Sursa foto: freepik.com
Ce este raceala ?
Raceala este o infectie cauzata de unul sau mai multe virusuri. Sute de virusuri diferite pot provoca raceli si aceasta afecteaza de obicei nasul, urechile si gatul. Virusurile se raspandesc de obicei cu usurinta de la o persoana la alta prin picaturile de fluide din gura si din nas. Ele pot fi transmise si prin tuse si stranut.
Racelile sunt foarte frecvente. Copiii prescolari sanatosi racesc adesea de cel putin 6 ori pe an. Copiii sunt mai predispusi la raceala decat adultii, deoarece sistemul lor imunitar este inca in curs de dezvoltare.
Care sunt simptomele unei raceli?
Raceala provoaca de obicei simptome precum:
- nas infundat sau care curge
- durere de gat
- tuse
- stranut
- letargie
Simptomele mai putin frecvente includ:
- febra (temperatura ridicata)
- eczema
- varsaturi
- diaree
Ce cauzeaza tusea si raceala?
Majoritatea simptomelor de tuse si raceala sunt cauzate de virusuri si provoaca o boala usoara care dispare de la sine, fara a necesita tratament special.
In unele cazuri, simptomele racelii pot fi cauzate si de alte afectiuni. Acestea includ:
- bronsiolita sau bronsita
- laringita
- sinuzita
- tuse convulsiva
- pneumonie
- astm
- laringita
- COVID 19
Unele dintre aceste afectiuni pot fi tratate cu usurinta acasa, dar altele pot avea nevoie de tratament recomandat de medicul dumneavoastra.
Cum poate fi prevenita tusea si raceala?
Nu este posibil sa preveniti in toate cazurile tusea si raceala, dar exista lucruri pe care le puteti face pentru a reduce riscul de imbolnavire.
Acestea sunt:
- spalarea frecventa a mainilor, in special dupa tuse, stranut sau suflat nasul
- sa tusiti sau sa stranutati in pliul cotului
- evitati sa impartiti ustensile si pahare cu alte persoane
- o dieta echilibrata si un somn suficient va vor ajuta, de asemenea, sa va mentineti copiii sanatosi
Exista unele dovezi ca suplimentele obisnuite cu zinc si probiotice pot reduce numarul de raceli pe care copiii le fac in timp, dar mai sunt necesare cercetari pentru a confirma acest lucru.
Cand ar trebui sa apelati la un consult medical pentru o tuse sau o raceala?
Ar trebui sa vizitati medicul de familie daca copilul dumneavoastra acuza simptome foarte neplacute sau puteti face acest lucru in orice stadiu al racelii daca sunteti ingrijorat.
Asigurati-va ca solicitati asistenta medicala daca copilul dumneavoastra se simte foarte rau cu simptome precum:
- respiratie suieratoare
- o aspirare a pielii din jurul gatului sau de sub coaste atunci cand inspira
- dificultati de respiratie
- febra
Aceste simptome pot insemna ca boala copilului dumneavoastra este severa sau este cauzata de altceva decat de un virus al racelii. In acest caz, discutati cu medicul dumneavoastra.
Cum pot fi diagnosticate tusea si raceala?
In cele mai multe cazuri, medicul dumneavoastra de familie poate diagnostica o raceala examinand copilul si punand cateva intrebari.
In unele cazuri, medicul dumneavoastra de familie poate scrie o trimitere pentru analize si teste suplimentare.
Cum se trateaza tusea si raceala?
Majoritatea cazurilor de raceala insotita de tuse sunt cauzate de virusuri si evolueaza pozitiv in decurs de o saptamana. Daca copilul dumneavoastra are o infectie virala, antibioticele nu il vor ajuta sa se recupereze, deoarece antibioticele pot ajuta doar la tratarea infectiilor bacteriene.
Alte medicamente precum decongestionantele, antihistaminicele si siropurile pentru tuse sunt utilizate pentru a atenua anumite simptome ale racelilor, la recomandarea medicului sau farmacistului.
Suplimentele de vitamine precum zincul, vitamina C si echinacea pot ajuta la stimularea imunitatii.
Umidificatoarele si tratamentele cu abur pot fi utile in gestionarea simptomelor racelii.
Cel mai bun tratament pentru raceala este odihna, astfel incat sistemul imunitar sa poata lupta impotriva virusului si organismul sa se poata reface. Asigurati-va ca ii oferiti multe lichide copilului dumneavoastra, acest lucru va ajuta la ameliorarea durerii din gat si va face mucusul mai usor de eliminat. Picaturile sau spray-ul cu solutie salina pot ajuta, de asemenea, la subtierea mucusului si la o eleiminare mai usoara a acestuia.
S-a demonstrat ca mierea ajuta la ameliorarea tusei copiilor, mai ales daca este administrata la culcare. Poate fi administrata copiilor cu varsta de peste 12 luni. Administrarea la copii cu varsta mai mica de 12 luni predispune la posibila expunere la o toxina ce poate provoca o boala numita botulism.
Paracetamolul sau ibuprofenul pot fi folosite pentru a calma durerea de gat sau durerea de cap. Asigurati-va ca verificati instructiunile privind dozele de pe ambalaj si administrati copilului medicamentele numai conform instructiunilor de pe prospect sau conform recomandarilor medicului sau farmacistului.
Tusea cauzata de alte afectiuni, cum ar fi astmul sau crupa, sunt uneori tratate folosind inhalatoare sau medicamente precum steroizii. Medicul dumneavoastra va va prescrie aceste medicamente si va va explica cum sa le utilizati daca sunt necesare.
Care sunt complicatiile racelii?
In unele cazuri, copilul poate dezvolta o infectie bacteriana, secundar infectiei virale.
Daca simptomele copilului dumneavoastra nu se imbunatatesc in decurs de o saptamana sau se agraveaza sau daca copilul dumneavoastra are o tuse care continua mai mult de cateva saptamani dupa boala, ar trebui sa consultati un medic. Medicul poate recomanda unele teste suplimentare sau tratamente pentru a exclude complicatii sau o alta cauza a simptomelor copilului dumneavoastra.
Cand este necesar antibioticul?
Antibioticele sunt folosite doar pentru tratarea infectiilor bacteriene.
Un medic poate prescrie antibiotice atunci cand tusea este cauzata de o infectie bacteriana, cum ar fi amigdalita sau pneumonia.
Bibliografie:
Coughs and colds in children, Health Direct official website
If your child has cold or flu symptoms, NHS inform official website
How to Soothe Your Child's Cold or Flu, WebMD official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona