Ocluzia intestinala (informatii utile)

Ce este ocluzia intestinala?

Ocluzia sau obstructia intestinala reprezinta un blocaj mecanic sau functional al intestinului subtire sau al intestinului gros. Ocluzia intestinala apare atunci cand lumenul intestinal devine partial sau complet blocat. Obstructia cauzeaza frecvent dureri abdominale, greata, varsaturi, constipatie si distensie abdominala. Cele mai frecvente cauze ale ocluziei intestinale includ formarea de tesut cicatricial dupa o interventie chirurgicala abdominala, herniile si cancerul de colon. O obstructie intestinala este o urgenta medicala care necesita ingrijire imediata. Obstructiile intestinului subtire sunt mai frecvente decat obstructiile intestinului gros si sunt cea mai frecventa indicatie pentru interventia chirurgicala pe intestinul subtire. 

Tipuri de ocluzie intestinala

Ocluziile intestinale pot fi clasificate in functie de partea intestinului afectata:
- Ocluzie a intestinului subtire. Cele mai multe obstructii (aproximativ 80%) apar la nivelul intestinului subtire. 
- Ocluzie a intestinului gros. Intestinul gros include colonul si rectul. Obstructiile intestinului gros reprezinta aproximativ 20% din toate blocajele intestinale.
Ocluziile intestinale pot fi clasificate, de asemenea, si in functie de gradul de obstructie:
- Obstructia intestinala completa reprezinta un blocaj total a unei zone a intestinului. Aceasta este o urgenta care pune viata in pericol si necesita in multe cazuri o interventie chirurgicala de urgenta.
- Obstructia intestinala partiala reprezinta un blocaj partial sau o ingustare a unei parti a intestinului. 
- Pseudo-obstructie intestinala: Aceasta obstructie este definita ca o obstructie falsa, in care pacientul experimenteaza simptomele unei obstructii intestinale atunci cand aceasta nu este prezenta de fapt. Oamenii de stiinta cred ca pseudo-obstructiile intestinale pot fi legate de probleme la nivelul nervilor intestinali sau la nivelul musculaturii intestinale, insa nu se stie acest lucru cu exactitate. De asemenea, aceasta poate fi provocata de medicamentele opioide.

 

Care sunt cauzele ocluziei intestinale?

In intestinul subtire, unele cauze comune ale obstructiei intestinale sunt:
- Aderente intestinale - Aderentele intestinale sunt zone de tesut conjunctiv dur, fibros. Aderentele sunt benzi de tesut cicatricial care se pot forma dupa o interventie chirurgicala pe abdomen sau la nivelul pelvisului. Adeziunile se dezvolta in exteriorul intestinului sau al organelor pelvine lezate pe masura ce acesta se vindeca dupa o interventie chirurgicala sau dupa infectie. Aderentele intestinale se pot dispune sub forma unor benzi care provoaca contrictie intestinala. De asemenea, adeziunile se pot lega de alte formatiuni ale intestinului vecin, modificand pozitia intestinului intr-o configuratie anormala care limiteaza fluxul continutului intestinal. 
- Hernii - Daca exista zone de slabiciune la nivelul musculaturii abdominale, o portiune a intestinului subtire poate iesi prin aceasta zona slabita si se poate manifesta ca un nodul localizat sub piele. Acest segment proeminent al intestinului se numeste hernie. Sectiunea intestinului subtire care devine o hernie poate deveni obstructionata daca este prinsa sau stransa in punctul in care trece prin peretele abdominal. In cazuri extreme, intestinul ciupit se poate strangula intrerupand fluxul sangvin.
- Tumori - Tumorile canceroase pot provoca obstructia intestinului subtire, fie prin apasarea exterioara a intestinului si prin ciupirea acestuia, fie prin cresterea in interiorul peretelui intestinului si blocand pasajul interior al acestuia. 

