Ce reprezinta umflarea picioarelor?
Acumularea anormala de lichid la nivelul gleznelor, picioarelor si gambelor, poate provoca umflarea acestora. Aceasta acumulare de lichid, urmata de umflare, poarta denumirea de edem (mai multe informatii despre edem puteti citi aici).
Edemul poate afecta ambele picioare si poate include gambele si, uneori, chiar si coapsele. Efectul gravitatiei face ca edemul sa fie mai vizibil in partea inferioara a corpului.
Care sunt posibilele cauze ale umflarii picioarelor?
Uneori, fluidele se pot acumula la nivelul picioarelor, conducand la umflarea acestora. Acest lucru se poate intampla atunci cand persoana sufera de obezitate, probleme cardiace, probleme circulatorii, probleme legate de sistemul limfatic sau probleme renale. De asemenea, este posibila formarea edemelor la nivelul pricioarelor atunci cand o persoana sta un timp prelungit in picioare sau atunci cand poarta haine prea stramte, mai ales in jurul taliei.
Printre cauzele frecvente ale acumularii de lichide la nivelul picioarelor, sunt:
- Cardiomiopatie (problema a muschiului inimii). Aceasta afectiune reprezinta un grup de afectiuni care afecteaza muschiul inimii, facandu-l mai rigid decat ar trebui sa fie. Din cauza cardiomiopatiei, inima nu este capabila sa pompeze sange eficient, ceea ce poate duce la umflarea partii inferioare a gambelor si a picioarelor.
- Chimioterapie. Chimioterapia poate provoca acumularea de lichid la nivelul extremitatilor, la fel ca si unele tipuri de terapie hormonala, imunoterapie si terapie tintita. Umflarea picioarelor cauzata de tratamentul cancerului este in general usoara si, de obicei, dispare dupa terminarea tratamentului.
- Tromboza venoasa profunda. Unul dintre primele simptome ale trombozei venoase profunde sau tromboflebitei este umflarea piciorului (in special a gambei), deoarece sangele se acumuleaza in zona respectiva. Este indicat sa se consulte medicul daca apar simptome precum: durere, sensibilitate sau crampe la nivelul picioarelor, piele cu o tenta rosie sau albastra sau incalzirea pielii in zona respectiva.
- Insuficienta cardiaca. Insuficienta cardiaca congestiva apare atunci cand inima pompeaza ineficient sange si acest lucru poate duce la acumularea de lichide, in special la nivelul picioarelor. Alte simptome ale insuficientei cardiace congestive pot fi respiratie scurta sau dificultati de respiratie si oboseala.
- Terapie hormonala. Estrogenul sau testosteronul in exces pot cauza acumulare de lichide si umflarea picioarelor.
- Probleme hepatice precum ciroza pot favoriza retentia de lichide.
- Limfedem. Problemele sau blocajele la nivelul sistemului limfatic pot conduce la acumularea de lichide si la umflarea picioarelor.
- Obezitate. Presiunea greutatii poate contribui la umflarea picioarelor.
- Alimente sarate. Sarea poate favoriza retentia de lichide in organism.
- Varice si insuficienta venoasa cronica. Aceste afectiuni apar atunci cand valvele din venele picioarelor nu mentin fluxul sangvin in directia corecta. Sangele se scurge si se acumuleaza provocand vene varicoase. Uneori, acestea pot provoca umflarea picioarelor.
- Probleme renale. Boala renala pe termen lung apare atunci cand rinichii nu functioneaza optim, ducand la cumulare de lichid si, implicit, la edemul picioarelor. De asemenea, se pot observa simptome precum oboseala, respiratie dificila, greata, sete excesiva.
- Medicatie. Uneori, edemul picioarelor poate reprezinta o reactive adeversa a unor medicamente. Medicamentele care pot cauza umflarea picioarelor includ: medicamente pentru inima numite blocante ale canalelor de calciu (amlodipina, nifedipina etc.), antiinflamatorare nesteroidiene (ibuprofen, naproxen, etc.), anumite medicamente pentru diabet, medicamente hormonale care contin estrogen sau progesteron, unele antidepresive.
- Sarcina. Sarcina poate pune presiune asupra venelor din picioare. Acest lucru incetineste circulatia sangelui si provoaca acumularea de lichid si poate conduce la edeme ale picioarelor si gambelor.
Umflarea picioarelor poate fi si de natura inflamatorie. In aceasta situatie, cauza nu este o acumulare de lichide, ci procesul inflamator de la nivel local. In cazul acesta, umflarea piciorului poate fi provocata de:
- Artrita si alte probleme articulare precum guta (puteti citi mai multe despre guta aici), bursita genunchiului, osteoartrita, artrita reumatoida, infectii, luxatii, entorse sau fracturi)
- Leziuni la nivelul piciorului precum ruptura de tendon sau ruptura de ligament
Care sunt simptomele picioarelor umflate?
Simptomele edemului includ:
- Glezne, picioare sau gambe cu volum marit
- Piele intinsa, neteda si lucioasa
- Modificari ale culorii pielii, disconfort, rigiditate si formarea unei adancituri la apasarea pielii.
Cum poate fi stabilit un diagnostic pentru o persoana care prezinta picioare umflate?
Diagnosticul poate fi adesea stabilit clar fara a fi nevoie de teste suplimentare. Alegerea testelor initiale va depinde de diagnosticul diferential bazat pe evaluarea clinica. Investigatiile initiale potentiale includ:
- Analize de urina: proteinuria sugereaza o cauza renala.
- Hemoleucograma
- Biochimie: functia renala si electroliti (creatinina crescuta in boala renala); teste hepatice; glucoza (infectie asociata cu diabet);
- Screening pentru coagulare: coagulare anormala asociata cu hematom spontan.
- radiografie pulmonara: edem pulmonar.
- Test de sange pentru D-dimeri: D-dimerii sunt produse ale degradarii fibrinei si sunt crescuti la pacientii cu tromboembolism venos.
- EKG: insuficienta cardiaca.
- Ecografie, tomografie computerizata: hematom, tumora, masa abdominala sau pelviana.
- Doppler duplex, venografie: tromboza venoasa profunda, fistula arteriovenoasa.
Investigatiile suplimentare pot include:
- Ecocardiograma: insuficienta cardiaca.
- Limfangiografie: demonstreaza cauza limfedemului si daca este cauzat de hipoplazie sau obstructie.
- Biopsie ganglionara limfatica: infectie, tumora.
- Biopsie renala.
Ce remedii pot fi utilizare pentru ameliorarea edemului picioarelor?
Masuri de ingrijire la domiciliu
- Plasarea picioarelor deasupra nivelului inimii in pozitie culcata.
- Exercitii fizice cu picioarele. Acestea pot ajuta la dislocarea lichidului din picioare inapoi catre inima.
- O dieta cu un continut scazut de sare, care poate reduce acumularea de lichide si umflarea picioarelor
- Ciorapi compresivi
- Pauze frecvente pentru miscarea picioarelor in timpul calatoriilor
- Evitarea hainelor stramte
- Reducerea greutatii corporale, daca este cazul
Metoda R.I.C.E.
R.I.C.E. este prescurtarea de la repaus, gheata (ice), compresie si elevatie.
- Repaus. Daca miscarea picioarelor provoaca durere, atunci este indicat repausul.
- Gheata. Se recomanda mentinerea unei comprese cu gheata pe picioare timp de aproximativ 20 de minute in fiecare ora in primele trei zile de la aparitia simptomelor. Se va evita utilizarea caldurii, deoarece poate agrava umflarea.
- Compresie. Se va infasura un bandaj elastic in jurul picioarelor sau se pot purta ciorapi compresivi.
- Elevatie. Se vor tine picioarele ridicate deasupra nivelului inimii timp de 30 de minute, de trei sau patru ori pe zi, astfel incat gravitatia sa poata ajuta la deplasarea fluidelor spre restul corpului.
Medicatie fara prescriptie medicala
In cazul umflarii picioarelor cauzate de inflamatie, se pot administra medicamente fara reteta pentru a clam durerea si a reduce edemul, precum antiinflamatoare nesteroidiene sau analgezice care se eleibereaza fara reteta medicala.
Hidratarea
Consumul adecvat de apa ajuta la eliminarea excesului de apa care provoaca edeme. Se poate limita cantitatea de sare si de carbohidrati consumata pe parcursul zilei.
Masajaul
Se poate apela la un maseur profesionist sau se poate efectua un automasaj la domiciliu. Masajul se efectueaza de jos in sus, in directia inimii. Presiunea trebuie sa fie ferma, dar nu dureroasa. Acest lucru poate ajuta la eliminarea excesului de lichid din acea zona.
Miscarea
Statul pe scaun sau in picioare intr-un singur loc pentru prea mult timp poate agrava umflarea picioarelor. Este importanta miscarea periodica si se recomanda extensia genunchilor, precum si flexarea gleznelor pentru a ajuta circulatia sangelui. Acest lucru poate ajuta la dislocarea excesului de lichide.
Diureticele
In urma unui consult, un medic poate stabili daca este recomandata si administrarea unui medicament diuretic.
Bibliografie:
Leg swelling, Mayo clinic official website
Swollen ankles, feet and legs (oedema), NHS official website
Common Causes of Leg Swelling, WebMD official website
Foot, leg, and ankle swelling, Medline Plus official website
Edema (Swelling) and Cancer Treatment, Nationa Cancer Institute official website
Swollen legs, Patient Info official website
Do You Have Swollen Legs? 4 Cardiovascular Conditions That Can Cause Edema, Advanced Cardiovascular Specialists official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona