,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Scortisoara, 70 capsule, Favisan

Scortisoara, 70 capsule, Favisan

29,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Crom, 40 capsule, Favisan

Crom, 40 capsule, Favisan

18,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Aterom stop, 40 capsule, Favisan

Aterom stop, 40 capsule, Favisan

16,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Armurariu, 40 capsule, Favisan

Armurariu, 40 capsule, Favisan

13,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Argila, 40 capsule, Favisan

Argila, 40 capsule, Favisan

(1)
13,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Antistres, 40 capsule, Favisan

Antistres, 40 capsule, Favisan

(1)
18,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Anghinare, 40 capsule, Favisan

Anghinare, 40 capsule, Favisan

13,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Cinnamon, 60 capsule, Pro Natura

Cinnamon, 60 capsule, Pro Natura

14,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Glicostat,  M97,  60 capsule, Fares

Glicostat, M97, 60 capsule, Fares

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Diabrot Forte, 30 capsule, Rotta Natura

Diabrot Forte, 30 capsule, Rotta Natura

16,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Extract din fructe de Afin, 30 capsule, Rotta Natura

Extract din fructe de Afin, 30 capsule, Rotta Natura

(1)
13,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Acid Alfa Lipoic cu Biotina si Crom, 30 capsule, Cosmopharm

Acid Alfa Lipoic cu Biotina si Crom, 30 capsule, Cosmopharm

(1)
34,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Zuccarin, 60 tablete, New Nordic

Zuccarin, 60 tablete, New Nordic

66,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Diabecalm, 30 capsule, Adams Vision

Diabecalm, 30 capsule, Adams Vision

27,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Favidiab, 250 ml, Favisan

Favidiab, 250 ml, Favisan

23,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Dibi-12, 30 capsule, Bio Vitality

Dibi-12, 30 capsule, Bio Vitality

63,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Ceai Laridiab, 100 g, Larix

Ceai Laridiab, 100 g, Larix

(1)
5,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Ceai Laridiab, 40 plicuri, Larix

Ceai Laridiab, 40 plicuri, Larix

7,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Pudra indulcitor natural Xylitol, 400 g, Miradent

Pudra indulcitor natural Xylitol, 400 g, Miradent

66,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Mladite de Afin Gemoderivat, 30 doze, Hofigal

Mladite de Afin Gemoderivat, 30 doze, Hofigal

(1)
14,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Afin, 40 capsule, Favisan

Afin, 40 capsule, Favisan

13,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Control Diab, 60 comprimate, Alevia

Control Diab, 60 comprimate, Alevia

51,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Diamant indulcitor tablete, 650 bucati, Kruger&Co

Diamant indulcitor tablete, 650 bucati, Kruger&Co

8,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Glucose Optimizer Jarrow Formulas, 120 tablete, Secom

Glucose Optimizer Jarrow Formulas, 120 tablete, Secom

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Ceai Glicostat M96, 50 g, Fares

Ceai Glicostat M96, 50 g, Fares

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Hyper Stevia Rebaudiana, 50 ml, Hypericum

Hyper Stevia Rebaudiana, 50 ml, Hypericum

(2)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Dulcostevina pulbere, 25 g, Vitalia

Dulcostevina pulbere, 25 g, Vitalia

28,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Vitamine si minerale Diabetiker Aktiv, 30 comprimate, Doppelherz

Vitamine si minerale Diabetiker Aktiv, 30 comprimate, Doppelherz

(2)
22,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Diabetin, 30 capsule, Pro Natura

Diabetin, 30 capsule, Pro Natura

7,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Cinnamon, 30 capsule, Pro Natura

Cinnamon, 30 capsule, Pro Natura

8,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Glicemonorm, 200 ml, Dacia Plant

Glicemonorm, 200 ml, Dacia Plant

Vezi Politica de confidentialitate date personale