In intestinul gros, unele cauze frecvente ale obstructiei intestinale sunt:  
- Cancer colorectal - Aproximativ jumatate din toate obstructiile intestinului gros sunt cauzate de cancerul colorectal. Cancerul de colon sau rectal nediagnosticat poate provoca o ingustare treptata a lumenului intestinului gros. De obicei, pacientii sufera anterior de constipatie intermitenta pentru o perioada de timp inainte ca intestinul sa devina complet obstructionat.
- Volvulus - Volvulus este o rasucire anormala a unui segment de intestin in jurul sau. Aceasta miscare de rasucire produce de obicei o bucla inchisa a intestinului, ceea ce duce la obstructie intestinala. In tarile occidentale, volvulusul este mai frecvent in randul persoanelor de peste 65 de ani, iar acesti pacienti au adesea un istoric de constipatie cronica.
- Diverticulita - Diverticulii sunt foratiuni mici care se dezvolta la nivelul peretelui intestinal. Daca diverticulii se infecteaza, acest lucru conduce la diverticulita. In timpul vindecarii diverticulitei, se pot forma cicatrici in peretele colonului. O cicatrice care inconjoara colonul se numeste strictura de colon. Odata cu timpul, stictura se strange, poate ingusta intestinul treptat, provocand in cele din urma un blocaj la nivelul colonului.

Alte cauze:
- Boala inflamatorie intestinala - Bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi Boala Crohn, pot determina formarea de tesut cicatricial in peretii intestinali. Tesutul cicatricial se poate acumula si poate provoca ingustarea intestinului.
- Invaginatie: Invaginatia este cauza principala a obstructiilor intestinale la copiii cu varsta sub trei ani. Un segment al intestinului colapseaza in interiorul altui segment intestinal. Aceste segmente ce colapseaza in interiorul altor segmente pot bloca intestinul si fluxul sanguin.
- Radioterapia pentru abdomen, pelvis sau rect: Enterita prin radiatii este o complicatie a radioterapiei care apare atunci cand radiatiile provoaca cicatrici in tesutul peretilor intestinali. Cicatricele pot provoca stricturi care obstructioneaza intestinele.
- Ingerarea unui obiect strain. Inghitirea unui corp strain poate bloca intestinele.

Alimente ce pot predispune sau pot provoca obstructie intestinala
Este rar ca orice aliment sa provoace o obstructie intestinala. Dar s-ar putea intampla in cazul persoanelor cu hipotiroidism sau care sufeta de o tulburare a sistemului imunitar numita Sindrom Guillain-Barre sau care sufera de orice afectiune care face ca sistemul digestiv sa functioneze lent. Alimentele despre care s-a raportat ca pot conduce la ocluzia intestinului includ: caise, banane, nuca de cocos, fructe uscate.

 

Care sunt simptomele ocluziei intestinale?

Simptomele ocluziei intestinului subtire pot include:
- dureri abdominale intense insotite de crampe, care apar in general in episoade la intervale de cinci pana la 15 minute si care uneori se concentreaza fie in zona ombilicala, fie intre ombilic si cutia toracica 
- greata si varsaturi
- incapacitate de a elibera gazele intestinale
- abdomen marit in volum, uneori cu sensibilitate abdominala
- puls rapid si respiratie rapida in timpul episoadelor de crampe

Simptomele obstructiei intestinului gros pot include:
- abdomen marit in volum
- durere abdominala care poate fi fie vaga si usoara, fie ascutita si severa, in functie de cauza obstructiei
- constipatie in momentul obstructiei si, posibil, accese intermitente de constipatie cu cateva luni inainte
- daca o tumoare de colon este cauza, antecedente de sangerare rectala 
- dureri de stomac ascutite care apar in episoade, ulterior durerea devenind constanta
 
De asemenea, este posibil sa apara unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
- Dureri abdominale, crampe sau balonare
- Greata si varsaturi
- Lipsa poftei de mancare, inapetenta
- Stare de rau 
- Diaree (de obicei, este un semn a unei ocluzii intestinale partiale)
- Batai rapide ale inimii
- Urina de culoare inchisa si alte semne de deshidratare
- Constipatie severa (in cazurile de obstructie completa)

Simptomele ocluziei intestinale la copii

Sugarii si copiii experimenteaza aceleasi simptome ca si adultii. Bebelusii nu pot indica locul dureros, dar pot ridica picioarele spre abdomen si pot plange. Alte simptome ale obstructiilor intestinale la copii includ:
- Febra
- Sange in scaun (sangerare rectala)
- Varsaturi de culoare verde sau galben-verzui
- Letargie 
- Abdomen marit in volum, ferm
Semnele unui blocaj intestinal vor depinde de gravitatea obstructiei intestinale. 

 

Care sunt complicatiile ocluziei intestinale?

Netratata, obstructia intestinala poate provoca complicatii grave, care pun viata in pericol, inclusiv:
- Moartea tesuturilor de la nivelul intestinelor. Obstructia intestinala poate intrerupe fluxul sangvin catre o parte a intestinului. Lipsa sangelui poate provoaca moartea tesuturilor de la nivelul intestinului. Moartea tesuturilor poate duce la perforatie intestinala, care ulterior poate favoriza aparitia infectiei.
- Infectie. Peritonita reprezinta o infectie la nivelul cavitatii abdominale abdominala. Este o afectiune care pune viata in pericol, care necesita asistenta medicala imediata si adesea chirurgicala.
Alte complicatii ale obstructiei intestinale pot fi: abcesul intraabdominal, sepsisul, invaliditatea, Sindromul intestinului scurt, pneumonia, insuficienta respiratorie, scurgere anastomotica, insuficienta renala si chiar decesul.

 

Cum poate fi diagnosticata ocluzia intestinala?

Deoarece o obstructie intestinala este o urgenta medicala, necesita un proces de diagnosticare cat mai rapid. Diagnosticul poate implica:
- Analiza istoricului medical al pacientului
- Examinarea fizica. Medicul efectueaza un examen fizic pentru a verifica starea abdomenului si prezenta anumitor semne si simptome la nivelul acestuia. Medicul poate utiliza un stetoscop pentru a asculta zgomotele intestinale care semnaleaza o obstructie intestinala.
- Teste de sange. Este posibil ca medicul sa solicite o hemoleucograma completa si o analiza a electrolitilor. Nivelurile electrolitilor poate evidentia prezenta deshidratarii. 
Procedurile de imagistica permit medicului sa vizualizeze obstructia intestinala si sa verifice prezenta eventualelor complicatii. Acestea includ:
- Radiografie abdominala. Aceasta investigatie poate ajuta la localizarea unui blocaj intestinal. 
- Tomografie computerizata (CT). O scanare CT ofera imgini mai detaliate decat radiografia. Aceasta investigatie este necesara pentru a confirma diagnosticul si pentru a oferi informatii mai precise despre zona in care este localizata obstructia intestinala si ce anume a cauzat-o.
- Radiografie cu clisma cu bariu. Aceasta investigatie reprezinta o radiografie a colonului dupa administrarea unei clisme cu bariu. Lichidul cu bariu are rolul de a face mai usor de vizualizat structurile din interiorul intestinului.
Copiilor si persoanelor insarcinate li se pot efectua ecografii sau rezonanta magnetica nucleara (RMN). Acest tip de investigatii nu utilizeaza radiatii.

 

Care este tratamentul ocluziei intestinale?

Tratamentul pentru ocluzia intestinala depinde de cauza acesteia, dar in general este o afectiune care necesita spitalizare. In cadrul spitalizarii, pacientului i se pot administra lichide intravenoase in scopul hidratarii, i se poate monta o sonda nazogastrica pentru aspiratia aerului si lichidului din intestin sau i se poate monta un cateter la nivelul vezicii urinare pentru drenajul urinei.

Tratamentul invaginatiei intestinale

Clisma cu bariu sau aer este folosita atat ca procedura de diagnostic, cat si ca tratament pentru copiii cu invaginatie intestinala. 

Tratamentul obstructiei intestinale partiale

In cazul unei obstructii intestinale partiale, este posibil sa nu fie nevoie de tratament suplimentar dupa stabilizarea organismului. Medicul poate recomanda o dieta speciala cu continut scazut de fibre, care este mai usor de procesat pentru intestinul partial blocat. Daca obstructia nu se elimina de la sine, este posibil sa fie nevoie de o interventie chirurgicala pentru a elibera zona obstructionata.

Tratamentul obstructiei intestinale complete

In cazul obstructiei intestinale complete, este nevoie de obicei de o interventie chirurgicala pentru a elimina blocajul. Procedura depinde de cauza obstructiei si de ce parte a intestinului este afectata. Interventia chirurgicala implica de obicei indepartarea obstructiei, precum si a oricarei sectiuni a intestinului care a suferit leziuni sau necroza. Alternativ, medicul poate recomanda tratarea obstructiei prin montarea unui stent metalic autoexpandabil. Stenturile sunt, in general, folosite pentru a trata cancerul de colon sau pentru a oferi o ameliorare temporara persoanelor pentru care operatia de urgenta este prea riscanta. 

Tratamentul pseudo-obstructiei intestinale

Daca medicul stabileste ca semnele si simptomele sunt cauzate de o pseudo-obstructie intestinala (ileus paralitic), poate monitoriza starea pentru o zi sau doua in spital si poate trata cauza daca aceasta este cunoscuta. Ileusul paralitic se poate ameliora de la sine. Intre timp, se pot administra alimente printr-o sonda nazogastrica sau intravenoasa pentru a preveni malnutritia. Daca ileusul paralitic nu se amelioreaza de la sine, medicul poate prescrie medicamente care provoaca contractii musculare, care pot ajuta la deplasarea alimentelor si a lichidelor prin intestine. Rareori, poate fi necesara o interventie chirurgicala. In cazurile in care colonul este marit, un tratament numit decompresie poate ajuta la ameliorarea acestei probleme medicale. Decompresia se poate face prin colonoscopie si prin interventie chirurgicala.

 

Cum poate fi prevenita obstructia intestinala?

Riscul de aparitie al unor forme de obstructie intestinala poate fi redus prin modificari ale dietei si ale stilului de viata. 
Pentru a ajuta la prevenirea cancerului colorectal, este recomandata adoptarea unei diete echilibrate, saraca in grasimi, bogata legume si fructe, renuntarea la obiceiul de a fuma si efectuarea screeningului de depistarea a cancerului colorectal conform recomandarilor medicului si in functie de riscurile pe care le prezinta pacientul.
Pentru a ajuta la prevenirea herniilor se recomanda evitarea ridicarii greutatii, care creste presiunea in interiorul abdomenului si poate forta o sectiune a intestinului sa iasa printr-o zona vulnerabila a peretelui abdominal. Daca dezvoltati un nodul anormal sub pielea abdomenului, in special in apropierea inghinala sau in apropierea unei cicatrici chirurgicale, trebuie consultat medicul. 
Nu exista o modalitate dovedita de a preveni obstructia cauzata de boala diverticulara, dar unii medici considera ca persoanele cu boala diverticulara ar trebui sa urmeze o dieta bogata in fibre.

 

 

Bibliografie:

Bowel obstruction, Harvard Health Publishing official website
Intestinal obstruction, Mayo clinic official website
Smith DA, Kashyap S, Nehring SM. Bowel Obstruction. [Updated 2023 Jul 31]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. 
Bowel Obstruction, Cleveland clinic official website
Bowel Obstruction, WebMD official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 03-09-2024

Produse din categoria Ocluzia intestinala

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale