Masturbarea (informatii utile)

Ce este masturbarea si care sunt efectele sale asupra organismului?

Masturbarea reprezinta autostimularea organelor genitale sau a altor parti ale corpului pentru a obtine excitare si placere sexuala sau orgasm. Unele persoane utilizeaza si jucarii sexuale in acest scop.
Masturbarea este un comportament foarte obisnuit, chiar si in randul persoanelor care au un partener sexual. Intr-un studiu*, 95% dintre barbati si 89% dintre femei au declarat ca s-au masturbat. Masturbarea este primul act sexual experimentat de majoritatea barbatilor si femeilor. 
Activitatea sexuala, inclusiv masturbarea, au legatura cu eliberarea de neurotransmitatori implicati in reglarea dispozitiei si in aparitia si intensificarea senzatiei de placere.
Cercetarile arata ca masturbarea, precum si alte activitati sexuale care duc la placere sexuala sau orgasm, declanseaza eliberarea de hormoni si substante chimice precum:
- Dopamina: este un neurotransmitator important implicat in motivatie, miscare si recompensa.
- Oxitocina: hormonul ,,iubirii", oxitocina are o gama larga de efecte comportamentale si fiziologice, cum ar fi favorizarea aparitiei comportamentului tipic sexual, social si al celui matern, toate asociate cu fericirea. 
- Serotonina: Serotonina este un neurotransmitator care ajuta la aparitia sentimentului de fericire, optimism si satisfactie. Exista, de asemenea, o legatura intre nivelurile mai ridicate de serotonina si o crestere a bunei dispozitii.
- Endorfine: Endorfinele sunt cunoscute ca substante chimice care reduc durerea. Acestea sunt responsabile de starea placuta ce apare dupa efectuarea unui antrenament sau a exercitiilor fizice.
- Prolactina: Prolactina este un hormon care controleaza raspunsurile fiziologice la reproducere, gestionarea stresului si reglarea emotionala.
- Endocannabinoizi: acesti neurotransmitatori sunt esentiali pentru aparitia senzatiei de recompensa dupa exercitii fizice, interactiune sociala si dupa ingerarea alimentelor. De asemenea, ajuta la reglarea unor procese fiziologice, cum ar fi perceptia durererii, manifestarea inflamatiei, functionarea metabolismului, invatarea si memoria, anxietatea, depresia si dependenta.
- Noradrenalina/noradrenalina: Acesta este un neurotransmitator stimulator care creste si regleaza transmiterea dopaminei.
- Adrenalina: Adrenalina scade stresul ajutand la reglarea ritmului cardiac, al celui respirator, a diametrului vaselor de sange si al metabolismului.

 

Care sunt beneficiile masturbarii?

Satisfactia sexuala a fost asociata cu multe beneficii de-a lungul timpului. Exista studii limitate despre beneficiile masturbarii, insa exista numeroase studii despre sex si despre stimulare sexuala.
Cercetarile sugereaza ca stimularea sexuala, inclusiv stimularea prin masturbare prezinta urmatoarele beneficii:
- reducerea stresului acumulat
- obtinerea unui somn de o calitate mai buna
- stimularea unei stari de spirit pozitive
- prevenirea anxietatatii si depresiei
- obtinerea unei stari de relaxare
- ameliorarea crampelor
- eliberarea tensiunii sexuale
- imbunatatirea stimei de sine
- imbunatatirea vietii sexuale
- o autocunoastere mai buna in raport cu dorintele sexuale

Autosatisfacerea sexuala ajuta, de asemenea la prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala (ITS).

Masturbarea la barbati

Studiile privind masturbarea masculina au aratat ca este un obicei sanatos, chiar benefic pentru sanatatea pe termen lung. Un studiu a sugerat ca persoanele de sex masculin care ejaculeaza mai frecvent pot avea un risc mai scazut de cancer de prostata. Ejacularea frecventa poate preveni acumularea substanteor care pot fi corelate cu aparitia cancerului de prostata.

Masturbarea la femei

Potrivit unui studiu* din 2015 efectuat pe un grup de femei casatorite, partea grupului care a apelat la masturbare a raportat un numar mai crescut de orgasme, o stima de sine mai ridicata, o dorinta sexuala crescuta si o satisfactie mai mare in raport cu casnicia si cu viata sexuala. Masturbarea poate ajuta si la ameliorarea crampelor menstruale. La persoanele in varsta, masturbarea poate reduce uscaciunea vaginala si poate conduce la scaderea durerii in timpul actului sexual.

 

Care sunt efectele secundare ale masturbarii?

Masturbarea nu are efecte secundare. Cu toate acestea unele persoane se pot simti vinovate in urma masturbarii sau pot dezvolta un comportament compulsiv in raport cu aceasta.

Masturbarea si sentimentul de vinovatie

Unele persoane se pot simti vinovate pentru ca practica masturbarea. Masturbarea nu este nici gresita, nici imorala, dar este posibil sa fie perceputa ca un obicei vulgar sau rusinos. Terapeutii care sunt specializati in sanatate sexuala pot ajuta persoanele care simt rusine sau vinovatie sa inteleaga si sa depaseasca aceste sentimente.

Dependenta de masturbare

Unii oameni pot dezvolta o dependenta de masturbare sau ceea ce unii numesc ,,dependenta de sex". Cu toate acestea, acest termen nu este recunoscut in ,,Manualul de diagnostic si statistica al tulburarilor mintale" (DSM-5) si nu este considerat ca fiind o adevarata dependenta.
Este posibil ca o persoana sa dezvolte un obicei compulsiv legat de masturbare, atunci cand din cauza acesteia:
- omite anumite activitati zilnice de rutina
- lipseste de la serviciu sau de la scoala
- anuleaza planurile cu prietenii sau familia
- renunta la evenimente sociale importante
Masturbarea excesiva poate influenta in mod negativ relatiile amoroase sau relatiile de prietenie.
In cazul dezvoltarii dependentei este indicata consultarea unui psihoterapeut si incercarea inocuirii masturbarii cu alte obiceiuri sau hobby-uri ( jogging, scrierea unui jurnal, petrecerea timpului cu prietenii, plimbari etc.)

 

Care este un nivel sanatos de masturbare?

Potrivit Societatii Internationale de Medicina Sexuala, nu exista o frecventa considerata ,,normala" pentru masturbare. In timp ce unele persoane pot pactica masturbarea zilnic, saptamanal sau lunar, altele pot alege sa nu se masturbeze deloc.
Atata timp cat nu afecteaza negativ relatiile sociale sau nu interfereaza cu alte activitati precum scoala sau serviciul, masturbarea este un obicei sigur si sanatos.

 

Bibliografie:

Masturbation, Cleveland Clinic official website
Masturbation -- How Does It Affect Your Health?, Healthline official website
Are there side effects to masturbation?, Medical News Today official website
Your Guide to Masturbation, WebMD official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 11-07-2023

Produse din categoria Masturbarea

Non-farma (30)
Adauga in lista de produse favorite
- 20%
Vibrator anal Bass, Romp

Vibrator anal Bass, Romp

(5)
138,00 LEI 110,40 LEI
Adauga in lista de produse favorite
- 20%
Vibrator Cello, Romp

Vibrator Cello, Romp

(1)
178,50 LEI 142,80 LEI
Adauga in lista de produse favorite
Exclusiv online
Vibrator Ina 3 Coral, Lelo

Vibrator Ina 3 Coral, Lelo

709,50 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale