Vaccinarea HPV la adulti (informatii utile)

❔Stii deja despre infectia cu HPV

Ceva de discutat cu partenerul si prietenii tai.


Din luna Decembrie 2023, femeile cu varsta intre 19 si 45 de ani pot beneficia de imunizarea impotrivaHPV in regim compensat 50%, pe baza unei retete compensate* eliberate de medicul de familie, medicul ginecolog sau un medic de orice specialitate.  
*pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate.


Infectia cu HPV la adulti

Odata cu debutul vietii sexuale, riscul de infectare cu HPV este mare, atat pentru femei, cat si pentru barbati. 
Atat barbatii, cat si femeile pot fi purtatori si transmitatori ai virusului catre partenerii lor, iar majoritatea barbatilor cu HPV nu prezinta niciodata simptome.
Majoritatea adultilor activi sexual se vor infecta cu HPV la un moment dat.
Se estimeaza ca, la persoanele de sex feminin, 50% dintre infectii sunt dobandite in jurul varstei de 20 de ani, iar 75% dintre infectii sau reinfectii la varste de peste 30 de ani*. 
* modelare ce ia in calcul lipsa programelor de vaccinare si screening.
Infectia cu HPV se transmite cu usurinta in timpul contactului sexual dar si prin contact piele pe piele sau prin contactul mucoasei, chiar daca nu aveti contact sexual cu penetrare.


Nu. Virusul nu face discriminari intre barbati si femei. Ambele categorii risca ca modificarile celulare rezultate de infectia cu HPV sa duca la cancer. 


Exista vreun leac? 

Nu. Vestea buna este ca exista diferite moduri prin care te poti proteja. Imunizarea importiva HPV te poate proteja pe tine si pe partenerul tau de boli precum cancerul de col uterin si alte tipuri de cancer determinate de HPV, de exemplu cancerul anal, vaginal, vulvar si penian. De asemenea, imunizarea ofera protectie si impotriva negilor genitali.


Vaccinarea la adulti 
Se pot vaccina si femeile si barbatii?

DA. Vaccinarea ajuta la protejarea impotriva a 9 tipuri diferite de HPV puternic oncogene, chiar si la o varsta mai inaintata. Vaccinarea nu este doar pentru copii. 

Vaccinul HPV si-a dovedit eficacitatea la adulti, atat la barbati cat si la femei , iar imunizarea barbatilor le ofera acestora protectie impotriva afectiunilor cauzate de infectia cu HPV. Totodata, imunizarea impotriva HPV contribuie si la protectia partenerelor lor.
Consultati medicul de familie sau medicul specialist pentru a va oferi detalii cu privire la imunizarea impotrivaHPV.


Ma pot vaccina chiar daca am deja o infectie cu HPV?

DA. Administrarea vaccinului nu va vindeca o infectie pe care o ai deja, insa te poti infecta sau reinfecta cu diferite tipuri de HPV la orice varsta. Asadar, vaccinarea este o modalitate eficienta de protectie chiar daca ai deja o infectie cu HPV.


Care este schema de administrare?

In functie de varsta la care se administreaza vaccinul, schema de vaccinare poate sa includa doua sau trei doze. 
Persoanele care sunt vaccinate dupa varsta de 15 ani sau care au anumite afectiuni care slabesc sistemul imunitar au nevoie de trei doze pentru a fi pe deplin protejate.
A doua doza trebuie administrata la cel putin o luna dupa prima doza si cea de-a treia doza trebuie administrata la cel putin 3 luni dupa cea de-a doua doza. Toate cele trei doze trebuie administrate in decursul unei perioade de 1 an.

In mod normal nu este necesara efectuarea niciunui test Papanicolau sau de identificare a HPV inainte de vaccinare, exceptand cazul in care medicul tau iti recomanda astfel de analize. Este important sa discuti cu medicul tau de familie sau ginecolog despre nevoia de vaccinare, procedura si numarul de doze, siguranta vaccinului si orice alte intrebari pe care le ai.
Trebuie sa continui sa faci periodic testele de screening pentru cancerul de col uterin, chiar si dupa ce ai finalizat schema de vaccinare anti-HPV. 
Consultati medicul de familie sau medicul specialist pentru a va oferi detalii cu privire la imunizarea impotrivaHPV.


Articol despre importanta vaccinarii impotriva HPV a adolescentilor.


Articol despre importanta vaccinarii impotriva HPV a baietilor.



• Trottier, Ferreira, Thomann, HPV infection and re-infection in adult women: the role of sexual activity and natural immunity Cancer Res. 2010 Nov 1; 70(21): 8569-8577
• Jiayao L., Ploner A., Elfstrom M. et al. HPV Vaccination and the Risk of Invasive Cervical Cancer. The New England Journal of Medicine, oktober 2020. 1340-1348.
• Meites E, Gee J, Unger E, Markowitz L. Epid . Epidemiology and Prevention of Vaccine-Preventable Diseases (Pink Book). 14th edition. Chapter 11: Human Papillomavirus. Centers for Disease Control and Prevention 
• World Health Organization. Cervical cancer Cervical cancer. Actualizat: februarie 2022. Data accesarii: iulie 2023
•  HPV si cancer. Website-ul National Cancer Institute. Data actualizarii: aprilie 2023. Accesat iulie 2023.
  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.

Pagina actualizata la data de: 15-12-2023

Produse din categoria Vaccinarea HPV la adulti

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale