Ce sunt frisoanele?
Frisoanele reprezinta un raspuns involuntar al corpului prin care acesta incearca sa-si regleze temperatura. Acestea se pot manifesta prin tremur, agitatie si inclestarea maxilarelor. Tremurul face ca muschii sa se contracte si sa se relaxeze, proces ce poate conduce la incalzirea corpului.
Frisoanele pot fi de natura fizica, psihologica sau ambele.
Frisoanele pot sa apara si la debutul unei infectii. Cel mai adesea sunt asociate cu febra sau pot precede un episod febril sau o crestere a temperaturii centrale a corpului.
Care sunt cauzele aparitiei frisoanelor?
Temperatura corpului poate varia din mai multe motive, cum ar fi expunerea la frig, antrenamente lungi sau din cauza unor afectiuni. Cand temperatura corpului scade, frisoanele sunt modalitatea corpului de a incerca sa o readuca la normal.
Cauzele frisoanelor insotite de febra
In cazul in care frisoanele sunt insotite de febra este foarte probabil ca acestea sa fie provocate de o infectie virala sau bacteriana.
- Gripa. In cazul gripei, febra si frisoanele apar adesea in acelasi timp. Rolul acestora este de a regla temperature centrala a corpului, dar si de a ucide virusul cauzator. Daca gripa este cauza frisoanelor, este posibil sa apara si simptome suplimentare precum durere in gat sau tuse, congestive nazala si rinoree, dureri musculare, oboseala, durere de cap, greata, varsaturi, diaree.
- Infectii bacteriene. Frisoanele pot sa apara si in infectii precum pneumonia, infectiile ale tractului urinar si in malarie. Daca o infectie bacteriana este cauza frisoanelor, pot sa apara simptome suplimentare precum febra, tusea, dureri in gat, congestive nazala, dificultati de respiratie, durere sau senzatie de arsura la urinare, diaree, dureri de burta.
- Infectie urinara si calculi renali. In cazul in care calculii renali irita sau blocheaza tractul urinar, acestia pot provoca o infectie care se poate manifesta prin frisoane, dar si prin simptome suplimentare precum durere in partea laterala la nivelul spatelui, dureri de burta sau dureri inghinale, durere la urinare, senzatie de urinare frecventa, urina colorata in roz, rosu sau maroniu, urina tulbure sau cu miros fetid.
Cauzele frisoanelor neinsotite de febra
Frisoanele pot sa apara si fara a fi insotite de febra din mai multe motive, inclusiv din cauza unor afectiuni medicale care scad temperatura corpului.
- Temperatura scazuta. Atunci cand corpul este expus la temperature scazute poate pierde caldura mai repede decat o produce. Frisoanele sunt modul in care corpul incearca sa regleze acest dezechilibru termic.
- Hipotermia. Daca corpul pierde caldura mai repede decat o poate produce, temperatura corpului incepe sa scada. Daca temperatura corpului scade sub o anumita limita, se poate instala starea de hipotermie. Hipotermia este o afectiune medicala severa care poate duce la pierderea cunostintei si la moarte. Hipotermia se poate instala daca organismul este expus la vreme extrem de rece pentru o perioada lunga de timp sau daca este scufundat in apa rece o perioada lunga de timp.
- Tiroida subactiva (hipotiroidism). Tiroida este o glanda care produce hormoni care ajuta corpul sa isi mentina temperature normala. Daca tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni, temperature corpului scade si pot sa apara frisoanele. Pe langa frisoane neinsotite de febra, pot sa apara si alte simptome precum uscaciunea pielii, oboseala, depresie.
- Hipoglicemie. Hipoglicemia se instaleaza atunci cand nivelul glucozei din sange scade sub un anumit nivel. Hipoglicemia apare frecvent la persoanele care sufera de diabet. Desi este rar, persoanele fara diabet pot dezvolta hipoglicemie. Hipoglicemia se poate manifesta prin frisoane neinsotite de febra, anxietate, tremurat, slabiciune, transpiratii, senzatie de foame, greata, somnolenta.
- Medicamente. Unele medicamente, inclusiv antidepresivele, medicamentele pentru migrene si drogurile ilicite, pot provoca frisoane. Frisoanele pot sa apara la incepututl tratamentului medicamentos, cand au loc modificari de doza, cand este intrerupt brusc tratamentul sau cand se depaseste doza prescrisa de medic.
- Anemie. Corpul utilizeaza fierul pentru a produce hemoglobina, o proteina care transporta oxigen catre tesuturi si furnizeaza energie corpului. Cand nivelul de fier este scazut si apare anemia, aceasta se poate manifesta prin oboseala, ameteli si senzatie de frig insotita de frisoane.
Alte cauze ale frisoanelor
Doua din trei persoane prezinta frisoane si tremur atunci cand se trezesc dintr-o anestezie generala. Unele persoane pot manifesta frisoane in urma unei descarcari de adrenalina dupa un eveniment traumatizant, cum ar fi un accident. Traumele psihologice, inclusiv tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) se pot manifesta prin tremurat.
Alte afectiuni precum leucemia, giardioza sau atacurile de panica pot provoca frisoane.
Bufeurile din menopauza pot fi insotite, de asemenea, de frisoane.
Care sunt simptomele asociate frisoanelor?
Atunci cand apar frisoanele, muschii creeaza caldura contractandu-se si relaxandu-se rapid. Simptomele care pot insoti frisoanele, pe langa tremurat, includ:
- senzatie de frig
- piele de gaina
- piele palida
Cum pot fi diagnosticate frisoanele?
In scopul stabilirii unui diagnostic medicul poate studia istoricul medical al pacientului, poate efectua anamneza si un examen fizic. Ulterior, in cazul in care este necesar, se vor efectua teste de diagnosticare pentru a verifica daca o infectie bacteriana sau o infectie virala provoaca frisoanele.
Testele de diagnosticare pot include: teste de sange, cultura din sputa, analiza urinei, radiografie toracica pentru a diagnostica pneumonia, tuberculoza sau alte infectii.
Care este tratamentul frisoanelor?
Imbracamintea groasa, in straturi sau incalzirea spatiului poate ajuta la gestionarea frisoanelor provocate de frig. Bauturile calde pot ajuta la cresterea temperaturii interne a corpului.
Daca o boala, o infectie sau o alta problema de sanatate provoaca frisoanele, tratarea afectiunii ar trebui sa elimine acest simptom. Tratamentele variaza in functie de cauza de baza. Acestea pot include:
- Antibiotice pentru infectii bacteriene
- Medicatie antiparazitara pentru bolile parazitare
- Medicamente antivirale pentru infectii virale
- Medicamente fara prescriptie medicala, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, pentru afectiuni care provoaca frisoane insotite de febra
Bibliografie:
Chills, Medline Plus official website
Chills, Cleveland Clinic official website
What You Should Know About the Chills, Healthline official website
Why Do I Have Chills?, Healthline official website
What causes chills?, Medical News today official website
7 Causes for Chills Without Fever and Tips for Treatment, Healthline official website
What Causes Chills Without Fever?, Heealthline official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona