Ce este vaccinarea?
Vaccinarea este o modalitate simpla, sigura si eficienta de a proteja populatia impotriva bolilor, inainte de a intra in contact cu acestea. Vaccinarea se foloseste de apararea naturala a organismului pentru a construi rezistenta la anumite infectii. Vaccinurile antreneaza sistemul imunitar sa creeze anticorpi, similar cu siatuatiile expunerii la anumite boli. Cu toate acestea, deoarece vaccinurile contin doar forme ucise sau atenuate ale unor virusuri sau bacterii, ele nu provoaca boala si nu expun, de obicei, pacientul la riscului de a dezvolta complicatii.
Ce este un vaccin, cum actioneaza si ce contine?
Vaccinul reprezinta o modalitate sigura de a produce un raspuns imunitar in organism, fara a provoca boli. Toate componenetele unui vaccin joaca un rol important in a se asigura siguranta si eficienta acestuia. Unele dintre aceste componenete includ:
- Antigenul. Aceasta este o forma ucisa sau atenuata a unui virus sau a unei bacterii, care antreneaza organismul sa recunoasca si sa lupte impotriva unei boli.
- Substante adjuvante
- Substante conservante
- Stabilizatori
Multe dintre componentele utilizate in vaccinuri apar in mod natural in organism, in mediu si in alimentele pe care o persoana le consuma. Atat ingredientele din vaccinuri, cat si vaccinurile in sine, sunt testate si monitorizate riguros pentru a stabili siguranta acestora.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vaccinurile antigripale sezoniere reprezinta cea mai eficienta modalitate de a preveni gripa.
Cand se administreaza vaccinul antigripal?
Conform European Centre for Disease Prevention and Control, este nevoie de 10 pana la 14 zile de la vaccinare inainte de a se dezvolta un raspuns imunitar si protectia antigripala. Prin urmare, majoritatea tarilor incep imunizarea la inceputul toamnei. Foarte rar, sezonul anual de epidemie de gripa incepe inainte de jumatatea lunii noiembrie, iar sezonul se desfasoara de obicei pana la sfarsitul lunii mai a anului urmator.
Protectia oferita de vaccin este de asteptat sa dureze cel putin un sezon de gripa, dar scade cu timpul. In prezent, nu este clar daca acest lucru se datoreaza in principal scaderii imunitatii sau modificarilor caracteristicilor virusului sau unei combinatii a celor doua.
Care sunt principalele tipuri de vaccinuri antigripale utilizate?
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cele mai frecvent utilizate vaccinuri antigripale sunt vaccinurile antigripale inactivate. Acestea pot fi trivalente (contin trei tulpini; TIV) si cvadrivalente (contin patru tulpini; QIV). Exista si alte tipuri de vaccinuri antigripale: vaccinuri gripale cu adjuvant, vaccinuri gripale viu atenuate (LAIV) si mai recent, vaccinurile antigripale recombinate.
Cum se pastreaza si cum se administreaza vaccinurile antigripale?
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in general, vaccinurile antigripale trebuie pastrate la o temperatura cuprinsa intre 2-8 grade Celsius si trebuie evitata expunerea la lumina si inghetarea acestora. Vaccinurile antigripale se administreaza in general prin injectare in muschiul deltoid. Exceptie fac vaccinurile gripale viu atenuate care sunt administrate intranazal. Detalii specifice pentru utilizarea si gestionarea fiecarui vaccin pot fi gasite pe site-ul producatorilor si al autoritatilor nationale de reglementare specifice.
Cat de frecvent se efectueaza vaccinarea antigripala?
Pentru a asigura eficacitatea optima a vaccinului impotriva tulpinilor predominante atat in emisfera nordica, cat si in emisfera sudica, compozitia vaccinurilor antigripale este revizuita de doua ori pe an si ajustata cu tulpinile de virusuri gripale circulante, conform Sistemului Global de Supraveghere si Raspuns la Gripa (GISRS) al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Gradul de protectie oferit de vaccinarea curenta si anterioara variaza de la an la an, reflectand variatiile virusurilor gripale circulante si similitudinea lor antigenica cu formularea vaccinului.
Care sunt categoriile de persoane care se pot vaccina antigripal si care sunt categoriile de risc?
Centers For Disease Control and Prevention (CDC) recomanda vaccinarea anuala impotriva gripei pentru toata populatia cu vasta de cel putin 6 luni. Desi vaccinul anual antigripal nu este 100% eficient, vaccinul reduce riscul de a dezvolta complicatii severe. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care prezinta un risc ridicat de complicatii postgripale.
Grupurile cu risc ridicat includ:
- Adulti cu varsta de peste 65 de ani.
- Persoanele aflate in aziluri de batrani sau in centre cu ingrijire de lunga durata, precum si persoanele care se afla in spital.
- Copii mici, in special cei cu varsta de 12 luni sau mai mici.
- Persoanele care intentioneaza sa ramana insarcinate, sunt insarcinate sau au nascut recent in sezoanele de circulatie a virusului gripal.
Alte grupuri cu risc crescut de complicatii ale gripei includ persoanele cu:
- Sistemul imunitar slabit.
- Un indice de masa corporala (IMC) de 40 sau mai mare.
- Tulburari ale sistemului nervos sau afectiuni care modifica modul in care creierul proceseaza informatiile.
Si persoanele cu anumite afectiuni medicale au un risc mai mare de complicatii ale gripei, cum ar fi:
- Persoanele care sufera de boli cronice, cum ar fi astmul, bolile de inima, bolile de rinichi, bolile hepatice si diabetul.
- Persoanele care au suferit un accident vascular cerebral.
- Persoanele cu varsta sub 20 de ani si care primesc terapie pe termen lung cu aspirina.
Copiii cu varsta intre 6 luni si 8 ani pot avea nevoie de administrarea a doua doze de vaccin antigripal la prima vaccinare antigripala. Cele doua doze sunt administrate la cel putin patru saptamani una fata de cealalta. Dupa aceea, pot efectua doze anuale unice de vaccin antigripal.
Sunt sigure vaccinurile antigripale? Care sunt reactiile adverse ale vaccinurilor antigripale?
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in ceea ce priveste siguranta vaccinurilor antigripale, sunt specificate urmatoarele:
- Vaccinurile antigripale inactivate, atat cele trivalente, cat si cele cvadrivalente, au un profil de siguranta foarte bun si sunt bine tolerate de pacientii de toate varstele, inclusiv de persoanele cu afectiuni de baza si de femeile insarcinate. Reactiile usoare sunt frecvente, dar nu dureaza mai mult de 1 pana la 2 zile. Cele mai frecvente reactii raportate atat la adulti, cat si la copii, sunt durerea usoara la locul injectarii (60-80%), febra scazuta (2-10%), stare generala de rau, dureri de cap, dureri musculare si oboseala.
- Vaccinurile gripale vii atenuate au fost in general bine tolerate de copiii si de adultii sanatosi, dar atunci cand apar simptome, acestea sunt autolimitante si usoare. Cele mai frecvente reactii raportate sunt congestia nazala usoara sau secretiile nazale, durerea in gat si febra scazuta. Nu a existat nicio diferenta in rata reactiilor adverse grave la vaccinurile gripale inactivate, vii atenuate sau placebo la copii sau adulti. Contraindicatiile si precautiile specifice variaza si sunt stabilite de autoritatile nationale de reglementare locale pentru utilizarea vaccinurilor vii atenuate in diferite populatii, unele tari cu venituri mari nerecomandand utilizarea acestora pentru copiii si adultii care sufera de o serie de afectiuni pulmonare sau cardiovasculare cronice.
Puteti afla mai multe informatii din articolul Vaccinarea antigripala la copii.
Bibliografie:
Influenza vaccines, Influenza (seasonal), World Health Organization official website
Influenza (Flu), Centers For Disease Control and Prevention official website
Flu vaccine, NHS UK official website
Flu shot: Your best bet for avoiding influenza, Mayo Clinic official website
Vaccines and immunization: What is vaccination?, World Health Organization official website
Vaccination, Timing for Influenza vaccination, European Centre for Disease Prevention and Control official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona