❔Stii deja despre infectia cu HPV ❔
Ceva de discutat cu copiii tai.
In acest moment in Romania, vaccinarea impotriva infectiilor cu HPV este gratuita pentru fete si baieti, cu varsta intre 11 si pana in 19 ani, in baza unei retete compensate eliberate de medicul de familie sau de specialist.
HPV, sau Papilomavirusul Uman, este un virus comun care poate cauza 6 tipuri de cancer. In timp ce nu exista un tratament pentru HPV, exista un vaccin care poate preveni infectia cu acesta.
De ce se recomanda vaccinarea anti-HPV atat fetelor, cat si baietilor?
Vaccinarea impotriva HPV efectuata in adolescenta, atat a fetelor, cat si a baietilor (universala) este o solutie eficienta de reducere a incidentei cancerelor si a altor afectiuni (negi genitali, leziuni precanceroase) cauzate de infectia persistenta cu HPV.
Prin vaccinare anti-HPV la adolescente, previi 6 tipuri de cancer.
HPV cauzeaza aproape toate cazurile de cancer de col uterin. Cancerul de col uterin afecteaza grav viata femeilor chiar si in stadiile incipiente. Cancerul de col uterin este dificil de tratat si poate fi fatal.
HPV poate provoca, de asemenea, cancer de penis, anus, cap si gat, precum si negi genitali.
O persoana care este vaccinata inainte de debutul vietii sexuale este protejata impotriva majoritatii tipurilor de HPV cu risc crescut care pot cauza cancer.
Vaccinarea HPV si programele de screening pentru cancerul de col uterin ofera impreuna cea mai buna protectie impotriva cancerului de col uterin.
Cine ar trebui sa primeasca vaccinul HPV?
Daca fiul sau fiica ta, are intre 11 si 19 ani, discuta cu medicul lor despre vaccinul HPV. Vaccinul este sigur, eficient si ofera protective de lunga durata.
Toti adolescentii au nevoie de vaccinul HPV, pentru a fi protejati impotriva infectiilor cu HPV care pot cauza cancer mai tarziu in viata.
Cum functioneaza vaccinurile HPV si care sunt ingredientele ?
Vaccinurile HPV utilizate in prezent contin particule similare virusului (VLP), nu sunt vaccinuri vii si nu pot cauza infectii cu HPV sau cancer.
Vaccinurile HPV contin particule similare virusului si alti "constituenti" (ingrediente) care se regasesc in mod obisnuit in vaccinuri si alte medicamente.
Particulele similare virusului contin invelisul proteic al virusului HPV, fara materialul genetic al virusului in sine.
Organismul reactioneaza la vaccin prin producerea de anticorpi care vor ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiei cu HPV. Vaccinurile HPV sunt eficiente in proportie de pana la 100% in prevenirea infectiilor viitoare cu tipurile de virus HPV pe care le contin; toate vaccinurile HPV licentiate protejeaza impotriva celor mai comune tipuri de HPV care cauzeaza cancer.
Pentru a fi cat mai eficient posibil, vaccinul contine, de asemenea, cantitati foarte mici de un adjuvant (sulfat de aluminiu) care ajuta la intensificarea raspunsului imunitar al organismului, saruri minerale (L-histidina, polisorbat 80 si borat de sodiu) si apa.
Constituentii vaccinurilor HPV se gasesc in mod obisnuit in unele alte vaccinuri si alte medicamente, precum si in alimente si cosmetice. Sarurile de aluminiu au fost utilizate in multe vaccinuri de peste 50 de ani. Cantitatea de aluminiu din vaccin este foarte mica, iar majoritatea adultilor primesc aproximativ de 35 de ori mai mult aluminiu din alimentele pe care le consuma in fiecare zi decat cantitatea ce se regaseste in vaccin.
Da, vaccinurile HPV sunt printre cele mai sigure si mai testate vaccinuri care au fost licentiate vreodata. Fiecare vaccin HPV a fost testat in mod riguros in studii clinice pentru siguranta si eficacitate inainte de a fi licentiat si introdus in randul publicului larg. Monitorizarea sigurantei vaccinului continua in fiecare tara dupa introducerea vaccinului. Comitetul Consultativ Global pentru Siguranta Vaccinurilor (GACVS) al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) reviziteaza in mod regulat dovezile stiintifice privind siguranta vaccinurilor HPV, furnizate de studii realizate in intreaga lume.
Cat de bine functioneaza aceste vaccinuri?
Vaccinarea HPV functioneaza extrem de bine. Vaccinul HPV are potentialul de a preveni peste 90% dintre cazurile de cancer asociate cu HPV.
Care sunt posibilele efecte secundare?
Vaccinurile, ca orice medicament, pot avea efecte secundare. Multe persoane care primesc vaccinul HPV nu prezinta efecte secundare deloc. Unele persoane raporteaza efecte secundare foarte usoare, precum durere la locul injectarii.
Cele mai comune efecte secundare ale vaccinului HPV sunt de obicei usoare si includ:
Durere, roseata sau umflatura la locul injectarii, Febra Ameteala sau lesin.
Lesinul dupa orice vaccin, inclusiv vaccinul HPV, este mai frecvent la adolescenti decat la alte persoane si este determinata de frica de intepatura.
Pentru a preveni lesinul si eventualele rani, adolescentii ar trebui sa fie asezati sau culcati in timpul vaccinarii si timp de 15 minute dupa administrarea vaccinului.
Care este schema de administrare?
In functie de varsta la care se administreaza vaccinul, schema de vaccinare poate sa includa doua sau trei doze.
Copiii care primesc vaccinul inainte de a implini 15 ani au nevoie doar de doua doze pentru a fi protejati complet.
A doua doza trebuie administrata intr-un interval de 5 pana la 13 luni dupa prima doza. Daca a doua doza de vaccin estemadministrata mai devreme de 5 luni dupa prima doza, trebuie administrata intotdeauna o a treia doza.
Persoanele care sunt vaccinate dupa varsta de 15 ani sau care au anumite afectiuni care slabesc sistemul imunitar au nevoie de trei doze pentru a fi pe deplin protejate.
A doua doza trebuie administrata la cel putin o luna dupa prima doza si cea de-a treia doza trebuie administrata la cel putin 3 luni dupa cea de-a doua doza. Toate cele trei doze trebuie administrate in decursul unei perioade de 1 an.
Consultati medicul de familie sau medicul specialist pentru a va oferi detalii cu privire la vaccinarea anti-HPV.
Articol despre importanta vaccinarii impotriva HPV a adultilor.
Articol despre importanta vaccinarii impotriva HPV a baietilor.
Sursa: World Health Organization (WHO) - Human papillomavirus (HPV) and cervical cancer
Sursa: Centers for Disease Control and Prevention (CDC) - Prevent 6 Cancers with the HPV Vaccine
Sursa: Centers for Disease Control and Prevention (CDC) - HPV Vaccination: What Everyone Should Know
Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.