Regimul in hipercolesterolemie (colesterol ridicat) (informatii utile)

Ce inseamna hipercolesterolemia (colesterol ridicat)?

Hipercolesterolemia este termenul folosit pentru a exprima un nivel ridicat al colesterolului in sange. Colesterolul este o substanta grasa produsa de ficat si si intra in componeneta tuturor celulelor din organism.
Colesterolul este produs in ficat, dar exista si surse exogene cum este colesterolul alimentar, care provine din unele produse alimentare de origine animala. Colesterolul este necesar pentru diferite functii ale corpului, inclusiv pentru sinteza membranelor celulare si a anumitor hormoni si pentru producerea substantelor necesare pentru digestia grasimilor. Cu toate acestea, un nivel de colesterol prea ridicat poate creste riscul de boala coronariana.

 

Care sunt simptomele hipercolesterolemiei si ce poate provoca un nivel ridicat de colesterol?

Colesterolul este transportat in sange de anumite proteine. Cand cele doua se combina, se formeaza un complex numit lipoproteina. Exista doua tipuri principale de lipoproteine.
Lipoproteinele de inalta densitate (HDL) care transporta colesterolul in exteriorul celulelor si inapoi la ficat. Mai departe, fie este descompus, fie este eliminat din organism ca si produs de excretie. Din acest motiv, HDL este denumit ,,colesterol bun", iar nivelurile mai mari sunt benefice.
Lipoproteinele cu densitate joasa (LDL) transporta colesterolul catre celule. Daca exista mai mult colesterol decat este necesar pentru ca celulele sa il foloseasca, acesta se poate acumula in peretii arterelor, provocand boli arteriale. Din acest motiv, LDL este cunoscut ca si ,,colesterol rau".
Dovezile stiintifice arata cum colesterolul ridicat poate creste riscul de:
-    Ateroscleroza
-    Atac de cord
-    Accident vascular cerebral
-    Atac ischemic tranzitoriu 
-    Boala arteriala periferica
Acest lucru se datoreaza faptului ca colesterolul se poate acumula in peretii arterelor, limitand fluxul de sange catre inima, catre creier si catre alte organe. De asemenea, creste riscul aparitiei cheagurilor de sange, ce pot obtura anumite vase de sange.
Ateroscleroza se poate manifesta si prin durere in piept sau in brat in perioadele stresante sau in timpul activitatii fizice. Acest tip de durere poarta numele de angina.

 

Cat de important este regimul alimentar in hipercolesterolemie (colesterol ridicat) si care este durata acestuia?

Tipurile de grasimi prezente in dieta unei persoane au influenta asupra nivelurilor de colesterol total, HDL si LDL din sange. Tipurile si cantitatea de carbohidrati din dieta joaca, de asemenea, un rol important. Pentru majoritatea persoanelor, insa, cantitatea de colesterol provenita din alimentatie poate avea un impact minor asupra cantitatii de colesterol care circula in sange. Pentru unele persoane, insa, nivelul colesterolului din sange creste sau scade drastic in raport cu cantitatea de colesterol consumata. Pentru aceste persoane, evitarea alimentelor bogate in colesterol poate avea un efect substantial asupra nivelului de colesterol din sange.

In concluzie, exista persoane care raspund pozitiv la o dieta saraca in colesterol, dar si persoane care nu raspund la fel de bine, dieta neinfluentand semnificativ nivelul de colesterol din sange.

 

Care sunt alimentele permise in hipercolesterolemie (colesterol ridicat)?

Un regim bazat pe fructe, legume, verdeturi, cereale integrale, peste si grasimi sanatoase (polinesaturate) poate ajuta in hipercolesterolemie. In plus, fructele, legumele si cerealele integrale au si un continut ridicat de fibre. Fibrele au un rol important in detoxifierea intestinala si in restabilirea microbiomului intestinal si poate limita absorbtia colesterolului in circulatia sistemica.
O dieta sanatoasa, cu un continut scazut de colesterol poate include alimente precum:
-    Plante cu continut ridicat de apa, cum ar fi spanacul si alte legume cu frunze verzi
-    Alimente bogate in fibre, inclusiv fasole, broccoli, cartofi dulci si o gama larga de legume
-    Cerealele integrale, cum ar fi ovaz, paine integrala, orez brun 
-    Fructe si fructe de padure, cum ar fi afine, capsuni, mere, portocale, struguri etc.
-    Nuci precum nucile si migdalele 
-    Grasimi polinesaturate, cum ar fi anumite uleiuri vegetale. Acestea includ ulei de canola, ulei de seminte de floarea soarelui si ulei de masline.
-    Peste slab sau gras si carne de pasare fara piele
Pentru cei care doresc cu adevarat sa scada nivelul colesterolului, acest tip de dieta ar trebui sa constituie un stil de viata constant.

 

Care sunt alimentele interzise in hipercolesterolemie (colesterol ridicat)?

American Heart Association (AHA) recomanda planul alimentar DASH (dieta pentru reducerea hipertensiunii arteriale) pentru persoanele cu risc de boli cardio-vasculare. Acest plan alimentar pune accentul pe alimente integrale, limitand in acelasi timp sodiul, grasimile saturate, carnea rosie si zaharul.
In cadrul unei diete pentru scaderea nivelului de colesterol se recomanda, de asemenea, limitarea grasimilor totale, cat si a grasimilor saturate. Mai putin de 7% din caloriile zilnice ar trebui sa provina din grasimi saturate. American Heart Association (AHA) recomanda, de asemenea, punerea accentului pe o dieta sanatoasa, si, nu neaparat pe o dieta foarte saraca in colesterol. AHA recomanda DASH si dieta mediteraneana ca exemple de diete nutritive sarace in colesterol si in grasimi saturate.
AHA recomanda, de asemenea, limitarea urmatoarelor alimente pentru a ajuta la controlul colesterolului:
-    galbenusuri de ou
-    crustacee
-    alimente bogate in grasimi saturate, inclusiv carne rosie
Cu toate acestea, limitarea alimentelor nu inseamna ca acestea nu se pot consuma niciodata. Alte alimente cu un continut ridicat de grasimi saturate, ce ar trebui evitate, includ:
-    Carnea rosie, cum ar fi carnea de vita, porc si miel, precum si carnea procesata, cum ar fi carnatii si cremvustii
-    Lactate bogate in grasimi, cum ar fi smantana, laptele integral, branzeturi si iaurturi cu un continut ridicat de grasimi si untul
-    Produse de patiserie si dulciuri
-    Mancare prajita
-    Uleiuri precum uleiul de palmier 

 

Ce reguli sunt importante atunci cand adoptam un regim alimentar pentru hipercolesterolemie (colesterol ridicat)?

Pe langa adoptarea unui regim alimentar sanatos, exista si alte masuri importante ce pot ajuta la pastrarea unor niveluri normale de colesterol:

Mentinerea unei  greutati corporale sanatoase

Excesul de greutate si obezitatea cresc nivelul de colesterol LDL. Excesul de grasime corporala afecteaza modul in care corpul utilizeaza colesterolul si incetineste capacitatea corpului de a elimina colesterolul LDL. Acest lucru poate creste riscul de boli de inima si de accident vascular cerebral.

Activitatea fizica regulata

Activitatea fizica regulate poate ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase si la reducerea nivelului colesterolului si al tensiunii arteriale.
Pentru adulti, se recomanda 2 ore si 30 de minute de exercitii de intensitate moderata, cum ar fi mersul pe jos sau mersul cu bicicleta, in fiecare saptamana. Copiii si adolescentii ar trebui sa faca 1 ora de activitate fizica in fiecare zi.

Renuntarea la fumat

Fumatul dauneaza circulatiei sangvine si vaselor de sange, accelereaza rigidizarea arterelor si creste foarte mult riscul de boli de inima. 

Limitarea consumului de alcool

O cantitate mare de alcool poate creste nivelul colesterolului si al trigliceridelor.
Recomandarile (conform CDC) in cee ace priveste consumul de alcool sunt:
-    Pentru barbati, nu mai mult de doua pahare de bautura alcoolica pe zi
-    Pentru femei, nu mai mult de un pahar de bautura alcoolica pe zi 

 

Bibliografie:

What is Hypercholesterolemia?, News Medical Life Science official website
High cholesterol, NHS inform official website
Cholesterol, The Nutrition Source, Harvard.edu official website
What is a diet plan for high cholesterol?, Medical News Today official website
How to Lower Cholesterol with Diet, Medline Plus official website
Cholesterol and Nutrition, Cleveland Clinic official website
Prevent High Cholesterol, CDC official website
Romit Bhattacharya, MD, Worst Foods for High Cholesterol, Mass General Brigham official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 10-10-2023

Produse din categoria Regimul in hipercolesterolemie (colesterol ridicat)

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale