Ce este torticolis ?
Torticolisul (gatul rasucit sau gatul torsionat) este o afectiune dureroasa in care muschii gatului fac ca partea superioara a capului sa se incline in general intr-o parte, in timp ce barbia se inclina spre cealalta parte.
Aceasta afectiune poate fi congenitala (prezenta de la nastere) sau dobandita. Poate fi, de asemenea, rezultatul unei leziuni a muschilor gatului sau a unei probleme circulatorii la nivelul gatului.
Ce cauzeaza torticolis ?
Uneori bebelusii se nasc cu torticolis (torticolis congenital), mai ales daca a existat un traumatism la nastere sau daca prezinta o anomalie la nivelul coloanei vertebrale (Sindromul Klippel-Feil). Scurtarea unuia dintre muschii sternocleidomastoizi ai bebelusului este cauza principala a torticolisului congenital. Muschii sternocleidomastoidieni sunt doi muschi mari ai gatului. Acestea conecteaza partea din spate a craniului de stern si de clavicula. Nu se cunoaste cauza exacta a scurtarii acestor muschi la bebelusi.
La copii si adulti, torticolisul se datoreaza de obicei unui spasm muscular brusc la nivelul gatului, care se poate datora unui traumatism la nivelul musculaturii. Traumatismul poate fi atat de minor incat poate trece neobservat. Uneori, cauza poate fi un fenomen inflamatoriu la nivelul gatului sau spasmul muschiului din apropiere.
Uneori, torticolisul poate surveni si secundar unei probleme de natura neurologica numita distonie.
Oricine poate dezvolta torticolis dupa o leziune musculara sau dupa o leziune la nivelul sistemului nervos. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, cauza torticolisului este necunoscuta. Atunci cand se intampla acest lucru, poarta denumirea de torticolis idiopatic.
Care sunt principalele tipuri de torticolis?
Torticolis temporar
Acest tip de torticolis dispare de obicei dupa una sau doua zile. Se poate datora:
- nodulilor limfatici inflamati
- unei infectii a urechii
- unei raceli
- unei leziuni a capului sau a gatului care provoaca inflamatie
Torticolis permanent
Torticolisul permanent se datoreaza de obicei unei probleme legate de structura musculara sau osoasa.
Torticolis muscular
Acesta este cel mai frecvent tip de torticolis. Poate fi rezultatul unei lezari musculare sau a unei contracturi musculare pe o parte a gatului.
Sindromul Klippel-Feil
Aceasta este o forma rara, congenitala de torticolis. Apare atunci cand oasele gatului bebelusului se formeaza incorect, in special din cauza fuzionarii a doua vertebre ale gatului. Copiii nascuti cu aceasta afectiune pot avea deficiente de auz si de vedere.
Distonie cervicala
Distonia cervicala, numita si torticolis spasmodic, este o afectiune dureroasa in care muschii gatului se contracta involuntar, determinand capul sa se rasuceasca sau sa se intoarca intr-o parte. De asemenea, distonia cervicala poate determina capul sa se incline necontrolat inainte sau inapoi.
O tulburare rara care poate aparea la orice varsta, distonia cervicala apare cel mai adesea la persoanele de varsta mijlocie, mai mult la femei decat la barbati. Simptomele debuteaza in general treptat si apoi ajung intr-un punct in care nu se mai agraveaza vizibil.
Nu exista tratament specific pentru distonia cervicala. Tulburarea se rezolva uneori fara tratament, dar remisiile definitive nu sunt frecvente. Injectarea toxinei botulinice in muschii afectati reduce adesea semnele si simptomele distoniei cervicale. Chirurgia poate fi aplicata in anumite cazuri.
Care sunt simptomele torticolisului?
Simptomele torticolisului pot avea un debut lent si se pot agrava in timp. Cele mai frecvente simptome includ:
- incapacitatea miscarii capului in mod normal
- dureri de gat sau rigiditate
- durere de cap
- pozitionarea unui umar mai sus decat celalalt
- inflamarea muschilor gatului
- inclinarea barbiei intr-o parte
Copiii care sufera de torticolis congenital pot dezvolta plagiocefalie (turtirea capului pe o anumita parte). Ei pot avea, de asemenea, intarzieri motorii sau probleme cu auzul si vederea.
Cum poate fi diagnosticat torticolisul?
Diagnosticul de torticolis poate fi pus be baza istoricului medical si pe baza unui examen fizic. Este importanta mentionarea oricarui traumatism ce a avut loc la nivelul gatului. Mai multe tipuri de investigatii pot determina, de asemenea, cauza torticolisului:
- Electromiograma (EMG) masoara activitatea electrica a muschilor. Aceasta investigatie poate determina grupele de muschi afectate.
- Testele imagistice, cum ar fi radiografia, CT si scanarea RMN pot fi, de asemenea, utilizate pentru a identifica probleme structurale ce ar putea cauza simptomele de torticolis.
Care este tratamentul torticolisului?
In prezent, nu exista nicio modalitate de a preveni torticolisul. Cu toate acestea, tratamentul rapid poate impiedica agravarea afectiunii.
Pot fi imbunatatite formele congenitale de torticolis prin intinderea muschilor gatului. Daca acest tip de exercitii sunt facute in cateva luni de la nastere, pot avea mare succes. Daca acest tratament sau alte tratamente nu functioneaza, uneori interventia chirurgicala poate corecta problema.
Medicul dumneavoastra poate trata torticolisul dobandit in functie de cauza, daca aceasta este cunoscuta.
Tratamentele pentru torticolis pot include:
- aplicarea caldurii
- masaj
- kinetoterapie sau ingrijire chiropractica
- exercitii de intindere a musculaturii
- anumite dispozitive pentru muschii gatului
Medicul poate recomanda interventia chirurgicala in anumite cazuri pntru:
- fuzionarea anormala a vertebrelor
- alungirea muschilor gatului
- sectionarea unor nervi sau muschi
- utilizarea stimularii profunde a creierului pentru a intrerupe semnalele nervoase (utilizata numai in cazurile cele mai severe de distonie cervicala)
Medicamentele pot fi de ajutor. Acestea pot include:
- relaxante musculare
- medicamente utilizate pentru a trata tremorul in boala Parkinson
- injectii cu toxina botulinica repetate la cateva luni
- medicamente pentru durere
Bibliografie:
William Morrison, Ann Pietrangelo, Wry Neck (Torticollis), Healthline official website
Torticollis (Wryneck), Johns Hopkins Medicine official website
Torticollis, Cleveland Clinic official website
Torticollis, Health Direct official website
Torticollis, Medline Plus official website
Cervical dystonia, Mayo Clinic official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona